REPORTAJ Tulcea: Patrimoniul cultural culinar, un atu al turismului din Deltă

O treime din produsele tradiţionale atestate pe scheme europene provin din Tulcea, iar cele mai multe sunt produse piscicole realizate de asociaţia Ro-Pescador, acestea constituind atât un motiv de mândrie a comunităţilor pescăreşti, cât şi un avantaj pentru dezvoltarea turismului în Delta Dunării.
Cele patru produse piscicole tradiţionale atestate pe scheme europene - scrumbia afumată de Dunăre, salata cu icre de ştiucă de Tulcea, ambele produse cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), salată tradiţională cu icre de crap şi sardeluţa marinată, ambele produse cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) - sunt realizate de o firmă din Tulcea care face parte din Asociaţia Ro-Pescador.
"Noi am fost mai întâi implicaţi în activitatea de pescuit, am avut pescadoare la Marea Neagră. Când se blocau vânzările, capturile noastre trebuiau însă procesate şi am început să facem asta. Încet, încet, ne-am îndreptat spre procesare. E o activitate mai constantă, cu o anumită predictibilitate faţă de pescuit care e la fel ca vânătoarea", a declarat, pentru AGERPRES, directorul societăţii tulcene, Dan Buhai.
S-a născut în Tulcea, dar a copilărit în Deltă, a trăit câţiva ani la Maliuc, iar bunicii sunt din Mila 23, iar de acolo a păstrat amintirea mâncărurilor tradiţionale şi ştie cum se mânca în Deltă altădată.
"Salatele de icre de crap şi ştiucă erau omniprezente. Salata cu icre de ştiucă era mai mult la festivităţi, la zile importante. Scrumbia sărată era, de asemenea, nelipsită. Se captura primăvara şi se mânca tot anul, după ce era desărată. Sunt produsele copilăriei din Deltă", a afirmat Dan Buhai.
Societatea pe care o conduce alături de soţia sa a înregistrat, la nivel naţional, cele mai multe produse piscicole tradiţionale româneşti, produse ale căror reţete au fost culese din patrimoniul cultural culinar deltaic.
"Am luat produsele cu reputaţie ale zonei şi am încercat să le conferim o valoare la nivel naţional şi european. Ştiţi, unele specii de peşte şi vieţuitoare acvatice au scăzut ca stocuri, capturi, dar am rămas cu ceva foarte valoros. Am rămas cu reţetele strămoşilor noştri care aici în zonă au dezvoltat un patrimoniu cultural culinar extraordinar, utilizând aceste specii care înainte erau din belşug", a explicat Dan Buhai.
Certificarea produselor piscicole pe scheme de calitate la nivel naţional a fost urmată de cea de la nivel european, o procedură mult mai riguroasă care oferă o altă vizibilitate şi garantează calitatea şi setul de caracteristici tradiţionale, în realizarea ultimului produs certificat STG, sardeluţa marinată, folosindu-se atât şprot din Marea Neagră, cât şi aceeaşi specie din Marea Baltică.
"În sezonul de vară, folosim şprotul de Marea Neagră, iar în extrasezon, de Marea Baltică. E aceeaşi specie, numai că are o dimensiune puţin mai mare decât cel din Marea Neagră. Secretul calităţii constă în respectarea reţetei şi folosirea ingredientelor de primă calitate. Noi folosim numai oţet din vin certificat. După cum ştiţi, 90% din piaţa de oţet, cu aproximaţie, nu vreau să fac generalizări, este dominată de oţetul de provenienţă chimică şi e foarte important să foloseşti oţet din vin. Oţetul din vin stă la baza marinării, în amestec cu alte ingrediente, cu vinul alb local, îi conferă aromă şi dulceaţă", a mai spus acesta.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Un alt produs al societăţii tulcene, membru fondator al asociaţiei Ro-Pescador, aşteaptă de mai mulţi ani certificarea europeană, batogul din sturion.
"Va fi un produs premium. Cu toţii ştim că, înainte, caviarul se servea alături de acest batog de sturion, în general sturion cu carne albă, pentru că sunt şi specii cu carnea mai închisă la culoare. Folosim sturion de acvacultură, care trăieşte într-un mediu controlat, ceea ce asigură controlul calităţii cărnii de sturion. Toată lumea foloseşte sturion de acvacultură, din cauza faptului că stocurile din mediul natural sunt în scădere şi e o măsură protectivă. Nouă ni s-a părut surprinzătoarea întrebarea (Comisiei Europene referitoare la provenienţa sturionului - n.r.), dacă nu chiar şicanatorie", a adăugat Buhai.
În fabrica pe care familia sa o deţine la marginea oraşului Tulcea, miroase plăcut a fum de lemn tare, e rece, curat, iar angajaţii lucrează organizat în grupuri pe fiecare linie de producţie. Nu sunt cantităţi uriaşe de peşte, ci doar capturile zilei care sunt pregătite de procesare.
