REPORTAJ Vrancea: Sportivi de top care să îi inspire pe tinerii judoka, reţeta succesului pentru Turneul Internaţional de la Focşani
Cea de-a XXI-a ediţie a Turneului Internaţional de Judo Memorialul ''Aurel Cîmpeanu'', care a avut loc în weekend, în Sala Sporturilor din Focşani, a reuşit să aducă laolaltă peste 400 de sportivi din cinci ţări, fiind o oportunitate excelentă pentru tinerii judoka de a-şi măsura forţele cu adversari din diverse colţuri ale lumii şi pentru a-şi demonstra abilităţile, dar nu numai.
Pentru că organizatorii cred că au găsit reţeta succesului: sportivi de top din lumea judo-ului care să-i inspire pe tineri şi să le devină modele.
"Este clar că prezenţa unui superstar atrage un număr mare de participanţi la acest turneu. De-a lungul anilor, au fost prezenţi, în Sala Sporturilor din Focşani, Ilias Iliadis, cel mai tânăr campion olimpic din istorie, Gheorghi Zantaraia, ultimul campion european mondial, Fabio Basile, câştigător al medaliei de aur la Jocurile Olimpice, Idalys Ortiz, medaliată la patru olimpiade, Asley Gonzalez, astăzi sportivul clubului CSM Focşani, campion mondial şi vicecampion olimpic, Joshiro Maruyama, multiplu campion mondial. O premieră a ediţiei din acest an este şi faptul că avem cea mai tânără câştigătoare a unui campionat mondial din istorie, Daria Bilodid, cel mai tânăr sportiv care a devenit campion mondial la seniori, campioană mondială de cadeţi, campioană mondială de juniori, de trei ori campioană europeană, de două ori campioană mondială şi câştigătoare a medaliei de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Un palmares impresionant pentru un sportiv de numai 23 de ani. Sunt doar câteva nume care au trecut prin Sala Sporturilor, dar sunt motive suficiente pentru ca un tânăr să fie prezent aici, la acest turneu. Ne dorim foarte mult ca Sala Sporturilor să fie din nou arhiplină cum a fost zilele acestea. Vedem această efervescenţă, vedem sute de copii aici şi este extraordinar să creăm această energie şi să aducem un adevărat model pentru tinerii sportivi, viitorii campioni de mâine. Cred că lucrul acesta este definitoriu pentru strategia noastră pe termen mediu şi lung", a declarat, pentru AGERPRES, Marius Ulmeteanu, organizatorul acestei competiţii.
Şi poate nu e întâmplător că turneul are loc la Focşani, unde judo-ul are din ce în ce mai mulţi adepţi, iar antrenorii pun foarte mult suflet în pregătirea sportivilor, fapt care se reflectă şi în rezultatele pe care aceştia le obţin la competiţiile naţionale şi internaţionale.
"Vrancea este o pepinieră foarte bună pentru acest sport. Pot spune că acest judeţ a dat printre cei mai buni sportivi ai ţării. Este în parte şi meritul profesorilor, care pun mult suflet în pregătirea sportivilor, dar avem şi copiii foarte talentaţi. Judo-ul este un sport foarte complex, care promovează în primul rând disciplina. Sportul acesta reuşeşte să ordoneze foarte bine un copil", este de părere Stănică Grosu, profesor de judo la Liceul Sportiv din Focşani şi antrenor la CSM Focşani.
Printre numele mari care au plecat din Focşani se numără Alina Croitoru şi Iulian Surlă, medaliate la campionatele europene şi mondiale, sau campionii naţionali Corina Petrişor, Nicoleta Burloiu, Corina Lazăr, Georgiana Dorofte şi Alexandru Munteanu.
Zeci de medalii ajung în Focşani în fiecare an, iar antrenorii se mândresc cu faptul că oraşul are foarte mulţi sportivi legitimaţi la acest sport.
"Nu ştiu dacă se întâmplă în toată România aşa sau mai mult la noi, în Focşani, cert este că avem o istorie foarte bogată în ceea ce priveşte rezultatele în judo. Nu ne putem compara cu sporturile de echipă precum fotbalul sau baschetul, pentru că sunt mult mai mediatizate decât judo-ul, dar la noi, în Focşani, pot spune cu mândrie că suntem, ca număr de sportivi legitimaţi, practicanţi de judo, mult peste oraşe mai mari precum Bacău, Iaşi sau Craiova. Dacă noi începem selecţia undeva la patru-cinci anişori, performanţa trebuie să înceapă undeva la 13-14 ani, când încep şi competiţiile internaţionale. Deşi în sală la antrenamente rămân majoritatea, doar câţiva dintre ei merg spre performanţă. Eu preiau copiii în general de la şase ani, dar începând de anul acesta am şi o grupă de copilaşi de patru ani, mulţi dintre ei fiind fraţii mai mici ai celorlalţi deja prezenţi în sală. Se întâmplă foarte des ca fraţii să se tragă unii pe alţii către acest sport", susţine Răzvan Lazăr, profesor de educaţie fizică la Şcoala Gimnazială "Anghel Saligny" din Focşani şi antrenor de judo la un club privat.
Că sportul se practică în familie, o confirmă tinerii sportivi.
"Practic judo de la cinci ani şi îmi place foarte mult. Am început să vin la acest sport pentru că fratele meu făcea judo. Acum sunt la Liceul Sportiv şi îmi doresc să fac perfomanţă. Mă inspir de la Alina Dumitru şi de la Daria Bilodid şi vreau să le calc pe urme. Chiar zilele trecute, la Piteşti, am reuşit să devin vicecampioana naţională", mărturiseşte Giulia Sara Acatrinei.
"Am început să fac judo de la patru ani, acum am 12. Îl vedeam mereu pe tata care practica judo şi m-am apucat şi eu. Mi-a plăcut şi chiar am reuşit să fac performanţă. Sunt fost campion şi vicecampion, am luat locul şapte la Balcaniadă. Mai am un frate care şi el face judo. Mi-aş dori să fac performanţă, să ajung chiar şi la Olimpiadă. Modelul meu ca judoka este tata, dar şi Joshiro Maruyama", susţine Robert Cazacu.
Mansur Marwan are 16 ani, practică judo de 12 ani şi, deşi nu şi-a propus să facă o carieră din acest sport, pentru că şi-ar dori să devină medic, recunoaşte că judo l-a învăţat în primul rând disciplina.
"Voiam un sport de contact, am venit la judo, mi-a plăcut şi nu am mai părăsit acest sport. E şi o disciplină mare, mare la acest sport şi îmi place. Da, pot spune că e un sport foarte disciplinat. O să practic judo cel mai probabil până ajung la seniori, după voi vedea ce îmi oferă viaţa. Pentru că vreau să devin medic", spune Mansur.
Dacă în ziua competiţiei s-au întrecut peste 400 de sportivi, în cea de-a doua zi de întrecero, circa 200 de copii au dorit să se antreneze cu Daria Bilodid, pe care au întâmpinat-o cu mult entuziasm, fapt simţit şi de judoka din Ucraina. Sportiva spune că ar îndemna pe oricine să practice acest sport de la o vârstă cât mai mică, pentru că judo dezvoltă foarte multe abilităţi.
"Este pentru prima dată când sunt la Focşani. Este minunat şi mă bucur să am alături de mine atât de mulţi oameni care mă iubesc. Am început să practic judo la vârsta de şase ani, cumva pentru că ambii părinţi, care acum îmi sunt antrenori, practicau judo. M-am îndrăgostit de acest sport încet, încet şi am avut acest vis de a deveni campioană mondială. După mulţi ani de muncă, am reuşit să îmi îndeplinesc visul. Cred că judo este un sport complex şi de aceea îl recomand copiilor de la vârste fragede, pentru că dezvoltă mai multe abilităţi: coordonarea, viteza, calităţile fizice, tehnica şi cred că este folositor pentru starea mentală. E ca şi în viaţa reală: trebuie să puternic mental, să fii concentrat, să nu-ţi fie teamă de situaţiile dificile, să fii pregătit mereu ca să poţi să le înfrunţi", afirmă Daria Bilodid.
Judo este un sport complex, care îmbină atât aspecte fizice şi tehnice, dar şi mentale şi strategice. Tocmai de aceea presupune o gamă largă de abilităţi şi cunoştinţe, care sunt esenţiale pentru a excela. Dar judo e departe de a fi doar un sport de auto-apărare, pentru că în spatele său stă o filozofie profundă, legată de respect şi dezvoltarea personală.
"La o vârstă fragedă, copiii nu înţeleg care sunt beneficiile acestui sport, dar probabil că părinţii înţeleg şi de aceea îi îndrumă către judo. Chiar dacă nu se ajunge la performanţă, consider că judo ar putea să fie baza tuturor sporturilor care ajung să fie practicate mai târziu, pentru că la noi copiii învaţă să se deplaseze, învaţă orientare în spaţiu, rostogolirile şi aşa mai departe. Mai târziu, copilul dezvoltă un corp armonios, cu siguranţă stimă de sine şi cred că mai presus de celelalte, ce avem noi şi poate lipseşte puţin la celelalte sporturi, respectul faţă de partener şi de ceea ce înseamnă sportul. La noi şi suporterii trebuie să fie pe aceeaşi linie cu sportivii. Nu ţipăm, nu strigăm. Respectul faţă de partener şi faţă de ceea ce înseamnă această disciplină trebuie să fie pe primul loc", a subliniat profesorul Răzvan Lazăr.
Cum altfel putea să se încheie mai bine competiţia de la Focşani decât cu doi sportivi din Vrancea în finala Open, cea mai aşteptată întrecere a turneului, în ciuda unor adversari foarte valoroşi înscrişi la această categorie.
"Cu toate că au participat sportivi din cele cinci ţări participante de competiţie, în finala de Open, cea mai aşteptată, au intrat doi sportivi de la CSM Focşani, Asley Gonzalez şi Vlad Vişan. Avantajul experienţei şi-a spus din nou cuvântul şi Gonzalez a câştigat, dar pentru noi este o mare mândrie. Cluburile din (Republica) Moldova au câştigat ieri competiţia pe echipe, au venit cu sportivi foarte mulţi şi foarte buni. Vedem că Moldova este într-un progres fantastic în judo, a obţinut anul acesta două medalii la Olimpiadă şi prima medalie din istoria sportului moldovenesc a fost obţinută de un sportiv din judo. Şi suntem foarte fericiţi că într-o galerie de mari campioni, s-au impus în finală cei doi sportivi din Vrancea", a susţinut Marius Ulmeteanu.
Turneul internaţional de judo de la Focşani, la care au participat anul acesta sportivi din România, Republica Moldova, Bulgaria, Turcia şi Ucraina, este dedicat memoriei lui Aurel Cîmpeanu, antrenorul care a avut mari performanţe şi a pregătit în trecut pe unii dintre cei mai reprezentativi campioni la judo din Vrancea.
Ediţia din acest an a fost realizată de Asociaţia de Securitate, cu sprijinul Consiliului Judeţean Vrancea, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Judo Vrancea, CSM Focşani 2007, LPS Focşani, CS Unirea Focşani şi CSŞ Focşani. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Hochei: Corona Brașov și ACSH Gheorgheni vor juca finala Cupei României
CSM Corona Brașov, deținătoarea trofeului, și ACSH Gheorgheni se vor înfrunta în finala Cupei României la hochei pe gheață, după ce au câștigat semifinalele desfășurate sâmbătă pe Patinoarul ''Sepsi Arena'' din Sfântu Gheorghe. Corona a dispus în penultimul act de ACSHC Fenestela 68 cu scorul de 8-5 (4-
Tenis: Anca Todoni, în ultimul tur al calificărilor la Transylvania Open (WTA)
Jucătoarea română de tenis Anca Todoni va evolua în ultimul tur al calificărilor la turneul WTA 250 de la Transylvania Open, după ce a învins-o pe elvețianca Rebeka Masarova cu 7-6 (9/7), 4-6, 7-5, sâmbătă, în BTarena din Cluj-Napoca. Todoni (20 ani, 108 WTA) a avut nevoie de aproape trei ore de joc (2 h 52 min) p
Fotbal: Liderul Universitatea Cluj a învins-o pe Rapid cu 2-1, în Superligă
Liderul Universitatea Cluj a învins-o pe Rapid București cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă seara, pe Cluj Arena, într-un meci din etapa a 24-a a Superligii de fotbal. ''U'' a deschis scorul prin fundașul argentinian Lucas Masoero (20), după o minge respinsă de portarul Marian Aioani. Rapid a egalat prin norvegia
Fotbal: Oțelul Galați - Gloria Buzău 2-1, în Superligă
Oțelul Galați a învins-o pe Gloria Buzău cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 24-a a Superligii de fotbal. Prima victorie a gălățenilor cu Ovidiu Burcă antrenor a fost adusă de dubla portughezului Frederic Maciel (7, 71), care a deschis scorul din centrarea lui Miguel Silva, iar apoi a &
Tenis: România, învinsă de Bulgaria cu 3-1, în Cupa Davis
România a fost învinsă de echipa Bulgaria cu scorul de 3-1, în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, după ce tenismanul Adrian Andreev l-a întrecut pe Filip Cristian Jianu cu 6-3, 3-6, 6-3, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Craiova. Andreev (23 ani, 233 ATP) s-a impus după aproape trei ore
Tenis: Simona Halep o va întâlni pe Lucia Bronzetti în primul tur la Transylvania Open (WTA)
Jucătoarea română de tenis Simona Halep o va înfrunta pe italianca Lucia Bronzetti în prima rundă a turneului Transylvania Open (WTA 250), care va începe luni în BTarena din Cluj-Napoca, potrivit tragerii la sorți efectuate sâmbătă. Halep (33 ani, 868 WTA), care nu a mai jucat de la sfârșitul lunii oct
Tenis: România - Bulgaria 1-2, în Cupa Davis, după ce Cornea și Boitan au pierdut la dublu
România este condusă de Bulgaria cu scorul de 2-1, în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, după ce perechea Victor Cornea/Gabi Adrian Boitan a fost învinsă de cuplul Aleksandar Donski/Piotr Nesterov cu 6-3, 6-3, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Craiova. Aleksandar Donski și Piotr Nesterov s-au
Futsal: Victorie clară a României în preliminariile EURO 2026, 6-1 cu Cipru
Naționala de futsal a României a învins echipa Ciprului cu scorul de 6-1 (3-0), vineri seara, la Târgu Mureș, într-un meci din Grupa 1 a preliminariilor EURO 2026. Golurile tricolorilor au fost marcate de Istvan Hadnagy (01'31'', 38'09''), Andrei Crăciun (10'03''), Andor Balint (18
Fotbal: Dinamo a învins-o pe Unirea Slobozia cu 3-1, în Superligă
Dinamo București a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 3-1 (1-1), vineri seara, în deplasare, la Clinceni, într-un meci din etapa a 24-a a Superligii de fotbal. Dinamo s-a impus prin golurile marcate de Hakim Abdallah (35, 82) și Astrit Selmani (90+2 - penalty). Abdallah a deschis scorul din centrarea lui
Rugby Europe Championship 2025: România a debutat cu o victorie clară, 48-10 cu Germania
Naționala României a învins clar echipa Germaniei, cu scorul de 48-10 (13-10), vineri, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf din București, la debutul în Rugby Europe Championship 2025. ''Stejarii'' au făcut o repriză secund remarcabilă, cu cinci eseuri, după ce în prima parte au avut reușit doar o încerca
UPDATE Tenis: România - Bulgaria 1-1, în Cupa Davis, după ce Filip Jianu a pierdut
Echipele României și Bulgariei sunt la egalitate, 1-1, în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, vineri, în Sala Polivalentă din Craiova, după ce tenismanul bulgar Ilian Radulov l-a învins pe Filip Cristian Jianu cu 6-3, 7-6 (7/3).
Tenis: Cezar Crețu - Meciul cu Nesterov a fost foarte dificil din punct de vedere emoțional și fizic
Tenismanul român Cezar Crețu a afirmat, vineri, după ce l-a învins pe bulgarul Piotr Nesterov cu 6-7 (6/8), 6-3, 7-6 (7/3), în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, că a fost o
UPDATE Tenis: România - Bulgaria 1-0, în Cupa Davis, după meciul câștigat de Cezar Crețu
România conduce Bulgaria cu 1-0, în turul I al play-off-ului Grupei Mondiale I a Cupei Davis, după ce tenismanul român Cezar Crețu l-a învins Piotr Nesterov cu 6-7 (6/8), 6-3, 7-6 (7/3), vineri, în Sala Polivalentă din Craiova. Crețu a
UPDATE Fotbal: FCSB o va întâlni pe PAOK în play-off-ul pentru optimile Europa League
FCSB va întâlni echipa greacă PAOK Salonic, antrenată de românul Răzvan Lucescu, în play-off-ul pentru calificarea în optimile de finală ale competiției de fotbal Europa League, potrivit tragerii la sorți efectuate vineri, la Nyon. Cele
Fotbal: Șumudică (Rapid) - Dacă vom arăta la fel ca în meciul cu U Craiova vom fi greu de învins la Cluj
Antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Marius Șumudică, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că dacă formația sa va evolua la fel de bine precum a făcut-o în etapa precedentă cu Universitatea Craiova va fi greu de învins de Universitatea Cluj. 'Urmează o nouă finală, un meci greu, campionatul e foarte