RETROSPECTIVĂ 2024 Ciclism: Cătălin Sprinceană - A fost un an neaşteptat de bun

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană, a declarat pentru AGERPRES, că deşi nu a început sub cele mai bune auspicii, din cauza lipsei de finanţare în primele luni, ''2024 a fost un an neobişnuit de bun''.
Organizarea în premieră a unui Campionat European de mountain bike la Cheile Grădiştei, participarea la JO 2024 şi la numeroase competiţii internaţionale şi câştigarea a numeroase medalii la Campionatele Balcanice de pistă şi şosea, toate încununate de bronzul lui Ede Molnar la Europenele de MTB Eliminator au făcut din 2024 un an reuşit.
''A fost un an neaşteptat de bun. Vă spun drept că am fost sceptic la începutul anului. Asta pentru că Federaţia nu a scăpat încă de toate problemele juridice şi a fost urmărită de acestea, motiv pentru care previziunile nu erau extraordinare. După care în luna mai, an organizat Campionatul European de mountain bike, ceea ce a fost principala provocare a acestui acestui sezon, primul European de ciclism organizat în România'', a afirmat Sprinceană.
''Organizarea în sine a fost o provocare pentru că n-am mai făcut asta niciodată, dar am reuşit să ne mobilizăm bine partenerii din ţară, cluburile cu experienţă şi, iată, s-a închegat o echipă foarte bună care a şi dus la buna organizare şi la această reuşită pentru ciclişti şi pentru sportul românesc. De asemenea, am reuşit să coagulăm în jurul nostru şi alte instituţii ale statului, nu numai ANS-ul pentru acest proiect: Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, care ne-a susţinut activ financiar, Consiliul Judeţean Braşov şi alţi parteneri privaţi, bineînţeles, împreună cu cei de acolo de la Cheile Grădiştei, care au avut un rol esenţial, pentru că fără disponibilitatea lor şi fără eforturile lor n-am fi reuşit să facem o treabă atât de bine şi atât de ieftină. Deci acesta a fost un prim obiectiv bifat într-o perioadă de criză'', a subliniat preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.
''Odată cu reluarea finanţării, ne-am reluat şi activitatea sportivă, o activitate bogată care a numărat peste 50 de competiţii internaţionale, participare la toate Campionatele Europene, Campionatele Mondiale şi Campionatele Balcanice, asta pe tot parcursul sezonului. Spre finalul sezonului am încheiat foarte bine cu o participare la Campionatele Balcanice de pistă şi de şosea, de unde ne-am întors cu 29 de medalii, ceea ce a şi confirmat de fapt poziţia noastră în ciclismul din Balcani. Suntem principala forţă în ciclismul din Balcani şi acest lucru ne bucură şi a contat şi pentru moralul sportivilor care au intrat în extrasezon mult mai bine motivaţi'', a spus preşedintele Cătălin Sprinceană.
După ce problemele de finanţare au determinat anularea ediţiei 2023 a Turului României, Federaţia a reuşit să organizeze în condiţii bune ediţia 2024.
''În paralel cu această activitate a lotului naţional, în luna august am organizat cu bine şi Turul României, tur care după cum bine ştiţi a trecut şi el pentru o perioadă de criză anul trecut. Am reuşit să optimizăm lucrurile, am reuşit să refacem echipa de organizare, o echipă performantă care a contribuit foarte mult la această ediţie 2024, împreună cu implicarea autorităţilor locale şi implicarea ANS-ului, dar şi a partenerilor noştri. Am organizat nu mai puţin de 12 campionate naţionale şi de 45 de etape din Cupa României, sigur, împreună cu cluburile afiliate la Federaţia Română de Ciclism, cu organizatorii din ţară. Am organizat în premieră şi o primă etapă de Cupa Europei la ciclocros la Vatra Dornei. O activitate bogată pentru 2024 şi fructuoasă pentru ciclism, care a fost mai vizibil, s-a bucurat de o expunere mai mai bună în acest an, de mai mulţi copii la startul competiţiilor'', a adăugat Sprinceană.
Federaţia Română de Ciclism are pe rol în instanţă mai multe procese, dintre care principalele două sunt legate de contestarea validităţii alegerilor din 28 aprilie 2023, în care Cătălin Alexandru Sprinceană a fost ales preşedinte al federaţiei.
