logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Arheologia Culinară, în premieră la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism (GALERIE FOTO)

Image

Arheologia Culinară, inventată de sălăjeanul Mircea Groza, cel care a reconstituit peste 1.500 de reţete culinare străvechi pe parcursul a 45 de ani, a fost prezentată, în premieră, la cea de-a treia Conferinţă Regională de Turism, care s-a derulat la Târgu Mureş, la sfârşitul săptămânii trecute.

"Sunt preocupat de gastronomia tradiţională sau, mai bine-zis, de alimentaţia populară. Nu mi-am planificat să fac treaba asta, a venit de la sine, pur şi simplu. În timp, pasiunea s-a dezvoltat, am descoperit noi şi noi surse de informaţie. Eu trăiesc între socăciţe, familia mea a fost o familie de socăciţe. Mulţi nu ştiu ce înseamnă acest termen, dar socăciţa este, de fapt, un manager extraordinar din sat, de multe ori fără şcoală, dar care ştia să organizeze o masă de 20-30, 50, 200-300 de persoane, de la botez sau un alt eveniment, poate o înmormântare, până la nunţile mari. Deci acestea sunt socăciţele, ele au poveşti deosebite şi ştiu totul despre mâncare. Şi aşa am adunat în 40-45 de ani, nu doar că am adunat, dar am reconstituit reţete care, din păcate, nu se mai fac, deşi reprezintă un tezaur extraordinar", a declarat Mircea Groza.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Arheologul culinar are 71 de ani, locuieşte pe Valea Almaşului, în judeţul Sălaj, iar de aproape 50 de ani studiază intens domeniul turismului.

Marea sa tristeţe, ne spune bucătarul, este că multe dintre reţetele străvechi nu se mai fac deoarece au dispărut o serie de elemente esenţiale.

"Au dispărut şi poveştile din jurul acestor reţete, a dispărut soba cu ploatăn (plită de tuci - n.r.) şi şporul (soba - n.r.) pe care gătea bunica şi lerul - care este un cuptor ataşat unei sobe de gătit. Sunt lucruri pe care le-am descoperit, le-am scris, le-am cercetat, le-am experimentat, poate unele de zeci de ori, până am redescoperit gustul. Nu poţi să faci gustul bunicii folosind ingrediente de la supermarket, asta e clar. Mă bucură interesul celor tineri pentru reţetele vechi şi sunt foarte solicitat de tineri. Lucrul ăsta mă bucură extraordinar. Înseamnă că ne întoarcem totuşi la ceea ce a fost bine, ce a fost frumos, ce a fost sănătos. Era un alt stil de a ne hrăni. Nu doar în ce priveşte preparatele, ci şi stilul de a găti, dar şi de împărţire a mâncării pe zile, pe săptămâni, pe luni, pe perioadă de post, pe perioadă de sărbători. Ţăranul nu ştiu de cine era instruit, nu ştiu ce nutriţionist consulta, dar 100% nu consulta nimic, dar el avea, în primul rând, ingredientele sănătoase. Gătitul era adevăratul slow food. Încet, încetişor, la foc, fără grabă. Mamele, bunicile noastre nu lucrau, aveau grijă de copii şi de gospodărie, aveau timp să facă mâncarea cum trebuie. Nu era adusă în plic şi băgatul la microunde, chiar era totul gătit", spune arheologul culinar.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


Mircea Groza a spus că într-o familie normală, în satele ardeleneşti, un porc se tăia înainte de Crăciun, iar carnea trebuia să ajungă până la celălalt Crăciun, nu se mâncau cărnuri în fiecare zi, iar preparatele vegane, cum se numesc azi, erau frecvente.

"Asta era carnea de porc într-un an, un porc. Dacă mâncau la Paşti un miel, asta dacă se îndurau să-l taie, pentru că aşa erau vremurile atunci, mai mâncau şi carne de miel sau de oaie, toamna, când tăiau mai mulţi vecini o oaie şi făceau o tocană la vie. Restul, în zilele de sărbătoare sau duminicile, uneori tăiau o găină, o raţă, o gâscă, o curcă şi cam asta era carnea de fapt. Slănina, despre care mulţi vorbesc aşa dezaprobator, era bine preparată, era afumată şi o mâncau cei care făceau munci grele. Ştiu că bunica punea bucata de slănină, în timpul verii, o punea pe grindă sus, să nu ajungă copiii, astfel încât când vine bunicul de la coasă să mănânce mai sănătos, mai zdravăn, să aibă mâncare cu proteină mai multă. Deci cam aşa împărţeau. Dar primăvara, când începeau să apară verzăturile, cum zicea bunica, asta era mâncarea de bază şi astea erau ingredientele din care se gătea, nu numai în post. Mâncărurile aşa-zis acum vegane erau frecvente pe masa ţăranilor. Cine mai mănâncă astăzi mămăligă cu mujdei?", arătat Mircea Groza.

Bucătarul spune că mămăliga cu mujdei este o mâncare extraordinară care te apără şi de răceală şi de alte probleme, dar şi "ciori", adică mămăligă uscată, ruptă şi prăjită în untură sau în ulei, care se serveşte cu mujdei sau cu lapte.

De asemenea, a arătat Mircea Groza, se mânca mămăligă cu silvoiţă sau dulceaţă de prune, mămăligă cu brânză şi multe alte mâncăruri pe care generaţiile actuale de gospodine le evită.

"Ţăranul mânca bine. Mulţi zic să n-audă de mâncarea ţărănească sau de mâncarea bătrânilor, a bunicilor, de rântaş, că o adevărată gospodină nu face rântaş, face sos bechamel, exact cum îl fac francezii şi care e la mare preţ acolo", susţine Groza.

 

Foto: (c) Dorina MATIŞ / AGERPRES


El a precizat că turismul a fost unul dintre motivele care l-au atras spre a colecţiona reţete şi că până acum are 1.500 de reţete adunate, documentate, gătite, filmate, fotografiate, cu înregistrări audio.

"M-am apropiat de cercetare şi de gătit, nevoit, în perioada când lucram în agenţia de turism, asta în urmă cu 40-45 de ani. Au început să vină turiştii străini şi deja era jenant să-i duci să mănânce acelaşi lucru la restaurant. Şi noi încercam chiar înainte de revoluţie să-i mai scoatem la picnicuri, la vie, la iarbă verde, la pălincie, la via prietenilor şi în beciurile cu vinuri. Şi atunci acolo eram obligat să gătesc. În timp, în atâţia zeci de ani, am observat că atracţia mai mare a celor care vin şi ne vizitează este pentru mâncarea aia veche. Şi atunci, neavând posibilitatea să-i duc la un restaurant să se gătească cum gătea bunica, am început să fac eu pentru grupuri, la început mai mici, mai mari. Am făcut şi pentru sute de oameni şi din ce în ce mai multe aprecieri, încât am fost chemat şi în străinătate să fac lucrul ăsta, nu neapărat în comunităţile românilor. Am fost chemaţi să gătim la anumite festivaluri, la concursuri internaţionale în străinătate sau în ţară, dar şi invitaţi la Ambasada României din diferite ţări să facem nişte demonstraţii culinare cu degustare", a afirmat Mircea Groza.

Bucătarul s-a întors recent de la Bruxelles, unde a făcut o masă sălăjeană care a atras la stand peste 1.000 de vizitatori. Din experienţa participării sale la diverse târguri şi expoziţii internaţionale, Mircea Groza susţine că românii nu ştiu să îşi prezinte valorile şi trebuie să realizeze ce oportunitate grozavă este mâncarea într-un pachet turistic.

"Străinii s-au entuziasmat de mâncarea bunicilor noştri. Am fost într-un proiect european de schimb de bune practici cu Slovacia, Germania, Suedia şi alte câteva ţări şi ne-am vizitat reciproc. Doi ani a ţinut proiectul şi ei atunci deja promovau. În urmă cu vreo 10 ani, promovau acele lanţuri scurte de aprovizionare, ce înseamnă de la producător la restaurant, de a aveau turism bine pus la punct, suedezii coordonau tot proiectul şi ziceau că doar aşa vin străinii şi plătesc, doar dacă îi las să dea cu coasa, îi las să mulgă capra, şi plătesc foarte mulţi bani să-i las să gătească cu bucătarul meu. Eu lucrurile astea le-am făcut neştiind că e o practică. Le-am făcut că aşa am simţit eu că e normal să ne arătăm oportunităţile. Şi tot la concluziile finale acestui proiect, suedezii mi-au spus - şi după aia au spus şi în şedinţă - că 'noi a trebuit să redescoperim tradiţiile culinare şi am adus specialişti din Italia, din China, am consultat istorici, arheologi şi le-am redescoperit şi încercăm să le repunem în meniuri. Voi aveţi totul de-a gata', mi-au spus, 'singurul lucru pe care nu-l aveţi este infrastructura şi nu vă ştiţi promova evenimentul' ", a susţinut Mircea Groza.

 

Foto: Asociaţia Visit Mureş


Arheologul culinar a mai spus că oficialii guvernamentali prezenţi la conferinţa de la Târgu Mureş au prezentat numeroase strategii de dezvoltare a turismului, însă evenimentele de profil tot ONG-urile le organizează.

"Avem un dulap plin de strategii în 30 şi ceva de ani, dar numai bifăm nişte acţiuni, nişte activităţi. Faptul că ONG-urile, întreprinderile mici, multe ajutate de sponsori, organizează evenimente este un lucru îmbucurător şi cred că este singura cale. Sigur că guvernele trebuie să asigure legislaţie, să-ţi asigure garanţia unor activităţi bine gândite, să facă eventual verificări, încât să nu facem abuzuri şi să nu sărim calul, dar de jos va pleca dezvoltarea turismului. Am fost luna trecută la Ghimeş, la Taste of Transilvania, un festival extraordinar gândit şi organizat de cei de jos, ca să zic aşa, cu participarea multor oameni de mare calitate din România, din Ungaria, bucătari mari, pricepuţi, somităţi. Dar trebuie să se schimbe multe lucruri şi în HoReCa astfel încât să poţi deservi turismul adevărat. Trebuie să ai o activitate clară şi asta nu poate fi dirijată de un antreprenor care habar n-are de gastronomie şi de turism, dar are bani şi face o investiţie şi vrea să conducă el singur. Nu. Viitorul este al specialiştilor în turism. Au apărut restaurante conduse şi chiar în proprietatea unor mari bucătari. În lume e vechi obiceiul, la noi se întâmplă acum şi un lucru extraordinar", a afirmat Mircea Groza.

La conferinţa de la Târgu Mureş a participat şi un gastro-parfumier originar din România, stabilit la Budapesta, Biro Botond Boldizsar, care din 1993 studiază intens importanţa gustului şi a condimentelor în preparatele culinare.

"În Budapesta, în 1993, am deschis cu un prieten un magazin cu ingrediente din toată lumea şi am dezvoltat apoi afacerea şi am deschis al doilea, al treilea magazin. Acolo am învăţat multe lucruri despre tot ce folosim în bucătărie din lumea întreagă, din Japonia până în Mexic, din Scandinavia, până în Africa. Apoi am vândut partea mea din companie şi am mers în Germania, în Italia şi am studiat cum cum se face parfumul. Dacă spun busuioc, mă gândesc la o mâncare italiană (...) dacă spun rozmarin, îmbin cu cartofi. Mi-a venit ideea să îmbin mâncarea cu parfumul. Hai să luăm un exemplu foarte simplu, fac un nyuki cu busuioc, cu pesto. Când sunt în bucătărie şi încep să fac mâncarea, folosesc condimentele. Când vine clientul în restaurantul meu, prima dată îi prezint mirosul ... simte busuiocul şi începe în mintea lui să facă legături, fiindcă 70-80% din gust vine prin miros. Nu ofer doar o mâncare, un prânz, o cină, ci ofer şi o experienţă. Le povestesc despre istoria parfumului şi dacă oamenii călătoresc, vor să încerce ceva nou, ceva ce vor găsi în ţara sau locul în care vor călători. Uneori trebuie să mâncăm şi ce ne face fericiţi, ce ne place. Asta e ideea întotdeauna", a declarat Biro Botond Boldizsar.

 

Foto: Asociaţia Visit Mureş


Directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, a declarat, în cadrul Conferinţei Regionale de Turism de la Târgu Mureş că, în ultimii ani, Regiunea Centru se situează constant în topul turiştilor, fiind prima regiune la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de sosiri în structurile de cazare (3,27 milioane), numărul de înnoptări (peste 6,4 milioane), precum şi numărul vizitatorilor în muzee (peste 5,23 milioane).

"Agenţia are o activitate extrem de bogată şi preocupări importante pentru sprijinirea sectorului 'Turism', de la elaborarea de strategii până la implementarea de programe şi proiecte de finanţare care să asigure dezvoltarea acestui sector economic, foarte important inclusiv în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii noastre. Turismul este domeniul în care firmele mici joacă cel mai important rol, vital pentru economia multor localităţi mici, fiind asigurat un număr semnificativ de locuri de muncă. Din acest punct de vedere, pe lângă finanţarea proiectelor mari de investiţii în infrastructură, ADR Centru a oferit şi servicii gratuite companiilor din sector, în calitate de punct local de contact Enterprise Europe Network. O conferinţă cum este aceasta completează seria de bune practici pe care le diseminăm către partenerii noştri, lucrând împreună, în acelaşi timp cu implementarea proiectelor finanţate din resurse europene nerambursabile, la definirea şi îmbunătăţirea politicilor de dezvoltare regională şi a competenţelor actorilor locali din turism", a declarat Simion Creţu.

Pe lângă partea culinară, pe parcursul a două zile, participanţii la Conferinţa Regională de Turism au avut ocazia să descopere exemple de bune practici precum Via Transilvanica, Destinaţia Ecoturistică Colinele Transilvaniei, proiectul Anii Drumeţiei şi Taberele itinerante cu bicicleta în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna.

"Secţiunea de marketing a adus în prim-plan prezenţa iminentă a inteligenţei artificiale în turism şi importanţa optimizării pentru motoarele de căutare (SEO) în industria turismului, precum şi imaginea României pe Tripadvisor, analizată din perspectiva utilizatorilor. O dezbatere animată privind rolul influencerilor în promovarea destinaţiilor turistice a încheiat ziua. Un alt moment apreciat a fost workshopul dedicat strategiei de branding şi credibilitate pentru 2025, care a atras un interes semnificativ din partea participanţilor", au precizat reprezentanţii Asociaţiei Visit Mureş, într-un comunicat de presă.

 

Foto: Asociaţia Visit Mureş


Potrivit Vist Mureş, organizatorul principal al conferinţei, evenimentul a adus laolaltă în jur de 150 de participanţi, inclusiv antreprenori, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi factori de decizie politică, care au discutat despre provocările actuale din turism şi au explorat soluţii inovatoare pentru a răspunde schimbărilor din industrie.

Conferinţa Regională de Turism a fost organizată de Asociaţiile Visit Mureş, Visit Covasna şi Visit Harghita. AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 86

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:15

Incendiu de vegetație în Argeș - suprafața afectată a ajuns la 24 de hectare; elicopterul a reluat misiunea de stingere

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă că a fost reluată misiunea de stingere a incendiului de vegetație izbucnit cu o zi în urmă într-o zonă greu accesibilă din lo

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim

Social 18-04-2025 10:26

Cod galben de vânt cea mai mare parte a Moldovei, vineri; informare de vreme instabilă, în rest

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în cea mai mare parte a Moldovei, precum și o informare de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, intensificări ale vântului în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vestul Munteniei, precum ș

Administratie 17-04-2025 22:14

VIDEO/ANPC: Amendă de 35.000 de lei pentru o societate de transport persoane din sectorul 4

Comisarii pentru protecția consumatorilor din sectorul 4 au desfășurat joi o acțiune de control la SC Mototolea Com Serv SNC - Autogara Mototolea Berceni, în vederea verificării respectării prevederilor legale privind serviciile de transport persoane, societatea fiind amendată cu 35.000 de lei. De asemenea, s-a dispus oprirea temporară a