logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Cel mai vechi mărţişor datat din România - 1 Martie 1872, în colecţia unui constănţean

Image

Cel mai vechi mărţişor datat din România, inscripţionat 1 Martie 1872, este în colecţia lui Georgian Anghel, un marinar de profesie în vârstă de 45 de ani, care spune că, în urmă cu 20 de ani, a început să colecţioneze medalii din domeniul Marinei şi, după ce "i-a picat în mână" un mărţişor al Flotei Naţionale Române - 1913, a devenit căutător şi de mărţişoare vechi.

 


Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Colecţionarul explică despre mărţişorul datat 1872 că "pe o faţă a acestuia se văd în coroană frunze de laur şi de măslin, în centru data, iar pe revers, aceleaşi frunze în coroană, în mijlocul cărora este o inimă înflăcărată pe care este pus un fald, apoi în partea superioară, pe un banner, este trecut numele România".

"Clar, s-a marcat pe mărţişor România 1 Martie 1872. Nu poate fi asemuit cu o mărturie de botez sau cu orice altceva, pentru că dacă era din alt segment, sus nu mai scria România, pur şi simplu treceau un nume de persoană sau al unui eveniment", susţine Georgian Anghel, adăugând că are preţiosul mărţişor de la o persoană cunoscută lui, un colecţionar din Iaşi.

Are în colecţie şi mărţişoare care o reprezintă pe Baba Dochia, cel mai vechi datat 1 Martie 1895, mărţişoare în formă de inimă sau de monedă.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


"Se vede frumos faţa acestui mărţişor din argint, aversul, datat 1 martie 1895 şi trecute cuvintele 'La mulţi ani cu sănătate' pe acest fald foarte frumos. Pe reversul acestui mărţişor, o vedem pe Baba Dochia, cu toiagul de ciobăniţă, cu turma de oi lângă ea şi deasupra trei rândunele - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, precum şi Dumnezeu - soarele care veghează deasupra tuturor. Este practic un mărţişor-bijuterie, în care este prezentată mitologia dacică pe această faţetă, pe revers, cu Baba Dochia", afirmă colecţionarul.

Spune că mărţişorul cu Baba Dochia l-a procurat din colecţia unui bucureştean, care a fost foarte apropiat de Theodor Radivon, bijutierul Casei Regale a României.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Georgian Anghel se mândreşte şi cu alte mărţişoare vechi pe care le deţine, confecţionate în perioada 1872 - 1932, unele dintre ele cu portrete ale regilor şi reginele României - Regele Mihai când era copil, Regina Elisabeta (Carmen Sylva), Regina Maria în uniformă medicală sau militară, Ferdinand I şi Carol al II-lea în uniformă de marinar, un număr de 37 de astfel de mărţişoare expunându-le la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Denumită "Mărţişoare din perioada Regalităţii", expoziţia este deschisă până pe 10 martie.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


"Vreau să le prezint publicului larg, să le prezint istoria şi să mergem mai departe cu tradiţia naţională, aceasta de a purta mărţişorul. Dar nu este numai tradiţie naţională, tradiţia mărţişorului a intrat în patrimoniul imaterial UNESCO în 2017, în urma solicitării iniţiate de România, Republica Moldova, Bulgaria şi Macedonia, ţări în care există această sărbătoare străveche", mai spune colecţionarul.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Anul trecut, el a participat la 17 expoziţii naţionale şi internaţionale, exponatele fiind mărţişoare, medalii, cărţi poştale cu oraşul unde locuieşte - Mangalia - şi recunoaşte că această pasiune îi ocupă aproape tot timpul liber pe care îl are.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


"Este o plăcere să merg la târguri naţionale, internaţionale. Unele dintre obiectele colecţionate le-am achiziţionat din Bulgaria, din Republica Moldova, de la Iaşi, Bucureşti, Braşov. Merg şi în anticariate. Obiectele vechi nu vin ele la tine acasă, trebuie să mergi tu după ele", afirmă Anghel.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Colecţionarul Georgian Anghel participă şi la Târgul de Mărţişoare desfăşurat, până pe 1 Martie, în aer liber, pe platoul Muzeului de Artă Populară Constanţa.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Prezintă şi oferă spre vânzare un stoc limitat de monede-mărţişor autentice, confecţionate în anii 1905 şi 1906, în urma deciziei regelui Carol I de a se emite, prin monetărie, anumite monede cu gaură la mijloc, care să poată fi utilizate şi ca mărţişor. O monedă-mărţişor costă 50 de lei. Alături de acestea sunt expuse şi câteva mărţişoare filatelice, la preţul de 30 de lei, cu bustul Regelui Mihai I în uniformă militară reprezentat pe un timbru autentic, neştampilat, emis în anul 1940.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


"Am un stand cu mărţişoare din perioada regalităţii, monede cu gaură făcute iniţial la monetăria Hamburg - Germania şi la Bruxelles - Belgia, pentru a se păstra tradiţia mărţişorului. De ce s-a ajuns la această decizie? Carol I, văzând că monedele de patrimoniu naţional erau găurite, cu ocazia mărţişorului, a luat decizia să se facă din start monede cu gaură, cu rol şi de mărţişor. Se introducea un fir alb cu roşu şi era purtat la gât sau la încheietura mâinii. După terminarea purtării acestui mărţişor, firul se alinia la stâlpul casei, în special în Muntenia, sau printre crengile copacilor, coarnele vacilor ca să dea mai mult lapte, de picioarele găinuşelor ca să aibă puii frumoşi, sănătoşi şi zglobii. Şi cu moneda respectivă, de 5 bani, 10 bani şi 20 de bani, pentru că acestea au fost emisiunile monetare, se puteau cumpăra o bucată de brânză, de caş pentru ca fetele să fie curate precum laptele, un pahar cu vin ca să fie rumene la faţă, o bucată de pâine ca să crească, să dospească precum pâinea", explică Anghel.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Monedele-mărţişor au firul alb-roşu tradiţional şi sunt prinse pe cartonaşe, un fel de cărţi poştale în miniatură cu imagini din Constanţa anilor 1905, 1906, în care se pot vedea Cazinoul, faleza oraşului, clădiri precum Muzeul de Artă Populară, care la vremea respectivă funcţiona ca sediu al primăriei. Totodată, fiecare mărţişor-monedă este însoţit de informaţii scrise despre ce reprezintă, dimensiuni şi materialele din care sunt făcute.

 

Foto: (c) Nona Jalbă/AGERPRES


Referitor la provenienţa acestor monede găurite, colecţionarul spune că străbunicul său "a avut o ulcică cu mai multe astfel de monede, care a fost dată din generaţie în generaţie", până când a ajuns la el. AGERPRES/(A, AS - autor: Nona Jalbă; editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 80

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon