logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Dâmboviţa: Paştele Cailor - sărbătoare a comunităţii bulgare din Târgovişte

Imagine din galeria Agerpres

Comunitatea bulgară din Târgovişte a sărbătorit, sâmbătă, Paştele Cailor sau Tudoriţa, un obicei care, pe lângă elementul religios, simbolizează începutul muncilor agricole de primăvară.

Konski Veligden sau Paştele Cailor are loc în fiecare an în prima sâmbătă din Postul Paştelui, de Sfântul Toader.

 


Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


Gospodinele din comunitatea bulgară pregătesc koncete, figurine din aluat, şi merg cu ele dimineaţa la biserică pentru a fi sfinţite. La ieşirea din biserică preotul sfinţeşte grădinarul şi calul, iar femeile împart koncetă. Grădinarul rupe konceta în două părţi egale, jumătate mănâncă el, jumătate o dă calului.

"Sărbătorim astăzi caii, se numeşte Paştele Cailor sau Konski Veligden. Este ziua în care noi cu pâinicile konceta mergem la biserică, le sfinţim, după care se împart calului şi călăreţului sau căruţaşului pentru ca să fie sănătoşi tot anul. După cum vedeţi toţi, după cum am mai avut, ne-am îmbrăcat frumos cu costumele tradiţionale. Şi eu pe mine am un costum de la străbunica, costum, şorţ şi cămaşă. Ne mândrim cu tradiţia noastră, cu frumuseţea acestui eveniment şi sperăm să reuşim să dăm mai departe copiilor noştri tot ce am moştenit noi de la bunici şi străbunici", ne-a spus Lucia Costache, membră a comunităţii bulgare din Târgovişte.

 


Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


Încă de dimineaţă în Cartierul Matei Voievod din Târgovişte, unde are loc sărbătoarea, se strâng localnici, invitaţi, târgovişteni interesaţi de eveniment. Oamenii sunt îmbrăcaţi în costume populare viu colorate, femeile merg cu coşurile la biserică, iar bărbaţii călare sau în căruţe ori şarete aşteaptă afară încheierea slujbei. Evenimentul atrage mulţi târgovişteni, mulţi fac poze, selfie-uri, iar copiii prezenţi sunt fascinaţi de cai.

Unul dintre participanţii la concursul cu cai este Mihai. Călare pe cal, îmbrăcat în costum popular, a recunoscut că e emoţionat. "E prima dată când particip. Am puţin emoţii, dar calul meu mă ascultă. Costumul este foarte vechi, îl am de la bunica mea", a precizat Mihai, care are 11 ani.

 


Foto: (c) Cornelia Dumitru / AGERPRES


O fetiţă de 6 ani ne spune că doar în filme a văzut cai aşa de frumoşi.

Strada principală care trece prin cartierul târgoviştean Matei Voievod este blocată circulaţiei auto în această zi. Oamenii au ieşit cu caii, se mândresc cu exemplare frumoase de cai de rasă, dar şi cei care au cai pe care îi folosesc la muncile câmpului nu se lasă mai prejos şi arată cum şi-au învăţat animalele să defileze, să se ridice pe două picioare sau să salute mulţimea. Senzaţie a făcut şi un ponei, preferat de copii pentru că se puteau apropia mai uşor de el.

 


Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


La finalul evenimentului are loc un concurs de prezentare a cailor, punctaj primesc şi cei care călăresc sau conduc atelajul pentru atitudine, totul este într-o notă relaxantă, cu glume şi încurajări din partea publicului.

Cei din comunitate încep pregătirile cu câteva zile înainte.

 

Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


"Noi ne pregătim de mult timp pentru că este un eveniment de mare amploare şi într-adevăr cu o zi, două înainte începem să facem koncete, să facem plăcinte, pentru că aici se mănâncă o plăcintă foarte bună tradiţională. Konceta este făcută dintr-un aluat de post, aluat de cozonac de post, dar forma este importantă. Nu ştiu de ce a fost gândită astfel, sub formă de omuleţ, dar ştiu că bunica îşi făcea konceta exact în forma aceasta, deci ele probabil au moştenit din Bulgaria, pentru că aşa se şi numesc, konceta, care înseamnă căluţi", ne-a dezvăluit Lucia Costache, membră a comunităţii bulgare din Târgovişte.

La slujba de la Biserica Nifon din cartier, sâmbătă, unele pasaje au fost rostite şi în limba bulgară.

 

Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


La Centrul social-cultural al Parohiei ''Sf. Nifon'' va fi inaugurată, sâmbătă, după slujbă, o expoziţie de costume tradiţionale bulgăreşti. Ea va putea fi vizitată sâmbătă şi duminică. ''Expoziţia a fost realizată de preotul Marius Stan, împreună cu doamna Liliana Iotu, membră a parohiei, care a pus la dispoziţie şi obiectele pentru această expoziţie ce reliefează elemente ale identităţii românilor de etnie bulgară din cartierul Matei Basarab al Municipiului Târgovişte", a anunţat Arhiepiscopia Târgoviştei.

Şi în incinta Căminului Cultural din Cartierul Matei Voievod sunt expuse costume populare tradiţionale, unele cu o vechime de peste 100 de ani.

 

Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


Cei care participă la manifestări şi sunt îmbrăcaţi în costume populare mărturisesc că le poartă cu mândrie şi că le au de la bunici.

"Pot să mă laud, costumul este făcut de bunica mea, în continuare ţese, adică îşi face de lucru zi de zi. Pantalonii sunt dintr-un material vechi, din postav, cămaşa dintr-un fel de in, nu se mai găseşte, ştiu că bunica mea avea o ladă cu material făcut sul, era ţesut la război şi îl preţuia foarte mult. Pe el se broda un anume model tradiţional, brâul este denumirea românească, chimirul este din piele, realizat manual. Bunica mai face costume pentru nepoţi", ne-a spus Mihai Niţă.

 


Foto: (c) Cornelia Dumitru / AGERPRES


Primarul Târgoviştei, Daniel Cristian Stan, i-a felicitat pe organizatorii evenimentului.

"Frumuseţea acestor tradiţii şi obiceiuri fac din comunitatea bulgară o comunitate aparte, care a ştiut să îşi promoveze şi să îşi păstreze aceste tradiţii. Evenimentele comunităţii bulgare sunt evenimentele întregii comunităţi târgoviştene", a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

 


Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


Sâmbătă, la Târgovişte a fost prezentă şi vicepreşedinta Bulgariei, Iliana Iotova.

"Pentru mine este o onoare şi mă bucur că pot fi astăzi aici, la această sărbătoare minunată. Aici trăieşte o comunitate cu rădăcini din Bulgaria (...). Sunt oameni respectaţi, bine văzuţi de comunitatea târgovişteană, oameni care muncesc, învaţă, fac parte activă din toată comunitatea românească. Toate aceste lucruri nu au cum să se întâmple fără ajutorul autorităţilor locale şi centrale, toată politica românească cu privire la minorităţile naţionale", a transmis vicepreşedinta Bulgariei.

 


Foto: (c) Foto: (c) CORNELIA DUMITRU / AGERPRES FOTO


Invitaţii din Bulgaria au fost plăcut surprinşi să vorbească în bulgară cu oamenii din cartierul Matei Voievod. Câteva femei mai în vârstă ieşite pe bancă în faţa porţilor au fost felicitate de ambasadorul Bulgariei la Bucureşti, Radko Vlaykov, pentru că vorbeau în bulgară şi au fost îndemnate să îşi înveţe copiii şi nepoţii în continuare să păstreze tradiţiile şi graiul.

Membrii comunităţii bulgare din Târgovişte se ocupă în mod tradiţional cu legumicultura şi îşi vând produsele în pieţele din municipiu, dar şi în Bucureşti. AGERPRES/(AS, A - autor: Cornelia Dumitru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 01-02-2025 18:29

Hunedoara: Două persoane au fost rănite de un utilaj agricol în localitatea Răchitova; a fost chemat elicopterul SMURD

Două persoane au fost rănite, sâmbătă, în urma răsturnării unui utilaj agricol, în localitatea Răchitova, una dintre acestea fiind transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, iar cealaltă la spitalul din municipiul Hunedoara.

Social 01-02-2025 17:22

Teleorman: Șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor, prins după focuri de avertisment

Un șofer de 18 ani care nu a oprit la semnalele polițiștilor în comuna teleormăneană Nenciulești a fost prins abia după ce au fost trase focuri de avertisment, informează, sâmbătă, IPJ Teleorman. În fuga sa, șoferul a lovit și un cap de pod, dar și-a continuat drumul. 'În noaptea de 1 februarie a.c.,

Social 01-02-2025 15:02

Constanța: Anchetă a poliției după ce două fete s-au bătut într-un loc de joacă

Polițiștii au deschis un dosar penal după ce două minore s-au bătut într-un loc de joacă din municipiul Constanța, cercetările fiind derulate după ce imaginile cu agresiunea au apărut în mediul online. Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a informat, sâmbătă, că în urma imaginilor apărute în spațiul p

Social 01-02-2025 14:58

REPORTAJ/Satu Mare/Concurs de sacrificat porci; Președintele CJ: E o tradiție care a rezistat peste decenii, respectăm legislația UE

Aproape 40 de porci au fost sacrificați, sâmbătă, în comuna Halmeu, după metode tradiționale specifice comunităților maghiare și șvăbești din zonă, în cadrul celei de-a XII-a ediții a concursului de tăiat porci organizat de UDMR Satu Mare. În cadrul competiției un 'henteș', adică măcelar, a reușit să tranșeze un

Administratie 01-02-2025 14:45

Consiliul Fiscal: Construcția bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB

Construcția bugetară pentru anul 2025 este compatibilă cu un deficit cash situat în jurul valorii de 7,7% din PIB, pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor, apreciază Consiliul Fiscal (CF) în opinia preliminară privind Legea bugetului de stat pe anul 2025, transmisă sâmbătă AGERPRES. 'Pe baza unei abo

Social 01-02-2025 13:43

Hunedoara: Bărbat rănit după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări, în Lupeni

Un bărbat de 57 de ani a ajuns la spital cu multiple arsuri, în urma unui incendiu izbucnit sâmbătă la locuința sa din Lupeni, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara. Potrivit sursei citate, pompierii militari din Petroșani și Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din Lu

Social 01-02-2025 13:05

Vrancea/Încasările de la lansarea unei cărți pentru copii, donate unei asociații care ajută copiii cu cancer

Încasările de la lansarea cărții pentru copii 'Fulg-de-Nea Povestea mea', scrisă de Maria Chiriac, o educatoare dintr-o comună de munte a județului, au fost donate în întregime către o asociație din Focșani care luptă pentru ajutorarea unor copii bolnavi de cancer sau leucemie. Zeci de persoane, părinți, copii și repr

Social 01-02-2025 12:17

Iași: Bilete și abonamente mai scumpe pentru autobuzele și tramvaiele CTP

Compania de Transport Public (CTP) Iași, a anunțat, sâmbătă, că au intrat în vigoare noile prețuri pentru călătoriile cu mijloacele de transport în comun. Conform sursei citate, prețul unei călătorii de 120 de minute a fost majorat de la 3,5 lei la 4 lei, iar biletul cu două călătorii va costa 8 lei. '&Icir

Social 01-02-2025 09:55

Hunedoara: Fetiță de 12 ani, la spital, după ce s-a aruncat de pe o clădire din Lupeni

O fată de 12 ani, din Lupeni, a suferit grave traumatisme după ce s-a aruncat de pe o clădire din oraș, de la circa 10 metri înălțime, tânăra fiind fiind internată, ulterior, la un spital din Timișoara pentru îngrijiri medicale, a informat sâmbătă Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara. Incidentul a avut loc

Social 01-02-2025 09:23

Cod galben de ceață densă în localități din șase județe, sâmbătă dimineața

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă dimineața atenționări nowcasting Cod galben de ceață densă în zone din șase județe, valabile în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, până la ora 12:00, în zeci de localități din județele: Gorj, Olt, Vâlcea și Dolj se va semnala ceață, fenomen

Social 31-01-2025 21:48

UPDATE Alba: Incendiu lichidat la Aiud; nu au mai fost găsite alte victime

Pompierii militari nu au mai descoperit alte victime în incendiul produs, vineri seara, la o casă din municipiul Aiud, în care o persoană a fost găsită carbonizată. 'Incendiul este lichidat. În incendiu nu au fost identificate alte victime', a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de U

Administratie 31-01-2025 19:44

Vrancea: Parc voltaic de peste 27 de milioane de lei, pentru a asigura independența energetică a orașului Focșani

Primăria municipiului Focșani a semnat, vineri, la Ministerul Energiei, contractul de finanțare pentru construcția unui parc fotovoltaic care va asigura independența energetică pentru consumul public de energie electrică al orașului, proiect în valoare de peste 27 de milioane de lei, a informat administrația locală. 'Viceprimarul municipiului Focșani

Social 31-01-2025 19:17

Maramureș: Cinci tineri ucraineni, de negăsit în Munții Maramureșului; Salvamont a suspendat căutările

Salvatorii montani și polițiștii de frontieră au suspendat, vineri seara, căutările în Munții Maramureșului a cinci tineri ucraineni care potrivit apelului lansat de familii ar fi trecut granița în România, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Din păcate, aparținătorii nu au putut oferi absolu

Social 31-01-2025 18:59

Tulcea: Pelicanii creți s-au întors pe insula Ceaplace

Primele 160 de exemplare de pelicani creți, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administrației RBDD, a anunțat vineri instituția din subordinea Ministerului Mediului pe pagina sa de Facebook. Insula Ceaplace, strict p

Administratie 31-01-2025 18:13

Nicușor Dan spune că Termoenergetica datorează ELCEN aproximativ 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde de lei

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că Termoenergetica datorează ELCEN 400 - 500 de milioane de lei, nu 1,18 miliarde, iar banii provin dintr-o o serie de regularizări care trebuie făcute între operatorii economici. 'Nu este de un miliard (datoria către Elcen, n.r.). De 15 ani, primarii Bucureștiului doresc să preia CET-urile în