Atestarea produselor piscicole pe scheme de calitate europeană presupune, pe lângă beneficii, şi foarte multă muncă, birocraţie şi responsabilităţi, iar în cazul unor produse se fac parteneriate cu alte firme din ţară sau din judeţ. Cu toate acestea, managerul Dan Buhai spune că nu a simţit presiunea procesatorilor de peşte în domeniul atestării.
"Este şi o bătaie de cap. La câte controale sunt, să te mai aştepţi la un control programat şi unul inopinat, pentru mulţi nu e o opţiune", a conchis managerul tulcean.
Pe faleza din Tulcea, la restaurantul societăţii în care familia este, de asemenea, acţionară, ca aperitiv se serveşte sardeluţa marinată, cu ambele tipuri de şprot. Costă aproximativ 20 de lei, dar se topeşte în gură, iar gustul este diferit.
O familie de tineri din Iaşi, cu un bebeluş de opt luni, se pregăteşte să plece la Sulina.
"Mergem la nişte prieteni. N-am mai fost de aproape 20 de ani în zonă. Ne temem doar de ţânţari şi vrem să mâncăm orice pe bază de peşte. Borş de peşte, în special", spune Elvira Ion, din Iaşi.
Fabricile de procesare a peştelui lipsesc în localităţile înconjurate de ape din Deltă, însă pe malul lacului Goloviţa, la Jurilovca, anul trecut s-a deschis o linie de producţie care numără şapte angajaţi, cei mai mulţi femei din localitate. Fabrica le oferă turiştilor, dar şi oaspeţilor satului de vacanţă Gura Portiţei produse piscicole tradiţionale din diverse specii, zacuscă de peşte, peşte marinat şi chiar sturion mărunţit la cuţit.
"Folosim tot sturion din acvacultură. La început, am vrut să punem bucăţi de sturion, marinate, dar borcanele erau mari, inestetice, carnea se rupea şi am ajuns la ideea unor borcane mici, cu un produs tartinabil, uşor de luat acasă. Şi preţul este mai atractiv. Eşti mai dispus să dai 20 de lei pentru un asemenea produs", a afirmat managerul fabricii de procesare a peştelui, Gabriel Diţu.
Produsul Sturion mărunţit la cuţit are 75% carne din sturion, ulei de măsline, sare şi piper şi ar putea reprezenta cu succes România şi la nivel european.
"E tentant să certifici un produs măcar la nivel naţional. Dar obiectul nostru principal de activitate este turismul. Fabrica a fost făcută iniţial pentru asigurarea produselor necesare turiştilor de la Gura Portiţei. Suntem puţini angajaţi şi avem şi planuri de dezvoltare a satului de vacanţă de la Marea Neagră. Ne-am făcut cont pe pagina Ministerului Agriculturii, dar e foarte greu să acoperim toate oportunităţile zonei", a mai spus Gabriel Diţu.
Vizitatorii judeţului Tulcea, mai puţini anul acesta decât în anii trecuţi, sunt încântaţi inclusiv de simplitatea zonei.
"Am fost la plajă la Gura Portiţei. Am stat la soare, am mâncat hamsii şi am ascultat muzică bună", a spus Filip, din Bucureşti, care a vizitat la finalul săptămânii trecute Gura Portiţei.
Produsele tradiţionale pot fi găsite în toate localităţile din judeţul Tulcea.
Cetatea Enisala, sit arheologic din apropierea satului Sarichioi, apare de exemplu pe eticheta unui produs de caşcaval, cetatea Argamum, de la marginea satului Jurilovca, stă pe eticheta unui vin local, iar exemplele ar putea continua chiar şi comunităţile din Parcul Naţional Munţii Măcinului.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Turismul, ca şi produsele tradiţionale certificate, este o modalitate de a păstra moştenirea culturală a unei zone cu resurse naturale a căror importanţă poate nu este conştientizată acum decât de specialişti.
"Zona îmbină tradiţia mai multor popoare şi astfel s-a creat o plajă mare de reţete pe patiserie, produse din peşte, carne, lapte. Această regiune are un potenţial enorm referitor la diversitatea tradiţiilor şi a reţetelor şi produselor. Dar procesul este extraordinar de greu de trecut şi implică multă muncă", aminteşte directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Mirela Miller.
La nivel naţional, judeţul Tulcea numără 24 de produse tradiţionale.
"Producerea acestor alimente implică pasiune, muncă şi dorinţa de a promova judeţul. Produsele tradiţionale pot fi influenţate şi de turism. Atunci când produci o plăcintă dobrogeană, dau acest exemplu deşi este certificată pe scheme europene de calitate IGP, dacă e căutată de turişti, se justifică această muncă şi ai o piaţă de desfacere", a menţionat directoarea DAJ.
În momentul de faţă, România are 14 produse tradiţionale certificate la nivel european, iar cinci dintre ele au fost atestate de două asociaţii din judeţul Tulcea, asociaţia Ro-Pescador şi Moesis. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon