Rusia cere Statelor Unite să-și clarifice politica privind soluționarea conflictului din #Ucraina

Ministerul rus de Externe a transmis joi că Statele Unite trebuie să-și formuleze politica privind încheierea conflictului din Ucraina, urmând ca după această clarificare Moscova să-și poată fundamenta propria poziție în funcție de acțiunile specifice ale Washingtonului, potrivit unei declarații date de purtătoarea de cuvânt a acestui minister, Maria Zaharova, relatează Reuters.
Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin nu au avut nicio convorbire telefonică în perioada scursă de la învestirea din 20 ianuarie a noului lider de la Casa Albă, potrivit declarațiilor publice ale oficialilor din ambele părți.
Totuși, șeful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Leonid Sluțki, a declarat, tot joi, că pregătirile pentru o întâlnire între cei doi lideri sunt într-un 'stadiu avansat', el estimând că probabil chiar luna aceasta sau în martie ar putea avea loc o întâlnire față în față între Trump și Putin.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că Moscova a auzit multe cuvinte și declarații de la Washington despre Ucraina, dar că deocamdată nu există claritate asupra a ceea ce preconizează Statele Unite în ce privește încercarea de realizare a unui acord care să încheie conflictul.
'În ceea ce privește rolul sau posibilul rol al Statelor Unite în soluționarea crizei legate de Ucraina, încă o dată: totul va depinde de acțiunile concrete și de planurile enunțate de noua administrație (americană) în aceste acțiuni', a explicat Zakharova la un briefing de presă la Moscova.
'Deocamdată, sunt multe cuvinte și multe declarații. (Dar) nu există claritate cu privire la pașii întreprinși (de SUA), prin urmare ar fi prematur să discutăm despre perspective de negociere sau despre orice altceva în acest context', a remarcat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
'În ceea ce privește Washingtonul, ei ar trebui probabil să-și formuleze politica, iar noi vom acționa în funcție de pașii și acțiunile lor concrete', a precizat ea.
Donald Trump și trimisul său special pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, au spus amândoi că lucrează la un plan menit să conducă la un acord pentru a pune capăt luptelor în Ucraina, fără a oferi vreun detaliu concret.
Trump a spus mereu că dorește să discute cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a încheia rapid acestui război, deplângând numărul uriaș de victime din ambele tabere, dar nu a avansat până în prezent nicio propunere și a fost ambiguu și inconsecvent în declarații. El a amenințat luna trecută Rusia cu noi sancțiuni și taxe vamale dacă nu încheie repede un acord de pace cu Ucraina, dar a doua zi l-a criticat pe Zelenski pentru faptul că a ales să lupte contra Rusiei în loc să facă o înțelegere cu aceasta.
Nu este clară nici abordarea noului președinte american față de continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina. Potrivit Reuters, acest ajutor a fost sistat pentru scurt timp după învestirea lui Trump, dar a fost între timp reluat. De la învestirea lui Trump nu a mai fost aprobat la Washington niciun nou pachet de ajutor pentru Ucraina, sprijinul militar furnizat în continuare acesteia provenind din cel aprobat anterior de administrația fostului președinte democrat Joe Biden.
Președintele Zelenski s-a plâns într-un interviu săptămâna aceasta că, din cele 177 de miliarde de dolari alocate de SUA ca ajutor pentru Ucraina de când a început invazia rusă în urmă cu aproape trei ani, Kievul ar fi primit numai aproximativ 75 de miliarde și nu se știe ce s-a întâmplat cu restul de mai mult de 100 de miliarde de dolari.
Trump a declarat luni că dorește o 'garanție' asupra minereurilor rare din Ucraina în schimbul continuării ajutorului american pentru această țară. 'Căutăm să ajungem la un acord cu Ucraina în care să aducă pământurile rare și alte lucruri în schimbul a ceea ce le oferim', a afirmat el în fața presei în Biroul Oval, fără a spune ceva concret despre ce ar oferi Kievului în schimbul exploatării acestor minereuri, precum titanul, litiul sau grafitul, resurse strategice cu utilizări în tehnologii precum cele ale semiconductorilor și vehiculelor electrice. Președintele Zelenski s-a declarat deja dispus că ofere Statelor Unite aceste minereuri din care Ucraina dispune de rezerve considerabile, dar o parte se află în teritoriile ocupate de armata rusă.
'Aparent, președintele american a văzut că Kievul este dispus să vândă Ucraina doar pentru a menține ajutorul financiar și militar american și a decis să abordeze acest conflict dintr-un punct de vedere comercial', a afirmat la același briefing de presă de joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, potrivit TASS.
'Cu ajutorul regimului corupt de la Kiev, ei au reușit să pună mâna mai ales pe terenurile agricole, inclusiv pe terenurile fertile, fără prea mare efort. Acum, odată ce au obținut acest sol fertil, sponsorii regimului de la Kiev caută ce a mai rămas pe acolo. De data aceasta, se îndreaptă spre ce este sub pământ', a mai comentat Maria Zaharova.AGERPRES/(AS - redactor: Sorin Popescu, editor: Ionuț Mareș, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Zelenski: Rusia își conservă oportunitatea de a continua să ucidă, trebuie să facem presiuni asupra sa
Kremlinul a avut ocazia să declare vineri, la Istanbul, o încetare a focului cu Ucraina, dar nu a făcut acest lucru, conservându-și în acest fel oportunitatea de a continua să ucidă, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a cerut din nou comunității internaționale să facă presiuni asupra Kremlinului, informează EFE.
Kremlin: O întâlnire Putin-Zelenski este posibilă dacă Rusia și #Ucraina ajung la acorduri prealabile
O întâlnire între președinții rus Vladimir Putin și respectiv ucrainean Volodimir Zelenski este 'posibilă', cu condiția ca Moscova și Kievul să fi ajuns la 'acorduri' în prealabil, a declarat Kremlinul sâmbătă, a doua zi după primele discuții directe de pace dintre cele două părți din 2022, informează AFP.
Război în #Ucraina: Macron se declară convins că Trump ''va reacționa la cinismul' lui Putin
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă, la Tirana, că este 'sigur' că omologul său american Donald Trump ''va reacționa la cinismul' președintelui rus Vladimir Putin după un nou atac rus cu drone în Ucraina, informează AFP. 'Confruntat cu cinismul președintelui Putin, cred, sunt chiar sigur,
Ministrul de externe german: Rusia 'ne amenință pe toți' în Marea Baltică
În regiunea Mării Baltice, Rusia ne amenință pe toți, a declarat sâmbătă ministrul de externe german Johann Wadephul, care a anunțat o intensificare a supravegherii în urma presupuselor acte de sabotaj ale așa-numitei flote fantomă a Rusiei asupra cablurilor și conductelor din Marea Baltică, transmite dpa. 'Noi, ca vecini
SUA iau în considerare să relocheze definitiv în Libia un milion de palestinieni din Fâșia Gaza (mass-media)
Administrația SUA ia în considerare posibilitatea de a reloca definitiv un milion de palestinieni din Fâșia Gaza în Libia, a informat vineri NBC News, subliniind totodată că un purtător de cuvânt al administrației americane a negat acest lucru, informează EFE. Planul ar fi suficient de avansat încât administ
#Ucraina: Nouă morți într-un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili
Un atac rus cu dronă asupra unui autobuz care transporta civili în nordul Ucrainei s-a soldat cu nouă morți și patru răniți, au declarat sâmbătă autoritățile regionale, la o zi după ce discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, în Turcia, nu au reușit să ducă la un armistițiu, informează AFP. 'O dronă
VIDEO/SUA: Trump critică violent Curtea Supremă care i-a interzis să expulzeze imigranți
Președintele american Donald Trump a criticat vineri Curtea Supremă, cu majoritate conservatoare, care i-a administrat o nouă înfrângere prelungind interdicția de expulzare a imigranților venezueleni în temeiul unei legi de urgență, notează AFP. 'Curtea Supremă nu ne permite să alungăm criminalii din țara noastră', a
Gaza: Armata israeliană anunță că a lansat intensificarea ofensivei sale
Armata israeliană a anunțat sâmbătă dimineață că a lansat 'atacuri la scară largă' asupra Fâșiei Gaza în cadrul 'etapelor inițiale' ale intensificării prevăzute a ofensivei sale în teritoriul palestinian devastat de război, notează AFP. 'În această zi, armata israeliană a lansat atacuri la scară largă și a tran
Israel: Un rănit într-un atac la Ierusalim, agresorul 'neutralizat' (poliția)
Un polițist israelian a fost rănit vineri într-un atac cu cuțitul în Orașul Vechi din Ierusalim, a anunțat poliția adăugând că agresorul a fost 'neutralizat', transmite AFP. 'Un polițist a fost înjunghiat în Orașul Vechi din Ierusalim', a precizat poliția într-un comunicat. Forțele de securit
Dispariția a 43 de studenți în Mexic: Arestarea unei foste judecătoare
O fostă judecătoare a fost arestată pentru presupusa distrugere de probe în ancheta privind cei 43 de studenți dispăruți în septembrie 2014, vârful vizibil al aisbergului celor 120.000 de dispariții din țară, a anunțat vineri președinta țării, Claudia Sheinbaum, notează AFP. 'Miercuri, 14 mai, fosta președintă a Curții Su
Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Moscovei 'în coordonare' cu Washingtonul (Macron)
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătească sancțiuni împotriva Rusiei 'în coordonare' cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, relatează AFP. 'Ceea ce rămâne relevant este (...) singura pro
Ministrul german al apărării:Bugetul apărării ca procent din PIB este nerelevant, contează completarea lacunelor în capabilități
Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui amer
Procurorul-șef al CPI se retrage temporar, pe parcursul unei anchete privind un presupus comportament sexual inadecvat
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, vizat din noiembrie de o anchetă pentru o 'presupusă abatere', s-a retras temporar din funcție, a anunțat vineri biroul său, relatează AFP, Reuters și dpa. Magistratul britanic este ținta unor acuzații de comportament sexual inadecvat. 'Procurorul și-a anunțat decizia de a-
Summitul CPE: Premierul albanez îngenunchează în fața Giorgiei Meloni și îi spune lui Macron 'Majestatea Voastră'
Premierul socialist albanez Edi Rama, care a găzduit vineri la Tirana un summit al Comunității Politice Europene (CPE), a dat acestei reuniuni un ton vesel, cu o serie de glume și gesturi neobișnuite, precum îngenuncherea în fața omoloagei sale italiene Georgia Meloni sau adresarea către președintele francez Emmanuel Macron cu formula 'Majestatea Voas
Reducerea forțelor americane în Europa: Discuțiile vor începe în acest an, anunță ambasadorul SUA la NATO
Statele Unite vor începe în acest an discuțiile cu aliații săi europeni în legătură cu reducerea forțelor americane din Europa, a afirmat vineri ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, transmite Reuters. ''Cu siguranță va fi după summitul NATO (de la Haga, din 24-25 iunie), cândva ulterior în cursul anu