VIDEO Zelenski: Este 'esențial' ca Trump să discute întâi cu Kievul și apoi cu Putin; #Ucraina, pregătită să împartă resursele minerale cu SUA
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a afirmat sâmbătă că țara sa este pregătită să-și 'împartă' resursele cu SUA, după ce președintele american Donald Trump a cerut acces la resursele de metale rare (pământuri rare) ale Ucrainei în schimbul continuării ajutorului american pentru Kiev în războiul cu Rusia, și a insistat ca Trump să discute mai întâi cu el și abia apoi cu președintele rus Vladimir Putin, relatează agenția EFE.
'Asta este ceea ce aș aborda cu președintele Trump: nu doar cum să punem capăt războiului, ci și cum să garantăm o securitate durabilă, o cooperare economică puternică și un viitor în care Ucraina să fie un partener strategic principal al Statelor Unite', a scris Zelenski pe rețeaua socială X, după ce Trump a anunțat vineri că ei ar putea avea săptămâna viitoare o întâlnire la Washington.
Intelligence reports confirm that Russia is forming new divisions and developing new military production facilities.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 8, 2025
Their cooperation with North Korea will continue to expand. Moscow is also spreading modern warfare technologies to the region, particularly drone technologies.… pic.twitter.com/2r5Uw4IdGQ
În același mesaj, președintele ucrainean a susținut că unul dintre obiectivele Rusiei în acest război este de a obține controlul asupra resurselor minerale abundente ale Ucrainei, care sunt esențiale în fabricarea armelor moderne, precum rachete, drone și alte tehnologii.
'Dacă nu acționăm acum, aceste resurse nu vor fi folosite nu doar împotriva Ucrainei, ci ar putea fi folosite în cele din urmă împotriva SUA și împotriva Europei', a încercat el să convingă.
Regiunile Donețk și Zaporojie, situate în estul Ucrainei și parțial ocupate de armata rusă, dețin 'rezerve vaste' de minereuri rare, în timp ce regiunea centrală Dnipropetrovsk, unde trupele ruse nu au ajuns, dar se apropie de ea, are 'zăcăminte masive' de minereuri feroase, iar tot în partea centrală a Ucrainei există 'cele mai mari rezerve de titan din Europa', mai afirmă Zelenski. În plus, Ucraina are și cele mai mari rezerve de uraniu de pe continent, a mai susținut președintele ucrainean.
'Le-am spus partenerilor noștri americani: investiți în Ucraina! Aduceți-vă aici companiile! Colaborați cu noi, să dezvoltăm împreună aceste resurse!', a insistat Zelenski.
El s-a referit de asemenea la capacitatea Ucrainei de producere a energiei nucleare și la industria cărbunelui, în special exploatarea zăcămintelor de antracit în regiunile Donețk și Lugansk, ce sunt parțial ocupate de armata rusă.
Pe de altă parte, președintele ucrainean a susținut că eforturile pentru reconstrucția Ucrainei, odată ce se va fi încheiat războiul, vor reprezenta o 'oportunitate economică masivă' de care ar putea beneficia inclusiv marile companii americane.
Însă Zelenski subliniat că este 'esențial' ca Trump să discute mai întâi cu el înaintea unei eventuale întrevederi cu președintele rus Vladimir Putin, altfel ar fi 'nedrept', întrucât în opinia sa acest lucru ar însemna că se decide viitorul Ucrainei fără participarea ucrainenilor.
'Orice fel de negocieri reale trebuie să înceapă cu Ucraina și mai întâi aliații săi să-și armonizeze pozițiile. Abia apoi se poate discuta cu agresorul' rus, a indicat Zelenski. În acest sens, o vizită a lui Trump la Kiev ar fi 'un pas important și necesar', a completat președintele ucrainean.
Donald Trump a anunțat vineri că are în vedere pentru săptămâna viitoare o întâlnire la Casa Albă cu Zelenski și de asemenea o discuție telefonică cu Putin, în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina. 'Probabil mă voi întâlni cu președintele Zelenski săptămâna viitoare și de asemenea voi vorbi cu președintele Putin. Aș dori ca acest război să se încheie', a spus Trump în fața presei în Biroul Oval. El și trimisul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, au spus amândoi că lucrează la un plan menit să conducă la un acord pentru a pune capăt luptelor în Ucraina, fără a oferi vreun detaliu concret.
Trump a declarat luni că dorește o 'garanție' asupra minereurilor rare din Ucraina în schimbul continuării ajutorului american pentru această țară. 'Căutăm să ajungem la un acord cu Ucraina în care să aducă pământurile rare și alte lucruri în schimbul a ceea ce le oferim', a afirmat el tot în fața presei, fără a spune ceva concret despre ce ar oferi Kievului în schimbul exploatării acestor minereuri, precum titanul, litiul sau grafitul, resurse strategice cu utilizări în tehnologii precum cele ale semiconductorilor și vehiculelor electrice.
Zelenski s-a declarat anterior de mai multe ori dispus să ofere Statelor Unite aceste minereuri din care Ucraina dispune de rezerve considerabile, dar o parte se află în teritoriile ocupate de armata rusă. Circa 70% din aceste rezerve sunt concentrate în regiunile Dnipropetrovsk, Donețk și Lugansk, cele două din urmă fiind parțial controlate de armata rusă.
Ministerul rus de Externe a transmis joi că Statele Unite trebuie să-și formuleze politica privind încheierea conflictului din Ucraina, urmând ca după această clarificare Moscova să-și poată fundamenta propria poziție în funcție de acțiunile specifice ale Washingtonului, potrivit unei declarații date de purtătoarea de cuvânt a acestui minister, Maria Zaharova.
Cât despre resursele minerale ucrainene, 'aparent, președintele american a văzut că Kievul este dispus să vândă Ucraina doar pentru a menține ajutorul financiar și militar american și a decis să abordeze acest conflict dintr-un punct de vedere comercial', a apreciat Zaharova. 'Cu ajutorul regimului corupt de la Kiev, ei au reușit să pună mâna mai ales pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile fertile, fără prea mare efort. Acum, odată ce au obținut acest sol fertil, sponsorii regimului de la Kiev caută ce a mai rămas pe acolo. De data aceasta, se îndreaptă spre ce este sub pământ', a mai comentat reprezentanta Ministerului rus de Externe.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Washingtonul trimite un emisar la Londra pentru discuții despre #Ucraina
Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a făcut cunoscut marți Departamentul de Stat, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a diplomației SUA anunțase marți dimineață pe canalul Fox News că șeful diplomației americane, Marco Rubio, va fi pre
Trump în Arabia Saudită, Qatar și EAU cu începere de la 13 mai
Președintele american, Donald Trump, va vizita Arabia Saudită, Qatarul și Emiratele Arabe Unite între 13 și 16 mai, a anunțat marți purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al negocierilor cu Iranul, relatează AFP. Aceasta va fi a doua deplasare internațională a președintelui americ
Ministrul iranian de externe vizitează China pe fondul negocierilor nucleare cu SUA
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat marți în China, unde se va întâlni miercuri cu înalți oficiali chinezi, în contextul în care Iranul și Statele Unite negociază un nou acord nuclear, informează EFE. 'Ministrul afacerilor externe pleacă la Beijing pentru a se întâlni și a se
Discuțiile tehnice pe dosarul nuclear dintre Iran și SUA programate miercuri au fost amânate pentru sâmbătă
Discuțiile tehnice între experții iranieni și cei americani cu privire la programul nuclear al Iranului, programate inițial miercuri, au fost amânate pentru sâmbătă, a anunțat marți diplomația iraniană într-un comunicat, transmite AFP. Iranul și SUA urmează să se întâlnească sâmbătă în Oman pentr
Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza
O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim
Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit
Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i
Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza
Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai
SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat
Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va
Putin introduce în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' și înăsprește reglementările contra 'agenților străini'
Președintele rus Vladimir Putin a introdus luni în legislație conceptul de 'genocid împotriva poporului sovietic' comis în timpul Marelui Război Patriotic, cum numește Rusia al Doilea Război Mondial, înainte de aniversarea pe 9 mai a 80 de ani de la victoria Armatei Roșii asupra Germaniei naziste, relatează agenția EFE. Potrivit
Suedia, Finlanda, Norvegia și Lituania intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90
Premierul suedez Ulf Kristersson a anunțat marți că țara sa, împreună cu Finlanda, Norvegia și Lituania, intenționează să achiziționeze în comun câteva sute de vehicule de luptă CV90, informează AFP. Salutându-l pe omologul său lituanian Gintautas Paluckas la Stockholm, Ulf Kristersson a declarat în cadrul unei conferințe de presă
Rusia spune că nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind încetarea atacurilor asupra țintelor civile
Kremlinul a declarat marți că, în prezent, nu există planuri concrete de negocieri cu Kievul privind o încetare a atacurilor cu drone și rachete asupra infrastructurilor civile, propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează EFE și Reuters. 'Nu există planuri concrete, dar președintele (Vladimir) Putin și-a confirmat disponibil
JD Vance vede India ca partener ideal al SUA și critică lipsa de ambiție a unor lideri occidentali
Vicepreședintele american J.D. Vance a descris marți India drept un partener comercial și politic ambițios al SUA, spre deosebire de Occident, pe unii dintre liderii căruia îi consideră fricoși în luarea deciziilor, și a susținut că legăturile dintre SUA și India vor modela evoluția acestui secol despre care a estimat că 'ar putea fi foarte întunecat pe
Funeralii Papa Francisc - Polonia declară doliu național și președintele Duda va participa la funeralii
Președintele polonez Andrzej Duda și soția sa, Agata Kornhauser-Duda, vor participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc, a anunțat marți președinția poloneză, potrivit agenției EFE. De asemenea, președintele Duda a decis că 'ziua funeraliilor Papei Francisc va fi o zi de doliu național' în Polonia, țară majoritar catolică.