Comunicat de presă - Consiliul Judeţean Ilfov
An de an, sute de animale se pierd din cauza pocnitorilor. Şi alte câteva zeci mor. Legislaţia prevede clar că artificiile pot fi folosite 'numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului' (art. 34 din Legea 126/ 1995 privind regimul materiilor explozive).
Hilde Tudora, director Protecţia Animalelor CJ Ilfov: 'Distracţia noastră nu trebuie să coste vieţi.
Artificiile şi petardele nu fac rău numai animalelor, ci şi oamenilor. În perioada sărbătorilor, vedem foarte mulţi copii mutilaţi din cauza petardelor. Informarea şi educaţia fac diferenţa.'
Marian Gabriel Creţu, comisar-şef de poliţie, director Direcţia Protecţia Animalelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române: 'Folosirea necorespunzătoare a materialelor pirotehnice este foarte periculoasă. Iar bunăstarea animalelor e responsabilitatea fiecăruia în parte, şi, totodată, a tuturor, iar neluarea măsurilor necesare pentru asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor nu rămâne nepedepsită de lege. Astfel, cei care nu respectă prevederile legale privind protecţia animalelor riscă amendă ori dosar penal'.
Campania se desfăşoară până la finalul anului, în spaţiul public, prin distribuirea de mesaje scrise şi video. Mai multe persoane publice, jurnalişti, actori, cântăreţi, oameni din lumea sportului, se alătură demersului nostru de a schimba vieţi şi mentalităţi.
Cristian Cristea, medic veterinar Pet Stuff: 'Animalele au auzul mult mai fin decât al oamenilor. Spre exemplu, câinii pot auzi până la 60.000 hz. Oamenii nu pot auzi nimic peste 20.000 hz. Exploziile puternice şi zgomotele înfricoşătoare create de artificii pot provoca anxietate severă, disconfort şi pot duce inclusiv la decesul animalelor, câinilor, pisicilor şi păsărilor. Îndemnăm oamenii să ofere un refugiu sigur şi confortabil pentru animalele lor în timpul spectacolelor de artificii, în special în noaptea de revelion.'
Alina Buleanu, preşedinte Asociaţia Big Hearts Society: 'În această perioadă, le recomand oamenilor să petreacă mai mult timp cu animalele lor decât de obicei. Să le plimbe mai mult pe timpul zilei, să se asigure că nu pot evada din curţi. Să nu uităm că microciparea şi înregistrarea câinilor în RECS sunt obligatorii prin lege şi pot face diferenţa în această perioadă. De obicei, după revelion, vedem sute de mesaje pe reţelele de socializare cu animale pierdute, în special câini. Un câine microcipat şi înregistrat are din start mai multe şanse să îşi regăsească familia.'
Conform legislaţiei în vigoare, folosirea ilegală a materialelor pirotehnice se pedepseşte cu amendă de până la 7.500 de lei, chiar şi cu închisoare până la un an. În plus, tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote se sancţionează cu amendă de până la 1.000 de lei.
În Ilfov, câinii pot fi microcipaţi şi înregistraţi în RECS gratuit. E nevoie de programare, iar programările se fac la 0751.235.009.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].