REPORTAJ/Vaslui: Proiectul ''Salvator din pasiune'' - o șansă pentru cei care vor să le fie sprijin semenilor
Proiectul 'Salvator din pasiune', lansat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în 2016, a adunat de-a lungul anilor mii de persoane atrase de dorința de a le fi sprijin celor aflați în nevoie.
În Vaslui, de la debutul programului de voluntariat 'Salvator din pasiune' și până în prezent, au fost pregătiți peste 500 de voluntari, 380 dintre aceștia parcurgând cursul de prim-ajutor de bază. Voluntarii vasluieni angrenați în acest program participă constant la intervenții și la activități preventive, fiindu-le sprijin salvatorilor profesioniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui.
Sursa foto: ISU Vaslui
'Suntem onorați să avem sute de voluntari dedicați, fiecare dintre ei reprezentând un exemplu de altruism, curaj și devotament. Suntem o instituție serioasă și venim cu o ofertă care poate fi tentantă pentru tineri, pentru dezvoltarea lor personală. Pentru salvatorii profesioniști prezența voluntarilor este foarte importantă, pentru că la nivelul județului Vaslui avem probleme în a ne găsi personal și oameni care vor să îmbrățișeze o carieră militară care are și anumite restricții. Este un mare avantaj pentru noi, în primul rând că putem să ne prezentăm meseria, care este atractivă pentru tineri și motivantă, mai ales prin prisma recompenselor morale care vin în urma intervențiilor', a declarat șeful ISU Vaslui, colonelul Ioan - Cătălin Oloeriu.
După cum afirmă coordonatorul la nivel județean al proiectului 'Salvator din pasiune', Florin Arhire, voluntariatul în județul Vaslui a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimele decenii, reflectând o creștere a implicării comunitare și a dezvoltării inițiativelor locale.
Subofițerul ISU Vaslui spune că în urmă cu aproximativ zece ani voluntariatul era într-o fază incipientă în Vaslui, cu câteva organizații non-guvernamentale și instituții locale care începeau să promoveze activități de voluntariat, dar că instituția pe care o reprezintă a fost printre deschizătorii de drumuri în privința voluntariatului.
Sursa foto: ISU Vaslui
'Printre aceste instituții se numără și Inspectoratul Pentru Situații de Urgență Vaslui, care a lansat programul 'Salvator din pasiune'. Evoluția voluntariatului în Vaslui reflectă o tendință ascendentă, cu o implicare tot mai activă a comunității și o diversificare a domeniilor de acțiune, ceea ce contribuie la dezvoltarea socială și culturală a județului. După perioada pandemiei, interesul tinerilor pentru voluntariat a crescut semnificativ, fiind influențat de mai mulți factori sociali, educaționali și chiar personali. Dezvoltarea spiritului de echipă, conștientizarea diferitelor tipuri de situații, dar și nevoia de implicare în comunitate și comunicarea, intensifica dorința tinerilor de a participa la numeroase activități de tip voluntar. Voluntariatul nu doar că oferă tinerilor o șansă de a contribui la o lume mai bună, dar îi ajută să-și descopere vocația, să învețe să empatizeze și să colaboreze cu alții. Voluntariatul este o experiență care transformă profund tinerii și îi pregătește pentru viitor în moduri neașteptate. Prin implicarea în diverse activități, aceștia învață să lucreze în echipă, să comunice eficient și să colaboreze cu oameni din medii diferite. Fie că organizează un eveniment caritabil sau ajută comunitatea locală, tinerii își dezvoltă abilități esențiale, cum ar fi gestionarea timpului, rezolvarea problemelor și luarea deciziilor', a precizat, pentru AGERPRES, plutonierul adjutant șef Florin Arhire.
Subofițerul ISU susține că voluntariatul le oferă tinerilor ocazia să-și descopere punctele forte și să-și dezvolte încrederea în sine și le arată acestora o perspectivă mai largă asupra lumii. Întâlnirea cu oameni aflați în situații dificile îi ajută să fie mai empatici, mai responsabili și mai conștienți de nevoile societății, iar această conștientizare îi motivează să contribuie la schimbări pozitive și să devină cetățeni activi.
Florin Arhire crede că, pe măsură ce acumulează experiență, tinerii nu doar că își îmbogățesc CV-ul, ci devin mai bine pregătiți să facă față provocărilor viitoare, fie ele academice, profesionale sau personale. În cele din urmă, voluntariatul îi învață lecții de viață esențiale și îi pregătește să devină adulți responsabili, creativi și implicați.
Printre cei înscriși în proiectul de voluntariat derulat de ISU Vaslui sunt mulți tineri. Daria Damian și Cristina Budacea sunt bune prietene de ani de zile. În timpul liceului s-au decis să se înscrie la cursurile de prim-ajutor și au rămas alături de salvatorii SMURD.
Daria și-a dorit să urmeze o carieră în domeniul sanitar și e studentă în anul II la medicină. Chiar dacă, dând piept cu suferința oamenilor, a avut anumite îndoieli și și-a pus întrebări cu privire la cea ce vrea să facă pe viitor, voluntariatul la SMURD i-a întărit ideea privind alegerea viitoarei profesii și decizia de a deveni medic a fost de neclintit.
Cristina studiază științe economice. S-a înscris la cursurile derulate de ISU din dorința de a-i ajuta pe cei din jur. Avea din familie exemplul mamei, care lucrează în domeniul medical și a ajuns să facă o pasiune din ajutorarea celor aflați în suferință.
Sursa foto: Arhiva personală Daria Damian
'Am ales împreună să ne înscriem în acest proiect nu neapărat din dorința de a continua pe mașina SMURD, ci mai mult pentru a urma cursurile de prim-ajutor, în primă instanță. Am urmat cursurile împreună cu pompierii și paramedicii din cadrul Detașamentului Vaslui. Din prima mi-am dat seama că este o familie minunată acolo și toată lumea e gata mereu să ajute și am realizat că vreau și eu să ajut. Mi-am procurat echipamentul și am ajuns să activez pe mașină, alături de paramedicii SMURD. În primele ture am avut mari emoții, nu știam exact ce să fac, dar am avut mare susținere din partea coordonatorului și a paramedicilor și pe măsură ce treceau turele, îmi dădeam seama că știu exact ce am de făcut și mai ales că vreau să continui cu o carieră în domeniul medical. Am simțit mereu un sprijin în echipa de salvatori care m-au sfătuit nu doar pe partea medicală, ci și pe partea emoțională. Mă bucur să pot fi alături de oameni. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl trăiești când un om aflat în suferință, pe care l-ai ajutat chiar și cu o vorbă bună, îți răspunde cu un zâmbet sau cu o strângere de mână', povestește Daria.
Sursa foto: Arhiva personală Cristina Budacea
'Am vrut să fac ceva bun în timpul pandemiei. Pentru că mama lucrează în sănătate și știam că în sistemul medical era destul de greu în perioada respectivă, voiam să ajut cumva. În acel moment însă toate ușile erau închise, dar în 2021 când s-au redeschis cursurile de prim-ajutor la ISU, m-am înscris. Încă de la început am luat tot ce înseamnă voluntariat în serios, orice activitate, orice discuție sau orice exercițiu. M-a ajutat foarte mult și colectivul care este unul implicat și bine pregătit. De multe ori, sărbătorile pe care în mod normal le petreceam cu familia, le-am petrecut în unitate. Mi-am dat seama că în spatele uniformelor care îi pot face pe salvatori să pară duri, se ascund inimi gata să ajute. Pentru mine voluntariatul a însemnat o oportunitate foarte mare de dezvoltare, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. Sunt pentru voluntariat, prin asta reușești să te dezvolți să înveți ce înseamnă comunicare, asumare. Iar dacă e să ne referim la voluntariatul la SMURD, aici am învățat ce înseamnă empatia și am realizat că situațiile de urgență nu țin cont de statutul social, că în fața pericolului, a bolii suntem toți egali', mărturisește Cristina.
Victoraș Onilă este elev în clasa a XII-a și, cu toate că examenele de Bacalaureat și de admitere la facultatea de drept bat la ușă, își găsește timp să meargă în misiuni cu salvatorii SMURD. Spune că a aflat din mediul online despre despre program, s-a hotărât să se înscrie la cursuri și nu regretă nicio secundă că a făcut această alegere. Este de părere că experiența alături de angajații ISU l-a maturizat și l-a responsabilizat și este foarte bucuros că și-a descoperit în salvatorii profesioniști o adevărată familie.
Sursa foto: Arhiva personală Victoraș Onilă
'Imediat după terminarea cursurilor mi-am dorit să rămân în continuare, pentru că am întâlnit oameni speciali la unitate, pompierii, instructorii, domnul Arhire, care este coordonatorul nostru, oameni foarte deschiși care aveau răspuns pentru orice întrebare de-a noastră, care pun suflet și care ne-au făcut să ne simțim ca într-o familie. Am întâlnit diverse cazuri, diverse tipuri de oameni. Unii sunt agitați, speriați, unii pot fi agresivi. Am învățat din experiența paramedicilor cum trebuie să abordăm fiecare persoană, cum să comunicăm, cum să-i liniștim pe pacienți. Faptul că am avut șansa să fiu printre salvatori m-a schimbat foarte mult. Am devenit mai atent la ce este în jurul meu, văd lumea altfel. Oriunde mă duc sunt atent la lucruri pe care înainte nici măcar nu le observam și mă gândesc cum aș putea ajuta', spune adolescentul.
Tineri ca Daria, Cristina, Victoraș sau alții care au ales să fie voluntari SMURD pot fi oricând exemple pentru cei din jur. De altfel, prin tot ceea ce fac au ajuns să câștige și admirația colegilor mai în vârstă care le sunt alături în activitatea de voluntariat. Mirela Dinu este angajată la Tribunalul Vaslui. Ori de câte ori timpul îi permite se implică în activități sociale, printre acestea fiind și cea de voluntariat în cadrul SMURD. Se emoționează când vorbește despre tinerii voluntari pe care a ajuns să-i vadă ca pe copiii săi.
Sursa foto: ISU Vaslui
'Mie mi-a plăcut dintotdeauna să fac bine, să ajut. E și un consum de energie, dar sentimentul că oferi ceva fără ceri sau să aștepți nimic în schimb nu poate fi egalat. Mulțumirea sufletească e mereu mai mare decât efortul pe care îl depui. Eu am fost atrasă tot timpul de partea de medicină și mi-am dorit să ajut ca voluntar la ambulanță sau la ISU. O colegă care era deja voluntar mi-a spus ce trebuie să fac și m-am înscris la aceste cursuri. Am descoperit niște oameni extraordinari, foarte dedicați și dornici să ne învețe. Nu-i pentru oricine meseria de salvator și nici activitatea de voluntar SMURD, fiindcă intri în contact direct cu suferința oamenilor. Îmi place de tinerii aceștia voluntari și îmi pare rău că se vorbește atât de puțin despre ei. Fac niște lucruri deosebite, sunt serioși, implicați, sunt extraordinari și îi admir foarte mult. Bravo lor și părinților care îi susțin să se implice în astfel de activități', a afirmat Mirela Dinu.
Pe voluntarii SMURD nu îi ține aproape doar dorința de a merge în misiuni de salvare alături de pompieri și paramedici. Au dezvoltat împreună noi proiecte, fiind implicați și în acțiuni umanitare.
'Ne-am apropiat unii de alții, am început să ne strângem și facem acțiuni caritabile. Nu pot să descriu în cuvinte emoțiile pe care le trăim când mergem acasă la persoane aflate în nevoie. Chiar anul trecut, de Crăciun, am fost atât de impresionați, plângeam cu rândul când vedeam atâta suferință. Acea clipă de bucurie pe care am reușit s-o aducem familiilor la care am mers a fost un lucru extraordinar. Noi am plecat, dar acei oameni au rămas cu gândul că cineva le-a dăruit ceva din suflet', povestește Mirela.
Specialiștii în psihologie consideră, la rândul lor, că voluntariatul în rândul tinerilor poate contribui la dezvoltarea competențelor sociale, emoționale și cognitive, recomandând chiar și terapia prin voluntariat.
Sursa foto: Arhiva personală Roxana Pălălae
'Cei care se implică în activități de voluntariat își dezvoltă empatia, reziliența, abilitățile de comunicare și capacitatea de adaptare. Oferirea de sprijin altora poate reduce senzația de inutilitate sau de gol existențial, fiind o formă de terapie activă. Voluntariatul creează oportunități pentru interacțiuni pozitive, sprijin reciproc și integrare în comunitate, aspecte importante pentru sănătatea psihologică. Activitățile de voluntariat, când sunt alese din pasiune sau convingere personală, stimulează motivația intrinsecă, ceea ce contribuie la satisfacția generală. De cele mai multe ori noi, ca psihologi, recomandăm tuturor oamenilor terapia prin voluntariat, terapia comportamentală, mai ales în cazurile de anxietate, depresie sau pierderea sensului vieții', a menționat, pentru AGERPRES, psihologul Roxana Pălălae.
Zi de zi, proiectul 'Salvator din pasiune' îi ajută pe tineri să lupte cu emoțiile, să înțeleagă altfel suferința celor din jur, să caute în ei vocația de salvator și să afle când trebuie să asculte sau când e bine să rostească vorbe ce pot alina suferințe.
Sursa foto: ISU Vaslui
Au fost cazuri când voluntarii au intervenit în situații medicale pe cont propriu. Fie că au recunoscut la rude sau apropiați semne ale unor afecțiuni medicale și i-au direcționat pe aceștia la unități sanitare, sau că au intervenit în stradă pentru a acorda primul ajutor până la sosirea echipajelor specializate, voluntarii și-au făcut o idee clară despre faptul că, în momentele în care îi salvezi pe alții, secundele pot face diferența între viață și moarte. Și salvându-i pe alții au înțeles că se salvează de fapt pe ei, învățând mereu și mereu lecția de preț a empatiei și a dăruirii. AGERPRES/(AS, A - autor: Loredana Ciobanu, editor: George Onea, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4
Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a
Termoenergetica București anunță reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregătirea instalațiilor pentru sezonul cald
Compania Municipală Termoenergetica București informează joi că, având în vedere prognoza meteo și tendința de încălzire a vremii, precum și numărul asociațiilor care au închis vanele din subsol, a inițiat un proces gradual de tranziție către finalul sezonului de încălzire, prin reducerea treptată a temperaturii agentului termic și pregă
Prefectul județului Hunedoara despre barajul Valea de Pești: Nu se pune problema ca populația să fie în pericol
Prefectul județului Hunedoara, Constantin Fulga, a dat declarat, joi, că barajul de la Valea de Pești este în siguranță și că populația nu este în pericol, precizând, totodată, că fisurile care au apărut la fața locului sunt prezente în masca de asfalt a barajului și nu în structura acestuia. 'Este exclus să s
Vâlcea: Festival de mâncăruri de post, la Prundeni; elevi din 11 localități s-au întrecut în a găti rețetele străbunicilor (GALERIE FOTO)
Zeci de elevi și cadre didactice din 11 localități din sudul județului Vâlcea s-au întrecut în Joia Mare, zi cu semnificație aparte pentru creștinii ortodocși din această veche zonă viticolă, să gătească bucate de post, în cadrul festivalului-concurs 'Rețeta străbunicii', care este găzduit de Școala Gimnazială din comuna Prundeni.
Mureș: Au înflorit primii bujori de stepă în Rezervația din Zau de Câmpie; sezonul de vizitare - deschis oficial
Custodele Rezervației de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a anunțat, joi, înflorirea primilor bujori, sezonul oficial de vizitare fiind astfel deschis. 'Cu o oarecare întârziere față de anii trecuți, dar totuși în grafic, azi dimineață am avut bucuria să găsesc trei bujori înfloriți, i
Tulcea: Cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale, organizate în satele Deltei
Câteva zeci de persoane au participat, zilele trecute, în trei sate din Delta Dunării, la primele cursuri gratuite de dezvoltare a competențelor digitale organizate în cadrul proiectului '5G Connect Danube Delta'. Proiectul este derulat de fundația Orange România, asociația Ivan Patzaichin - Mila 23 și fundația
Nicușor Dan spune că jumătate dintre locurile de joacă nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că jumătate dintre locurile de joacă administrate de Municipalitate nu pot fi modernizate din cauza bugetului mic pe care îl are PMB în acest an. El menționează că au fost semnate contractele și că furnizorii sunt pregătiți pentru executarea amenajărilor, dar că PMB nu poate achita
Prahova: CJ anunță finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor afectate de surparea de la Slănic
Consiliul Județean Prahova anunță, joi, finalizarea lucrărilor de consolidare a blocurilor care au fost afectate de surparea produsă în urmă cu un an pe strada 23 August din orașul Slănic. De asemenea, au fost finalizate și lucrările de reabilitare a sediului Poliției, afectat de același eveniment. 'La aproape un an de
Nicușor Dan: Primăria a emis bonduri în valoare de 555.000.000 lei; subscrierea a fost de 190%
Primăria Capitalei a reușit să emită obligațiuni municipale în valoare de 555 de milioane de euro, pentru a refinanța împrumutul contractat în anul 2005, anunță edilul general, Nicușor Dan. Subscrierea față de suma pe care PMB voia să o obțină a fost de 190%, ceea ce dovedește faptul că Primăria beneficiază 'încrede
S-a dat startul înscrierilor pentru cursa caritabilă Race for the Cure România
Fundația Renașterea a dat start înscrierilor pentru cea de-a 11-a ediție a cursei caritabile Race for the Cure România - Cursa de alergare / plimbare 4 kilometri sau de 0,7 kilometri, informează organizatorii într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Ne dorim ca în acest an, la Race for the Cure România, un
Bistrița-Năsăud: Semimaratonul Eroilor Invictus, aflat la a treia ediție, va avea loc în 31 mai
Municipiul Bistrița va găzdui, în 31 mai, cea de-a treia ediție a Semimaratonului Eroilor Invictus, unul dintre cele mai mari evenimente de alergare urbană din zonă, care marchează anual Ziua Eroilor. Primarul Bistriței, Gabriel Lazany, a semnat, joi, acordul de colaborare cu Asociația Voluntarilor Invictus România, reprezentată de
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere
Tramvaiele liniei 41 vor circula până în jurul orei 3:00 în Noaptea de Înviere, informează joi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). 'În zilele de Paști și 1-2 mai, toate liniile din regiunea București - Ilfov vor funcționa după un program de weekend. În Noaptea de &Ici
Arad: Cinci zone verzi din centrul orașului Pecica, modernizate cu 3,5 milioane de euro
Cinci parcuri sau zone verzi frecventate de public, din centrul orașului Pecica, vor fi modernizate cu fonduri europene, proiectele însumând peste 3,5 milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă transmis joi, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, cele cinci zone vezi au o suprafață totală de peste 40.000 de metri pă
Meteorolog: Vreme mai caldă decât normalul perioadei, de Paște; scurte averse în noaptea de Înviere, în unele zone
Vremea va fi mai caldă decât ar fi normal în perioada Paștelui, în majoritatea regiunilor, chiar dacă cerul fi variabil și vor exista episoade cu averse scurte de ploaie însoțite de descărcări electrice în unele zone, a declarat joi, pentru AGERPRES, Alina Șerban, meteorolog de serviciu în cadrul Administrației Naționale d
Buzău: Cercetători dispăruți în zona Focul Viu, găsiți de jandarmi după 10 ore
Trei persoane care desfășurau activități de cercetare în zona Focul Viu, date dispărute după ce nu au mai putut fi contactate, au fost găsite de jandarmii montani, după o acțiune de căutare ce s-a întins pe durata a 10 ore. Miercuri, în jurul orei 10:00, un cetățean din Covasna a apelat la 112, anunțând faptul că trei p