REPORTAJ Vrancea: Centrul de Zi 'Pinocchio' - 'acasă' pentru aproape 50 de copii din familii defavorizate din Panciu

De mai bine de 20 de ani, zeci de elevi de gimnaziu din Panciu îşi dau întâlnire zilnic la Centrul ''Pinocchio'', acolo unde socializează, se joacă împreună, îşi fac temele pentru a doua zi şi primesc o masă caldă.
Începutul nu a fost uşor, dar eforturile au dat roade în timp. Centrul a fost ani la rând casă pentru mulţi dintre părinţii copiilor care îl frecventează astăzi şi îşi propune să facă ceea ce, de multe ori, familiile nu reuşesc. Pentru că, spun reprezentanţii Centrului, numai prin educaţie copiii pot să aibă un viitor mai bun.
"Centrul 'Pinocchio' a luat naştere în 2001, dintr-o necesitate. Atunci, câţiva voluntari italieni care au încercat să contribuie la construcţia şi reconstrucţia unor case din zona Panciu au realizat că problemele erau mult mai mari decât a-i ajuta să-şi facă o casă şi să o întreţină şi au considerat că educaţia este principalul pas pe care trebuie să-l facă. Şi aşa s-a născut ideea înfiinţării acestui Centru. La început aveam activităţi doar vara, dar apoi ne-am înfiinţat ca asociaţie şi am început să lucrăm permanent cu copiii din zona defavorizată a oraşului Panciu. În principal, aceşti copii sunt de etnie romă, dar şi copii cu probleme din toate familiile din oraşul Panciu. Bineînţeles că la început a fost o muncă grea ca oamenii să înţeleagă că este nevoie de educaţie, pentru că aceasta nu făcea parte dintr-o preocupare a lor. Din cauza condiţiilor lor de trai, principala lor problemă era aceea de a-şi asigura traiul de zi cu zi, iar educaţia era ceva neimportant. Dar, lucrând permanent cu copiii, cu părinţii lor, cu comunitatea, am reuşit să implementăm această idee a nevoii de educaţie în această comunitate. Am întregit astfel un cerc şi am reuşit să atragem copiii şi părinţii să adere la această idee, de educaţie. Am ajuns să avem astăzi o capacitate de 48 de copii, cu o frecvenţă zilnică de peste 25 de copii. Încercăm să-i ajutăm aşa cum poate şi familiile şi-ar dori, dar, de multe ori, nu reuşesc", mărturiseşte Mihai Matache, asistent social şi coordonator al Centrului de Zi ''Pinocchio''.
Iar munca de lămurire cu părinţii continuă şi astăzi, pentru a-i face să înţeleagă de ce este bine ca micuţii lor să frecventeze Centrul unde nu doar că beneficiază de o masă caldă, pentru unii singura din zi, dar au parte şi de multe activităţi nonformale menite să creeze deprinderi de viaţă.
"În fiecare zi, copiii vin la Centru direct de la şcoală, după ora 12,00. Aici se joacă, au un program de recreere organizat atât de personalul nostru, dar şi de ei, prin activităţi spontane, astfel încât copiii să se destindă după orele de şcoală. Le asigurăm şi o masă caldă în fiecare zi, urmată de o altă perioadă scurtă de relaxare. Apoi încep să facă lecţiile de a doua zi şi, bineînţeles, în paralel desfăşurăm şi activităţi nonformale. Cei care au reuşit să-şi facă temele mai devreme vor desfăşura activităţile nonformale pe care noi le avem pregătite pentru ei, activităţi foarte diverse, în principal pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă. Asta este cel mai important - ca acel copil să capete nişte competenţe, astfel încât să se poată descurca mai uşor în viaţă. Suntem aici de peste 20 de ani. De această perioadă a fost nevoie ca să putem să convingem părinţii de utilitatea şi necesitatea a ceea ce noi facem aici. Şi încă mai ducem această muncă de lămurire cu părinţii. Bineînţeles, faptul că deja acum s-a ajuns ca acei copii care au fost aici să aibă la rândul lor copii care vin la Centru ne ajută. Cu aceştia este foarte uşor, pentru că au înţeles că activitatea de la Centru i-a ajutat foarte mult şi au văzut viaţa cu alţi ochi şi îşi doresc ca şi copiii lor să trăiască acele momente de bucurie, să înveţe acele lucruri frumoase pe care ei le-au văzut la Centru. Cu aceşti părinţi colaborăm foarte bine, pentru că ei deja ştiu ce se poate face aici şi cum noi putem să-i ajutăm", spune Mihai Matache.
Voluntariatul reprezintă o altă componentă a asociaţiei şi este indispensabil pentru ca activităţile Centrului să se desfăşoare la standarde ridicate. Şi chiar dacă cei mai mulţi voluntari vin din străinătate, Centrul îşi propune să atragă cât mai mulţi voluntari şi din rândurile comunităţii locale.
"Voluntariatul reprezintă o altă activitate a asociaţiei noastre. Avem Centrul de Zi şi Centrul de Voluntariat, iar acest Centru de Voluntariat ne este absolut necesar. Şi dacă nu am avea ajutorul acestor voluntari care vin din străinătate prin Corpul European de Solidaritate, finanţat de Uniunea Europeană, sau prin Serviciul Civil Italian, finanţat de Guvernul italian, nu am putea să ne desfăşurăm activitatea la nivelul la care o facem şi cu rezultatele pe care noi le considerăm ca fiind bune. Avem colaborări şi cu alte ONG-uri din Italia, Bambini di Romania, cu Educatori fără Frontiere, care organizează aici activităţi de două - trei săptămâni, care ne sunt foarte utile, pentru că ajută la diversificarea activităţilor cu copiii. Mai sunt şi diferite campanii pe care dumnealor încearcă să le organizeze acolo, în Italia, pentru a ne susţine cu fondurile necesare pentru activităţile noastre. Cu voluntarii români e mai greu. În România, voluntariatul nu este foarte bine structurat ca idee, ca şi aport pe care îl poate aduce la dezvoltarea abilităţilor personale şi nu numai. Avem totuşi şi voluntari din comunitate, în principal de la liceele din Panciu, pe care încercăm să îi creştem an de an. Sunt tineri cu care ne mândrim, pentru că ne ajută mult, dar şi pentru că ei vor fi cei care mâine vor prelua activităţile noastre şi vor transmite această idee a voluntariatului în comunitate", consideră Matache.
Lucia vine din Italia, de la Ferrara. A făcut voluntariat şi în ţara natală, dar la Panciu a găsit o adevărată familie. Asta nu a împiedicat-o să vadă diferenţa între modul în care comunitatea înţelege să sprijine asociaţiile în Italia şi situaţia din România.
"Am terminat Universitatea de Arhitectură şi am decis să vin aici pentru că am avut foarte multe experienţe de voluntariat în Italia, cu copiii. Mă simt foarte bine la Panciu, iubesc foarte mult copiii, pe care am avut posibilitatea să îi cunosc foarte bine, atât pe ei, cât şi familia acestora. Centrul a devenit mai mult decât un loc unde sunt pentru câteva luni, a devenit o familie. Dar cred că există diferenţe majore între voluntariatul care se face în Italia şi cel din România. Aici, mi se pare că asociaţia nu are foarte mult suport din partea comunităţii, a familiilor, ceea ce în Italia nu se întâmplă. Comunitatea este foarte mult alături de asociaţiile de voluntariat şi le sprijină", este de părere Lucia.
Şi Antonella, de loc din Toscana, a dorit să lucreze cu copiii din Centru pentru a-i ajuta să îşi descopere creativitatea, dar susţine că această activitate o ajută şi pe ea să se dezvolte la nivel personal.
"Am terminat Institutul de Artă în Italia. Nu am foarte multă experienţă de voluntariat cu copiii, dar pentru că sunt foarte creativă şi iubesc copiii, am decis să vin la acest Centru, unde am posibilitatea să lucrez cu foarte mulţi copii, să încerc să le dezvolt latura creativă. Facem foarte multe activităţi, nu doar de desen, ci şi de gimnastică, dans şi ne place faptul că reuşim să facem aceşti copii să se simtă bine. În acelaşi timp, această activitate ne permite şi nouă să ne dezvoltă, să cunoaştem cultura şi tradiţiile româneşti", arată Antonella.
Iar copiii sunt cât se poate de fericiţi în cele câteva ore pe care le petrec la Centru. Este de ajuns să stai de vorbă cu ei pentru a vedea cât de bine se simt aici.
"Vin la Centru de cinci ani, iar acum am zece ani. Vin aici ca să îmi fac temele, să învăţ, dar şi pentru alte activităţi. Învăţ cum să mă comport, cum să mă descurc singură", ne spune Andreea.
"La început veneam să aştept o prietenă şi domnul Mihai m-a invitat în Centru. Mi-a plăcut foarte mult, aşa că am rugat-o pe mami să mă înscrie. Aici mă distrez, îmi fac temele, învăţ să scriu mai frumos şi mai ales nu mai stau atât de mult pe telefon", mărturiseşte Magdalena, care are zece ani şi vine la centru de aproape patru.
"Am 11 ani şi vin aici să joc fotbal şi să mă distrez împreună cu prietenii mei. Îmi place foarte mult, mai ales că acasă aş fi singur mai mereu. Mai am patru fraţi, care acum sunt mari, dar au venit şi ei înainte la Centru", spune Tiberiu.
Toate activităţile pe care aceşti copii le fac în Centru sunt gratuite, dar fondurile necesare nu sunt întotdeauna simplu de obţinut. Cu toate acestea, reprezentanţii Centrului fac eforturi să ducă mai departe activităţile, dar şi să ajute familiile copiilor care îl frecventează.
"Bineînţeles că cel mai important pentru ei este acea masă caldă. De multe ori pentru unii este şi singura pe zi. Masa este pregătită de personalul nostru, cu produse proaspete. Ne preocupăm să fie un meniu cât mai divers, care să conţină legume, fructe şi tot ce are nevoie copilul pentru a se dezvolta corespunzător şi pentru a susţine şi activitatea intelectuală la care este supus în această perioadă. Desigur, fondurile necesare pentru a asigura aceste activităţi este problema de căpătâi a noastră, a celor care încercăm să conducem destinele acestor copii. Iar fondurile le obţinem de multe ori mai mult din sponsorizări ale persoanelor, drept să spun, mai multe în străinătate. În ultima perioadă e din ce în ce mai greu, pentru că şi afară sunt mari probleme. Scriem apoi proiecte cu care ne adresăm diferitelor societăţi şi în baza acestor proiecte ne sunt acordate anumite sume. Pentru noi, şi un euro este foarte important. De aceea, încercăm să atragem şi comunitatea să ne fie mai aproape, pentru că tot ceea ce facem noi aici este în folosul comunităţii. Încercăm să marcăm fiecare moment de peste an, începând cu Crăciunul, Anul Nou, Paştele, începutul şcolii etc. Să ajutăm atât copiii, cât şi familiile lor să aibă cât de cât ce le trebuie în aceste momente. De obicei, cu mici cadouri, cu rechizite, dulciuri, dar şi obiecte de igienă personală, pentru că ne dorim ca acest lucru să facă parte din deprinderile lor. Încercăm şi să atragem atenţia comunităţii să fie aproape de noi şi să înţeleagă că pentru noi fiecare zi este o provocare în a aduce noi fonduri pentru toate aceste activităţi care îşi propun să asigure o masă caldă copiilor, dar şi să îi pregătească pentru viaţă", arată Mihai Matache.
Centrul de Zi este organizat şi susţinut de Asociaţia Lumea lui Pinocchio, o organizaţie nonprofit, care îşi propune, printre altele, să contribuie la reducerea analfabetismului în rândul copiilor din oraşul Panciu, cu accent pe categoriile cele mai dezavantajate, să încurajeze voluntariatul activ al tinerilor, dar şi să responsabilizeze părinţii privind educaţia copiilor. AGERPRES/(A - autor: Dana Lepădatu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Autospeciale din trei județe intervin pentru stingerea incendiului izbucnit la un depozit din Reghin
Peste 60 de pompieri și zece autospeciale de stingere din județele Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud intervin la incendiul izbucnit, marți după-amiază, la o hală de depozitare din municipiul Reghin, suprafața afectată fiind de aproximativ 3.000 metri pătrați. 'Incendiul izbucnit la o hală de depozitare, cu o suprafață de aproximativ 3.000 mp,
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl
Federația Sindicatelor Silva declanșează miercuri o grevă de avertisment
Federația Sindicatelor Silva va declanșa miercuri, timp de două ore, o grevă de avertisment față de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, un proiect care 'distruge sectorul silvic și pune în pericol locurile de muncă'. 'Ministrul mediului, apelor și p
Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ
Iași: Peste 200 de participanți, prezenți la Forumul Național 'De Vocație Antreprenoare', organizat de CONAF
Forumul Național 'De vocație Antreprenoare', organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a reunit la Iași peste 200 de participanți. Evenimentul, găzduit de Palatul Culturii din Iași, a marcat a patra etapă a unei serii naționale, după edițiile din București, Oradea și Cluj-Napoca. '&Ic
UPDATE Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi
Cei doi copii care au căzut, marți, într-un fost canal, în orașul Huedin, au fost declarați decedați, după ce manevrele de resuscitare efectuate de echipele de intervenție au rămas fără rezultat. UPDATE 18.23 Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi
Maramureș: Două locuințe și patru anexe gospodărești din orașul Borșa, distruse de incendiu
Un incendiu de proporții a distrus două locuințe și patru anexe gospodărești, dar și alte bunuri în orașul Borșa, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'Incendiul este localizat, au fost afectate două locuințe, patru anexe gospodărești, un autoturism, două utilaje și un gater, suprafața afecta
Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu
Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
Mureș: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit de electrocasnice din Reghin; a fost transmis mesaj RO-ALERT
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș a anunțat, marți, că a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru locuitorii municipiului Reghin, după izbucnirea unui incendiu la un depozit de aparatură electrocasnică din oraș, cu degajări mari de fum. 'Intervin pompierii militari, cu cinci autospeciale de stinger
MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0
Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform
Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova
Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su
Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg
Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.
Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând
Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război
Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.