logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reuters: Rusia joacă tare în discuțiile privind pacea în Ucraina, după ce Trump a vorbit despre un contact cu Putin

Image

Toate condițiile președintelui Vladimir Putin pentru oprirea conflictului în Ucraina trebuie îndeplinite integral înaintea oricărui aranjament posibil pentru încheierea războiului, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, care supervizează în Ministerul de Externe relațiile cu SUA și controlul asupra armamentelor, sugerând că Moscova joacă tare cu președintele american Donald Trump, comentează Reuters.

În discursul său de la 14 iunie de la Ministerul de Externe, Putin a expus condițiile pentru o încetare imediată a războiului: Ucraina trebuie să renunțe la ambițiile sale de a adera la NATO și să-și retragă trupele de pe întreg teritoriul a patru regiuni ucrainene revendicate și controlate în prezent în mare parte de Rusia - Donețk și Lugansk (est), Herson și Zaporojie (sud).

Moscova a reiterat că cererile sale maximaliste - așa cum au fost stabilite de Putin în iunie - au rămas oferta pentru lansarea negocierilor.

Deși Moscova pretinde că toate cele patru regiuni fac parte integrantă din Federația Rusă, forțele sale pe teren controlează 70-80% din teritoriul acestora, aproximativ 26.000 km pătrați aflându-se încă sub controlul trupelor ucrainene, conform unor date de pe linia frontului.

Kievul, care dorește să adere la NATO și să-și reia controlul asupra teritoriului ocupat, dacă se va putea, a declarat la vremea respectivă că a accepta astfel de condiții ar echivala cu o capitulare.

La ora actuală, Moscova controlează aproximativ 20% din Ucraina, inclusiv Crimeea, anexată în 2014, și parțial cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei.

'Soluția politică, așa cum o preconizăm noi, nu poate fi obținută altfel decât prin punerea deplină în aplicare a celor declarate de președintele Putin', a reiterat Serghei Riabkov în cadrul unui briefing în limba engleză la Moscova.

'Aceasta este situația în care ne aflăm, și cu cât SUA, Marea Britanie și alții vor înțelege mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine, iar această soluție politică dorită va fi mai aproape pentru toată lumea', a spus el.

Viceministrul rus de externe a recunoscut că între Moscova și Washington există deja contacte, dar nu a dat niciun fel de detalii după ce președintele american Donald Trump a afirmat sâmbătă că a vorbit cu omologul său rus Vladimir Putin.

Întrebat dacă a avut vreo convorbire cu Putin de când a devenit președinte, pe 20 ianuarie, Donald Trump le-a declarat reporterilor care îl însoțeau la bordul Air Force One: 'Am avut-o. Să spunem doar că am avut-o'.

Kremlinul a refuzat să confirme sau să infirme contactul.

'Există anumite contacte, dar nu și premise pentru ca eu să vă ofer detalii despre acestea. În general, procesul avansează', a declarat Riabkov.

'Căi de comunicare (cu Washingtonul) există, nu sunt închise și funcționează', dar în prezent nu există acorduri privind contactele 'la cel mai înalt nivel', potrivit acestuia.

Riabkov a afirmat că administrația fostului președinte american Joe Biden 'a mizat pe un război hibrid, inclus în documentele sale, și a impus aliaților săi ideea posibilității de a provoca o înfrângere strategică Rusiei'.

Ca rezultat, confruntarea dintre Rusia și SUA a escaladat până la punctul în care relațiile dintre cele două țări ajunseseră 'în pragul rupturii', a adăugat el.

În acest sens, viceministrul rus a remarcat că 'echipa lui Trump, în pofida contradicțiilor din pozițiile declarate de el și susținătorii săi, măcar își exprimă interesul de a restabili dialogul cu Rusia întrerupt de democrați'.

'Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă în pofida multiplelor pronosticuri nefavorabile (...) reprezintă o piatră de hotar în politica internă a SUA și, desigur, înseamnă apariția unei serii de noi factori și detalii în politica externă a Washingtonului', a spus el.

Potrivit lui Riabkov, Rusia rămâne deschisă dialogului, 'la care ne-am referit în mod repetat, inclusiv discuția privind soluționarea (conflictului) în Ucraina, dar numai pe picior de egalitate'.

Cu toate acestea, el a recunoscut că Moscova nu are mari așteptări 'pentru schimbări în mai bine' în relațiile cu SUA, chiar și după sosirea lui Trump la Casa Albă.

'Politica internă a SUA și întregul său sistem împietrit de coordonare a politicii externe au rezervat Rusiei rolul de 'inamic', conform terminologiei oficiale. Și a existat mult timp un consens bipartizan în SUA cu privire la acest lucru', a spus el.

În conferința de presă, Serghei Riabkov a atacat 'limbajul ultimatumurilor (...), încercările de a ne arăta că ne vor face o mare favoare în schimbul acceptării cererilor noastre care ar fi a priori inacceptabile', conform EFE.

'Fără rezolvarea problemelor care au stat la baza a ceea ce se întâmplă, nu va fi posibil să se ajungă la un acord', a spus Riabkov. 'Așadar, variațiile și jumătățile de măsură nu sunt calea pe care suntem pregătiți să mergem', a adăugat el.
Trump a anunțat într-un interviu acordat sâmbătă pentru New York Times că a vorbit cu Putin și a subliniat că liderul rus 'dorește ca oamenii să înceteze să moară' pe frontul din Ucraina.

El a adăugat că este 'mai bine să nu spun' de câte ori a vorbit cu omologul său rus, dar a remarcat că are 'o relație bună' cu el. Trump și-a exprimat, de asemenea, speranța că războiul se va încheia 'rapid'.

Cu toate acestea, Kremlinul a refuzat până acum să confirme sau să infirme aceste declarații.

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce președintele prorus Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de o mișcare de contestare populară din Piața Maidan din Kiev, iar Rusia a anexat Crimeea și a incitat forțele separatiste din Donbas, pe care le-a înarmat să înceapă să lupte împotriva forțelor armate ucrainene.

În februarie 2022, Putin a declanșat un război pe scară largă prin trimiterea a mii de trupe în Ucraina.

Trump, în timpul campaniei electorale, a promis să pună capăt războiului într-o singură zi, iar oficialii americani au purtat discuții cu Ucraina și Rusia cu privire la încheierea celui mai devastator conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.AGERPRES/(AS-redactor: Lilia Traci, editor: Ionuț Mareș, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 468

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic Ex 22-04-2025 23:24

Washingtonul trimite un emisar la Londra pentru discuții despre #Ucraina

Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a făcut cunoscut marți Departamentul de Stat, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a diplomației SUA anunțase marți dimineață pe canalul Fox News că șeful diplomației americane, Marco Rubio, va fi pre

Politic Ex 22-04-2025 22:21

Trump în Arabia Saudită, Qatar și EAU cu începere de la 13 mai

Președintele american, Donald Trump, va vizita Arabia Saudită, Qatarul și Emiratele Arabe Unite între 13 și 16 mai, a anunțat marți purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al negocierilor cu Iranul, relatează AFP. Aceasta va fi a doua deplasare internațională a președintelui americ

Politic Ex 22-04-2025 21:51

Ministrul iranian de externe vizitează China pe fondul negocierilor nucleare cu SUA

Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat marți în China, unde se va întâlni miercuri cu înalți oficiali chinezi, în contextul în care Iranul și Statele Unite negociază un nou acord nuclear, informează EFE. 'Ministrul afacerilor externe pleacă la Beijing pentru a se întâlni și a se

Politic Ex 22-04-2025 21:06

Discuțiile tehnice pe dosarul nuclear dintre Iran și SUA programate miercuri au fost amânate pentru sâmbătă

Discuțiile tehnice între experții iranieni și cei americani cu privire la programul nuclear al Iranului, programate inițial miercuri, au fost amânate pentru sâmbătă, a anunțat marți diplomația iraniană într-un comunicat, transmite AFP. Iranul și SUA urmează să se întâlnească sâmbătă în Oman pentr

Politic Ex 22-04-2025 20:21

Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza

O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim

Politic Ex 22-04-2025 20:11

Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit

Politic Ex 22-04-2025 19:45

Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i

Politic Ex 22-04-2025 19:33

Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai

Politic Ex 22-04-2025 18:47

SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat

Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și

Politic Ex 22-04-2025 17:26

Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)

Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va

Politic Ex 22-04-2025 16:57

Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'

Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit

Politic Ex 22-04-2025 16:23

Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă

Politic Ex 22-04-2025 16:14

Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile

Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil

Politic Ex 22-04-2025 15:54

JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali

Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe

Politic Ex 22-04-2025 15:11

Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii

Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.