Preşedintele Zelenski spune că vrea arme şi garanţii de la NATO înainte ca #Ucraina să negocieze cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat duminică că ţara sa are nevoie de mai multe arme şi garanţii de securitate din partea NATO înainte de posibile negocieri cu Rusia pentru a pune capăt invaziei Moscovei lansate în 2022, transmite AFP.
Preşedintele Zelenski a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu noua şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa, ambii aflaţi într-o vizită simbolică de sprijin la Kiev în prima zi a mandatului lor.
Această vizită are loc într-un moment în care tensiunile sunt maxime între Moscova şi Occident, după loviturile Ucrainei cu rachete americane şi britanice pe teritoriul Rusiei şi tragerea unei rachete hipersonice experimentale de către Rusia, care a şi ameninţat nuclear.
Pe măsură ce apelurile de a începe negocierile cu Moscova devin tot mai presante, inclusiv din partea aliaţilor Kievului, preşedintele Zelenski a asigurat că ţara sa are nevoie de "arme, inclusiv un număr bun sau suficient de arme cu rază lungă de acţiune, de diferite tipuri".
A menţionat, de asemenea, necesitatea "unui pas înainte cu NATO". "Invitarea Ucrainei de a adera la NATO este necesară pentru supravieţuirea noastră", a susţinut liderul de la Kiev, în timp ce Moscova afirmă că a lansat invazia pentru a împiedica o apropiere între Kiev şi Alianţa Nord-Atlantică.
"Numai când vom avea toate aceste elemente şi vom fi puternici, va trebui să stabilim (...) agenda întâlnirii cu asasinii", a spus Volodimir Zelenski.
Cu câteva ore mai devreme, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că vizita sa la Kiev este "un mesaj clar". "Suntem alături de Ucraina şi continuăm să îi oferim tot sprijinul nostru", le-a declarat el jurnaliştilor.
Noua echipă de la conducerea Uniunii Europene este dornică să arate un sprijin puternic pentru Ucraina într-un moment în care forţele sale se retrag pe front, iar sosirea iminentă la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump stârneşte temeri privind o încetare a ajutorului american pentru Kiev.
Semn al acestor dificultăţi, armata rusă a afirmat duminică capturarea a două noi sate din estul Ucrainei, Illinka şi Petrivka, într-o regiune în care progresele sale s-au accelerat la un nivel nemaivăzut încă din primele săptămâni ale războiului.
Ucraina a fost, de asemenea, în ultimele săptămâni, ţinta unor mai multe valuri de atacuri ce vizează infrastructura sa energetică, care au provocat întreruperi masive de curent pe măsură ce iarna se apropie.
"Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă, dar este clar că are, de asemenea, un cost foarte mare pentru Rusia", a asigurat Kaja Kallas, fost prim-ministru al Estoniei, cunoscută pentru a fi susţinătoarea unei linii dure împotriva Moscovei.
Vineri, preşedintele Zelenski a cerut NATO să ofere protecţie regiunilor Ucrainei încă controlate de Kiev şi a lăsat să se înţeleagă că atunci va fi gata să renunţe pentru moment la încercarea de a recupera teritoriile ocupate de Rusia.
Preşedintele rus Vladimir Putin cere ca Ucraina să cedeze patru regiuni din sud şi est pe care Rusia le ocupă parţial, pe lângă Peninsula Crimeea, anexată în 2014, şi să renunţă la aderarea la NATO.
Kaja Kallas a afirmat, la rândul ei, că "cea mai puternică garanţie a securităţii este apartenenţa la NATO".
Diplomaţii occidentali susţin însă că există puţine şanse ca Alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru în curând, având în vedere opoziţia unui număr mare de ţări care se tem să fie atrase într-un război direct cu Rusia.
În opinia doamnei Kallas, UE nu ar trebui să "exclude nimic" în ceea ce priveşte trimiterea de trupe europene pe teritoriul ucrainean pentru a contribui la aplicarea unei posibile încetări a focului, o altă măsură ce implică riscul unui conflict direct cu Rusia.
"Ar trebui să menţinem ambiguitatea strategică pe acest subiect", a argumentat ea.
Preşedintele Zelenski a estimat că "jumătate dintre aliaţi şi-ar înceta sprijinul" dacă Kievul ar face o astfel de cerere.
UE va continua să încerce să plaseze Kievul într-o poziţie "puternică" în cazul unor negocieri cu Moscova, a explicat Kallas. Cu toate acestea, ea a recunoscut că devine "din ce în ce mai dificil" pentru cele 27 de state membre să convină asupra unor noi modalităţi de a spori sprijinul pentru Ucraina.
Pe teren, atacurile ruseşti au continuat duminică. La Herson, în sudul Ucrainei, trei persoane au murit şi 11 au fost rănite în explozia unui microbuz, potrivit autorităţilor locale. AGERPRES/(AS - autor: Raluca-Elena Anghel, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SUA: Trump crede că are un acord cu Zelenski și Putin
Președintele american Donald Trump le-a declarat miercuri jurnaliștilor la Casa Albă că crede că are un acord atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu cel ucrainean Volodimir Zelenski pentru a soluționa războiul din Ucraina, transmit Reuters și AFP. Totuși, el a dat de înțeles că un acord cu Zelenski rămâne ev
Lituania acuză Minskul și Moscova că desfășoară operațiuni împotriva exilaților belaruși de pe teritoriul său
Serviciile lituaniene de informații au acuzat miercuri Belarus și Rusia că au încercat să organizeze atacuri împotriva diasporei belaruse în capitala Lituaniei, Vilnius, scrie AFP. Departamentul Securității Statului (VSD) a declarat că obiectivul presupusei operațiuni era de a alimenta conflictele dintre lituanieni și zeci de
VIDEO La ONU, China denunță practicile de 'intimidare' americane
China a lansat miercuri la ONU un veritabil atac împotriva practicilor americane de 'șantaj' și 'intimidare' în domeniul comercial, o acuzație respinsă ferm de Statele Unite care au pus sub semnul întrebării politicile Beijingului, notează AFP. 'Unilateralismul este în creștere, iar practicile de int
#Ucraina îi transmite emisarului lui Trump că nu va renunța la integritatea sa teritorială
Delegația ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunța la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor, relatează EFE. 'Am subliniat că Ucraina va rămâne fermă în toate circum
Pakistanul își convoacă joi Comitetul de securitate națională 'pentru a răspunde Indiei'
Guvernul pakistanez va convoca joi Comitetul de securitate națională 'pentru a răspunde comunicatului executivului indian', a anunțat miercuri seara - pe platforma X- vicepremierul Ishaq Dar, de asemenea ministru de externe, informează AFP. Acest organism compus din înalți responsabili civili și militari nu se reunește decât î
India adoptă măsuri diplomatice împotriva Pakistanului după atentatul din urmă cu o zi în Kashmirul indian
India a adoptat miercuri o serie de măsuri diplomatice punitive împotriva Pakistanului, pe care l-a acuzat de 'terorism transfrontalier' după un atac sângeros împotriva turiștilor în Kashmirul aflat sub administrație indiană, relatează AFP. Aceste măsuri constau în blocarea unui important tratat privind pa
Columbia: Un ex-ministru susține că președintele ar avea 'dependență de droguri'
Un fost ministru al guvernului președintelui columbian Gustavo Petro a afirmat miercuri că șeful statului ar suferi de o 'dependență de droguri', acuzație frecvent respinsă de liderul de stânga, potrivit AFP. Alvaro Leyva, ex-ministru de externe și care a fost într-o vreme unul dintre cei mai apropiați aliați politici ai lu
Trump spune că declarațiile lui Zelenski despre Crimeea dăunează negocierilor de pace cu Rusia
Președintele american Donald Trump l-a mustrat miercuri pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski pentru că acesta a spus că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Peninsulei Crimeea de către Rusia, calificând-o drept o declarație incendiară care va face ca un acord de pace cu Rusia să fie mai greu de realizat, informează Reuters și AFP. 'Această declarație
Finlanda și Kosovo afirmă că suveranitatea și integritatea Ucrainei nu sunt negociabile
Președintele finlandez Alexander Stubb și omologul său kosovar Vjosa Osmani au respins miercuri propunerea SUA ca Kievul să cedeze părți din teritoriul său Rusiei pentru a obține pacea și au spus că suveranitatea și integritatea Ucrainei nu sunt negociabile, informează EFE. După cum a declarat președintele Stubb într-o conferință de presă comună cu ofici
Funeralii Papa Francisc/Afluxul de credincioși determină Vaticanul se ia în considerare prelungirea programului după miezul nopții
Vaticanul ia în considerare prelungirea până după miezul nopții a programului pentru ca credincioșii să își poată lua rămas bun de la Papa Francisc în Bazilica Sfântul Petru, care găzduiește sicriul său de miercuri până la înmormântarea de sâmbătă, informează miercuri EFE. 'Având
Ministrul polonez de externe denunță agresiunea Rusiei în #Ucraina: 'Nu aveți destul pământ?'
Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a profitat miercuri de discursul anual în fața parlamentului pentru a trimite un mesaj dur liderilor ruși, în timp ce războiul continuă în Ucraina vecină, întrebând: 'Nu aveți destul pământ?', relatează ABC News, citând AP. Sikorski a descris situația dificil
Depinde de #Ucraina să își decidă viitorul, spune Londra după ultimatumul vicepreședintelui american J.D. Vance
Este la latitudinea 'Ucrainei să își decidă viitorul', a declarat miercuri un purtător de cuvânt din Downing Street, întrebat despre apelul vicepreședintelui american J.D. Vance ca Moscova și Kievul să facă schimb de teritorii pentru a ajunge la o încetare a focului, informează AFP. 'Susținem eforturile conduse de Statele Un
Iordania interzice activitatea Fraților musulmani și le închide birourile din țară
Guvernul iordanian a desemnat miercuri mișcarea islamistă Frații musulmani drept grupare 'ilegală', interzicând orice activitate a acesteia în regatul hashemit și a închis toate birourile sale, în urma arestării, săptămâna trecută, a unor membri ai mișcării, acuzați de planificarea unui atac terorist, potrivit EFE. Ministr
UE spune că Crimeea aparține Ucrainei, după ce J.D.Vance a declarat că acordul de pace propus prevede concesii teritoriale
Uniunea Europeană și-a exprimat din nou miercuri sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a subliniat că Peninsula Crimeea ocupată de Rusia face parte din teritoriul Ucrainei și a îndemnat Kievul să continue să se consolideze militar astfel încât să aibă mai multă putere în negocierile de pace, informează EFE. 'Suntem a
Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei - 'exigențe foarte puternice' ale europenilor, subliniază președinția franceză
Respectarea 'integrității teritoriale și a vocației europene a Ucrainei sunt exigențe foarte puternice ale europenilor', a subliniat miercuri președinția franceză, după propunerea vicepreședintelui american privind 'schimburi teritoriale' între Kiev și Moscova, informează AFP. În timp ce delegații franceză, britanică și germană se &