logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul General al Poliţiei Române

ACŢIUNI PERMANENTE PENTRU COMBATEREA TRAFICULUI DE DROGURI

În primele 9 luni ale anului 2024, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Poliţiei Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfăşurat 704 acţiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri, fiind puse în executare peste 2.200 de mandate de percheziţie domiciliară şi destructurate 33 de grupuri infracţionale organizate.

Pe linia combaterii traficului de droguri, au fost înregistrate 10.059 de sesizări de natură penală şi 17.477 de ordonanţe de delegare. De asemenea, au fost organizate 704 acţiuni operative, iar dintre acestea 295 de acţiuni au fost de amploare.

În cadrul acţiunilor operative desfăşurate, au fost cercetate 2.945 de persoane, fiind dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de 1.224 de persoane, iar 1.080 de persoane au fost arestate preventiv.

Au fost efectuate 2.278 de percheziţii domiciliare.

În primele 9 luni ale anului 2024, din punct de vedere al grupurilor infracţionale organizate, au fost destructurate 33 de grupuri infracţionale, formate din 238 de persoane.

Ulterior activităţilor desfăşurate, unităţile de parchet au emis 1.475 de rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

În această perioadă, au fost descoperite şi indisponibilizate 943 de kilograme de droguri, dintre care 777 de kilograme de droguri de risc şi 166 de kilograme de droguri de mare risc. De asemenea, au fost confiscate peste 4 tone de masă verde de canabis - masă vegetală verde.

Totodată, au fost indisponibilizate peste 7 tone de substanţe interzise, dopante, ridicate de la o fabrică clandestină, identificată în urma unei operaţiuni din judeţul Argeş, precum şi 16 tone de pulpă de fructe, care conţineau cocaină, una dintre cele mai importante capturi din Portul Constanţa.

Exemple:

1. În urma unei investigaţii complexe desfăşurate de către poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, a fost destructurată o reţea internaţională de trafic de droguri de mare risc. Gruparea, formată din cetăţeni români şi albanezi, era activă pe linia traficului de heroină, atât pe teritoriul României, cât şi la nivel internaţional.

Din materialul probator administrat a rezultat că, la data de 9 septembrie 2024, două dintre persoanele cercetate, cetăţeni albanezi, ar fi pătruns pe teritoriul României, în scopul de a trafica o importantă cantitate de drog de mare risc (heroină). Astfel, în urma unei înţelegeri prealabile, una dintre persoane, împreună cu alte patru persoane cercetate în cauză (3 cetăţeni români şi un cetăţean albanez), s-ar fi deplasat la o locuinţă, situată în judeţul Ialomiţa, unde ar fi preparat aproximativ 4,5 kilograme de heroină (în amestec cu aditivi).

Ulterior, după porţionare şi ambalare, o persoană ar fi preluat aproximativ 4,3 kilograme din drogul de mare risc şi s-ar fi deplasat, în municipiul Slobozia, iar alte patru, având asupra lor aproximativ 100 de grame din aceeaşi substanţă, s-ar fi deplasat cu un autoturism spre municipiul Bucureşti, fiind prinse în flagrant delict, în cadrul a două acţiuni derulate în municipiile Bucureşti şi Slobozia, la datele de 10 şi 11 septembrie 2024. Valoarea de piaţă a cantităţii de heroină menţionată anterior, destinată vânzării pe teritoriul naţional, este de aproximativ 250.000 de lei.

La data de 12 septembrie 2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus reţinerea a 6 persoane (3 cetăţeni albanezi şi 3 cetăţeni români), cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. La data de 13 septembrie 2024, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a patru dintre persoanele reţinute şi măsura arestului la domiciliu faţă de celelalte două persoane.

Cu privire la ultima dispoziţie, procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală au formulat contestaţie. Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale - I.G.P.R., Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 7 Poliţie, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov - Postul de Poliţie Jilava şi jandarmilor din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.

2. În prima jumătate a lunii august 2024, la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog, a fost iniţiată operaţiunea cu nume de cod 'EXOTIC', ce a condus la o captură record de cocaină în Portul Constanţa. Aceasta a fost rezultatul unui efort susţinut şi al cooperării interinstituţionale exemplare dintre D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, D.I.I.I.C.O.T., B.C.C.O. Constanţa-S.C.C.O. Porturi Maritime, I.G.P.F. şi Autoritatea Vamală Română. Scenariul operaţiunii a fost unul inedit şi a scos în relief complexitatea organizării grupărilor de criminalitate organizată şi modalităţile inovative identificate, pentru a-şi atinge scopul.

La data de 18 septembrie 2024, un container, ce a fost importat din Ecuador, de către o societate comercială din România, a fost descărcat într-un terminal din Portul Constanţa şi, după relaţionarea cu procurorii D.I.I.C.O.T., a fost sesizată structura Serviciului Teritorial Constanţa şi au continuat activităţile investigative. În continuare, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanţa-S.C.C.O. Porturi Maritime şi D.O.S. au efectuat activităţi specifice de investigare, pentru strângerea probatoriului necesar în cauză. Activităţile de strângere a probatoriului au fost deosebit de complexe şi au necesitat resurse însemnate, umane, de timp şi sacrificiu personal din partea celor implicaţi în investigaţie. Pe parcursul cercetărilor, au fost identificaţi cu rapiditate doi cetăţeni români, de 33 şi 36 de ani, cercetaţi pentru implicare în activitatea infracţională.

La data de 18 septembrie 2024, după realizarea formalităţilor vamale, containerul a fost transportat în municipiul Aiud, iar 71 de butoaie conţinând pulpă de fructe congelate au fost transbordate într-un autocamion frigorific. Transbordarea s-a efectuat din containerul maritim suspect care conţinea 75 de butoaie din metal, iar cantitatea netă a unui butoi era de aproximativ 200 kg. Transportul conţinea pulpă de fructe ce trebuia folosită în industria alimentară. Toată activitatea a fost monitorizată atent de echipele D.O.S., D.C.C.O. - Serviciul Antidrog şi S.C.C.O. Porturi Maritime. În urma activităţilor desfăşurate, a reieşit faptul că transportul avea ca destinaţie Olanda, unde ar fi trebuit să ajungă la data de 25 septembrie 2024.

La data de 23 septembrie 2024, autocamionul care a transportat cantitatea de pulpă de fructe congelată a sosit în Punctul de trecere a frontierei Nădlac 1, unde, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră, a fost oprit.

Ulterior, poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Constanţa - S.C.C.O.P.M., B.C.C.O. Timişoara şi S.C.C.O. Arad, împreună cu echipe mobile din cadrul Autorităţii Vamale Române şi poliţişti de frontieră, au desfăşurat activităţi pentru controlul fizic total al bunurilor transportate, cu bănuiala rezonabilă că în interiorul produselor congelate ar fi disimulată o cantitate importantă de cocaină. În urma efectuării controlului autocamionului, în butoaiele care conţineau aproximativ 15 tone de pulpă de fructe, a fost descoperită cocaină.

Ulterior capturii de droguri, echipe ale D.C.C.O. - Serviciul Antidrog, B.C.C.O. Alba Iulia şi S.C.C.O. Porturi Maritime, împreună cu echipe ale Direcţiei Operaţiuni Speciale şi cu sprijinul Jandarmeriei Române, au intervenit pentru prinderea membrilor grupării şi pentru efectuarea a trei percheziţii domiciliare. Membrii grupării ar fi amenajat şi un depozit în municipiul Aiud, pentru a depozita o parte din transportul suspect. La acea locaţie, au fost descoperite 4 butoaie din metal şi 88 de cutii ce conţineau fructe congelate (aproximativ 880 kg).

Trei persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T.-S.T. Constanţa, în vederea audierii şi luării de măsuri legale. Faţă de doi bărbaţi, procurorii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc şi trafic de droguri de mare risc.

Reuşita operaţiunii a fost rezultatul unui efort comun bazat pe expertiza structurilor implicate, anduranţă, profesionalism şi deschidere spre inovaţie şi înţelegerea în profunzime a modurilor de operare.

Activitatea a fost desfăşurată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa-Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad.
Afisari: 18

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].