#Ucraina: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înaintea negocierilor cu Trump

Armata rusă se pregătește pentru o mare bătălie prin care urmărește să preia controlul inimii Donbasului (ce cuprinde provinciile ucrainene Donețk și Lugansk), înainte de începerea negocierilor dintre președintele rus Vladimir Putin și noul președinte american Donald Trump, care a amenințat că ar putea impune noi sancțiuni Rusiei dacă nu încheie rapid un acord de pace cu Ucraina, scrie joi agenția EFE.
'Realitatea de pe teren' este expresia pe care Putin o folosește în mod repetat ca punct de plecare pentru viitoare negocieri de pace, sugerând astfel că nu intenționează nicidecum să renunțe la teritoriul ucrainean cucerit de armata sa.
În acest timp, echipa lui Trump, inclusiv noul secretar de stat Marco Rubio, sugerează Kievului că va trebui să accepte concesii teritoriale, considerând imposibilă recuperarea prin mijloace militare a tuturor teritoriilor ocupate de ruși.
Realitatea de astăzi este că Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, dar vrea mai mult. Ucraina controlează încă o treime din regiunea Donețk (aproximativ 7.000 de kilometri pătrați), și același lucru se poate spune despre regiunile Herson și Zaporojie.
Capturarea orașului Pokrovsk este un 'moment al adevărului', întrucât va determina succesul sau eșecul ofensivei pe care Rusia a lansat-o în regiunea Donețk în octombrie 2023.
Armata rusă tocmai a capturat în apropiere de Pokrovsk încă o localitate, potrivit ultimului raport public al Ministerului rus al Apărării. De la sfârșitul lunii decembrie, rușii au capturat aproape toate localitățile de la sud și sud-vest de Pokrovsk și încearcă să facă același lucru în est pentru a încercui orașul.
Cele mai grele lupte au loc în prezent în zona minelor de cărbune cocsificabil de la periferia orașului, deși unele relatări din presă sugerează că trupele ruse au ajuns în cartierele industriale din vestul localității.
Potrivit presei independente ruse, ucrainenii au închis ori au minat zăcămintele de cărbune, a căror cădere în mâinile Rusiei ar fi o lovitură grea pentru economia Ucrainei. Acele zăcăminte sunt singura sursă internă de aprovizionare a Ucrainei pentru această materie primă necesară industriei sale siderurgice, ce reprezintă a doua sursă de venituri în exporturile țării, după agricultură.
Ucraina exportă două treimi din oțelul produs către Uniunea Europeană. Dacă pierde la Pokrovsk accesul la zăcămintele de cărbune cocsificabil, Ucraina va fi nevoită să importe această materie primă.
De asemenea, Kievul a pierdut deja controlul asupra zăcămintelor de litiu, după ce rușii au capturat localitatea Șevchenko, la sud de Pokrovsk.
Între timp, trupele ruse încearcă să preia controlul asupra întregii părți sudice a Donbasului, ceea ce le-ar deschide noi direcții ofensive către regiunile Zaporojie și Dnipropetrovsk, deși aceasta din urmă se află în afara zonei față de care Putin și-a exprimat interesul să o ocupe.
După ce a capturat deja orașul Kurahove, obiectivul Moscovei acum este avanpostul ucrainean de la Velika Novosilka, localitate care este practic încercuită de trupele ruse. Căderea acesteia în mâinile armatei ruse s-ar putea produce în câteva săptămâni.
Potrivit platformei ucrainene de analiză militară 'DeepState', rușii atacă acolo din nord, est și sud și au intrat deja în zone rezidențiale, așa că trupele ucrainene nu mai au mult timp pentru a se retrage printr-un culoar îngust din nord-vest, înainte de a cădea complet sub încercuire.
Pe lângă apropierea de axa de la granița dintre regiunile ucrainene Zaporojie și Dnipropetrovsk, forțele ruse din gruparea Vostok (Est) ar putea avansa de asemenea de-a lungul autostrăzii care leagă Donețk de Zaporojie.
Mai către nord se dau de asemenea în continuare lupte în ruinele orașelor Torețk și Ceasov Iar, orașe distruse de bombardamentele rusești. Ținta trupelor ruse în acel sector de front este orașul Kostiantinivka și, la nord de acesta, orașele strategice Sloviansk și Kramatorsk, la care trupele ruse încearcă să ajungă, până acum fără succes, dinspre regiunea nord-estică Harkov.
În Harkov trupele ruse au fost îndepărtate de pe mare parte din teritoriul provinciei într-o ofensivă ucraineană în toamna anului 2022, dar au reușit acolo la începutul acestei luni să stabilească un cap de pod peste râul Oskil, de unde armata rusă poate dezvolta o axă ofensivă spre vestul regiunii.
În schimb, armata rusă nu a reușit să elibereze complet teritoriul ocupat de armata ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, după cinci luni de lupte sângeroase pentru ambele tabere care au urmat unei ofensive ucrainene surpriză în această regiune. Liniile fortificate construite de ucraineni în jurul orașului Sudja s-au dovedit impenetrabile pentru forțele ruse, care au introdus în luptele din Kursk și trupe nord-coreene.
Trupele ruse au recuperat circa 60% din teritoriul pierdut în Kursk, dar partea rămasă în continuare sub controlul armatei ucrainene este considerată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski o posibilă monedă de schimb la eventuale negocieri de pace cu Rusia. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mihaela Toth, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Funeralii Papa Francisc/ Președinta Maia Sandu va participa
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa sâmbătă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc, informează un comunicat al președinției de la Chișinău. Din numele tuturor cetățenilor, șefa statului va aduce un omagiu fostului Suveran Pontif, care și-a dedicat viața promovării compasiunii și echității, precum și solidarităț
Israel: O rachetă a fost lansată dinspre Yemen, anunță armata israeliană
Armata israeliană a anunțat miercuri că o rachetă a fost trasă din Yemen spre Israel și 'foarte probabil a fost interceptată cu succes', notează AFP. Lansarea rachetei a declanșat sirenele de alertă antiaeriană la Haifa și în alte câteva localități din nordul Israelului. 'Un interceptor a fost lansat în direcția r
Trump asigură că nu intenționează să îl demită pe șeful Fed
Donald Trump a asigurat marți că 'nu are nicio intenție' să-l demită pe șeful Fed, într-o posibilă încercare de a calma situația, după ce criticile sale virulente la adresa lui Jerome Powell au dat peste cap piețele financiare, notează AFP. 'Mi-ar plăcea să-l văd puțin mai activ' în scăderea dobânzilor,
Putin propune înghețarea liniei frontului în #Ucraina, potrivit Financial Times
Președintele rus Vladimir Putin a propus Statelor Unite să oprească invazia Ucrainei și să înghețe actuala linie a frontului, a informat marți Financial Times (FT), citat de AFP. Potrivit jurnalului, care citează 'persoane familiarizate cu d
Kievul îl convoacă pe ambasadorul chinez pentru a-i face cunoscute 'îngrijorările' privind implicarea Beijingului în conflict
Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Chinei pentru a-i face cunoscute 'gravele îngrijorări' cu privire la prezența, potrivit Kievului, a luptătorilor chinezi în armata rusă și la ajutorul acordat Rusiei de companiile chineze pentru a produce material militar, notează AFP. Președintele ucrainean,
Washingtonul trimite un emisar la Londra pentru discuții despre #Ucraina
Emisarul Washingtonului pentru războiul din Ucraina, Keith Kellogg, va reprezenta Statele Unite la discuțiile organizate miercuri la Londra, a făcut cunoscut marți Departamentul de Stat, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a diplomației SUA anunțase marți dimineață pe canalul Fox News că șeful diplomației americane, Marco Rubio, va fi pre
Trump în Arabia Saudită, Qatar și EAU cu începere de la 13 mai
Președintele american, Donald Trump, va vizita Arabia Saudită, Qatarul și Emiratele Arabe Unite între 13 și 16 mai, a anunțat marți purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, pe fondul conflictului din Fâșia Gaza și al negocierilor cu Iranul, relatează AFP. Aceasta va fi a doua deplasare internațională a președintelui americ
Ministrul iranian de externe vizitează China pe fondul negocierilor nucleare cu SUA
Ministrul iranian de externe Abbas Araqchi a plecat marți în China, unde se va întâlni miercuri cu înalți oficiali chinezi, în contextul în care Iranul și Statele Unite negociază un nou acord nuclear, informează EFE. 'Ministrul afacerilor externe pleacă la Beijing pentru a se întâlni și a se
Discuțiile tehnice pe dosarul nuclear dintre Iran și SUA programate miercuri au fost amânate pentru sâmbătă
Discuțiile tehnice între experții iranieni și cei americani cu privire la programul nuclear al Iranului, programate inițial miercuri, au fost amânate pentru sâmbătă, a anunțat marți diplomația iraniană într-un comunicat, transmite AFP. Iranul și SUA urmează să se întâlnească sâmbătă în Oman pentr
Delegația Hamas a sosit în Egipt pentru a discuta 'noi idei' în vederea unei încetări a focului în Gaza
O delegație a grupării islamiste palestiniene Hamas a sosit marți la Cairo pentru a discuta 'noi idei' pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, după ce Egiptul și Qatarul au prezentat o nouă propunere de armistițiu, au declarat pentru EFE surse apropiate discuțiilor. Un oficial Hamas a declarat, sub protecția anonim
Republica Moldova: Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, așteptată joi la Chișinău
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, va întreprinde în zilele de 23 și 24 aprilie prima sa vizita în Republica Moldova de la instalarea în funcție, relatează marți portalul Deschide.md. Cu această ocazie, potrivit
Washingtonul nu a epuizat 'toate instrumentele' pentru a pune presiune pe Moscova, afirmă șefa diplomației UE
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a apreciat marți că SUA nu au utilizat 'toate instrumentele' aflate la dispoziția lor pentru a exercita presiune asupra Rusiei, acuzând Moscova că a căutat să câștige timp cu armistițiul său de Paște în Ucraina, relatează AFP. 'Ei nu au respectat armistițiul. Este clar că Rusia face jocuri, &i
Președintele Columbiei afirmă că nu mai poate călători în SUA pentru că i s-a retras viza
Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a declarat luni că guvernul american i-a revocat viza și prin urmare nu mai poate călători în SUA, relatează agenția EFE. 'Nu mai pot merge (în SUA) întrucât am impresia că mi-au anulat viza. Nu aveam neapărat nevoie de viză, dar asta e situația. L-am văzut deja pe Rățoiul Donald de mai
SUA: Administrația Trump reorganizează Departamentul de Stat
Departamentul de Stat al SUA va fi reorganizat pentru a fi desființate birourile redundante și unele programe care nu corespund intereselor externe ale SUA sub președinția lui Donald Trump, a anunțat marți șeful diplomației americane, Marco Rubio, transmite Reuters. 'Această abordare privește Departamentul începând cu baza sa, de la birouri și
Emisarul lui Trump, Steve Witkoff, așteptat săptămâna aceasta la Moscova (consilier al lui Putin)
Emisarul american Steve Witkoff va efectua o nouă vizită săptămâna aceasta în Rusia pentru consultări privind planul Casei Albe de soluționare pașnică a conflictului în Ucraina, relatează EFE. 'Îl așteptăm', a răspuns Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin pentru afaceri internaționale, întrebat dacă Witkoff va