REPORTAJ Tulcea: Tirurile din Ucraina au aglomerat din nou oraşul Isaccea

Tirurile care se îndreaptă spre Ucraina au aglomerat din nou, în ultima săptămână, străzile oraşului Isaccea, iar autoritatea locală solicită Guvernului sprijin financiar pentru amenajarea unei parcări şi a unei centuri ocolitoare, astfel încât conducătorii auto să nu mai deranjeze populaţia locală, iar cheltuielile pentru salubrizare să nu afecteze contractele de finanţare europeană semnate până acum pentru dezvoltarea oraşului.
Primarul urbei, Anastase Moraru, a declarat pentru AGERPRES că încă din luna iunie a anului 2022 a solicitat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Ministerului Dezvoltării 93.454.000 de lei pentru realizarea unei parcări şi a centurii oraşului.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
"În luna august a anului 2022, la nivelul Guvernului s-a semnat memorandumul 'Măsuri pentru eficientizarea traficului de mărfuri şi pasageri în zona de frontieră cu Ucraina şi Republica Moldova', în contextul conflictului armat din Ucraina, care propunea ca punctul de trecere a frontierei din Isaccea să capete regim portuar, iar pe termen lung viza amenajarea unei parcări în proximitate şi construirea unei centuri ocolitoare a oraşului", a amintit primarul Anastase Moraru.
Cât priveşte solicitarea de fonduri făcută anterior memorandumului, răspunsurile primite de la autorităţile naţionale au fost concise, potrivit sursei citate.
"Domnul Arafat ne-a spus că suma este prea mare pentru a fi alocată pe situaţii de urgenţă, iar de la Ministerul Dezvoltării ni s-a transmis că nu se pot executa lucrări decât în limita creditelor bugetare, că solicitarea va fi transmisă la Fondul de rezervă şi dacă vor exista sume, ne vor da", a precizat primarul oraşului Isaccea.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
Ministerul Transporturilor a transmis că Isaccea, Sulina şi Siret sunt incluse în programul european Solidarity Lanes, prin care Uniunea Europeană alocă fonduri pentru a asigura rute alternative pentru produsele ucrainene destinate exportului, în contextul războiului declanşat de Rusia.
"Am înţeles că suma este prea mare şi am împărţit-o şi am solicitat 38,441 milioane de lei doar pentru structura de bază a parcării şi a centurii ocolitoare. După ce realizam aceste obiective, urma să venim cu o nouă solicitare pentru modernizare, îngrădire, asfaltare şi tot ce mai era nevoie", a menţionat primarul Anastase Moraru.
Şi această cerere a avut aceeaşi soartă, suma ridicând semne de întrebare autorităţilor.
"Accesul în vamă se face doar pe diguri. E o diferenţă de nivel de patru, cinci metri. Trebuie făcută umplutura, iar din cauza asta preţul centurii oraşului poate să ajungă la 10 milioane de euro. Digul trebuie lăţit. Am avut o situaţie urâtă la un moment dat când un tir era să se răstoarne", a explicat primarul oraşului Isaccea.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
Mai mult, staţionarea vehiculelor pe digul respectiv nu este permisă.
"Ca să evităm să mai treacă tirurile pe drumul naţional şi să-i protejăm pe cetăţeni, vara suntem nevoiţi să-i ducem pe dig. Şi acolo se strâng şi 150 de tiruri. Problema este că nu e drum rutier şi, Doamne fereşte!, dacă se întâmplă ceva, eu, ca primar, cred că fac puşcărie. Nu avem voie să le permitem accesul pe dig", a mai spus primarul Moraru.
În momentul de faţă, Primăria oraşului Isaccea este într-un parteneriat cu Ministerul Transporturilor pentru amenajarea şoselei care va lega vama de viitorul drum expres Constanţa-Tulcea-Brăila.
"Va mai dura însă cinci ani. Viitoarea şosea duce la carieră. Lucrăm la studiul de fezabilitate pentru acest drum, dar el nu rezolvă problema staţionării tirurilor şi a tranzitului prin localitate. Până când se va face drumul expres, ele tot prin localitate vor trece", a afirmat edilul şef.
Primăria oraşului Isaccea doreşte să amenajeze o parcare în imediata apropiere a punctului de trecere a frontierei, acum în zona respectivă putându-se observa ochiuri de apă, ca urmare a cotelor crescute ale Dunării.
Guvernul a alocat anul trecut 850.000 de lei pentru acoperirea cheltuielilor făcute de autoritatea locală în anul 2022 pentru persoanele din Ucraina.
"Lunar, trimitem la Prefectură cheltuielile pe care le facem pentru salubrizare, iar suma a ajuns anul trecut la 950.000 de lei. Noi am cheltuit din banii noştri de funcţionare, pentru că încercăm să păstrăm localitatea curată şi să nu creăm probleme cetăţenilor. În condiţiile în care anul acesta bugetul e mai mic faţă de anul trecut, credem că va fi o problemă foarte mare să ne păstrăm localitatea în stare de funcţionare atât pe partea de infrastructură, cât şi pe igienizare", a subliniat primarul Anastase Moraru.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
Lipsa sprijinului financiar din partea Guvernului va afecta contractele de finanţare europeană semnate până acum, potrivit sursei.
"Noi facem tot efortul, dar vom crea probleme în implementarea proiectelor pe fonduri europene. Avem 19 contracte noi de finanţare în valoare de circa 8 milioane de euro pe care trebuie să le începem anul acesta, care necesită cheltuieli până la executare, şi mai avem cinci contracte de finanţare în valoare de circa 12 milioane de euro fazate pentru încă 15 obiective de investiţii. Trebuie să ţinem cont că sunt şi cheltuieli neeligibile", a mai precizat edilul şef al oraşului Isaccea.
Salubrizarea spaţiilor în urma conducătorilor de camioane care se îndreaptă spre Ucraina este una dintre cele mai provocări pentru autoritatea locală.
"Suntem disperaţi din cauza tirurilor şi a sumelor pe care le cheltuim pentru a ne menţine localitatea în stare de funcţionare. Puţin mai înainte, un coleg mi-a spus că trebuie reparate capace de canalizare, pentru că s-au aşezat cu tirurile pe ele şi le-au distrus. Trebuie să mergem iar să facem curăţenie, că iar au aruncat unde au putut. Mai există şi presiunea cetăţenilor, fiindcă şoferii fac noaptea gălăgie şi deranjează", a subliniat primarul Anastase Moraru.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
El a arătat că piatra primită în baza contractului de concesiune încheiat de autoritatea locală cu o firmă care exploatează cariera din imediata apropiere a oraşului este folosită acum pentru a repara drumurile stricate de tiruri, în loc să fie folosită pentru îmbunătăţirea infrastructurii din alte zone.
"În timpul verii, tirurile staţionează pe digul de apărare al localităţii, pe care-l reparăm lunar, staţionează pe un drum pe care trebuie să-l deblocăm pentru cei care transportă piatra din carieră. Tirurile staţionează în proximitatea staţiei de gaze şi a sitului arheologic Noviodunum, staţionează pe trotuare şi creează probleme cetăţenilor, staţionează pe drumul portului, refăcut pe fonduri europene. Am cheltuit pe pază, pentru că unii şoferi au furat bateriile panourilor solare de pe stâlpii de iluminat. Lor le e greu să se deplaseze unde sunt toaletele ecologice, să arunce deşeurile în containere şi mergem şi strângem după ei", a mai spus primarul.
De sâmbăta trecută până joi, în oraş au staţionat peste 100 de camioane zilnic, potrivit sursei.
Pe drumul care duce spre staţia de transport gaze naturale, una dintre cele mai importante din România, joi după-amiază, nu mai erau camioane, dar se puteau vedea capacele strâmbe ale unor cămine de canalizare.
În situl arheologic Noviodunum, una dintre cele importante cetăţi antice de la Dunăre, sunt urme de roţi de tiruri, iar o apărătoare de anvelopă de camion este aruncată neglijent în faţa unui zid.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
Este gol şi digul de la Dunăre, nefolosit zilele acestea din cauza cotelor crescute ale Dunării.
Zeci de camioane aşteaptă să intre în vamă pe drumul portului care leagă punctul de trecere a frontierei de drumul naţional Tulcea-Brăila. Pe malul de pământ de pe partea camioanelor sunt deşeuri purtate fie de vânt, fie aruncate de şoferi neglijenţi. Coşurile de gunoi sunt goale, iar unul dintre ele şi o bancă sunt rupte.
Pe drumul care duce spre cariera de piatră de la ieşirea din oraş aşteaptă alte zeci de camioane. Lângă un container gol sunt împrăştiate deşeuri. Şoferii de tir, întrebaţi unde aruncă deşeurile, spun că nu ştiu limba română şi nici engleza.
În faţa lor, la o vulcanizare, proprietarul afacerii, Florin Calciu, în vârstă de 75 de ani, spune că de la începutul războiului din Ucraina i-a ajutat pe şoferii de camioane.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES FOTO
"I-am ajutat foarte mult cu pene, cu apă potabilă şi ce au mai avut nevoie, strictul necesar. Şi la începutul războiului, şi acum le-am rezolvat problemele. Pe unii i-am ajutat gratuit, iar alţii mi-au făcut cadouri", a afirmat Florin Calciu.
Printre şoferii din Ucraina au fost însă şi cazuri nefericite.
"Printre ei erau unii nu chiar aşa de civilizaţi. Îşi făceau nevoile după autovehicule. După ce mâncau, aruncau toate resturile pe jos, deşi au un container", povesteşte Florin Calciu.
Spune că în continuare îi ajută, în ciuda problemelor pe care le creează.
"Ei nu au nicio vină până la urmă. Nu vin de plăcere aici şi încercăm să-i înţelegem, dar câteodată şi ei devin nervoşi. La început, au făcut şi o revoltă, că nu erau băgaţi în vamă. Dar trebuie să-i înţelegem", a afirmat fiul proprietarului vulcanizării, Adrian Calciu.
Primăria oraşului Isaccea a pus la dispoziţia şoferilor de tiruri zece toalete ecologice pentru care plăteşte lunar 5.000 de lei.
La aproape cinci kilometri de oraşul Isaccea, pe un drum spre Niculiţel, cunoscut localnicilor drept Capaclia, joi după-amiază, erau alte zeci de camioane care aşteptau să ajungă în vama româno-ucraineană. Niciun şofer nu a fost deschis la un dialog pe tema deşeurilor aruncate pe marginea drumului pe care staţionau. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Mureș: Autospeciale din trei județe intervin pentru stingerea incendiului izbucnit la un depozit din Reghin
Peste 60 de pompieri și zece autospeciale de stingere din județele Mureș, Cluj și Bistrița-Năsăud intervin la incendiul izbucnit, marți după-amiază, la o hală de depozitare din municipiul Reghin, suprafața afectată fiind de aproximativ 3.000 metri pătrați. 'Incendiul izbucnit la o hală de depozitare, cu o suprafață de aproximativ 3.000 mp,
Olt: Investiție de 6,2 milioane lei la Slatina pentru iluminat pietonal și mobilier urban inteligente
Consilierii locali din municipiul Slatina au aprobat, marți, o investiție de aproximativ 6,2 milioane lei pentru un sistem inteligent de iluminat pietonal și instalarea unor elemente de mobilier urban inteligent, cu panouri de informare și prize de încărcare a dispozitivelor electronice în mai multe puncte din oraș. Primarul municipiului Sl
Federația Sindicatelor Silva declanșează miercuri o grevă de avertisment
Federația Sindicatelor Silva va declanșa miercuri, timp de două ore, o grevă de avertisment față de proiectul de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, propus de ministrul Mediului, Mircea Fechet, un proiect care 'distruge sectorul silvic și pune în pericol locurile de muncă'. 'Ministrul mediului, apelor și p
Argeș: Cetatea Poenari, închisă vizitatorilor după ce urșii au rupt gardul electric; animalele vor fi relocate
Cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari, redeschisă publicului pe 14 aprilie după ample lucrări de conservare și restaurare, a fost închisă, marți, după ce gardul electric de protecție a fost rupt de urși. Consiliul Județean (CJ) Argeș a anunțat, într-un comunicat, că s-a decis închiderea temporară a accesului întrucâ
Iași: Peste 200 de participanți, prezenți la Forumul Național 'De Vocație Antreprenoare', organizat de CONAF
Forumul Național 'De vocație Antreprenoare', organizat de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), a reunit la Iași peste 200 de participanți. Evenimentul, găzduit de Palatul Culturii din Iași, a marcat a patra etapă a unei serii naționale, după edițiile din București, Oradea și Cluj-Napoca. '&Ic
UPDATE Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi
Cei doi copii care au căzut, marți, într-un fost canal, în orașul Huedin, au fost declarați decedați, după ce manevrele de resuscitare efectuate de echipele de intervenție au rămas fără rezultat. UPDATE 18.23 Cluj: Copiii căzuţi într-un fost canal la Huedin n-au putut fi salvaţi
Maramureș: Două locuințe și patru anexe gospodărești din orașul Borșa, distruse de incendiu
Un incendiu de proporții a distrus două locuințe și patru anexe gospodărești, dar și alte bunuri în orașul Borșa, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. 'Incendiul este localizat, au fost afectate două locuințe, patru anexe gospodărești, un autoturism, două utilaje și un gater, suprafața afecta
Salvați Copiii a investit peste 3,6 milioane de euro în reabilitarea și dotarea de secții ale Maternității Polizu
Salvați Copiii a investit 3,6 milioane de euro în reabilitarea secțiilor de Terapie Intensivă și Obstetrică-Ginecologie 4, precum și a Blocului Operator și dotarea acestora și a secției de Neonatologie cu echipamente, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.
Mureș: Incendiu cu degajări mari de fum la un depozit de electrocasnice din Reghin; a fost transmis mesaj RO-ALERT
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) 'Horea' al județului Mureș a anunțat, marți, că a fost emis un mesaj RO-ALERT pentru locuitorii municipiului Reghin, după izbucnirea unui incendiu la un depozit de aparatură electrocasnică din oraș, cu degajări mari de fum. 'Intervin pompierii militari, cu cinci autospeciale de stinger
MAI: 43.000 de polițiști la datorie în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi suplimentate la 43.000 în ziua scrutinului din primul tur al alegerilor pentru Președintele României, conform unui plan de acțiune care include măsuri și activități concrete desfășurate de structurile MAI în contextul alegerilor. Până la data alegerilor, peste 26.0
Gorj: Amenzi de peste un milion de lei, aplicate de Protecția Consumatorilor de la începutul anului
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Gorj au aplicat, de la începutul anului și până în prezent, amenzi în valoare de peste un milion de lei în urma abaterilor constatate în cadrul controalelor la operatorii economici din județ. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconform
Dolj: Ziua Veteranilor de Război, sărbătorită la Craiova
Ziua Veteranilor de Război a fost celebrată, marți, la Craiova, în Piața Tricolorului, printr-un ceremonial și o paradă militară în semn de recunoștință față de meritele celor care au luptat pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Comandantul Brigăzii Multinaționale Su
Bistrița-Năsăud: Polițist rănit în urma descărcării accidentale a armei unui coleg
Un polițist din cadrul Biroului de Ordine Publică a fost rănit accidental, marți, în timpul serviciului, în urma descărcării accidentale a armei unui polițist de la Poliția Transporturi, în timp ce se afla pe itinerarul de patrulare, în municipiul Bistrița, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bistrița-Năsăud.
Timiș: Echipa fanion de fotbal a Banatului se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara
Președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș, Alfred Simonis, a anunțat, marți, că viitoarea echipă fanion de fotbal a municipiului de pe Bega se va numi Club Sportiv Știința Poli Timișoara, numele fiind acceptat de Ministerul Justiției. Săptămâna trecută a început demolarea fostului Stadion 'Dan Păltinișanu', urmând
Sălaj: Ceremonie militară și religioasă pentru marcarea Zilei Veteranilor de Război
Ziua Veteranilor de Război a fost marcată, marți, la unitatea militară din Zalău, printr-o ceremonie militară și religioasă ce a inclus depuneri de jerbe de flori în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă pentru apărarea patriei și luări de cuvânt ale oficialităților.