logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Biblioteca Judeţeană 'ASTRA' Sibiu

Conferinţele ASTRA - noi dezbateri în luna decembrie

În această lună, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu organizează două noi dezbateri în cadrul programului cultural 'Conferinţele ASTRA', pe teme de interes pentru comunitate: 'Ce-am avut şi ce-am pierdut ? - Libertăţile românilor la 35 de ani de la Revoluţie', în 18 decembrie a.c., ora 18:00 şi 'Ziua Sibiului - O poveste despre oameni', în 20 decembrie a.c., ora 18:30.

Întâlnirile se vor desfăşura în spaţiul American Corner Sibiu (Str. G. Bariţiu, nr. 7, et. 5) şi vor fi moderate de Valer Cosma, directorul Bibliotecii ULBS şi Răzvan C. Pop, directorul Bibliotecii ASTRA.

Pentru a crea un cadru cât mai accesibil, publicul va putea urmări discuţiile atât fizic, din sală, cât şi în mediul online, evenimentele fiind transmise în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii ASTRA, instituţie de cultură care beneficiază de sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Sibiu.

Prima dintre cele două dezbateri - 'Ce-am avut şi ce-am pierdut ? - Libertăţile românilor la 35 de ani de la Revoluţie' - abordează un subiect dificil pentru societatea românească postdecembristă, propunându-şi să pună în balanţă beneficii şi pierderi percepute în ultimele decenii. Revoluţia Română a marcat trecerea de la regimul comunist la democraţie, iar evidenţierea celor trei decenii şi jumătate de la acest eveniment istoric constituie un bun prilej de analiză a evoluţiei drepturilor şi libertăţilor în perioada care a asuccedat momentele sângeroase din 1989. Invitaţii întâlnirii vor fi: Mihai Balaban, antreprenor şi specialist în management strategic, lect. Univ. Dr. Sabina-Adina Luca, politolog, lect. Univ. Dr. Bogdan Gheorghiţă, prodecan în cadrul Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu şi Cosmin Pal, jurnalist şi redactor la publicaţia 'Sibiu 100%'. Aceştia vor discuta, din mai multe perspective, despre progres, stagnare sau regres în perioada postcomunistă. Este o provocare lansată fiecărui român de a face un bilanţ propriu referitor la cei 35 de ani provocatori, bilanţ a cărui concluzie să constituie un important reper pentru viitor.

Cea de-a doua dezbatere programată la Biblioteca ASTRA Sibiu, în cadrul 'Conferinţelor ASTRA', este dedicată celebrării Zilei Sibiului, marcată anual pe data de 20 decembrie. Sub titlul 'Ziua Sibiului - O poveste despre oameni', evenimentul propune o incursiune în istoria şi identitatea culturală a oraşului de pe Cibin, evidenţiind modul de viaţă al sibienilor în diverse perioade istorice, precum şi transformările prin care a trecut această comunitate de-a lungul timpului. Dezbaterea îşi propune să exploreze momente definitorii din evoluţia oraşului, alături de contribuţiile remarcabile ale locuitorilor săi la patrimoniul naţional şi european. Discuţiile vor aborda perspective variate asupra acestui spaţiu al diversităţii şi dialogului intercultural, dar şi provocări sociale şi politice care l-au modelat. Invitate la dezbatere vor fi: dr. Raluca Maria Frâncu, muzeograf la Muzeul Naţional Brukenthal, dr. Karla Roşca, muzeograf la Muzeul de Etnografie Săsească 'Emil Sigerius', din cadrul Muzeului Astra, dr. Daniela Stanciu-Păscăriţa, asist. Univ. În cadrul ULBS şi dr. Claudia Urduzia, muzeograf la Muzeul Naţional Brukenthal.

'Programul cultural 'Conferinţele ASTRA' continuă să câştige aprecierea şi interesul comunităţii sibiene, consolidându-se ca un reper în peisajul cultural al judeţului. Prin aceste întâlniri, reuşim să punem în discuţie subiecte de actualitate şi de interes, răspunzând astfel nevoilor şi curiozităţilor unui public divers. Fiecare dezbatere devine o oportunitate de a explora împreună teme esenţiale pentru societatea contemporană, oferind nu doar informaţii, ci şi un spaţiu deschis pentru dialog şi reflecţie. Ne bucurăm să constatăm că publicul nostru se implică activ, atât în format fizic, cât şi online, ceea ce demonstrează că aceste conferinţe răspund unor nevoi reale de cunoaştere şi dezbatere.

Biblioteca ASTRA îşi propune să rămână un centru al ideilor şi al comunităţii, un loc în care cultura, istoria şi perspectivele variate se întâlnesc pentru a construi un prezent mai bine înţeles şi un viitor mai bine conturat.', a declarat directorul Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu, Răzvan C. Pop.
Afisari: 88

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].