logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

SUA vor face presiuni asupra UE să cumpere mai multe arme americane pentru #Ucraina (surse)

Imagine din galeria Agerpres

Administrația președintelui american Donald Trump intenționează să facă presiuni asupra aliaților europeni pentru a cumpăra mai multe arme americane pentru Ucraina înainte de potențialele discuții de pace cu Moscova, au declarat două persoane care cunosc subiectul, un demers care ar putea îmbunătăți poziția de negociere a Kievului, relatează Reuters.

Dacă va fi oficializat, planul va oferi o oarecare siguranță liderilor ucraineni care s-au temut că președintele Donald Trump ar putea bloca ajutoarele suplimentare pentru țară, a cărei armată a pierdut încet teritoriu sub asaltul puternic al Rusiei în est.

Țările europene au cumpărat anterior armament american pentru Ucraina în timpul administrației președintelui democrat Joe Biden. Oficiali americani, inclusiv trimisul lui Donald Trump pentru Ucraina, generalul locotenent în retragere Keith Kellogg, vor discuta despre posibilele achiziții de arme cu aliații europeni săptămâna aceasta, în timpul Conferinței de securitate de la Munchen, au declarat sursele.

Aceasta este una dintre multele idei pe care administrația le discută pentru a continua livrările de arme americane către Kiev fără a cheltui capital american semnificativ, au adăugat sursele.

Într-un interviu acordat luni agenției Reuters, Keith Kellogg a refuzat să confirme planul, dar a declarat că 'Statelor Unite le place întotdeauna să vândă arme fabricate în America, deoarece ne consolidează economia. Există o mulțime de opțiuni acolo, totul este în joc în acest moment'. Kellogg a adăugat că transporturile aprobate anterior de fostul președinte Joe Biden încă se îndreaptă spre Ucraina. 'Nu există neapărat o nevoie diferită în următoarele 24 de ore', a apreciat el.

Oficiali americani au declarat în ultimele zile că administrația Trump dorește să recupereze miliardele pe care Washingtonul le-a cheltuit pentru războiul din Ucraina și că Europa trebuie să facă mai mult pentru a ajuta.

'Cred că un principiu de bază aici este că europenii trebuie să-și asume acest conflict în viitor', a declarat duminică consilierul american pentru securitate națională Mike Waltz într-un interviu acordat NBC News.

Ambasada Ucrainei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Nu este clar dacă SUA intenționează să ceară țărilor europene să achiziționeze arme americane prin contracte comerciale sau direct din stocurile americane. Finalizarea anumitor contracte comerciale poate dura ani de zile, notează Reuters.

Administrația Trump a dezbătut săptămâni întregi dacă și cum să continue să înarmeze Ucraina.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a promis să sisteze orice ajutor pentru Ucraina. Dar unii dintre consilierii săi au susținut în culise că Washingtonul ar trebui să continue să sprijine Kievul din punct de vedere militar, în special dacă negocierile de pace sunt amânate până spre sfârșitul anului în curs.

Joe Biden a aprobat peste 65 de miliarde de dolari sub formă de asistență de securitate pentru Ucraina în timpul mandatului său, dintre care câteva miliarde de dolari în ultimele luni ale administrației sale.

Dar oficiali de la Kiev, inclusiv președintele ucrainean Volodimir Zelenski, au declarat că Ucraina are nevoie de mai multe garanții de securitate înainte de a începe discuții cu Moscova.

Este foarte posibil ca administrația Trump să se confrunte cu o reacție negativă semnificativă a unor republicani dacă va continua să solicite fonduri suplimentare din partea Congresului.

Oficialii administrației văd într-un acord de achiziționare de arme cu Europa o posibilă soluție, care să permită Washingtonului să sprijine Kievul fără a cheltui banii contribuabililor americani. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat luna trecută că Europa va plăti pentru armele americane destinate Ucrainei.

Washingtonul și Moscova au prezentat narațiuni contradictorii cu privire la perspectivele negocierilor de pace, alimentând speculațiile referitoare la măsura în care administrația Trump va putea convinge atât Ucraina, cât și Rusia să se așeze la masa negocierilor în următoarele luni.

Trump a declarat duminică că a luat legătura cu președintele rus Vladimir Putin și că este de părere că SUA fac progrese în discuții pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina.

După comentariile lui Trump, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat reporterilor că relațiile cu Washingtonul 'se aflau în pragul unei rupturi' și că Ucraina trebuie să renunțe la candidatura sa pentru aderarea la NATO și să se retragă din regiunile ocupate de forțele ruse.

Cele două surse guvernamentale au declarat că, probabil, Casa Albă se află la câteva luni distanță de oficializarea unui plan de pace pentru a pune capăt luptelor și că trebuie să rezolve mai multe alte probleme înainte de a intermedia discuțiile.

Mai mulți oficiali americani se află în Europa în această săptămână pentru a ajuta la pregătirea terenului pentru eventuale discuții de pace între Ucraina și Rusia.

Kellogg intenționează să discute cu lideri europeni la Conferința de securitate de la Munchen despre creșterea ajutorului pentru Kiev.

'Nu aș spune că suntem la începutul (procesului de planificare a păcii) pentru că ne-am gândit la el', a declarat Kellogg, adăugând că săptămâna aceasta oficiali americani se vor întâlni cu omologii lor europeni pentru a 'a le transmite aliaților așteptările noastre'. 'Mai important, vrem să auzim ce au de spus', a mai declarat Kellogg.

Oficialii americani speră, de asemenea, să oficializeze un acord minier cu Ucraina, care ar permite Americii accesul la rezervele bogate ale acestei țări în schimbul continuării ajutorului.

Detaliile unui astfel de acord nu au fost făcute publice, notează Reuters. Exploatarea rezervelor Ucrainei ar dura probabil ani de zile, iar SUA nu ar obține imediat profituri din vânzări, însă administrația Trump consideră acordul drept o componentă esențială a politicii sale privind Ucraina. AGERPRES/(AS - redactor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 568

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 22-04-2025 21:06

Discuțiile tehnice pe dosarul nuclear dintre Iran și SUA programate miercuri au fost amânate pentru sâmbătă

Discuțiile tehnice între experții iranieni și cei americani cu privire la programul nuclear al Iranului, programate inițial miercuri, au fost amânate pentru sâmbătă, a anunțat marți diplomația iraniană într-un comunicat, transmite AFP. Iranul și SUA urmează să se întâlnească sâmbătă în Oman pentr

Politic Ex 22-04-2025 20:21

Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza

O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim

Politic Ex 22-04-2025 20:11

Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit

Politic Ex 22-04-2025 19:45

Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i

Politic Ex 22-04-2025 19:33

Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai

Politic Ex 22-04-2025 18:47

SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și

Politic Ex 22-04-2025 17:26

Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)

Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va

Politic Ex 22-04-2025 16:57

Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'

Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit

Politic Ex 22-04-2025 16:23

Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă

Politic Ex 22-04-2025 16:14

Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile

Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil

Politic Ex 22-04-2025 15:54

JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali

Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe

Politic Ex 22-04-2025 15:11

Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii

Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.

Politic Ex 22-04-2025 14:34

Putin a promulgat acordul de asociere strategică între Rusia și Iran, ce nu prevede asistență militară reciprocă

Președintele rus Vladimir Putin a promulgat luni Acordul Integral de Asociere Strategică cu Iranul, document care nu prevede crearea unei alianțe militare între Rusia și Republica Islamică, relatează agenția EFE. Spre deosebire de acordul semnat de Rusia cu Coreea de Nord, acesta nu menționează acordarea reciprocă de asistență militară în c

Politic Ex 22-04-2025 14:30

Spania va atinge obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare chiar în 2025, anunță premierul Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat marți că executivul său va atinge obiectivul NATO privind alocarea a cel puțin 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuieli de apărare chiar în acest an, cu mult înainte de termenul limită pe care guvernul și l-a impus anterior, de 2029, informează Reuters. Sanchez a anunțat un plan pentru majorarea

Politic Ex 22-04-2025 14:02

Rusia își intensifică atacurile hibride contra Europei, avertizează serviciile de informații militare olandeze

Rusia își intensifică atacurile hibride menite să submineze societatea în Olanda și aliații săi europeni, iar hackerii ruși au țintit deja serviciile publice olandeze, a avertizat marți serviciul de informații al armatei olandeze (MIVD), potrivit Reuters. ''Vedem că amenințarea rusă contra Europei este în creștere, inclusiv după o eve