Fiecare ţară care livrează arme în #Ucraina este liberă să decidă cu privire la utilizarea lor (Pistorius)

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat vineri că fiecare ţară care furnizează arme cu rază lungă de acţiune Ucrainei este liberă să decidă modul în care le va utiliza Kievul, minimalizând în acelaşi timp ameninţările Rusiei că acestea ar putea fi utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul rus, potrivit EFE.
Vorbind într-o conferinţă de presă comună cu omologul său lituanian, Laurynas Kasciunas, după semnarea unui acord bilateral la Berlin privind staţionarea permanentă a unei brigăzi germane în Lituania, Pistorius a declarat că "cei care au furnizat aceste arme sunt liberi să decidă" şi că "dreptul internaţional o permite".
El a adăugat că nu este de competenţa sa să judece asupra a ceea ce ar putea conveni preşedintele american Joe Biden şi prim-ministrul britanic Keir Starmer la întâlnirea lor de vineri de la Washington.
"Ceea ce partenerii convin la nivel bilateral cu privire la ce se întâmplă cu armele lor este treaba lor", a afirmat el, respingând ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin, care spune că ar fi o escaladare dacă s-ar permite utilizarea acestora pentru a viza ţinte militare de pe teritoriul rus.
Ministrul german al apărării a afirmat că, în legătură cu "ameninţările lui Putin, nu sunt multe de spus, el ameninţă când vrea şi când are chef".
Cu toate acestea, Germania nu a livrat rachete de croazieră Taurus pe care Ucraina le-a cerut în mod repetat, remarcă în acest context agenţia de presă ucraineană Unian.
La rândul său, ministrul lituanian a subliniat că Rusia încearcă întotdeauna să creeze mitul că va folosi ceva foarte puternic în reacţia sa, cum ar fi armele nucleare, şi că scopul, ca şi în trecut, este de a descuraja aliaţii Kievului să sprijine Ucraina.
El a remarcat că, odată cu ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk, unde Kievul controlează o bună parte din teritoriu, "ceea ce s-a văzut este ceva foarte diferit".
Aşa cum s-a spus, cu doi ani în urmă, incursiunea ucraineană în Kursk ar fi însemnat o escaladare, "dar am văzut ce s-a întâmplat" acum, a adăugat el.
"Este un semnal pentru noi toţi că trebuie să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi recâştige teritoriul. Aceasta este o oportunitate pentru noi de a ajuta", a îndemnat ministrul lituanian.
În cazul Lituaniei, care nu are rachete cu rază lungă de acţiune, obiectivul este de a pune la dispoziţie resurse pentru ca industria ucraineană, care produce deja astfel de arme, să poată continua să funcţioneze, potrivit lui.
Preşedintele Vladimir Putin a transmis un mesaj clar Occidentului cu privire la consecinţele pe care le va suporta dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete occidentale cu rază lungă de acţiune, a declarat vineri Kremlinul, citat de Reuters.
Putin a declarat joi că Occidentul ar intra în luptă direct cu Rusia dacă ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală, o mişcare despre care a spus că ar modifica natura şi amploarea conflictului.
"Declaraţia făcută ieri de preşedintele Putin este foarte importantă. Ea este extrem de clară, lipsită de ambiguitate şi nu permite duble lecturi. Nu avem nicio îndoială că această declaraţie a ajuns la cei cărora le-a fost destinată"', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski insistă de luni de zile pe lângă aliaţii occidentali ai Kievului să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acţiune şi Storm Shadows britanice, în profunzimea teritoriului rus, pentru a limita capacitatea Moscovei de a efectua atacuri.
Preşedintele SUA, Joe Biden, şi premierul britanic Keir Starmer vor discuta vineri, în cadrul unei întâlniri la Washington, despre posibilitatea de a da undă verde unor astfel de lovituri.
Putin a declarat joi că o astfel de acţiune ar atrage direct în război ţările care alimentează Kievul cu rachete cu rază lungă de acţiune. El a spus că datele prin satelit cu privire la ţinte şi programarea traiectoriilor de zbor ale rachetelor ar trebui să fie furnizate de personalul militar al NATO, deoarece Kievul nu dispune de astfel de capacităţi.
"Dacă se va lua o astfel de decizie, aceasta nu va însemna altceva decât implicarea directă a ţărilor NATO, a SUA şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina. Acest lucru ar schimba însăşi natura conflictului. Ar însemna că ţările NATO sunt în război cu Rusia", a declarat Putin la televiziunea de stat după ce a luat cuvântul la un forum cultural la Sankt Petersburg, conform unei înregistrări video postate pe Telegram de un jurnalist din grupul de presă de pe lângă preşedinţia rusă. AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Discuții în desfășurare la Moscova între Putin și emisarul lui Trump asupra planului de pace propus de acesta
Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a fost primit vineri la Moscova de președintele rus Vladimir Putin, pentru discuții asupra planului de pace propus de Trump pentru încheierea războiului din Ucraina, care însă a respins deja împreună cu aliații săi europeni o serie de prevederi ale acestuia, relatează Reuters.
#Ucraina și aliații săi europeni au transmis SUA un document cu contrapropuneri referitoare la planul de pace avansat de Trump
Oficialii ucraineni și europeni au respins săptămâna aceasta unele propuneri din planul de pace elaborat de președintele american Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina și au formulat contrapropuneri asupra mai multor puncte din acest plan, pe teme care merg de la chestiunile teritoriale până la sancțiunile impuse Rusiei, conform textelor con
Cel mai mare șantier naval olandez, urmărit penal pentru încălcarea sancțiunilor împotriva Rusiei
Justiția olandeză a anunțat vineri că a declanșat urmărirea penală asupra celui mai mare constructor naval al țării, inclusiv pentru încălcare sancțiunilor contra Rusiei, puse în aplicare după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei, informează AFP. Cu sediul la Gorinchem, lângă portul din Rotterdam, Damen Shipyards face ob
UPDATE Ofițerul ucis în explozia unei mașini-capcană în apropierea Moscovei este un general al Statului Major
Ofițerul superior ucis vineri în explozia unei mașini-capcană în apropiere de Moscova este un general din cadrul Statului Major al armatei ruse, a anunțat Comitetul de anchetă național de pe lângă Parchetul General al Rusiei, care a deschis un dosar pentru 'ucidere' în urma 'detonării unui dispozitiv exploziv improvizat', potrivit AFP
Propunerile de acord de pace pentru #Ucraina prezentate de SUA în cadrul discuțiilor de la Paris (Reuters)
Reuters publică textul unui set de propuneri pentru a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, care au fost prezentate oficialilor europeni de către emisarul american Steve Witkoff la discuțiile de la Paris din 17 aprilie. Agenția britanică de presă menționează că a văzut documentul pe care îl publică integral, fără modificări.
#Ucraina: Cinci persoane, printre care un copil, au fost ucise în noi atacuri ale forțelor ruse
Cinci persoane, printre care un copil, au fost ucise în noi atacuri comise de forțele ruse asupra Ucrainei, au anunțat vineri oficialități ucrainene, potrivit Reuters. Trei dintre victime au fost ucise în orașul Pavlograd în urma unui atac cu dronă, a afirmat Sergii Lîsak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk.
Polonia va cere probabil Uniunii Europene o derogare pentru cheltuielile de apărare
Polonia va cere probabil săptămâna viitoare Comisiei Europene o derogare de la limitele de împrumut stabilite de UE, pentru a-și menține cheltuielile de apărare la un nivel ridicat în anii următor fără a încălca reglementările europene, a declarat joi ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski, citat de Reuters. Var
Portugalia marchează a 51-a aniversare de la instaurarea democrației, pe fondul unei polemici
Portugalia marchează vineri cea de-a 51-a aniversare de la instaurarea democrației, pe fondul unei polemici din cauza doliului național decretat pentru moartea Papei Francisc până sâmbătă, ceea ce a determinat guvernul să amâne unele festivități, informează AFP. Decizia guvernului de centru-dreapta de a amâna unele '
Donald Trump se abține în a califica drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman
Președintele american Donald Trump s-a abținut joi să califice drept ''genocid'' masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial, o schimbare în raport cu predecesorul său democrat Joe Biden, informează vineri AFP. Turcia, al cărei președinte Recep Tayyip Erdogan a legat relații str&a
RECTIFICARE Guvernul polonez încearcă să obţină aprobare europeană pentru reforma judiciară
Rectificăm știrea difuzată luni, la ora 11:46, pe fluxurile Politic Ex și Ora Europei, întrucât agenția de presă Reuters a corectat știrea inițială ce conținea erori în titlu și lead. Retransmitem integral știrea în forma corectă. Guvernul polonez încearcă să obțină aprobare europeană pentru reforma
#Ucraina ar putea ceda temporar teritorii pentru a obține încetarea războiului, declară primarul Kievului
Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei pentru a încheia o ''pace temporară'' cu Moscova, a afirmat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-un interviu pentru BBC difuzat vineri, informează AFP. ''Unul dintre scenarii... ar fi abandonarea de teritorii. Este injust, însă pentru pace, pentru o pace tempor
Președintele Trump deschide calea pentru mineritul în oceane, inclusiv în apele internaționale
Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv care deschide calea către exploatarea la scară mare a resurselor minerale de sub mări și oceane, inclusiv în apele internaționale, informează AFP. Washingtonul atacă astfel atribuțiile Autorității Internaționale pentru Fundul Mărilor (AIFM), care deține teoretic jurisdicți
Lucrările de consolidare a frontierei de est a Letoniei sunt în grafic, afirmă ministrul apărării Andris Spruds
Construirea planificată a unei linii de apărare de-a lungul frontierei estice a Letoniei cu Rusia și Belarus, prevăzută a se încheia până în 2028, este în grafic, a declarat vineri ministrul leton al apărării Andris Spruds, potrivit DPA. ''Activitatea se desfășoară conform planului'', a spus Spruds &icir
Șepci și tricouri ''Trump 2028'' au fost puse în vânzare în magazinul online al lui Donald Trump
Magazinul online al lui Donald Trump, a cărui cotă de popularitate este în scădere, propune deja șepci roșii și tricouri cu inscripția ''Trump 2028'', anul următoarelor alegeri prezidențiale americane, la care, conform Constituției, republicanul nu mai poate participa, informează AFP. Unul dintre conturile președintelui a
Australia: O ceremonie de comemorare a foștilor combatanți a fost perturbată de un neonazist
O ceremonie de comemorare de Anzac Day, în onoarea foștilor combatanți, a fost întreruptă pentru scurt timp vineri, la Melbourne, de huiduielile unui militant neonazist, informează AFP. Huiduieli au perturbat celebrarea în zorii zilei, din partea ''cuiva care este un neonazist cunoscut'', a afirmat ministrul a