Profesorul Silviu Nate: Este necesar sprijinul extern solid pentru Ucraina

Directorul Centrului de Studii Globale de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), profesorul Silviu Nate, a afirmat vineri că este necesar în continuare "sprijinul extern solid pentru Ucraina".
"Este necesar sprijinul extern solid pentru Ucraina (militar, financiar, umanitar) pentru a contracara agresiunea rusă; UE şi partenerii occidentali trebuie să rămână uniţi în faţa revizionismului rusesc şi ameninţărilor la adresa ordinii internaţionale, iar pe termen lung, democraţiile liberale trebuie să-şi întărească parteneriatele pentru a contracara modelele autocratice promovate de Rusia şi China. Un (...) aspect pe care l-aş menţiona şi care face extrem de delicată comunicarea cu Rusia ţine de utilizarea diversificată şi creativă a diplomaţiei pentru evitarea escaladării şi aducerea sa la masa tratativelor, în timp ce susţinem Ucraina. Dacă ne uităm spre Marea Neagră, observăm că acest spaţiu a devenit o linie de contact, activă şi continuă, cu o mare concentraţie de actori internaţionali care reflectă, cel puţin parţial, competiţia pentru arhitectura de securitate globală", a spus Silviu Nate, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice care are loc la Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" (AFT) din Sibiu.
El apreciază că "ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin".
"În urma colapsului Uniunii Sovietice, Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin a recuperat modest din handicapul său anterior, nereuşind să recapete forţa şi influenţa globală mult dorită, în timp ce lipsa de atractivitate a modelului său de 'modernizare' pentru statele din regiune şi incapacitatea de a exercita control politic asupra regimurilor din vecinătate au determinat Kremlinul să recurgă la ultima opţiune posibilă, şi anume războiul. Aşadar, ceea ce vedem în Ucraina este reacţia Moscovei la propriul său declin în urma epuizării altor mijloace competitive la scară globală, o situaţie emanată din dorinţa lui Putin de a înfăptui planul unei Rusii ca putere mondială consacrată", consideră Silviu Nate.
Directorul Centrului de Studii Globale de la ULBS afirmă că Rusia a urmărit nu doar cucerirea Ucrainei, dar şi anexarea Belarusului.
"Sub pretextul unei 'operaţiuni speciale', Rusia se substituie normelor de drept internaţional, subminând fundamental instituţionalismul clădit după cel de-Al Doilea Război Mondial. Prin acest război, Rusia nu a urmărit doar cucerirea Ucrainei, ci şi anexarea Belarusului, stabilind astfel pe termen lung o punte sau o axă militară între Marea Neagră şi Marea Baltică, cu scopul de a problematiza ulterior flancurile de sud şi nord ale Europei. O astfel de situaţie ar fi pus în dificultate cu adevărat arhitectura de securitate europeană, discreditând rolul istoric al SUA de a proteja Europa şi amplificând încercarea Moscovei de a inversa construcţia occidentală după cel de-Al Doilea Război Mondial - respectiv mai multă influenţă rusă şi condiţionări în afacerile europene la pachet cu periferizarea prezenţei americane în Europa şi fracturarea implicită a coeziunii transatlantice, adică a NATO", a subliniat Silviu Nate.
Potrivit profesorului sibian, "războiul hegemonic al Rusiei, de fapt, această competiţie pentru putere globală a pornit de aici, din Marea Neagră, devenind extrem de vizibilă imediat după Summitul NATO de la Bucureşti din anul 2008, când s-a pus în discuţie invitarea Georgiei şi Ucrainei de a adera la Alianţă. ''Ne amintim că în iunie 2008 Rusia a atacat Georgia, iar în 2014 a anexat ilegal Crimeea, declanşând totodată cunoscutul război din Donbas", a adăugat el.
Un acord de pace forţat, fără garanţii de securitate pentru Ucraina, ar oferi Moscovei, mai spune Siviu Nate, ''pe de-o parte confirmarea indirectă că acţiunile sale ar avea raţiuni legitime, iar, pe de cealaltă parte, şansa Moscovei de a se regrupa, reîntări şi relua ofensivele sale într-un viitor apropiat, pentru că eşecul unui management defectuos acasă şi riscul constant al izolării sale nu pot fi compensate doar de un compromis temporar, cel puţin sub conducerea lui Vladimir Putin care pretinde exercitarea unei influenţe lărgite în raport cu Occidentul".
Profesorul Silviu Nate de la ULBS a mai adăugat că "strategia Kremlinului nu este una câştigătoare''.
''Cu cât Rusia îşi canalizează economia sa în acest război, va deveni mai dependentă de China, îşi epuizează resursa umană valoroasă, imaginea sa internaţională continuă să se erodeze, mai ales în spaţiul occidental, iar declinul său economic din cauza poverii militare îl va accelera pe cel geopolitic", arată el.
Ucraina şi partenerii occidentali nu vor permite o înfrângere din partea Rusiei, a mai declarat Silviu Nate, în cadrul Conferinţei ştiinţifice internaţionale The Knowledge - Based Organization (KBO) 2024 de la AFT Sibiu.
"Pe scurt, Rusia înfăţişează simptomele unui hegemon în declin, nereuşind să îndeplinească toate criteriile unei puteri hegemonice consacrate, pierzându-şi atractivitatea economică, politică, instituţională şi ideologică; obiectivele imediate ale Rusiei se rezumă la afirmarea şi prezervarea statutului său de putere regională şi subminarea extinderii NATO şi UE în vecinătate; conflictul a produs deja consecinţe majore pentru Rusia precum aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dar şi cvasi-izolarea Rusiei în raport cu Occidentul; tendinţele de a combina războiul din Ucraina cu acţiuni hibride vizau generarea unei crize alimentare în Africa şi Orientul Mijlociu şi, ulterior, provocarea migraţiei forţate spre Europa, punând astfel presiune pe guvernele occidentale din Vest în preajma alegerilor, încurajând creşterea partidelor antisistem; 'operaţiunea specială' nu şi-a atins obiectivul iniţial, dar trebuie să fim precauţi şi vigilenţi pentru a nu desconsidera capacitatea Rusiei de a se adapta strategic, de a învăţa din acest război şi de a-şi recupera forţele", a concluzionat Silviu Nate.
Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu găzduieşte, în perioada 13 - 15 iunie, cea de-a XXX-a ediţie a Conferinţei ştiinţifice internaţionale The Knowledge - Based Organization (KBO) 2024.
La ediţia din acest an s-au înscris 183 de autori din instituţii de învăţământ superior şi centre de cercetare din România, Austria, Bulgaria, Croaţia, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Ucraina şi Ungaria, fiind elaborate 100 de lucrări. AGERPRES/(AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ordinul privind monitorizarea audio-video în unitățile de învățământ - publicat în MOf; David: Școlile devin mai sigure
Ministrul Educației, Daniel David, a salutat joi publicarea în Monitorul Oficial a ordinului legat de monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ, subliniind că, și prin acest element, școlile devin mai sigure. 'Ca ministru am responsabilitatea ca actul educațional să se desfășoare nu doar eficient,
Prezidențiale2025/ Inspectoratul Școlar București: Toate unitățile de învățământ vor desfășura luni cursuri cu prezență fizică
Toate unitățile de învățământ din București vor desfășura luni activitate cu prezență fizică, însă în anumite situații, acolo unde se organizează secții de votare, clasele vor avea programul decalat cu o oră sau două, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, Florian Lixandru.
Elevii intră miercuri, după cursuri, în minivacanța de 1 Mai
Elevii vor intra de miercuri, după finalizarea cursurilor, într-o minivacanță de patru zile, cu prilejul zilei de 1 Mai, urmând să se întoarcă la școală luni, 5 mai. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind bursele în străinătate
Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern care asigură cadrul legislativ pentru acordarea burselor de studii în străinătate pentru cetățenii români, conform prevederilor Legii învățământului superior. Potrivit proiectului, se vor acorda: * burse &icir
Ministrul Educației, despre sistemul de educație din ultimii 30 de ani: Mi se pare că treptat ne-am pierdut viziunea
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, marți, cu privire la sistemul educațional din România, că elevii care termină școala trebuie să fie 'buni specialiști, buni cetățeni și oameni mulțumiți cu propria viață'. Întrebat, în cadrul Conferinței educaționale V.R.E.M. de la Târgu Jiu, care consi
Ministrul Educației, despre problema drogurilor și a violenței în școli: Trebuie făcută curățenie
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat, marți, în ceea ce privește situația drogurilor și a violenței în școli, că trebuie acționat pe mai multe niveluri și că în jurul școlilor 'trebuie făcută curățenie'. El a menționat că profesorii trebuie să fie antrenați mai bine în a detecta primele se
Echipa României s-a clasat pe primul loc la Olimpiada Balcanică de Matematică
Echipa României s-a clasat pe locul întâi, cu patru medalii de aur și două de argint, la Olimpiada Balcanică de Matematică (BMO), care se desfășoară în perioada 25-30 aprilie, la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, a informat, luni seara, Ministerul Educației și Cercetării. Elevii Emanuel Mazăre d
Timiș: UVT a premiat echipa CSH Timișoara care a ocupat locul III la Campionatul Mondial de Robotică
Universitatea de Vest Timișoara (UVT) a premiat, luni, echipa de robotică Team CSH a Colegiului Național Pedagogic ''Carmen Sylva'' din Timișoara, pentru rezultatele excepționale obținute la FIRST Championship Houston 2025 - Campionatul Mondial de Robotică FTC, unde s-a clasat pe locul III mondial. Profesorul coordonator al tin
Ministerul Educației a pus în consultare un proiect privind Cadrul Național al Calificărilor
Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Cadrului Național al Calificărilor (CNC), care are scopul de a îmbunătăți transparența, comparabilitatea și recunoașterea calificărilor cetățenilor care doresc să aibă acces pe piața muncii europeană. Modificarea
Tulcea: O elevă din Sibiu a câștigat marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză
Ana Sofia Greavu, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din Sibiu a câștigat, luni, marele premiu al Olimpiadei naționale de limba engleză care constă într-o tabără de studiu în Oxford, Marea Britanie, după ce a obținut cel mai mare punctaj al concursului. Olimpiada națională de limba engleză a reunit la T
Constanța: Universitatea Ovidius lansează proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, finanțat de Ministerul Educației
Universitatea Ovidius din Constanța lansează pe 29 aprilie proiectul de antreprenoriat studențesc PILDAS, în valoare de 237.000 de lei, finanțat prin Fondul de Dezvoltare Instituțională 2025 al Ministerului Educației și Cercetării. Proiectul face parte din viziunea instituției academice constănțene de a deveni o universitate antreprenorială și un motor d
Mureș: Rectorul Azamfirei (UMFST) - viitorul e al universităților comprehensive, conectate, agile, nu al celor izolate în turnuri de fildeș
Rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat, vineri, în cadrul ceremoniei organizate la împlinirea a șapte ani de la decizia fuziunii Universității de Medicină și Farmacie (UMF) cu Universitatea 'Petru Maior' (UPM), că la acel moment al unificării celor două insit
Studiu UBB: De la aderarea la UE, salariile s-au triplat, dar creșterea nu este resimțită de toți românii
Un studiu al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca relevă faptul că de la aderarea României la UE, salariul mediu net s-a triplat, dar această creștere nu este resimțită de toți românii, din cauza inegalităților economice. 'De la momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar în special &i
Elevii se întorc luni la cursuri
Elevii se vor întoarce luni la cursuri din vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. Vacanța de vară va începe pe 20 iunie, după terminarea cursurilor. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data d
Ministerul Educației: Înscrierile la concursul național 'Școală Europeană' - până pe 9 mai
Școlile se pot înscrie până pe 9 mai la concursul național 'Școală Europeană', a anunțat joi Ministerul Educației și Cercetării. Potrivit sursei citate, în premieră în acest an școlar, candidaturile vor fi transmise în format electronic către Ministerul Educației. 'Informațiile privind depunerea candidat