REPORTAJ Tulcea: Început de sezon turistic cu grad de ocupare ridicat în Sulina ( FOTO/VIDEO)

Sulina, singurul oraş din Delta Dunării, începe sezonul estival cu o acţiune de ecologizare a plajei de la Marea Neagră, iar unele unităţi de cazare din zonă anunţă că au un grad de ocupare de 80% în perioada sărbătorilor pascale, în mini-vacanţa de 1 Mai fiind rezervate integral chiar şi excursiile cu caiacul.
Operatorii turistici se aşteaptă ca în acest an gradul de ocupare a unităţilor de cazare să crească cu până la 20%, în ciuda războiului din ţara vecină, după ce anul trecut datele oficiale ale autorităţilor au arătat o creştere a numărului vizitatorilor cu acelaşi procent faţă de 2022.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Administratorul unei unităţi de cazare din Sulina, Dragoş Ioniţă, a declarat că preţul unui pachet de trei nopţi cu demipensiune şi masa de Paşte costă 800 de lei de persoană, transferul de la Tulcea la Sulina şi returul majorând acest preţ cu 200 de lei.
"Până în momentul de faţă, pentru Paşte, avem un grad de ocupare de 80%. Stăm bine. Începând cu luna mai până la finele lunii octombrie, suntem într-un echilibru de 50% grad de ocupare", a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Ioniţă.
Şi administratorul unei societăţi de transport persoane Tulcea-Sulina, Ştefan Ivanov, susţine că tot mai mulţi turişti aleg cel mai estic oraş al Uniunii Europene ca destinaţie de vacanţă.
"Avem rezervări inclusiv pentru august şi septembrie. Mini-vacanţele sunt la capacitate maximă. Avem câteva evenimente anunţate deja, iar din acest motiv oamenii şi-au rezervat din timp excursiile. Avem un plus de 20% faţă de anul trecut", a afirmat Ştefan Ivanov.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Cea mai solicitată excursie cu barca rapidă este cea dintre Sulina şi vărsarea Dunării în Marea Neagră, atunci când soarele apune. Durează aproape două ore şi jumătate, costă 70 de lei de persoană şi include în traseu atât epavele din mare, cât şi golful Musura.
"Nava Turgut a eşuat în 2008, iarna, în timpul unei furtuni, din cauza neglijenţei. Hărţile de la bord nu erau actualizate, iar căpitanul nu a ţinut legătura cu portul, aşa cum prevede legislaţia. Nava avea ca destinaţie Nikolaev (Ucraina, n.r.). Cea de-a doua navă din zonă a atins o mină în zona ucraineană şi a cerut ajutorul României pentru echipajul de la bord. Orice epavă este interesantă pentru turişti", a afirmat Ştefan Ivanov.
El a povestit şi despre insula Musura sau insula K, cum îi spun localnicii, cel mai tânăr pământ al Europei, care are o parte din suprafaţă pe teritoriul României, iar cealaltă pe cel al Ucrainei şi care cunoaşte în luna mai cea mai mare aglomerare de păsări din Deltă.
Insula trebuie protejată, iar barca rapidă nu se apropie de ea foarte mult. Nici organizatorii de excursii cu caiacul nu ajung cu turiştii în aglomerarea de păsări, dar pelicanii pot fi văzuţi la răsăritul soarelui foarte aproape de cei care preferă să meargă cu bărci fără motoare.
"Tot mai multă lume conştientizează că Delta, dacă vrei să o cunoşti, trebuie să o cunoşti într-un anumit ritm, cel al pedalei, al pasului sau al padelei. Prin urmare, cererea pentru excursii de slow motion este tot mai mare. Tradiţional, sezonul turistic se deschide de 1 mai, însă anul acesta vremea ne-a ajutat şi am lucrat la finele lui martie, în aprilie, cu străini. Cei din vestul Europei, care au industrializat totul, au foarte puţine păsări, iar aici e raiul pe pământ şi nu le vine să creadă câte păsări au găsit aici", a afirmat ghidul de activităţi outdoor, Călin Ene.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Cea mai cerută excursie este cea pentru începători. Durează trei sau patru ore, include în traseu golful Musura şi costă 200 de lei, dar preţul poate să scadă la 150 de lei, în funcţie de numărul de persoane din grup.
"În perioada 28-30 aprilie, nu mai pot lua persoane. La fel este şi în perioada 1-3 mai. Primul grup mare de turişti îl avem pe 25 aprilie, când aşteptăm copii din Făgăraş. Au fost şi anul trecut, le-a plăcut şi revin anul acesta cu 'Şcoala altfel'", a mai spus Călin Ene.
La finele acestei săptămâni, plaja de la Marea Neagră va fi ecologizată, într-o acţiune derulată de Asociaţia "Cu drag din Sulina", în cadrul programului "Cu apele curate".
"Este o activitate pe care o facem în fiecare an. E un fel de curăţenie de primăvară pe plajă. Invităm comunitatea să ne ajute să curăţăm deşeurile de pe plajă. Operatorii economici sunt alături de noi", a declarat una dintre fondatoarele Asociaţiei "Cu drag din Sulina", Roxana Saraev Strede.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Activităţile asociaţiei înfiinţate oficial în luna mai a anului trecut încearcă să crească gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la necesitatea protejării mediului, iar una dintre activităţile deschise publicului larg la care este parteneră în acest an este Festivalul internaţional al Dunării, care va avea loc în perioada 12-14 septembrie.
"Este un fest internaţional la care vor participa organizaţii neguvernamentale din Germania, Ungaria, Republica Moldova şi nu numai. Este şi un semnal de alarmă şi faţă de războiul din Ucraina. Din cauza războiului, tot felul de deşeuri ajung la noi, pe mare şi pe Dunăre. Este un festival care promovează pacea. Vor fi activităţi pentru copii şi pentru adulţi, se vor testa apele din Dunăre, din mare, vom picta o clădire, ca un semnal de alarmă cu privire la poluarea cu plastic a Dunării şi poate şi o navă a societăţii Navrom Delta", a afirmat o altă fondatoare a asociaţiei, Cristina Chivu.
În urmă cu câteva zile, pe plaja de la Marea Neagră, cele două terase erau închise şi câteva animale domestice crescute în libertate stăteau lângă pontoanele îngropate în nisip.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"Plaja este răvăşită, dar mă uit doar la ce este frumos. A bătut vântul puţin, dar este atât de frumos, încât mă simt foarte bine. Dacă aş fi preşedintele Camerei de comerţ, industrie şi agricultură din Sulina aş începe cu infrastructura, cea rutieră şi navală. Şi aici, este nevoie de un port ca cel de la Jurilovca, un port splendid. Apoi, aş încerca să atrag fonduri europene, că de fapt astea sunt atuurile unui bun gospodar, să ştie să atragă fondurile europene, să refacă oraşul, clădirile vechi, faleza şi apoi aş sprijini micii investitori să facă afaceri cu servicii de calitate", a declarat preşedintele Camerei de comerţ, industrie şi agricultură din Argeş, George Caval, venit la Sulina în calitate de turist.
Reprezentanta unei agenţii de turism, Iulia Pascale, a afirmat că, anul acesta, autorităţile şi agenţii economici au pus la punct aproape 15 evenimente publice, festivaluri de muzică, de la folk până la muzică clasică, pictură, fotografie, gastronomie, aşa încât sunt perioade în care gradul de ocupare a unităţilor de cazare ajunge deja la 95%.
"Din punctul meu de vedere, Sulina stă bine la rezervări cu turişti români. Evenimentele acestea înseamnă o promovare din timp la târgurile din Bucureşti şi străinătate. Pentru asta îi felicităm pe toţi cei din Sulina, Primăria şi partea privată", a spus Iulia Pascale.
Un localnic - Vali Grigorov - a subliniat că nu se mai găseşte peşte la cherhanale.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"Peştele a început să fie din ce în ce mai puţin, la cherhanale se aduce numai când se prinde şi asta se întâmplă rar şi nu prea este peşte", a afirmat Vali Grigorov, din Sulina.
Paul, un locuitor al Sulinei în vârstă de 38 de ani şi pescar de 25 de ani, a explicat situaţia paradoxală.
"Cea mai mare problemă este vânzarea peştelui. Nu este plătit cum trebuie. Îl iau doar când vor ei. Omul ar munci dacă este plătit cum trebuie. În ultima săptămână înainte de prohibiţie, crapul a fost 8 lei kilogramul, iar în Bucureşti se vinde cu 45 de lei. Vedeţi diferenţa? Cel care munceşte ia 8 lei, iar cel care-l plimbă ia peste 30 de lei", a spus Paul.
Tânărul a explicat că i-ar plăcea să ia cu el turişti în barcă atunci când merge să strângă plasele cu peşte, dar deocamdată legislaţia în vigoare îi interzice acest lucru.
"Turistul vine dimineaţa, cu o barcă rapidă, a mâncat la un restaurant şi a plecat înapoi. Totul în viteză. Ajunge seara acasă, nici nu-şi dă seama unde a fost şi ce a făcut. Nu poţi lua un turist în barcă atunci când mergi la pescuit. Este şi periculos şi poate deveni incomod în barcă. Degeaba îl iau pe turist cu mine şi îl aduc acasă să mănânce o ciorbă. Să mănânce ca mine, cum mănânc eu ciorba de peşte pe stuf, să fie tradiţională treaba. Nu este legal însă să faci un asemenea loc în Deltă. Nu ai cum să le dai turiştilor să mănânce acolo. Nu ai o toaletă, nu ai nimic, că nu este legal să faci construcţii pe teritoriul rezervaţiei", a afirmat pescarul din Sulina.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
La o staţie distanţă de oraşul Sulina, la Crişan, un complex de cinci stele, cu 187 de camere, are toată capacitatea ocupată de Paşte.
"De Paşte, suntem aproape plini. Am avut două oferte, una de şase zile, iar a doua de trei. De Paşte, o să avem un preot în complex care va face slujba la miezul nopţii, iar după slujbă vom ciocni ouă roşii, aşa cum se face tradiţional", a afirmat directorul Departamentului Guest Experience, Ciprian Giurgiu.
Unitatea nu a putut face faţă anul trecut cererii de caiace şi anul acesta îşi suplimentează flota şi le oferă turiştilor care vor plimbări în natură şi tururi cu bicicleta, în timpul excursiei oaspeţii având şi pachet asigurat de unitate.
"Excursia costă 300 de lei, dar pentru familii şi grupuri mai mari facem reduceri. Propunem acest pachet pentru că este în primul rând sustenabil, nu facem zgomot, şi avem şi o politică foarte strictă, nu lăsăm nimic în urmă", a mai spus Ciprian Giurgiu.
În cele patru restaurante pe care le deţine unitatea, Paştele le oferă vizitatorilor posibilitatea de a gusta din toate mâncărurile, pe lângă preparatele tradiţionale specifice acestei sărbători. Bucătarii complexului, în ciuda experienţei lor, iau lecţii de la localnici.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"Am descoperit în Deltă reţete tradiţionale pe care noi bucătarii le făceam după reţetarul tip, iar aici am găsit reţete vechi - din bătrâni care sunt puţin mai mult diferite faţă de ce învăţăm noi. Şi acum le folosim", a afirmat şef-bucătarul complexului, Adrian Costache. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Florentina Peia, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu