logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Patrimoniul cultural culinar, un atu al turismului din Deltă

Imagine din galeria Agerpres

O treime din produsele tradiţionale atestate pe scheme europene provin din Tulcea, iar cele mai multe sunt produse piscicole realizate de asociaţia Ro-Pescador, acestea constituind atât un motiv de mândrie a comunităţilor pescăreşti, cât şi un avantaj pentru dezvoltarea turismului în Delta Dunării.

Cele patru produse piscicole tradiţionale atestate pe scheme europene - scrumbia afumată de Dunăre, salata cu icre de ştiucă de Tulcea, ambele produse cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), salată tradiţională cu icre de crap şi sardeluţa marinată, ambele produse cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) - sunt realizate de o firmă din Tulcea care face parte din Asociaţia Ro-Pescador.

"Noi am fost mai întâi implicaţi în activitatea de pescuit, am avut pescadoare la Marea Neagră. Când se blocau vânzările, capturile noastre trebuiau însă procesate şi am început să facem asta. Încet, încet, ne-am îndreptat spre procesare. E o activitate mai constantă, cu o anumită predictibilitate faţă de pescuit care e la fel ca vânătoarea", a declarat, pentru AGERPRES, directorul societăţii tulcene, Dan Buhai.

S-a născut în Tulcea, dar a copilărit în Deltă, a trăit câţiva ani la Maliuc, iar bunicii sunt din Mila 23, iar de acolo a păstrat amintirea mâncărurilor tradiţionale şi ştie cum se mânca în Deltă altădată.

"Salatele de icre de crap şi ştiucă erau omniprezente. Salata cu icre de ştiucă era mai mult la festivităţi, la zile importante. Scrumbia sărată era, de asemenea, nelipsită. Se captura primăvara şi se mânca tot anul, după ce era desărată. Sunt produsele copilăriei din Deltă", a afirmat Dan Buhai.

Societatea pe care o conduce alături de soţia sa a înregistrat, la nivel naţional, cele mai multe produse piscicole tradiţionale româneşti, produse ale căror reţete au fost culese din patrimoniul cultural culinar deltaic.

"Am luat produsele cu reputaţie ale zonei şi am încercat să le conferim o valoare la nivel naţional şi european. Ştiţi, unele specii de peşte şi vieţuitoare acvatice au scăzut ca stocuri, capturi, dar am rămas cu ceva foarte valoros. Am rămas cu reţetele strămoşilor noştri care aici în zonă au dezvoltat un patrimoniu cultural culinar extraordinar, utilizând aceste specii care înainte erau din belşug", a explicat Dan Buhai.

Certificarea produselor piscicole pe scheme de calitate la nivel naţional a fost urmată de cea de la nivel european, o procedură mult mai riguroasă care oferă o altă vizibilitate şi garantează calitatea şi setul de caracteristici tradiţionale, în realizarea ultimului produs certificat STG, sardeluţa marinată, folosindu-se atât şprot din Marea Neagră, cât şi aceeaşi specie din Marea Baltică.

"În sezonul de vară, folosim şprotul de Marea Neagră, iar în extrasezon, de Marea Baltică. E aceeaşi specie, numai că are o dimensiune puţin mai mare decât cel din Marea Neagră. Secretul calităţii constă în respectarea reţetei şi folosirea ingredientelor de primă calitate. Noi folosim numai oţet din vin certificat. După cum ştiţi, 90% din piaţa de oţet, cu aproximaţie, nu vreau să fac generalizări, este dominată de oţetul de provenienţă chimică şi e foarte important să foloseşti oţet din vin. Oţetul din vin stă la baza marinării, în amestec cu alte ingrediente, cu vinul alb local, îi conferă aromă şi dulceaţă", a mai spus acesta.

 


Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Un alt produs al societăţii tulcene, membru fondator al asociaţiei Ro-Pescador, aşteaptă de mai mulţi ani certificarea europeană, batogul din sturion.

"Va fi un produs premium. Cu toţii ştim că, înainte, caviarul se servea alături de acest batog de sturion, în general sturion cu carne albă, pentru că sunt şi specii cu carnea mai închisă la culoare. Folosim sturion de acvacultură, care trăieşte într-un mediu controlat, ceea ce asigură controlul calităţii cărnii de sturion. Toată lumea foloseşte sturion de acvacultură, din cauza faptului că stocurile din mediul natural sunt în scădere şi e o măsură protectivă. Nouă ni s-a părut surprinzătoarea întrebarea (Comisiei Europene referitoare la provenienţa sturionului - n.r.), dacă nu chiar şicanatorie", a adăugat Buhai.

În fabrica pe care familia sa o deţine la marginea oraşului Tulcea, miroase plăcut a fum de lemn tare, e rece, curat, iar angajaţii lucrează organizat în grupuri pe fiecare linie de producţie. Nu sunt cantităţi uriaşe de peşte, ci doar capturile zilei care sunt pregătite de procesare.

Atestarea produselor piscicole pe scheme de calitate europeană presupune, pe lângă beneficii, şi foarte multă muncă, birocraţie şi responsabilităţi, iar în cazul unor produse se fac parteneriate cu alte firme din ţară sau din judeţ. Cu toate acestea, managerul Dan Buhai spune că nu a simţit presiunea procesatorilor de peşte în domeniul atestării.

"Este şi o bătaie de cap. La câte controale sunt, să te mai aştepţi la un control programat şi unul inopinat, pentru mulţi nu e o opţiune", a conchis managerul tulcean.

Pe faleza din Tulcea, la restaurantul societăţii în care familia este, de asemenea, acţionară, ca aperitiv se serveşte sardeluţa marinată, cu ambele tipuri de şprot. Costă aproximativ 20 de lei, dar se topeşte în gură, iar gustul este diferit.

O familie de tineri din Iaşi, cu un bebeluş de opt luni, se pregăteşte să plece la Sulina.

"Mergem la nişte prieteni. N-am mai fost de aproape 20 de ani în zonă. Ne temem doar de ţânţari şi vrem să mâncăm orice pe bază de peşte. Borş de peşte, în special", spune Elvira Ion, din Iaşi.

Fabricile de procesare a peştelui lipsesc în localităţile înconjurate de ape din Deltă, însă pe malul lacului Goloviţa, la Jurilovca, anul trecut s-a deschis o linie de producţie care numără şapte angajaţi, cei mai mulţi femei din localitate. Fabrica le oferă turiştilor, dar şi oaspeţilor satului de vacanţă Gura Portiţei produse piscicole tradiţionale din diverse specii, zacuscă de peşte, peşte marinat şi chiar sturion mărunţit la cuţit.

"Folosim tot sturion din acvacultură. La început, am vrut să punem bucăţi de sturion, marinate, dar borcanele erau mari, inestetice, carnea se rupea şi am ajuns la ideea unor borcane mici, cu un produs tartinabil, uşor de luat acasă. Şi preţul este mai atractiv. Eşti mai dispus să dai 20 de lei pentru un asemenea produs", a afirmat managerul fabricii de procesare a peştelui, Gabriel Diţu.

Produsul Sturion mărunţit la cuţit are 75% carne din sturion, ulei de măsline, sare şi piper şi ar putea reprezenta cu succes România şi la nivel european.

"E tentant să certifici un produs măcar la nivel naţional. Dar obiectul nostru principal de activitate este turismul. Fabrica a fost făcută iniţial pentru asigurarea produselor necesare turiştilor de la Gura Portiţei. Suntem puţini angajaţi şi avem şi planuri de dezvoltare a satului de vacanţă de la Marea Neagră. Ne-am făcut cont pe pagina Ministerului Agriculturii, dar e foarte greu să acoperim toate oportunităţile zonei", a mai spus Gabriel Diţu.

Vizitatorii judeţului Tulcea, mai puţini anul acesta decât în anii trecuţi, sunt încântaţi inclusiv de simplitatea zonei.

"Am fost la plajă la Gura Portiţei. Am stat la soare, am mâncat hamsii şi am ascultat muzică bună", a spus Filip, din Bucureşti, care a vizitat la finalul săptămânii trecute Gura Portiţei.

Produsele tradiţionale pot fi găsite în toate localităţile din judeţul Tulcea.

