China cere coerenţă din partea SUA şi UE şi pledează pentru pace în Ucraina şi Gaza (sinteză)

Ministrul de externe chinez Wang Yi a cerut joi SUA să se ţină de cuvânt şi Uniunii Europene (UE) să regândească bazele relaţiei sale cu China, insistând în acelaşi timp asupra angajamentului gigantului asiatic de a contribui la încetarea conflictelor din Ucraina şi Palestina prin negocieri de pace, informează EFE.
Wang a făcut aceste declaraţii la tradiţionala conferinţă de presă, cu întrebări prestabilite, pe care o susţine în cadrul reuniunii anuale a Adunării Naţionale a Poporului (ANP, legislativul chinez - n.r.), principalul eveniment politic al ţării, scrie EFE.
Wang a apreciat că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit
Într-o oră şi jumătate de trecere în revistă a politicii externe a gigantului asiatic, şeful diplomaţiei chineze a recunoscut că relaţiile cu Statele Unite "s-au îmbunătăţit", dar a cerut Washingtonului "să-şi respecte angajamentele".
"S-au înregistrat unele îmbunătăţiri de când preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele american Joe Biden s-au întâlnit anul trecut. Cu toate acestea, Washingtonul are încă o percepţie greşită despre China şi unele angajamente nu au fost încă respectate", a apreciat Wang, care a acuzat SUA că "folosesc în continuare trucuri" pentru a-i "reprima" ţara.
UE, partener, nu rival, consideră China
Nici UE nu a fost scutită de reproşuri, deoarece pentru Wang strategia blocului european faţă de China - bazată pe a considera Beijingul un partener, un concurent şi un rival sistemic - nu este "nici realistă, nici viabilă".
"Această caracterizare nu este în concordanţă cu realitatea şi nici nu este viabilă. Nu face decât să creeze obstacole pentru relaţiile dintre ambele părţi", a spus ministrul chinez, în opinia căruia "interesele depăşesc cu mult diferendele".
Potrivit lui Wang, Beijingul şi Bruxellesul trebuie să îşi clădească relaţia "pe cooperare şi practica multilateralismului" pentru a "opri orice încercare de a crea confruntări între blocuri".
Relaţiile dintre China şi UE s-au deteriorat în ultimii ani din cauza dezacordurilor cu privire la invazia rusă asupra Ucrainei, pe care Beijingul a evitat să o condamne, sau a anchetei Bruxellesului cu privire la subvenţiile chineze pentru maşinile electrice.
Tocmai în privinţa războiului, Wang a apărat poziţia "obiectivă şi imparţială" a Chinei, al cărei obiectiv este "oprirea" acestui conflict.
Totul în favoarea negocierilor
"Am promovat negocieri de pace. Preşedintele nostru a vorbit cu toţi liderii lumii, inclusiv cu cei din Rusia şi Ucraina, şi avem un reprezentant special care a călătorit în regiune pentru a media. Toate eforturile noastre vizează un singur scop, acela de a deschide calea pentru a pune capăt conflictului", a subliniat el.
Wang a insistat, de asemenea, că China "sprijină organizarea, în timp util, a unei conferinţe internaţionale de pace care să fie recunoscută de Rusia şi Ucraina şi care să garanteze participarea echitabilă a tuturor părţilor".
Anterior, Wang descrisese relaţia chino-rusă drept "o nouă paradigmă de cooperare între marile puteri complet diferită de epoca Războiului Rece".
Cu argumente similare, ministrul de externe chinez s-a referit la conflictul palestiniano-israelian, care în opinia sa nu poate fi rezolvat decât la masa negocierilor şi asupra căruia Beijingul a propus organizarea unei conferinţe internaţionale.
Wang a susţinut recunoaşterea deplină a Palestinei ca stat în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi soluţia a două state pentru a asigura "coexistenţa paşnică" între părţi.
El a calificat totodată conflictul din Gaza "o ruşine pentru civilizaţie" şi a îndemnat comunitatea internaţională "să acţioneze pentru a promova o încetare imediată a focului".
Fronturile asiatice
La nivel regional, Wang a avertizat că "oricine susţine 'independenţa' Taiwanului se va arde pentru că se joacă cu focul" şi a descris ultimele alegeri prezidenţiale din Taiwan drept "alegeri locale" al căror rezultat "nu schimbă chestiunea de bază, şi anume că Taiwanul face parte din China, şi nici nu modifică tendinţa istorică de revenire a Taiwanului" la China.
La scrutinul menţionat a fost ales William Lai (Lai Ching-te), considerat de Beijing un "separatist".
Tot în ceea ce priveşte Asia, Wang şi-a exprimat speranţa într-o "detensionare" a situaţiei din Peninsula Coreeană, dar a cerut reducerea "presiunii" asupra Coreei de Nord, ţară cu care China a cunoscut o apropiere în ultimele luni.
De asemenea, diplomatul chinez a făcut apel la dialog pentru soluţionarea disputelor teritoriale din apele Mării Chinei de Sud, unde cele mai recente incidente s-au produs între China şi Filipine.
China "a exercitat un grad ridicat de reţinere în soluţionarea acestor dispute", a spus Wang, care a avertizat totodată că Beijingul "va lua măsuri" în Marea Chinei de Sud "pentru a-şi apăra drepturile în conformitate cu legea", respingând în acelaşi timp "ingerinţa ţărilor din afara regiunii", într-o referire voalată la SUA. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
#Ucraina: Șefa diplomației UE crede că Putin 'nu va îndrăzni' să vină la Istanbul pentru discuții cu Zelenski
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a estimat marți că Vladimir Putin 'nu va îndrăzni' să vină la negocierile ucraineano-ruse prevăzute joi la Istanbul, unde ar urma să fie prezent liderul Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează AFP. 'Zelenski a făcut bine să spună 'de acord, sunt gata să mă văd cu Putin, să-l lăsăm să
Albania: Socialiștii au obținut victoria în alegerile parlamentare pentru a patra oară consecutiv
Partidul Socialist, al premierului Edi Rama, a obținut victoria în alegerile parlamentare desfășurate duminică în Albania, adjudecându-și pentru a patra oară consecutiv primul loc în scrutinul legislativ, transmit DPA și Reuters. Socialiștii au obținut 52,08% din voturi, realizând astfel o majoritate absolută &ici
UE va aștepta săptămâna aceasta progrese către o încetare a focului în #Ucraina înainte de a impune sancțiuni Rusiei (cancelarul german)
Uniunea Europeană este pregătită să impună noi sancțiuni Rusiei dacă săptămâna aceasta nu se înregistrează progrese în direcția unei încetări a focului în războiul din Ucraina, un nou pachet de sancțiuni fiind în pregătire, a declarat marți cancelarul german Friedrich Merz, potrivit AFP și Reuters. 'Dacă
Europa trebuie să-și crească drastic cheltuielile cu apărarea, susține fostul lider al NATO Anders Fogh Rasmussen
Europa trebuie să-și crească drastic cheltuielile pentru apărare, susține fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, citat marți de dpa. Cheltuielile militare ar trebui majorate la 4% din produsul intern brut (PIB) sau mai mult, a afirmat Rasmussen la începutul unui summit consacrat democrației la Copenhaga. Ță
Libia: Lupte între grupări armate la Tripoli
Confruntări armate care au avut loc în capitala libiană Tripoli în noaptea de luni spre marți s-au soldat cu moartea a cel puțin șase persoane și a unui puternic lider al unei grupări armate, relatează AFP. Luptele au început luni seară și au durat mai multe ore. Presa a anunțat apoi moartea lui Abdelghani 'Gheniwa' e
Rusia respinge ca 'părtinitoare' decizia OIAC privind doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines
Kremlinul a respins marți ca 'părtinitoare' decizia Organizației Internaționale a Aviației Civile (OACI) care face responsabilă Rusia pentru distrugerea unui avion al companiei Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în iulie 2014, în care au murit toți cei 298 de pasageri și membri de echipaj, transmite Reuters. Agenția ONU p
Absența lui Putin de la Istanbul ar fi un 'ultim semnal' că Moscova nu vrea să oprească războiul, potrivit Kievului
Kievul a apreciat marți că o absență a președintelui rus Vladimir Putin la negocierile de joi de la Istanbul, unde plănuiește să meargă omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ar fi un 'ultim semnal' că Moscova nu vrea să oprească războiul, relatează AFP. 'Cred că dacă Vladimir Putin refuză să se deplaseze în Turcia, acest
Germania cere Rusiei să facă 'un pas decisiv' pentru pacea în #Ucraina
Germania a cerut marți Rusiei să facă un 'pas decisiv' pentru pacea în Ucraina, cu două zile înainte de posibile discuții ruso-ucrainene la Istanbul, la care președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat pe omologul său rus Vladimir Putin, relatează AFP. 'Rusia trebuie să facă un pas decisiv înainte și să-
Comisia pentru Afaceri Externe din PE salută eforturile Republicii Moldova în procesul de aderare la UE
Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European a adoptat marți un raport care subliniază 'progresele constante înregistrate de Republica Moldova în ceea ce privește reformele legate de aderarea la UE, în pofida provocărilor interne și externe semnificative', se arată într-un comunicat de presă. S
Expulzările de migranți din SUA generează 'preocupări grave', declară ONU
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a tras marți un semnal de alarmă în legătură cu numărul mare de străini expulzați din SUA, în special sute de venezueleni și alte persoane trimise într-o megaînchisoare din El Salvador, relatează AFP. 'Această situație provoacă îngrijorări gra
#Ucraina: Volodimir Zelenski nu va accepta să se întâlnească la Istanbul cu niciun alt reprezentant rus în afară de Vladimir Putin
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va accepta să se întâlnească joi în Turcia cu niciun alt reprezentant al Rusiei în afară de șeful statului rus Vladimir Putin, a declarat marți consilierul administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, în cadrul unei emisiuni la televiziunea ucraineană, potrivit EFE și Unian.
În căutare de contracte, Trump este așteptat în Golf pe fondul unei ofensive diplomatice americane
În plină ofensivă diplomatică americană, Donald Trump a început marți un turneu în zona Golfului, cu vizite programate în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite (EAU), unde obținerea unor contracte pare mai la îndemână decât realizarea unor acorduri în marile conflicte din Orientul Mijlociu, relatează France Pre
Autoritatea Palestiniană a autorizat postul de televiziune Al Jazeera să-și reia activitatea în Cisiordania
Autoritatea Palestiniană a autorizat luni postul de televiziune Al Jazeera să-și reia difuzarea și activitățile în Cisiordania ocupată, relatează dpa și AFP. 'Președintele palestinian Mahmoud Abbas a decis să ridice interdicția impusă postului Al Jazeera și să permită echipelor sale să își reia activitatea în teritoriile
Forumul China-CELAC: Xi Jinping se pronunță împotriva practicilor de intimidare și anunță credite pentru America Latină și Caraibe
Președintele Chinei, Xi Jinping, a declarat marți că 'practicile de intimidare și abuz servesc doar la a te izola', în primele sale declarații după acordul de reducere a tarifelor încheiat între țara sa și Statele Unite pentru a opri războiul comercial, insistând în discursului său inaugural al celui de-al IV-lea Forum Ministeria
Israelul reia bombardamentele în Fâșia Gaza după eliberarea ostaticului israeliano-american
Armata israeliană și-a reluat bombardamentele în Fâșia Gaza, lovind un spital în noaptea de luni spre marți și ucigând un jurnalist, potrivit Hamas, după o pauză anunțată pentru eliberarea ostaticului israeliano-american Edan Alexander, relatează AFP. În timp ce președintele american Donald Trump își î