logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Olt: Sute de ii şi covoare tradiţionale, expuse la porţile localnicilor din Cezieni, la Sărbătoarea Iilor

Image

Sute de ii au putut fi admirate, duminică, la Cezieni, fie expuse pe covoare tradiţionale, la porţi, fie îmbrăcate de participanţii la Sărbătoarea Iilor, eveniment care îi aduce împreună, an de an, pe cetăţenii comunei, mulţi reveniţi din alte localităţi ori din alte ţări special pentru a se reîntâlni cu prietenii la această sărbătoare.

În acest an, Sărbătoarea Iilor de la Cezieni a ajuns la a patruzecea ediţie şi, potrivit organizatorilor, a crescut atât numărul iilor cusute în intervalul trecut de la precedenta sărbătoare, cât şi al celor care se îndeletnicesc în ale cusutului.

Olga Alexandrina Filip, artizană care coase ii şi a îndrumat generaţii de fete în păstrarea şi continuarea tradiţiei realizării cămăşilor tradiţionale, spune că la ediţia din 2024 au fost înscrise în concurs 50 de ii tradiţionale pentru femei, 18 pentru bărbaţi, 39 dedicate copiilor, precum şi 31 de ii moderne - cămăşi cusute cu motive tradiţionale, stilizate.

 



Participarea tot mai numeroasă la concursul de ii o determină să creadă că tradiţia localităţii "este pe mâini bune", mai ales că la concurs a fost înscrisă o ie purtată de un bebeluş de două săptămâni şi cusută de mama lui.

"În 20 şi ceva de ani - nu-i mai număr, că sunt mai mulţi - a fost din ce în ce mai mult, de la patru-cinci lucrate în anul respectiv, am ajuns acum la peste 150 lucrate în totalitate manual, tradiţionale moderne cum spunem noi, bluze lucrate în stil tradiţional manual. Să ţineţi cont de chestia asta: sunt ii care se spune că sunt cu model tradiţional, lucrate la maşini. Să nu mai spună treaba asta, tradiţional nu poate să fie modelul dacă nu-i lucrat la mână. (...) Elevele mele lucrează pentru copii şi pentru ele. Am avut familia Avram astăzi cu un bebeluş de 2 săptămâni, ie care a fost lucrată de una dintre elevele mele. Da, este pe mâini bune (tradiţia - n.r.). Să ştiţi că am încercat şi în altă comună, să văd dacă merge tradiţia mai departe. Nu, unde nu are rădăcină, tradiţia nu merge, noi avem aici rădăcina, rădăcina noastră nu se rupe, merge în continuare, că este întreruptă o perioadă din anumit motiv sau ştiu eu de ce, iar reînvie", a declarat Olga Alexandrina Filip, care a învăţat mai multe generaţii de fete să coasă ii.

Faptul că obiceiul coaserii iilor trece de la o generaţie la alta la Cezieni a fost subliniat şi de primarul localităţii, Dănuţ Guşatu, care a menţionat că acum mulţi ani erau puţine ii noi, iar în prezent s-a ajuns la peste 100.

 

"Sunt parcă tot mai multe persoane care îşi doresc să coasă şi să poarte cămaşa noastră tradiţională. La început, când eu am reluat sărbătoarea în 2000, am avut 25 de femei îmbrăcate în ie şi cinci ii noi din anul acela. Acum avem în jur de 700 de persoane îmbrăcate în ie şi circa 150 de ii noi. Deci, an de an, atât numărul iilor purtate a crescut, dar şi numărul celor cusute noi. Este adevărat că parcă şi modelele s-au îmbogăţit. Femeile care cos sunt tot mai creative, au probabil de unde să se informeze şi fac modele tot mai spectaculoase, mai interesante, mai atrăgătoare. Juriul este pus într-o situaţie destul de de grea. Se coase la Cezieni, atât tradiţională, cât şi de stradă, cum zicem noi, pe care o poartă cu plăcere probabil fetele. Ia tradiţională de Cezieni impune un anumit croi, anumite culori, lucruri care nu se regăsesc întocmai în ia de stradă", a declarat, pentru AGERPRES, Dănuţ Guşatu.

Dacă la ediţiile de început iile pentru copii erau rare, acum sunt din ce în ce mai multe, cusute chiar de către tinerele femei care au învăţat meşteşugul de la instructorul Olga Filip.

"La Cezieni funcţionează o clasă de cusături finanţată de Şcoala Populară de Artă de la Slatina. Doamna instructor Olga Filip are grijă ca cele mai multe fete din Cezieni să înveţe să coasă. Fetele când ajung la maturitate încep să coasă pentru copiii pe care îi au. Aşa au apărut iile pentru copii mici, pentru că aceste fete au avut de unde să înveţe", a explicat edilul.

O fostă elevă a Alexandrinei Filip, acum profesoară de limba română într-o localitate învecinată, a evidenţiat că Sărbătoarea Iilor reuneşte comunitatea, la fel şi Ansamblul de dansuri "Ghiocelul", care le-a permis tinerilor din Cezieni să călătorească în ţară şi în lume pentru a prezenta dansuri tradiţionale.

"Odată cu reluarea Sărbătorii Iilor din anul 2001, toată lumea a început să coasă. (...) Mama coase foarte mult, anul acesta a cusut cinci, pe a mea, pe ale surorii şi cumnatului meu şi alte două pentru doi nepoţei. Ea are iniţiativa şi de la ea am preluat şi noi, aşa, încet-încet. Şi, bineînţeles, iniţial de la bunica, care bunică, din păcate, nu mai este. E o mândrie pentru noi, că asta e sărbătoarea noastră de suflet, aţi văzut câte persoane am fost aici şi mai ales copii. Cumva ne adună pe toţi acasă, pentru că sunt aici fete care au venit de prin Italia, din Spania, din alte ţări, ne reuneşte pe toţi în preajma zile de Sânziene, venim cu toţii acasă cu bucurie. Şi Ansamblul 'Ghiocelul' (reuneşte comunitatea - n.r.), din care am făcut parte eu şi mulţi dintre colegii din generaţia mea, chiar am avut vineri o întrunire, toţi foşti membri ai ansamblului, şi a fost foarte frumos. Ne-am amintit unde am mers, ce am vizitat, ce am făcut. Am fost în Japonia, Belgia, Italia, în Franţa. În ţară, cel puţin, am fost prin toate locurile. E o comună mică, nu suntem mulţi în sat şi era greu, părinţii n-aveau posibilităţi aici, mai mult munca la câmp şi cam atât. Şi în perioada respectivă era mare lucru pentru noi să depăşim graniţele localităţi", a spus tânăra profesoară.

Nicoleta Dulgheru, una dintre localnicele participante la concursul de ii, a precizat pentru AGERPRES că din copilărie coase ii, în special iarna, iar de multe ori iile cusute de ea ajung să fie purtate în diferite localităţi din ţară.

"De când eram copil lucrez ii şi acum am împlinit 72 de ani. Am cusut ii tradiţionale olteneşti cu altiţă, cu şabac şi cu şire. În iarna asta am lucrat şapte cămăşi băiatului, nepoatei, cuscrei. Iar în afară de acestea pe care le-am adus la concurs, acasă mai am 25 de cămăşi. În fiecare an lucrăm, îmi place, fetele mele lucrează şi ele, nepoata e venită acum în neamul nostru şi o să o învăţăm şi pe ea. Oamenii caută să cumpere ii mai moderne, cu mâneca mai scurtă, colorate. În funcţie de cum este lucrată, de model, preţul este diferit. Am dat ii şi cu 800 de lei, şi cu 1.000 lei", a spus Nicoleta Dulgheru.

 

Potrivit lui Dănuţ Guşatu, primarul localităţii, prima atestare documentară a premierii iilor cusute la Cezieni este din anul 1928.

"Prima testare documentară a premierii iilor este în anul 1928. Ce s-a întâmplat la Cezieni: principesa Brâncoveanu, care era o mare iubitoare de port popular, obişnuia să premieze a treia zi de Paşti, marţea după Paşti, iile cusute de femeile din sat peste iarnă. Premierea iilor a început din anii 1920, iar un învăţător al satului, Cioponea, a povestit într-una dintre scrierile sale despre premierea iilor şi a numit şi premianţii din anul 1928. Deci, premiera iilor a avut loc de aproape 100 de ani. Peste patru ani se împlinesc 100 de ani de la prima testare documentară a premierii iilor. Inginerul Tudor Dănacu, în anul 1974, a transformat acest obicei al locului în sărbătoarea localităţii", a arătat Dănuţ Guşatu.

Olga Alexandrina Filip a punctat că în perioada interbelică premiile în constau în diverse produse şi aveau rolul de încuraja tinerii să depindă obiceiuri bune.

"De la principesa Brâncoveanu, care a premiat copiii care rămăseseră orfani ca să nu-i lase să facă alte prostii, îi chema la conac şi le dădea de lucru. Femeile lucrau de la tors la scărmănat lâna până se ajungea la obiectul finit, care era nu numai ia şi zăvelca, ci şi o fustă, un ciorap lucrat la mână şi orice ca să le facă pe fete să aibă ambiţie să lucreze în continuare. Le premia, dar nu în bani, ci în produse sau cu o masă la conac de două ori pe zi ca să poată să se ambiţioneze. Una dintre fetele premiate a fost şi mama mea, care a rămas fără tată în urma războiului şi a avut premiu două mese pe zi la trei fraţi şi cu ea patru, pentru tot anul", a relatat Olga Alexandrina Filip.

Sute de copii, femei, bărbaţi, tineri şi vârstnici, toţi purtând cămăşi tradiţionale, noi sau păstrate de la o generaţie la alta, s-au prins duminică în Hora iilor, la Sărbătoarea Iilor de la Cezieni, zi în care localnicii îmbracă ia cu mândrie şi se pornesc spre pajiştea de la marginea satului. AGERPRES/(A - autor: Cristina Matei, editor, editor: Florin Marin, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Centrul de Abilitare si Reabilitare Cezieni/facebook

Afisari: 25

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-02-2025 18:29

Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD

Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.

Social 01-02-2025 17:22

Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment

Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,

Social 01-02-2025 15:02

Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă

Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p

Social 01-02-2025 14:58

REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE

Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un

Administratie 01-02-2025 14:45

Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB

Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo

Social 01-02-2025 13:43

Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni

Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu

Social 01-02-2025 13:05

Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer

Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr

Social 01-02-2025 12:17

Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP

Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir

Social 01-02-2025 09:55

Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni

O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc

Social 01-02-2025 09:23

Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen

Social 31-01-2025 21:48

UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime

Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U

Administratie 31-01-2025 19:44

Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani

Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani

Social 31-01-2025 19:17

Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările

Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu

Social 31-01-2025 18:59

Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace

Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p

Administratie 31-01-2025 18:13

Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în