Ministrul de Externe, la reuniunea CAE: A exprimat sprijinul României pentru Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, luni, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles, context în care a reiterat susținerea pentru suveranitatea, integritatea și independența Ucrainei și a subliniat importanța continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina.
Potrivit MAE, ministrul a accentuat nevoia accelerării ritmului de acordare a sprijinului militar pentru Ucraina, inclusiv deblocarea sprijinului prin Instrumentul European pentru Pace/EPF și adaptarea mandatului Misiunii UE de Asistență Militară/EUMAM la cerințele din teren.
Emil Hurezeanu a susținut de asemenea necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei și pregătirea celui de-al 16-lea pachet de măsuri restrictive, care să fie adoptat în contextul marcării a trei ani de la debutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
El a reafirmat sprijinul României pentru o pace justă și durabilă în Ucraina și a subliniat că orice discuție despre pace trebuie să implice atât Kievul, cât și vecinii acestuia care participă la eforturile de sprijinire a Ucrainei.
De asemenea, a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova.
Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Emil Hurezeanu a salutat acordul de încetare a focului și de eliberare a unui număr de ostatici, încheiat între Israel și Hamas.
A exprimat sprijinul pentru redesfășurarea misiunii EUBAM Rafah, care va contribui la o ameliorare a situației umanitare din Gaza. A accentuat importanța unui dialog constant cu ambele părți și a exprimat sprijinul pentru organizarea Consiliului de Asociere UE-Israel, precum și a dialogului politic la nivel înalt cu Autoritatea Palestiniană.
De asemenea, a reiterat sprijinul ferm pentru soluția celor două state.
Referitor la situația din Siria, ministrul român a accentuat necesitatea unei tranziții politice pașnice și incluzive, care să asigure integritatea teritorială a Siriei și protejarea drepturilor fundamentale pentru toți sirienii, inclusiv minorități etnice și religioase. În aceeași măsură, a exprimat sprijin pentru o relaxare a sancțiunilor, de o manieră graduală și reversibilă, în funcție de evoluțiile din Siria.
În ceea ce privește situația din Liban, a salutat alegerea unui nou președinte, respectiv desemnarea unui nou premier și a exprimat sprijinul pentru consolidarea instituțională și reconstrucția țării.
Despre relațiile UE-SUA, a fost subliniată importanța menținerii unei relații transatlantice robuste, esențială în actualul context geopolitic. UE trebuie să aibă o abordare coordonată în dialogul cu noua administrație de la Washington, inclusiv din perspectiva asigurării unui sprijin transatlantic solid pentru Ucraina și pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova.
Cu privire la Republica Moldova, ministrul român a evidențiat faptul că Rusia instrumentalizează energia pentru a-și atinge interesele politice și a menționat sprijinul constant al României, atât prin furnizarea de energie electrică și gaz, cât și prin pledarea constantă, la nivelul UE, pentru creșterea sprijinului european și al statelor membre pentru R. Moldova.
A salutat anunțul Comisiei Europene privind acordarea unui sprijin financiar suplimentar de 30 de milioane de euro pentru gestionarea crizei energetice.
În marja CAE, ministrul Hurezeanu a participat la o cină informală cu liderul opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia. A arătat că, asemenea alegerilor din 2020, scrutinul prezidențial din Belarus de la 26 ianuarie 2025 nu poate fi considerat nici liber, nici democratic, nefiind întrunite cerințele minime. A încurajat menținerea unității opoziției belaruse în exil și a evidențiat implicarea activă a României în sprijinirea societății civile, a mass-media independente și a opoziției politice belaruse.
Emil Hurezeanu a participat la un mic dejun informal privind amenințările hibride cu care se confruntă Europa, în special din partea Rusiei, și a avut un schimb de opinii cu omologii privind modalități de consolidare a acțiunii UE pentru prevenirea și descurajarea acestora.
Totodată, în marja CAE, șeful diplomației române a avut scurte întrevederi cu omologul din Regatul Țărilor de Jos, Caspar Veldkamp, cu ministrul spaniol pentru Afaceri Externe, Uniunea Europeană și cooperare, Jose Manuel Albares Bueno, și cu ministrul leton al Afacerilor Externe, Baiba Braze.
Discuția cu omologul olandez, Caspar Veldkamp, s-a concentrat asupra importanței unei cooperări cât mai strânse, prin intermediul autorităților competente, pentru soluționarea furtului de la Muzeul Drents din Assen. Ministrul Hurezeanu a accentuat importanța recuperării în cel mai scurt timp a exponatelor sustrase, evidențiind relevanța culturală și istorică excepțională a acestora pentru patrimoniul românesc.
Ministrul olandez Veldkamp a oferit asigurări privind sprijinul autorităților din Regatul Țărilor de Jos pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului.
De asemenea, în dialogul cu ministrul Albares, Emil Hurezeanu a apreciat dinamismul cooperării cu partea spaniolă în cadrul Parteneriatului Strategic, cu accent pe coordonarea privind subiecte de interes comun de pe agenda europeană.
Întâlnirea cu ministrul leton Baiba Braze a abordat dezvoltarea relațiilor bilaterale și importanța deschiderii, anul trecut, a Ambasadei României la Riga, inaugurarea clădirii urmând să aibă loc în curând. Totodată, cei doi miniștri au discutat despre demersurile naționale și europene în combaterea amenințărilor hibride dar și despre sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Oana Țoiu (USR): Proiectul privind pensiile magistraților este neconstituțional; amendamentele noastre nu au fost acceptate
Deputatul USR Oana Țoiu a afirmat, marți, că proiectul privind pensiile magistraților aflat în dezbatere parlamentară este neconstituțional și lasă 'o portiță' pentru ca în continuare anumite pensii să fie mai mari decât salariile în plată. Proiectul cu privire la pensiile magistraților, inițiat de liderii coaliției de guvernare
Camera Deputaților/Propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES - aviz favorabil în Comisia de muncă
Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES a primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiei de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PNL prevede că AGERPRES are dreptul să înființez
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Ilie Bolojan ar fi foarte potrivit pentru funcția de premier, dacă ajung președinte
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, marți, că, dacă va ajunge președinte, Ilie Bolojan ar fi foarte potrivit pentru funcția de premier, în condițiile în care își dorește un prim-ministru capabil să scoată țara din rutina în care 'băltește' de ani de zile. 'Îmi doresc un premier care să aibă același
Camera Deputaților - plen/ Omagiu Papei Francisc; Ștefan Bouda (minorități): A fost un poet al milei
Mai mulți deputați au adus un omagiu, marți, în plen, Papei Francisc, care murit luni la vârsta de 88 de ani. Deputatul minorităților naționale Ștefan Bouda a menționat că Papa Francisc a pledat în întreaga sa viață pentru unitatea lumii creștine și pentru bună înțelegere între toate religiile, 'ca o stavilă a umanității
Camera Deputaților/ Ovidiu Ganț: Relația României cu Republica Federală Germania, de maximă importanță
Relația București - Berlin este 'de maximă importanță' în actualul context internațional, a declarat, marți, deputatul Ovidiu Ganț, reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cu prilejul sărbătoririi Zilei Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania. 'Ziua de 21 aprilie este ziua în care s-a s
Prezidențiale2025/Nicușor Dan și-a prezentat programul; are în vedere redesenarea administrativă a țării în funcție de polii de creștere
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, și-a prezentat marți programul 'România onestă' cu care candidează la alegerile prezidențiale, ce are în vedere, printre altele, redesenarea administrativă a țării în funcție de polii de creștere, precum și reforma electorală și desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României (CCR) doar di
Moment de reculegere în memoria Papei Francisc în plenul Camerei Deputaților
Deputații au ținut marți, în plen, un moment de reculegere în memoria Papei Francisc. Președintele Camerei, Ciprian Șerban, a propus deputaților, la începutul ședinței de plen, să țină un moment de reculegere. 'Ieri, Sanctitatea Sa, Papa Francisc, un prieten al României, a trecut în neființă. În memoria sa
Hurezeanu: Ziua Prieteniei dintre România și Germania marchează un moment de excelență în relația București - Berlin
Ziua Prieteniei dintre România și Germania marchează un moment de excelență în relația București - Berlin și evidențiază contactele dinamice politico-diplomatice și sectoriale, respectiv cooperarea 'vibrantă' la nivel bilateral, în cadrul UE și al NATO, a declarat, marți, ministrul de Externe, Emil Hurezeanu. Hurezeanu a găzduit marți
Camera Deputaților/Procedura de evaluare profesională a angajaților - aprobată de Biroul permanent
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, luni, procedura de evaluare profesională a funcționarilor publici parlamentari și a personalului contractual din serviciile acestui for legislativ. Procedura a fost adoptată în vederea punerii în aplicare a dispozițiilor Hotărârii Camerei Deputaților nr. 9/2025. Evaluarea profe
Prezidențiale2025/Nicușor Dan despre Crin Antonescu și Victor Ponta: Este greu de crezut că vor face ceva
Candidații la alegerile prezidențiale Crin Antonescu (Alianța 'România Înainte') și Victor Ponta (independent) nu vor realiza ceva, au protejat corupți și au avut declarații împotriva justiției, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat la scrutinul prezidențial. 'Îi îndemn pe toți să se uite la c
Roberta Metsola, președinta PE - laureată a Premiului Timișoara pentru Valori Europene
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este laureata Premiului Timișoara pentru Valori Europene, care îi va fi înmânat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe data de 22 mai. Potrivit unui comunicat transmis marți de Primăria Timișoara, premiul a fost atribuit de un juriu format din personalități de v&ac
Prezidențiale2025/ În perioada 13 - 20 aprilie, BEC a admis 153 de plângeri privind campania electorală în online
Biroul Electoral Central a anunțat marți că, în perioada 13 - 20 aprilie, a emis un număr de 153 de decizii de admitere a plângerilor privind campania electorală în mediul online și un număr de 201 decizii de respingere. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, prin deciziile de admitere au fost înlăturate:
Funeralii Papa Francisc/ Administrația Prezidențială: Președintele interimar Ilie Bolojan va participa la funeraliile de la Vatican
Președintele interimar Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, a informat, marți, Administrația Prezidențială. Suveranul Pontif a murit luni, în a
Bolojan: Trebuie să pregătim planuri eficiente pentru utilizarea chibzuită a resurselor naturale, concomitent cu reducerea poluării
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, marți, un mesaj cu prilejul Zilei Pământului în care afirmă că România are resurse naturale semnificative, iar pentru utilizarea chibzuită a acest
Fațada Palatului Parlamentului - iluminată în culorile drapelelor României și Germaniei
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată marți, începând cu ora 20:30, în culorile drapelelor României și Republicii Federale Germania, pentru a marca ziua prieteniei dintre cele două țări. ''Iluminarea clădirii Palatului Parlamentului în culorile drapelelor