''Sunt două procese principale care vin din aceeaşi sursă. Vorbim despre un club din Câmpulung Muscel care a contestat alegerile din 2023. Un proces pe care noi l-am câştigat pe fond şi acum aşteptăm pronunţarea la Curtea de Apel. S-a judecat şi aşteptăm pronunţarea care a fost amânată de pe 29 noiembrie pe 13 decembrie când vine vorba despre contestarea alegerilor. Tot pentru alegeri mai avem un proces la Curtea de Apel. Este vorba de înscrierea în registrul fundaţiilor a adunării generale. Cumva sunt legate cele două procese, e vorba de aceeaşi speţă. Şi bineînţeles ne luptăm să obţinem Turul ciclist al României, marca Turul ciclist al României. De fapt, acesta este şi motivul pentru care noi avem aceste probleme juridice. Cei care de fapt încearcă să rămână cu acest brand naţional ne-au creat toate aceste probleme juridice tocmai pentru a vulnerabiliza federaţia şi de a o pune într-o poziţie prin care ea să nu se poate apăra pentru ca ei să câştige acest brand'', a spus Sprinceană.
Un alt moment important al anului 2024 a fost obţinerea calificării olimpice la MTB Cross-country, unde în absenţa lui Vlad Dascălu, suspendat pentru încălcarea codului antidoping, România a fost reprezentată de Ede Molnar, atunci campionul european en titre de la MTB Eliminator.
''Merită subliniat faptul că am avut şi o participare la Jocurile Olimpice, calificarea este o performanţă în sine şi din păcate, chiar dacă n-a ieşit atât de bine cu Vlad Dascălu, am reuşit să fim acolo prezenţi cu Ede Molnar, pentru că punctele au rămas acolo capitalizate. Noi aveam planul de rezervă. Adică şi cu puncte lui Vlad luate în ultimul an, noi am fi fost pe loc eligibil. Din păcate, la Paris, am avut parte de o pană urâtă, Ede plecase foarte bine şi n-a mai putut termina cursa, dar a fost o performanţă în sine. La Campionatul European de la Cheile Grădiştei l-am avut pe Vlad Dascălu pe locul 14 (XCO) şi pe Wendy Bunea, pe 21 la junioare (XCO). Avem clar o generaţie de tineri care promite foarte mult şi toate forţele noastre vor merge în direcţia asta'', a precizat şeful ciclismului român.
Ede Molnar, campion european la MTB Eliminator în 2023, a cucerit bronzul la ediţia 2024 din Gibraltar, în condiţii speciale, după ce cu două săptămâni înainte fusese operat pentru o fractură la mână.
''Ede Molnar a reuşit, cu tot cu o operaţie la mână, să obţină medalia de bronz. Asta după ce anul trecut a câştigat tricoul de campion. Ede Molnar este vârful nostru pe aceasta disciplină Eliminator'', a spus preşedintele FRC.
În ce priveşte apelul lui Vlad Dascălu la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Cătălin Sprinceană aşteaptă un verdict în luna ianuarie 2025: ''Înţeleg de la antrenorul său, Paulo de la Fuente, că teoretic până pe 15 ianuarie ar trebui să avem o rezoluţie, mai multe informaţii nu am. Vorbesc cu el frecvent, dar mai mult personal, pentru că pe tema asta nu avem ce discuta. Adică el a depus acea contestaţie la momentul acela şi aşteaptă. Are o echipă de avocaţi, în care are încredere, un avocat cu experienţă pe speţe similare şi mai mult nu ştie nici el. Din păcate, încă o dată subliniez faptul că noi nu am avut aceste informaţii din timp, pentru că dacă le-am fi avut, poate că am fi putut preveni această această suspendare. Cert este că federaţia nu a primit aceste informaţii, în ciuda zvonurilor contradictorii care au circulat la un moment dat în presă şi acest lucru a fost de altfel confirmat şi de preşedintele de la ANAD, într-un interviu. Federaţia, oficial, a avut informaţiile după cea de-a treia abatere. Dar, cu titlu confidenţial, din vara lui 2023.''
Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al Uniunii Cicliste Internaţionale, pentru abateri de la regulamentul antidoping. El a fost găsit vinovat pentru trei abateri la declararea locaţiei într-un interval de 12 luni.
În afara sincopei din primele luni cu finanţarea şi cu procesele pe rol, Federaţia Română de Ciclism nu s-a confruntat cu alte probleme.
''Din fericire, probleme juridice au fost cel mai mare consumator de energie şi sigur am avut la începutul anului, ca toate federaţiile, pe fondul problemelor financiare ale ţării, am avut o mare incertitudine. Nu ştiam ce se va întâmpla, cum ne vom desfăşura activitatea, dar mă bucur foarte mult că într-un final s-au găsit soluţii, inclusiv la ANS şi COSR, care şi-au făcut treaba şi au încercat să găsească soluţii pentru toată lumea. Motiv pentru care, în final, eu zic că bugetul federaţiei fost unul satisfăcător pentru condiţiile astea'', a apreciat preşedintele Federaţiei.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
La capitolul dezamăgiri, Sprincenă l-a indicat pe Vlad Dascălu, un sportiv de care erau legate mari speranţe la o medalie olimpică la Paris 2024: ''Noi ne ştim unde ne este nivelul. Adică din punctul ăsta de vedere sportiv nu pot să fiu dezamăgit. Atâta timp cât n-aveam aşteptări mai mari decât acestea. N-am avut niciodată aşteptări de rezultate la campionate mondiale sau campionate europene, ba dimpotrivă. A fost o surpriză plăcută faptul că e Ede, cu toate problemele de sănătate, a reuşit să vină cu o medalie de bronz. A fost o surpriză faptul că la Balcaniadă ne-am clasat cum ne-am clasat. La pistă noi, de exemplu, am venit cu nişte medalii de aur în condiţiile în care nu avem o pistă în România. Au fost nişte aşteptări depăşite. Sigur, cea mai mare dezamăgire a fost şi rămâne în continuare faptul că Vlad e scos din joc. Asta este, fără doar şi poate dezamăgire a anului şi din păcate nu putem schimba asta. Nici nu vreau să să-i pun vreo ştampilă sau să judec. Aşteptăm decizia TAS. Nu trebuie să uităm ce a făcut Vlad pentru ţară de-a lungul timpului şi nu putem să ne dezicem de el şi să îl punem la colţ în condiţiile în care ani de zile el a fost sinonim cu ciclismul românesc la cel mai înalt nivel, adică mondial.''
Pentru 2025, Federaţia Română de Ciclism îşi doreşte să găzduiască noi competiţii europene de MTB, pentru care se află în negocieri şi urmează să fie anunţate în scurt timp.
''În 2025 ne dorim să continuăm trendul acesta. Cred că aducerea în ţară unei a unor evenimente internaţionale este una dintre strategiile noastre. Pentru că aceste evenimente ne aduc expunere, ne aduc publicitatea disciplinei ciclism, ne inspiră copiii şi cumva ne poziţionează pe harta ciclismului mondial odată cu acest European de la Cheile Grădiştei. Cumva suntem datori să continuăm şi să aducem în ţară şi alte evenimente importante. Suntem în negocieri acum împreună cu un organizator din Sibiu pentru două evenimente mari tot la Cheile Grădiştei în 2025, de mountain bike, dar aştept să primim confirmări, după care veţi cunoaşte exact despre ce e vorba. Deci sperăm să aducem încă două evenimente de anvergură europeană, chiar mondială în România anul viitor. Pe partea asta de organizare vom continua cu acest calendar bogat intern, cu cel puţin 45 de etape de cupă şi 12 campionate naţionale. Încercăm să ne optimizăm rezultatele pe care le-am obţinut anul acesta, nu numai la Campionatele Balcanice, unde stăm bine. Putem sta şi mai bine şi la Campionatele Mondiale sau Europene. Sperăm să recâştigăm tricoul de campion european la Eliminator cu Ede Molnar şi noi spunem că sunt şanse să-l avem şi pe cel de de campion mondial. Acum vedem ce o să fie, dar sunt rezultate plauzibile. Mai departe să rămânem prima naţie din Balcani. Bineînţeles, Turul României este deja planificat pentru 10-14 septembrie şi vom prezenta traseul anul acesta. Un traseu cu cinci etape în care sperăm să condensăm toate regiunile istorice din România'', a mărturisit Sprinceană.
Ede Molnar, mealiat cu bronz la Europenele MTB Eliminator, participant la JO 2024 la XCO, este cel mai bun sportiv din 2024 la ciclism, conform şefului de la federaţie: ''Ede şi-a dovedit valoarea prin rezultatul de acolo de la Eliminator şi pe felia lui cred că este cel mai valoros sportiv de la Eliminator. Dacă mă uit pe rezultatele de la Campionatele Balcanice, lista e foarte lungă. Adică sigur avem sportivi care, deşi nu avem o pistă în România, am reuşit să obţinem medalii de aur. Merită să-i aplaudăm şi să recunoaştem eforturile. Dani Crista este printre ei, a fost la un pas de calificare la Jocuri la velodrom. De asemenea, la şosea să nu uităm că Manuela Mureşan este multiplă campioană naţională, anul trecut campioană balcanică. Este probabil cea mai valoroasă sportivă la această disciplină a ciclismului. Are şi la MTB rezultate, nu numai la şosea. Dacă ne uităm la rezultatele de la Campionatele Balcanice de şosea, Denis Mattew Piciu este campion balcanic, de asemenea, David Coman. Mai sunt Antonia Orzan, o tânără cadetă cu foarte mare perspectivă, Cătălina Cătineanu. Deci sunt foarte mulţi sportivi buni, de aia vă spun că nu ştiu dacă aş face un top. Molnar, în momentul de faţă, cred că este cel mai valoros ciclist român prin prisma acestei medalii de bronz şi faptul că a purtat tricoul de campion european în acest an, dar în rest lista e foarte lungă.''
Înotătorul David Popovici şi echipajele de la canotaj medaliate la JO 2024 sunt preferinţele lui Sprinceană pentru titlul de cel mai bun sportiv român al anului: ''David Popovici cred că este este un sportiv pe care trebuie să-l aplaudăm pentru ceea ce a făcut la Jocurile Olimpice. De asemenea, bărcile de la canotaj care au avut rezultate extraordinare. Barca de dublu vâsle masculin, barca de opt plus unu, îmi vine în minte.''
Câştigătorul ediţiei 2024 a Turului României, kazahul Ilhan Dostiev (22 de ani), a fost suspendat pentru dopaj şi rezultatul său a fost anulat, astfel că românul Cristian Răileanu a urcat pe locul 3 în clasamentul final al celei mai importante competiţii cicliste organizată în România. În urma acestei suspendări, italianul Davide Toneatti a devenit câştigătorul Turului României, iar locul i-a revenit slovacului Lukas Kubis. Dostiev a fost testat pozitiv pe 30 iulie pentru CERA, eritropoietină (EPO) de a treia generaţie, care stimulează producţia de globule roşii.
La Jocurile de la Paris, Ede Molnar s-a clasat pe locul 34 la XCO, fiind nevoie să abandoneze din cauza unei pene de cauciuc când era în Top 10. El s-a clasat pe locul 22 la Campionatele Mondiale de MTB eliminator de la Aalen (Germania).
Ede Molnar a câştigat medalia de bronz la Campionatele Europene de mountain bike eliminator (XCE), desfăşurate în Gibraltar. Un alt român, Roberto-Dumitru Burţa (CSU Târgu Mureş), s-a clasat pe locul 10.
Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României s-a clasat pe locul 7 la contratimp 1.000 metri (cat. C4-5), pe 7 la urmărire individuală 4.000 m (cat. C4) şi pe 10 în proba de contratimp pe şosea (cat. C4-5), în timp ce Theodor Matican s-a clasat pe locul 11 la contratimp şi pe 10 cursa de fond pe şosea a concursului de paraciclism (categoria T1-2).
Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO
Cicliştii români au câştigat 29 de medalii, dintre care 10 de aur, la Campionatele Balcanice de pistă de la Plovdiv (Bulgaria), respectiv de şosea de la Edirne (Turcia).
Rutierul german Florian Lipowitz (Red Bull - Bora - Hansgrohe) a câştigat ediţia din acest an a Turului ciclist al Sibiului, cel mai bine clasat român fiind Andrei Cărbunărea, pe locul, 38. AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Șah: Deac a remizat cu Vachier-Lagrave la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, miercuri, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Vachier-Lagrave s-a clasat pe locul al doilea în GCT 2023 și pe trei
Fotbal: Mohammed Kamara (CFR Cluj) - Ne simțim minunat că am câștigat Cupa României
Fotbalistul Mohammed Kamara, autorul primului gol al echipei CFR Cluj în finala Cupei României cu FC Hermannstadt, scor 3-2, a declarat după meci că el și colegii săi se simt minunat că au reușit să câștige un trofeu în acest sezon. 'Am pregătit bine meciul, i-am analizat pe cei de la Sibiu și am văzut cum putem să
Fotbal: Louis Munteanu (CFR Cluj) - De la începutul sezonului ne-am propus să câștigăm Cupa României
Atacantul Luis Munteanu a declarat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 în finala cu FC Hermannstadt, că acest trofeu era un obiectiv stabilit de la începutul sezonului pentru echipa de fotbal CFR Cluj și că este mândru de această realizare. 'Suntem fericiți că am reușit să câștigăm, așa ne-am
Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Am fost un grup unit care a meritat acest trofeu
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 cu în finala cu FC Hermannstadt, că formația sa a demonstrat în acest sezon că este un grup unit care merita acest trofeu. 'E clar că era important să câștigăm Cupa, nu neapărat pentru trofeele mele, p
Fotbal: Măldărășanu (FC Hermannstadt) - Am pierdut finala din cauza greșelilor făcute de noi
Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărășanu, a declarat, miercuri seara, că formația sa a pierdut finala Cupei României, 2-3 cu CFR Cluj, din cauza greșelilor făcute pe parcursul meciului și nu a tragerilor de timp ale adversarilor. 'Trebuie să învățăm toți din această finală, este o experiență pentru toată
Gimnastică artistică: România va participa cu nouă sportivi la Europenele de la Leipzig
România va participa cu un lot de nouă sportivi, cinci la feminin și patru la masculin, la Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Leipzig (Germania), a anunțat, miercuri, Federația Română de Gimnastică pe pagina sa de Facebook.
VIDEO/Fotbal: CFR Cluj a cucerit Cupa României, după 3-2 cu FC Hermannstadt în finală
CFR Cluj a cucerit Cupa României la fotbal, după ce a învins-o pe FC Hermannstadt cu scorul de 3-2 (2-1), în finala desfășurată miercuri seara, pe Arena ''Francisc Neuman'' din Arad. CFR a obținut trofeul pentru a cincea oară, după cele din 2008, 2009, 2010 și 2016. FC Hermannstadt a pierdut amb
Handbal feminin: Victorii în deplasare pentru Minaur și HC Zalău
CS Minaur Baia Mare și HC Zalău au obținut victorii în deplasare, miercuri, în meciuri din etapa a 25-a a Ligii Naționale de handbal feminin, penultima a sezonului. Minaur a dispus de SCM Râmnicu Vâlcea cu scorul de 31-24, condusă de Magda-Alfredo Cazanga (8 goluri) și Amelia Lundbaeck (6). Portarul Yuliya Dumanska a re
Handbal masculin: CS Dinamo, la prima înfrângere în acest sezon intern
CS Dinamo București, care pe 2 mai a câștigat al 21-lea său titlu de campioană națională, a suferit prima sa înfrângere în actualul sezon intern, miercuri, când AHC Potaissa Turda s-a impus cu scorul de 36-30 (22-15), pe teren propriu, într-un meci restant din etapa a 12-a a Ligii Naționale de handbal masculin.
Rugby: Naționala României va juca meciuri test cu Chile, Uruguay și Argentina XV în turneul din America de Sud
Naționala de rugby a României va disputa trei meciuri de pregătire în luna iulie, cu Chile, Uruguay și Argentina XV, în cadrul turneului de vară World Rugby din America de Sud, potrivit unui comunicat al Federației Române de Rugby. Astfel, România va disputa primul meci pe 5 iulie, cu Chile, la Santiago de Chile,
'Anul Nadia Comăneci' - 2026, proiect adoptat de Senat
Senatul a adoptat, miercuri, un proiect care are ca obiect instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci', legendă a sportului național și mondial. Potrivit expunerii de motive, instituirea anului 2026 ca 'Anul Nadia Comăneci' va permite o vizibilitate mai mare a domeniului sportului și creșterea gradului de conștientizare cu
Nadia Comăneci: Dinamo, un club cu trecut uriaș și un viitor plin de promisiuni
Multipla campioană olimpică la gimnastică Nadia Comăneci a transmis, miercuri, un mesaj de felicitare Clubului Sportiv Dinamo, la aniversarea a 77 de ani de existență, despre care a spus că are un trecut uriaș și un viitor plin de promisiuni. 'La mulți ani, Dinamo! 77 de ani de existență, 77 de ani de glorie. Un club sportiv cu un trecut u
Șah: Deac a remizat cu Caruana la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu americanul Fabiano Caruana, numărul doi mondial, marți, în etapa a șasea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Francezul de origine iraniană Alireza Firouzja, dublu campion a
Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Sper ca băieții să se motiveze și să facă un joc mare mâine
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că speră ca jucătorii săi să fie motivați și să facă un joc mare în finala Cupei României în care o vor întâlni pe FC Hermannstadt. 'Nu știu dacă e potrivit să spunem că ne salvează sezonul, dar meciul ace
Fotbal: Camora (CFR Cluj) - E un meci foarte greu, dar sperăm ca la final să ridicăm noi trofeul
Căpitanul echipei CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că meciul cu FC Hermannstadt din finala Cupei României la fotbal va fi unul foarte greu, dar speră ca la final el și colegii săi să ridice trofeul. 'Emoții ai tot timpul. Urmează un meci foarte greu, cu un trofeu pe masă. Noi, cei cu mai mu