Iohannis a reiterat, la Bruxelles, faptul că Ucraina şi Republica Moldova rămân teme de prioritate

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiţă, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri şi joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, context în care a reiterat faptul că "Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută" şi a insistat asupra necesităţii unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre, transmite Administraţia Prezidenţială.
Potrivit sursei citate, reuniunea a debutat cu o recepţie oferită de către Regele Belgiei, Philippe, în contextul deţinerii de către această ţară a preşedinţiei rotative a Consiliului UE.
Dialogul liderilor a continuat, în cadrul reuniunii Consiliului European, cu abordarea temelor de pe agendă, respectiv conflictul din Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, relaţiile UE-Turcia şi noul pact european pentru competitivitate.
În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, liderii europeni au discutat despre modalităţile de continuare a oferirii sprijinului adecvat Ucrainei, pe toate dimensiunile, în special în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru susţinerea capacităţilor de apărare ale Ucrainei, fiind urgentă furnizarea de mijloace de apărare aeriană şi muniţii.
Preşedintele a subliniat "nevoia unui sprijin multidimensional continuu şi consolidat pentru Ucraina".
În egală măsură, el a pledat pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova, în cadrul unui proces "predictibil şi susţinut".
Un alt subiect discutat a fost cel legat de evoluţiile recente din zona Orientului Mijlociu, cu precădere atacul recent al Iranului asupra Israelului, precum şi situaţia umanitară din Fâşia Gaza şi prevenirea escaladării tensiunilor în regiune. Liderii au condamnat ferm atacul Iranului asupra Israelului, reiterând solidaritatea cu poporul israelian şi au transmis apelul la detensionarea situaţiei din regiune. Aceştia au reliefat, în raport cu situaţia din Gaza, necesitatea eliberării necondiţionate a tuturor ostaticilor, precum şi angajamentul ferm faţă de o pace durabilă pornind de la soluţia bazată pe coexistenţa a două state.
Preşedintele Iohannis a reiterat reacţia României de condamnare a acestui atac şi a exprimat solidaritate deplină cu poporul israelian în aceste momente, pledând pentru un mesaj ferm şi unitar al statelor membre UE faţă de Iran, pentru a evita o escaladare suplimentară a situaţiei. De asemenea, preşedintele a evidenţiat şi importanţa cooperării cu partenerii internaţionali în acest scop. Liderii europeni au avut o discuţie aplicată şi cu privire la perspectivele relaţiei UE-Turcia, iar Klaus Iohannis "a salutat oportunitatea discuţiei şi a exprimat sprijinul pentru o relaţie puternică şi strategică a UE cu Turcia pe termen lung".
Preşedintele României a arătat că, mai ales în contextul geopolitic dificil actual generat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, o relaţie puternică UE-Turcia rămâne o prioritate strategică de lungă durată pentru Uniunea Europeană şi a exprimat susţinerea pentru examinarea unor posibili paşi suplimentari, în special în domeniile dialogului politic şi al cooperării sectoriale, în linie cu propunerile formulate de Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant.
Au fost abordate şi aspectele legate de necesitatea reluării discuţiilor privind soluţionarea problemei cipriote şi înregistrarea de progrese în cadrul acestora.
Un alt subiect important pe agendă a fost competitivitatea economiei europene. Liderii au purtat o discuţie aprofundată cu privire la instituirea unui nou "Pact european pentru competitivitate", inclusiv în contextul prezentării de către Enrico Letta a elementelor din raportul său privind viitorul pieţei unice.
Klaus Iohannis a pledat pentru "o abordare integrată a competitivităţii, care să consolideze rolul esenţial al pieţei unice, complementar cu necesitatea de a menţine creşterea sustenabilă şi incluzivă a productivităţii în Europa, în vederea asigurării prosperităţii şi a rezilienţei pe termen lung".
De asemenea, preşedintele a arătat că noile decizii ar trebui să asigure aprofundarea pieţei unice pe baza principiilor coeziunii, conectivităţii şi convergenţei economice şi sociale şi să ducă la reducerea decalajelor de dezvoltare, productivitate şi inovare, atât în interiorul Uniunii, cât şi în raport cu alte state.
Preşedintele României a pledat, în context, pentru rolul prioritar pe care politica de coeziune trebuie să îl deţină în continuare şi, în general, pentru necesitatea măsurilor de sprijin care să acompanieze procesul transformativ al societăţii şi economiei europene.
De asemenea, el a reiterat importanţa asigurării condiţiilor de concurenţă echitabilă, inclusiv în interiorul Uniunii, respectarea specificităţilor naţionale, a simplificării şi a reducerii poverii administrative ca priorităţi orizontale. În acest sens, a pus accent pe necesitatea eliminării oricăror bariere în funcţionarea pieţei unice, ca pilon al competitivităţii, inclusiv prin raportare la cele patru libertăţi de circulaţie, aspect deosebit de important în contextul procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, respectiv a eforturilor de ridicare cu celeritate a controalelor la frontierele terestre.
Preşedintele Iohannis a evidenţiat şi necesitatea unei politici industriale incluzive, care să asigure păstrarea şi creşterea producţiei în Europa, să valorifice potenţialul fiecărui stat membru şi care să beneficieze de toate formele de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv energia nucleară. În context, a subliniat importanţa unei Uniuni a Energiei consolidate inclusiv prin asigurarea interconexiunilor dintre statele membre şi cu cele din vecinătate.
Totodată, Klaus Iohannis a susţinut rolul pe care agricultura europeană îl deţine ca instrument de promovare a competitivităţii europene, evidenţiind nevoia unui cadru de sprijin "puternic, stabil şi previzibil" pentru producătorii agricoli, a unor instrumente flexibile şi adaptate la noile realităţi, reiterând, totodată, că Uniunea trebuie să rămână rezilientă în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi să continue să joace un rol de lider global în comerţul cu produse agricole.
În procesul de reflecţie asupra noului Pact european pentru competitivitate, liderii europeni au evidenţiat necesitatea unor măsuri substanţiale pentru aprofundarea Pieţei Unice, avansarea Uniunii pieţelor de capital, punerea în aplicare a unei politici industriale eficiente, încurajarea cercetării şi inovării, finalizarea Uniunii Energiei, asigurarea circularităţii resurselor şi materiilor prime, sprijinul pentru transformarea digitală la nivelul mediului de afaceri, al administraţiei şi al întregii societăţi, crearea de locuri de muncă de înaltă calitate, precum şi urmărirea unei politici comerciale ambiţioase, robuste, deschise şi sustenabile. În acelaşi timp, liderii au subliniat importanţa unui cadru de reglementare coerent şi au invitat Comisia Europeană să reducă povara administrativă asupra companiilor şi a administraţiilor naţionale şi să prevină reglementarea excesivă.
Liderii au reliefat importanţa strategică a asigurării competitivităţii şi rezilienţei sectorului agricol european şi a măsurilor de sprijin pentru fermieri în abordarea provocărilor cu care aceştia se confruntă. AGERPRES/(editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ciubuc: Ne aflăm într-o criză constituțională; avem un președinte interimar care nu poate numi un prim-ministru interimar
Deputatul S.O.S. România Ciprian Ciubuc a declarat miercuri că în România este 'o criză constituțională', deoarece președintele interimar, conform Constituției, nu poate numi un prim-ministru interimar. 'Cu toții sper că ne-am revenit după șocul unora care au primit o lovitură din partea votului românilor și
Camera Deputaților/Maria Cernit: Ziua de 8 mai ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii
Ziua de 8 mai, în care se marchează egalitatea de șanse între bărbați și femei, ar trebui să ne amintească cât de greu se trăiește în lipsa egalității și a corectitudinii, a afirmat, miercuri, în plen, deputata POT Maria Cernit. 'Pe 8 mai marcăm Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, un prilej
Predoiu: Contribuția profesioniștilor SPP și adaptarea capacității de pregătire și de intervenție fac România să rămână o țară sigură
Contribuția profesioniștilor SPP și adaptarea continuă a capacității de pregătire și de intervenție fac România să rămână o țară sigură, în pofida tuturor riscurilor și vulnerabilităților generate de războiul din apropierea granițelor, conflictele internaționale, migrația ilegală, atacurile cibernetice, a transmis, miercuri, premierul interimar Cătă
Prezidențiale2025/Weber (PSD Gorj): Să nu uităm că dezbinarea poporului înseamnă regres pentru națiune și sărăcie pentru oameni
Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a menționat, miercuri, că mesajul românilor a fost receptat, însă 'nu trebuie să uităm că dezbinarea poporului înseamnă regres pentru națiune și sărăcie pentru oameni'. El a afirmat că românii își doresc o schimbare și singurul mod prin care o pot obține este p
Prezidenţiale2025/ Ilie Bolojan: Fiecare român care se duce la vot va face istorie
Fiecare român care se duce la vot la turul al doilea al alegerilor prezidențiale 'va face istorie', a declarat, miercuri, președintele interimar Ilie Bolojan, care a făcut apel la 'România care înțelege că performanța se face cu seriozitate și nu cu scandal'. Ilie Bolojan a participat la Summitul Romanian Busi
Prezidențiale2025/Mircea Fechet (PNL Bacău): Nicușor Dan, singurul candidat care respectă valorile europene
Nicușor Dan este singurul candidat rămas pe buletinul de vot care respectă valorile europene, a transmis, miercuri, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Președintele PNL Bacău a precizat că rezultatul de pe 4 mai este apelul de trezire care nu trebuie ignorat de niciun politician. 'Sunt mulți români
Prezidențiale2025/ Neamț: Alegeți cu gândul la dezvoltare și stabilitate, transmite liderul filialei PSD, pentru turul al doilea
Președintele filialei PSD Neamț, Daniel Vasilică Harpa, a transmis alegătorilor să voteze, la turul al doilea al alegerilor prezidențiale, cu gândul la dezvoltare și stabilitate. 'Pe 18 mai, va îndemn sincer: mergeți la vot. Următorul președinte va influența direcția în care va merge România în anii următori.
Premierul interimar Predoiu - discuții cu miniștrii la Palatul Victoria
Premierul interimar Cătălin Predoiu are programate, miercuri dimineață, începând cu ora 9:00, la Palatul Victoria, discuții de lucru cu miniștrii, potrivit site-ului Guvernului. Marți, Predoiu a transmis un prim mesaj, după preluarea mandatului la șefia Guvernului, în care subliniat că România este și trebuie să răm&aci
Prezidențiale2025/ BEC - rezultate finale: George Simion - 40,96%; Nicușor Dan - 20,99%
George Simion, candidatul AUR, a obținut 3.862.761 voturi (40,96%) la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de candidatul independent Nicușor Dan, cu 1.979.767 voturi (20,99%), a anunțat Biroul Electoral Central, după centralizarea tuturor proceselor verbale din țară și străinătate.
Prezidențiale2025/Simion: MAE, MApN, MJ - ministere unde și președintele are prerogative; va trebui să am o colaborare activă
Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vede un guvern format din 12 ministere și maxim 50 de secretari de stat și dorește o 'colaborare activă' cu ministerle Afacerilor Externe, Apărării sau Justiției, unde președintele are prerogative. Întrebat într-un interviu pentru Digi24 TV dacă se va implica activ &i
Senat - Comisia de cultură: 'De la Podul de flori la Muzeul Presei - pagini de istorie', eveniment de diplomație culturală
Comisia pentru cultură și media a Senatului a organizat marți, la Galeriile Madrigal ale Palatului Parlamentului, un eveniment de diplomație culturală, memorie colectivă și afirmare identitară, intitulat 'De la Podul de Flori la Muzeul Presei - Pagini de Istorie', care marchează 35 de ani de la acel moment emoționant. Evenimentul a fost organizat &icir
MAE: Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie, evacuați din Fâșia Gaza
Nouă persoane, cetățeni români și membri de familie ai acestora, au fost evacuate, marți, din Fâșia Gaza, aflându-se pe teritoriul Iordaniei, de unde vor fi aduși în România cu o aeronavă a Forțelor Aeriene Române, informează un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Conform sursei citate, evacua
Prezidențiale2025/ Simion susține eficientizarea aparatului administrativ și revenirea la numărul de 800.000 de bugetari
Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, a declarat, într-un interviu pentru Digi24 TV, că susține eficientizarea aparatului administrativ, respectiv reducerea numărului de bugetari cu 500.000. 'Situația este dramatică și va fi foarte greu să evităm falimentul și prefer să înțeleagă toată lumea de pe acum faptul că nu su
Prezidențiale2025/George Simion: Îl voi nominaliza premier pe Călin Georgescu; alegerile anticipate - o variantă de lucru
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a reafirmat, marți seara, că îl va nominaliza pe Georgescu pentru funcția de premier, el adăugând că apoi există mai multe variante de lucru, între care și alegerile anticipate. Întrebat într-un interviu pentru Digi24 TV dacă are de gând, în caz
Prezidențiale2025/ Sebastian Popescu a contestat la CCR alegerile: Nu a fost egalitate de șanse; scopul nu este de a crea haos
Președintele Partidului Noua Românie, Sebastian Popescu, care a candidat pentru Cotroceni, a declarat marți că a cerut Curții Constituționale anularea scrutinului din 4 mai, motivul central invocat fiind acela că 'nu toți competitorii electorali, cei 11, au avut șanse egale în aceste alegeri''. El a confirmat pentru AGE