Cetatea Enisala, sit arheologic din apropierea satului Sarichioi, apare de exemplu pe eticheta unui produs de caşcaval, cetatea Argamum, de la marginea satului Jurilovca, stă pe eticheta unui vin local, iar exemplele ar putea continua chiar şi comunităţile din Parcul Naţional Munţii Măcinului.

 

Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO


Turismul, ca şi produsele tradiţionale certificate, este o modalitate de a păstra moştenirea culturală a unei zone cu resurse naturale a căror importanţă poate nu este conştientizată acum decât de specialişti.

"Zona îmbină tradiţia mai multor popoare şi astfel s-a creat o plajă mare de reţete pe patiserie, produse din peşte, carne, lapte. Această regiune are un potenţial enorm referitor la diversitatea tradiţiilor şi a reţetelor şi produselor. Dar procesul este extraordinar de greu de trecut şi implică multă muncă", aminteşte directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ), Mirela Miller.

La nivel naţional, judeţul Tulcea numără 24 de produse tradiţionale.

"Producerea acestor alimente implică pasiune, muncă şi dorinţa de a promova judeţul. Produsele tradiţionale pot fi influenţate şi de turism. Atunci când produci o plăcintă dobrogeană, dau acest exemplu deşi este certificată pe scheme europene de calitate IGP, dacă e căutată de turişti, se justifică această muncă şi ai o piaţă de desfacere", a menţionat directoarea DAJ.

În momentul de faţă, România are 14 produse tradiţionale certificate la nivel european, iar cinci dintre ele au fost atestate de două asociaţii din judeţul Tulcea, asociaţia Ro-Pescador şi Moesis. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 03-03-2025 22:25

Alba: Bărbat mort după ce a fost lovit de un autobuz în timp ce traversa în fugă pe culoarea roșu a semaforului

Un bărbat de 38 de ani a decedat după ce a fost lovit, luni seara, în Alba Iulia, de un autobuz, în timp ce traversa, în fugă, pe trecerea de pietoni, pe culoarea roșie a semaforului. Accidentul a fost surprins de o cameră de bord de pe un alt autovehicul. Din imagini se observă că un bărbat reușește să travers

Social 03-03-2025 20:47

Botoșani: O femeie a murit într-un incendiu care i-a cuprins gospodăria

O femeie în vârstă de 46 de ani din localitatea Albești a murit, luni seară, după ce gospodăria acesteia a fost cuprinsă de un incendiu, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Potrivit sursei citate, femeia a fost găsită decedată într-o anexă care era lipită de casă.

Social 03-03-2025 17:59

Hunedoara: Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat

Programul de vizitare a cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, s-a schimbat, astfel că de la începutul lunii martie și până pe 30 aprilie situl istoric este deschis pentru public între orele 9:00 și 18:00. Potrivit Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, ultima

Social 03-03-2025 17:21

Mureș: Aproape 500.000 de turiști cazați în județ în 2024; Sighișoara și Sovata rămân în topul preferințelor străinilor

Structurile de cazare turistică din județul Mureș au găzduit, anul trecut, aproape 500.000 de turiști, mai mulți cu aproximativ 11.000 față de 2023, destinațiile preferate ale turiștilor străini fiind în continuare Sighișoara și Sovata. Potrivit datelor Direcției Județene de Statistică Mureș, deși a crescut numărului turiștilor cazați, l

Social 03-03-2025 16:43

VIDEO Georgescu (ANM): Luna martie aduce temperaturi de până la 25 de grade; nu sunt excluse scurte episoade, cu temperaturi mai scăzute

Meteorologii anunță pentru acest final de săptămână temperaturi mai mari și cu 10 grade Celsius față de cele normale perioadei, însă nu exclud posibilitatea ca săptămânile viitoare să mai aducă și scurte episoade cu temperaturi mai scăzute. ''Încălzirea pe care o așteptăm acum înseamnă o creștere a tempera

Social 03-03-2025 16:09

Bărbat accidentat grav pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț

Un bărbat în vârstă de 61 ani a fost accidentat grav, luni, pe o trecere de pietoni din Piatra-Neamț, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). 'În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în timp ce un bărbat în vârstă de 30 ani conducea un autoturism pe strada Dimitri

Social 03-03-2025 15:54

ISC Giurgiu/Două școli - în clasa II de risc sesmic; nu au fost identificate alte clădiri cu risc în municipiu

Clădirile a două școli din municipiul Giurgiu sunt încadrate în clasa II de risc seismic, dar, în afară de acestea, autoritățile nu au mai identificat alte construcții multietajate cu risc la cutremur în oraș, afirmă inspectorul șef al Inspectoratului de Stat în Construcții Giurgiu, Petre Bărdăune. Cele două unită

Social 03-03-2025 15:29

Mureș: Oportunitate de înființare de afaceri sociale adaptate patrimoniului săsesc al Sighișoarei, în Proiectul Restory

Tinerii din municipiul Sighișoara au oportunitatea să-și înființeze afaceri sociale adaptate patrimoniului local al orașului, cu specific săsesc, în cadrul Proiectului 'Restory - Recuperarea pentru viitor a poveștilor din trecut: o abordare sinergică a moștenirii textuale și orale a comunităților mici', coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai și i

Social 03-03-2025 14:48

Bihor/Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal, realizarea cea mai importantă a Companiei de Apă Oradea, susține directorul

Menținerea prețurilor scăzute la apă/canal în anul 2024, la fel ca în ultimii patru ani, este cea mai importantă realizare a Companiei de Apă Oradea, și anume, 11,69 lei/metru cub, din care 6,57 lei/mc la apă și 5,12 lei/mc la canal, pe locul 41 din țară anul trecut între operatorii licențiați, a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul general al

Social 03-03-2025 14:09

Suceava: Mașină cuprinsă de flăcări, după ce s-a răsturnat; șoferul nu avea permis și a fost pozitiv la DrugTest

O mașină s-a răsturnat și apoi a luat foc pe raza localității Milișăuți, polițiștii stabilind ulterior că șoferul, un tânăr de 20 de ani, nu avea permis de conducere și era sub influența drogurilor, au anunțat, luni, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava. Potrivit acestora, autoturismul era înmatriculat &

Social 03-03-2025 14:01

Harghita: S-a dublat numărul turiștilor care au vizitat salina Praid în timpul vacanței de schi

Numărul turiștilor care au vizitat salina Praid s-a dublat, în ultimele două săptămâni, în contextul în care în mai multe județe a fost vacanță școlară. Directorul Salinei Praid, Sebestyén József, a declarat luni, pentru AGERPRES, că în perioada menționată au coborât în subteran, zi

Administratie 03-03-2025 13:40

Daniel Băluță îi cere lui Nicușor Dan să semneze avizul de circulație pentru lucrările la Planșeul Unirii

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, i-a cerut din nou, luni, edilului general al Capitalei, Nicușor Dan, să semneze avizul Comisiei Tehnice de Circulație necesar pentru demararea lucrărilor de consolidare și refacere a Planșeului Unirii, menționând că, dacă va mai dura mult, unele dintre documentele obținute ar putea expira, deoarece au o perioadă de valabilitate.

Administratie 03-03-2025 13:22

Peste 90 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate

Un număr de 91 de stații STB vor primi denumiri noi, care reflectă zonele unde sunt amplasate, a informat, luni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Modificările vor fi implementate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI) începând de luni până pe 1 mai. 'Călătorii

Social 03-03-2025 12:53

ANM: Vreme deosebit de caldă în această săptămână; de săptămâna viitoare, se răcește și revin precipitațiile

Meteorologii prognozează un regim termic deosebit de cald în această săptămână la nivelul întregii țării, cu valori maxime de temperatură ce vor ajunge la 21 de grade, în Muntenia, însă de săptămâna viitoare vremea se răcește semnificativ și reapar precipitațiile, conform estimărilor publicate, luni, de Administrația Națională de M

Social 03-03-2025 12:28

Mitropolitul Andrei Andreicuț: Postul Mare, prilej de a ne întări spiritual

Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, adresează credincioșilor un cuvânt pastoral la începutul Postului Mare, în care spune că acesta reprezintă un minunat prilej pentru a ne întări din punct de vedere spiritual. 'Începem pe 3 martie 2025 Postul cel Mare. El va dura până pe