REPORTAJ/ Peste 200 de cai Pur Sânge Arab, ''bijuteriile'' de la Herghelia Mangalia

Herghelia Mangalia, înfiinţată în urmă cu aproape 100 de ani prin decret regal, găzduieşte peste 200 de cai din rasa Pur Sânge Arab, unul mai frumos ca altul, care fascinează prin prestanţa pe care o au.
Herghelia a fost înfiinţată printr-un decret semnat în 1926 de Regele Ferdinand şi deschisă oficial în 1929. Încă există primul grajd construit în acea perioadă, grajd ce a fost reabilitat şi care adăposteşte în prezent armăsarii pepinieri - reproducătorii, 15 la număr, "elita Hergheliei Mangalia", a declarat, pentru AGERPRES, şeful unităţii - Constantin Ancuţa.
Constantin Ancuţa lucrează la Herghelia Mangalia de 20 de ani şi îi place să prezinte ferma, angajaţii, caii şi celelalte animale din preajma grajdurilor. Despre cei 52 de muncitori angajaţi la herghelie a precizat că aproape toţi locuiesc cu chirie în casele Romsilva din incinta unităţii, iar câţiva sunt navetişti. După comportament, toţi par parte a unei unici familii.
Foto: (c) Nona Jalba/AGERPRES
La primul grajd sunt 36 de armăsari de montă publică, bine îngrijiţi de Sorin - un tânăr care a crescut la herghelie. Părinţii acestuia au plecat de la Bacău - locul natal - în căutarea unui loc de muncă, s-au angajat la herghelie, aici au şi locuit până să iasă la pensie.
"Îmi place să îngrijesc caii. Locuiesc la herghelie, de aici am plecat şi în armată, aici am revenit", a spus Sorin. El a povestit cu mândrie un episod din activitatea sa, atunci când soţia fostului preşedinte Traian Băsescu, Maria, a venit la Mangalia pentru a face echitaţie, iar el a fost unul dintre călăreţii care au însoţit-o.
"Am şi fotografie cu doamna Maria", a afirmat acesta cu satisfacţie.
De pe drumul către următorul grajd se văd depozitele cu baloţi de paie şi remorca unui tractor încărcată cu saci de furaje pentru animale. Şeful hergheliei scoate un pumn de nutreţ dintr-un sac şi spune că este vorba despre "borceag, un amestec de mazăre şi ovăz, nutreţ de calitate la care se simte şi bobul".
"Avem 580 hectare de teren. Cultivăm ovăz, orz, borceag, avem păşune, dar punem şi culturi tehnice - floarea soarelui, ca să facem rotaţia culturilor şi să putem accesa fonduri de la APIA. Avem furaje pentru încă o herghelie, nu ne plângem de furaje, avem fonduri, toată activitatea hergheliilor este suportată de Romsilva şi o parte din fonduri sunt obţinute de la APIA. Uitaţi! Asta este livadă înfiinţată anul trecut - cireş, vişin - avem copii în herghelie, pot mânca. Aici, baloţii de paie, paie de grâu. Pentru lucrările agricole de bază angajăm o firmă prestatoare de astfel de servicii", a explicat Constantin Ancuţa.
Foto: (c) Nona Jalba/AGERPRES
"Aici avem un culoar de mişcare pentru iepele mamă, în interiorul lui am semănat nişte orz şi băgăm mânzişori. (...) Acum caii (...) au voie să stea la păşune, conform legii, între 15-20 aprilie şi 1 noiembrie", a afirmat Ancuţa.
Caii Pur Sânge Arab pentru vânzare sunt găzduiţi într-un alt grajd.
"Un număr de 12 cai avem acum. Îi vindem din cauza vârstei înaintate, au fost iepe mamă, acum au 19, 20 de ani. Vindem şi din tineretul de la antrenament, de exemplu din 15 cai, trei sunt scoşi la vânzare", a spus reprezentantul hergheliei, adăugând că preţul este cuprins între 3.700 de lei şi puţin peste 10.000 de lei, plus TVA. Cumpărătorii sunt "cei care au dragoste de cai şi au câte o afacere - echitaţie, cei care au pensiuni, cei care fac sport - anduranţă sau galop".
Un alt grajd al hergheliei este cel pentru iepele gestante şi cele care au fătat şi au mânji. Îngrijitor este Radu, care a spus că lucrează de 44 de ani la Herghelia Mangalia şi că provine dintr-o localitate de lângă Baia Mare. Şi-a cunoscut soţia tot la herghelie.
Herghelia este animată şi de cei care vin să practice călăria. Între aceştia - două adolescente, Alice (17 ani) şi Maria (14 ani), care practică echitaţia fiecare de la vârsta de 10 ani şi care au venit la grajdul unde sunt 26 de cai pentru sport şi agrement, pentru orele de antrenament.
Vechiul grajd al hergheliei, primul care a fost construit, adăposteşte în prezent 15 armăsari Pur Sânge Arab pepinieri, îngrijiţi de Ion, un bărbat care, şi el, pare prieten de o viaţă cu cabalinele. Armăsarii întind capetele şi sunt blajini când îi mângâie. Pe un perete exterior al clădirii sunt pictaţi cai, picturi despre care şeful hergheliei a spus că le-a plătit din banii lui, fiind realizate de un pictor din Mangalia.
În magazia de furaje a grajdului sunt şi saci cu drojdie de bere, care amestecată cu orz măcinat devine hrană pentru cai.
"Aici este orz măcinat, pe care îl amestecăm cu drojdie de bere. Aici avem ovăz cu porumb amestecat, aici avem orzul pe care trebuie să-l măcinăm, paiele pentru aşternut şi fânul de borceag. Aici e o roabă cu amestec, e amestecată drojdia cu uruială. Pentru un cal, la prima masă, dimineaţa, îi dăm drojdia cu uruială, la ora 12 iar se dă masa de ovăz şi seara - masa de orz. Trei mese pe zi. În boxe, fiecare cal are adăpători de apă", a arătat Ion.
Conform Romsilva, "nucleul de reproducţie de rasă Pur Sânge Arab, crescut în condiţiile de mediu ale Hergheliei Mangalia, a căpătat un loc distinct în lume, prin însuşirile sale fenotipice, prin caracterele sale de producţie (capacitate energetică) şi de reproducţie, consacrând pe plan internaţional numele de Pur Sânge Arab de Mangalia".
Foto: (c) Nona Jalba/AGERPRES
Pe lângă profilul zootehnic, herghelia constituie şi un centru de agrement şi atracţie turistică, complexul dispunând de un hipodrom de trap şi galop, bine amenajat şi întreţinut.
"Herghelia Mangalia este singura entitate din ţară care are în patrimoniu, în administrare, calul Pur Sânge Arab. Ca herghelie înseamnă să ai răsad pepinier, să ai iepe mamă, să ai răsad de montă publică, aceste categorii reprezintă herghelia naţională, sunt caii de patrimoniu. Tineretul cabalin, mânjii care se nasc şi caii de vânzare sunt patrimoniul privat al Romsilva. (...) Noi aici îi antrenăm, îi pregătim, şi, ulterior, după îndeplinirea unor criterii, se califică şi intră la herghelia naţională. Cu restul facem sport de agrement sau pleacă la vânzare. Caii noştri sunt învăţaţi să fie sub şa, nu se pretează să fie folosiţi pentru tracţiune, sunt cai bijuterii", a precizat Constantin Ancuţa.
Guillaume Fillet, un cetăţean francez care a readus cursele de galop în România, a achiziţionat în urmă cu mai mulţi ani două iepe de la Herghelia Mangalia.
"Vorbim de un francez pasionat de creşterea cabalinelor, tradiţie respectată din tată în fiu. A cumpărat de la noi, de la Herghelia Mangalia, două iepe. Una a ajuns campion nr.1 în Belgia, pe hipodrom, după care a fost transferată în Franţa, unde avea el locaţia şi a fost însămânţată cu cel mai valoros armăsar", a explicat inginerul zootehnist Ana-Maria Prună.
Şeful Hergheliei Mangalia a povestit cum regizorul Sergiu Nicolaescu a închiriat cai "cu călăreţ cu tot" de la herghelie, pentru filmări. "A fost şi cascadorul Sobi Cseh aici", a adăugat acesta.
"Au venit foarte mulţi la herghelie, şi Adrian Păunescu, şi Vadim Tudor, ambii iubeau foarte mult caii. Şi Stela Popescu, şi Ileana Stana Ionescu. Mulţi, nu pot să-i enumăr acum. Despre unii nici nu ştiam, aflam după ce plecau cine au fost. Dar s-au creat şi multe poveşti, legende cu privire la herghelie", a mai spus Constantin Ancuţa.
În biroul acestuia, tablourile cu cai, dar şi câteva medalii atrag atenţia.
Foto: (c) Nona Jalba/AGERPRES
"Este un armăsar de montă publică, linia Cygaj este al 77-lea produs al armăsarului Cygaj, importat din Polonia, nume de botez Samuel. A promovat herghelia naţională ca fiind armăsar de montă publică în primă fază, apoi a promovat ca armăsar pepinier. Din 2020 nu-l mai avem", a menţionat Ana-Maria Prună despre unul dintre tablouri, indicând şi tabloul alăturat acestuia, care îl reprezintă pe tatăl lui Samuel.
Despre două medalii, şeful hergheliei, Constantin Ancuţa, a spus că au fost câştigate la Festivalul Cailor "El Zorab", desfăşurat în septembrie 2003 la Sibiu. "Am participat cu doi cai rasa Pur Sânge Arab, unul de 11 ani, care a ocupat locul trei la frumuseţe şi altul, de 7 ani, care a ocupat locul doi la grupa lui", a conchis acesta. AGERPRES/(A - autor: Nona Jalbă, editor: Florentina Peia, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon