logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vrancea: Turismul oenologic - paşi mărunţi în judeţul cu cea mai mare suprafaţă viticolă din ţară

Image

Vrancea deţine peste 26.000 de hectare de viţă de vie, respectiv 10% din suprafaţa viticolă a României, din care se produc, anual, peste 100 de milioane de litri de vin, însă turismul oenologic în zonă este puţin dezvoltat faţă de alte zone viticole ale ţării.

Potenţialul acestui tip de turism a fost simţit însă de antreprenorii din industria viei şi a vinului care, treptat, au început în ultimii ani să dezvolte structuri de cazare sau degustare în cramele pe care aceştia le deţin. Este mai mult o pasiune, pentru că, cel puţin deocamdată, spun aceştia, turismul oenologic nu se poate susţine singur.

 



"Am călătorit foarte mult în unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, dar nicăieri nu m-am simţit atât de bine ca aici, pe dealurile copilăriei mele, şi nicăieri nu am văzut un cer aşa plin de stele, un apus de soare atât de frumos, ca la Ţifeşti. Aşa mi-a venit ideea de a face un resort, ca să pot împărtăşi şi altora frumuseţea acestor locuri. Am început activitatea în urmă cu 16 ani în ceea ce priveşte vinurile, iar pe latura de turism, în urmă cu circa patru ani. E un proiect greenfield. Aici nu exista nimic. Era o magazie a unui IAS pe care noi am cumpărat-o şi am făcut totul de la zero. Am făcut o cramă, hotel, plantaţii de vie, ne-am extins şi pe partea de pomi fructiferi, fabrică de sucuri, depozite frigorifice. Avem o capacitate de 31 de camere în hotel şi alte cinci în conac. Gradul de ocupare este destul de mic, de circa 30% anual. În lunile de iarnă este foarte slab, încep să apară vizitatori abia din luna mai. Cei care vin la noi îşi doresc o experienţă de degustare unică, natură, vii, privelişti frumoase", explică Daniel Guzu - antreprenor viticol din Ţifeşti.

 



Omul de afaceri a renunţat în urmă cu mai mulţi ani la activităţile pe care le avea în domeniul chimic, a vândut fabrica de vopseluri şi a decis să investească în industria vitivinicolă, dar recunoaşte că a investit mai mult pe fond emoţional, pentru că investiţia este foarte greu de recuperat.

 



"M-am născut aici, am făcut vin cu bunicul meu. Am iubit această activitate şi am zis să ajung la excelenţă în ceea ce fac, pentru că sunt pasionat. Am investit aici bani din alte afaceri. Am cheltuit pe fond emoţional, pentru că aici m-am născut şi am dorit să fac ceva frumos. Cred că misiunea noastră, a oamenilor, este să desăvârşim spaţiul vieţii, să facem raiul pe pământ acolo unde suntem. Şi eu asta am încercat aici. Am avut această şansă să am bani din altă industrie şi să pot investi aici. Nu există fundament economic pentru a face astfel de investiţii. Investiţia a fost peste 40 de milioane de euro, din care fonduri europene circa zece milioane de euro. Dacă în mod normal o investiţie în domeniul hotelier ar trebui amortizată între opt şi 12 ani, aici, investiţia făcută s-ar putea amortiza în circa 25 de ani. Peste tot în Vrancea cei care au făcut astfel de investiţii, probabil au făcut cu bani din alte industrii, pentru că cei care activează în industria viei şi vinului nu au resurse suficiente ca să facă investiţii la acest nivel. Majoritatea firmelor din acest domeniu sunt la nivel de subzistenţă, de supravieţuire. Sunt puţine firme care au reuşit, printr-un market eficient, să ajungă la profituri considerabile, care să le permită astfel de investiţii", spune Guzu.

Dezvoltarea turismului oenologic este văzută ca fiind firească de producătorii din această industrie, care au înţeles că vinul nu mai poate fi vândut doar ca produs în sticlă, ci este nevoie ca acesta să spună o poveste.

"Cred că este un pas firesc pentru România să investească în turismul viticol, fiind o ţară cu tradiţie în acest sector. Orice ţară de renume, Franţa, Italia, Spania, exploatează foarte mult zonele viticole, nu doar din punct de vedere al producerii de vin, ci şi în ceea ce priveşte turismul, restaurante, spa-uri etc. Românii încă privesc cu scepticism această direcţie, dar eu văd un foarte mare viitor. Cumva promovăm zona, cultura locală, peisajele, tradiţia şi cred că putem să angrenăm până şi localnicii. Oamenii vin pentru vin, dar vor să rămână în zonă, vor eventual produse localnice. Uşor, uşor, dezvoltăm şi noi zona Vrancea, pentru că alte zone viticole din ţară ne-au luat-o înainte. O să ne ajute şi autostrada, care va reduce considerabil distanţele. Majoritatea celor care ne vizitează vin din curiozitate. Poate au băut sau nu vinul, dar vor să vadă ce înseamnă producţia de vin, să descopere crama, oamenii, povestea din spatele vinului. Aici este secretul. Să arătăm omului exact ce implică vinul, nu doar sticla. Să vadă povestea, să vadă via, culturile, oamenii angrenaţi în poveste. E mai uşor astfel să convingem oamenii să consume vinurile noastre când îi aducem aici la cramă", afirmă Livia Gârboiu, director de marketing al unei crame din Vrancea.

Turismul oenologic are viitor în Vrancea, astfel că şi alţi producători de vin au demarat proiecte prin care să îşi deschidă cramele vizitatorilor.

"Consider că avem nevoie să dezvoltăm cramele din ce în ce mai mult, pentru că turismul oenologic este o prioritate pentru toate cramele. Noi suntem în curs de amenajare a unei săli de degustare. Nu suntem foarte vechi pe piaţă şi au avut prioritate alte investiţii până acum. Momentan, facem mici degustări la cramă, cu vizite în câmp, dar nu avem posibilitatea să oferim şi o experienţă culinară, dar pe viitor ne dorim să îmbinăm vinul cu bucătăria şi gastronomia tradiţională, să colaborăm şi cu producători locali din zona noastră. În următorul an ne dorim să putem primi grupuri de minim 20-30 de persoane la degustare", susţine Marius Pricope, producător de vin din Străoane.

 



Iar degustările în crame au început să fie privite ca una dintre cele mai bune strategii de marketing, mai ales că oamenii duc povestea vinului mai departe şi astfel atrag după ei prieteni şi cunoştinţe.

"Noi organizăm evenimente private, pentru grupuri mai mari. Avem doar partea de degustare cu vin, platouri de brânzeturi şi salamuri. Încă nu suntem destul de dezvoltaţi încât să acoperim şi partea gastronomică şi de primire. Ne dorim pe viitor să avem şi pensiune, mâncare, cazare, tot ce implică un serviciu complet. Deocamdată, atunci când vin la noi la degustări, le recomandăm locaţii de cazare şi locaţii gastronomice din zonă. Financiar vorbind, nu avem niciun beneficiu din aceste degustări, este mai mult o pasiune. O vedem ca pe o promovare a produselor noastre, o cheltuială de marketing şi una foarte bună. De obicei, cel care ajunge la noi şi află povestea vinurilor, degustă vinurile noastre, rămâne client pe viaţă. Şi nu doar atât, spune şi mai departe, astfel că noi nu câştigăm doar un client, câştigăm tot grupul de oameni", spune Livia Gârboiu.

Ea este de părere că producătorii locali ar trebui să aibă mai multă încredere şi să ridice standardele, ceea ce ar avea ca rezultat inevitabila dezvoltare a turismului de profil, mai ales că, în România, cramele au un mare atu, acela al dotărilor la un nivel tehnologic înalt, care îi surprinde chiar şi pe turiştii străini.

 



"Turiştii străini sunt impresionaţi. Nu cred că se aşteaptă să vadă investiţii atât de mari, atât de moderne, bine puse la punct. Eu am văzut multe crame în afară şi, într-adevăr, investiţiile care sunt la ora actuală în România sunt la un nivel foarte înalt. Undeva ne ajută şi timpul. În Franţa sunt crame de 50-100 de ani vechime şi atunci, cumva, suferă la acest capitol. Noi, în România, când am intrat în acest sector viticol, am luat totul de-a gata, la nivel maxim de tehnologie. Cramele româneşti sunt dotate la cel mai înalt nivel. Cred că şi alţi producători trebuie să aibă încredere în ei şi să încerce să ridice standardele. Fiecare trebuie să încerce să obţină maximul din ceea ce poate obţine. Încet, lucrurile încep să se aşeze mai apoi. Astăzi suntem noi, mâine apar alţii şi, inevitabil, apare şi turismul. Zece crame într-o zonă implică şi restaurante, şi pensiuni, şi atunci se dezvoltă partea turistică. Cel mai rău este când eşti singur, aşa cum suntem noi", afirmă Livia Gârboiu.

Un alt antreprenor, care a activat iniţial în industria textilă şi ulterior şi-a extins afacerile şi în domeniul viei şi vinului, are în pregătire, în perioada următoare, deschiderea unei unităţi de cazare şi degustare de vinuri la crama pe care o deţine.

În urmă cu mai mulţi ani, Consiliul Judeţean Vrancea a iniţiat un proiect, "Drumul podgoriilor vrâncene", care îşi propunea punerea în valoare a potenţialului turistic oenologic din judeţ, prin crearea unei infrastructuri rutiere, localizarea şi semnalarea adecvată a celor 11 zone incluse în proiect, respectiv Panciu, Ţifeşti, Odobeşti, Jariştea, Boloteşti, Coteşti, Vîrteşcoiu, Cîrligele, Urecheşti, Tîmboieşti şi Dumbrăveni. În cadrul acestui proiect, un rol important urmau să îl aibă şi producători de vinuri care deţineau crame. Aceştia urmau să asigure degustări de vinuri, dar şi servicii de masă şi cazare.

 



Proiectul s-a limitat în cele din urmă la montarea câtorva panouri de promovare a "Drumului podgoriilor vrâncene", mare parte dispărute la acest moment, şi la câteva evenimente de promovare a unor podgorii. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Florentina Peia, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES

Afisari: 37

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon

Social 18-04-2025 13:51

Timiș: Mieii sunt căutați mai ales la export, pentru carnea lor fragedă și gustul natural

În satele Banatului, odată cu venirea primăverii, începe sezonul pastoral, bogat în activități zilnice susținute, care înseamnă scosul mioarelor la pășunat, mulsul lor la stâne, pregătirea cașului dulce și al savuroaselor brânzeturi de oaie, numai bune pentru masa de Paști. Transhumanța i-a adus în ultimii ani

Social 18-04-2025 12:59

Hunedoara: Un cetățean italian a murit într-un accident rutier pe DN7, la Șoimuș

Un cetățean italian, în vârstă de 74 de ani, cu reședința în județul Hunedoara, a murit vineri într-un accident rutier care a avut loc pe DN76, în comuna Șoimuș, după ce dubița pe care o conducea a intrat pe contrasens și s-a lovit de un autotren, a informat Inspectoratul de Poliție Județean. 'Un bărbat în vârstă d

Social 18-04-2025 11:29

Prognoză meteo București: Maxime de 20 de grade, înnorări și vânt moderat până sâmbătă dimineața

Meteorologii prognozează că valorile termice vor scădea ușor pe parcursul zilei de vineri în zona Capitalei, astfel că maxima va fi în jurul a 20 de grade, iar minima de 6-8 grade. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 18 aprilie, ora 10:00 - 19 aprilie, ora 9:00, în zona Municipiului București, cerul va

Social 18-04-2025 11:07

Caraș-Severin: Accident pe DN6, la Topleț; o persoană a murit carbonizată, două au suferit răni grave

O persoană a murit carbonizată, iar alte două au suferit răni grave, în urma unui accident de circulație care a avut loc, în cursul nopții de joi spre vineri, pe DN6, în afara localității Topleț din județul Caraș-Severin, autoturismul în care se aflau victimele luând foc în urma impactului cu un ansamblu de vehicule condus de un șofer turc

Social 18-04-2025 11:03

Atenționare de călătorie MAE - Bulgaria: Timp de așteptare crescut la trecerea prin punctele de trecere a frontierei

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul acestui stat către Grecia sau Turcia asupra faptului că, în perioada minivacanței de Paște, a celei de 1 Mai, dar și în perioada sezonului turistic estival, timpul de așteptare va fi crescut la trecerea prin punctele de

Administratie 18-04-2025 10:30

REPORTAJ/Șimleu Silvaniei, orașul în care bugetul de dezvoltare a crescut de patru ori în ultimii patru ani

Șimleu Silvaniei, al doilea oraș ca mărime al Sălajului, a înregistrat, în ultimii patru ani, o creștere a bugetului de dezvoltare de aproape patru ori, evoluție reflectată în numeroase proiecte prin care administrația locală și-a dorit să schimbe fața orașului, majoritate dintre ele fiind finanțare din fonduri europene. Primarul orașului Șim