MS Margareta: Să ne asigurăm că Ucraina continuă să reziste agresiunii şi că Moldova rămâne întreagă şi liberă (GALERIE FOTO)

Evoluţiile din Orientul Mijlociu, sprijinul pentru aderarea la Uniunea Europeană a Moldovei şi Ucrainei şi primirea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen au constituit constantele discursului Custodele Coroanei, Margareta, la Seara Regală dedicată Corpului Diplomatic, desfăşurată în Sala Tronului de la Palatul Regal.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"Mulţi dintre dumneavoastră reprezentaţi naţiuni din afara continentului european, cu propriile preocupări şi provocări. Şi urmărim cu toţii cu îngrijorare şi tristeţe evoluţiile tragice din Orientul Mijlociu. Aceste evenimente afectează profund România, nu doar pentru că securitatea Orientului Mijlociu este şi securitatea Europei, ci şi pentru că ţara mea are legături istorice şi emoţionale profunde cu această regiune. Sute de mii de israelieni afectaţi de actualele lupte îşi au rădăcinile familiale în România. Iar sute de cetăţeni români s-au trezit prinşi în războiul din Gaza", a subliniat MS Margareta.
Războiul din Ucraina a figurat, de asemenea, printre preocupările Casei Regale, evidenţiate de Custodele Coroanei.
"Aceste tragedii nu sunt cu siguranţă mai puţin semnificative decât cele din Europa. Cu toate acestea, sper că veţi înţelege dacă vă voi îndrepta atenţia asupra situaţiei precare din regiunea noastră. Niciodată nu am fost de acord cu cei care susţin că războiul din Ucraina este o chestiune limitată care priveşte doar o singură ţară. Naţiunile noastre sprijină eforturile de autoapărare ale Ucrainei, astăzi, nu numai pentru că acest lucru este corect din punct de vedere moral şi justificat din punct de vedere juridic, ci şi pentru că ştim că o victorie a Ucrainei este esenţială pentru securitatea întregului nostru continent. Iar Finlanda şi Suedia au decis să se alăture NATO pentru că au înţeles că ceea ce se întâmplă în Ucraina răstoarnă toate ipotezele noastre anterioare cu privire la aranjamentele europene de apărare", a arătat Custodele Coroanei.
Legătura dintre războiul din Ucraina şi situaţia Moldovei este evidentă pentru toată lumea şi continuă, a accentuat MS Margareta.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"Cu toate acestea, cu mult înainte ca tancurile ruseşti să încalce suveranitatea Ucrainei, Moldova vulnerabilă era deja supusă la tipul de agresiune şi strategii care au devenit ulterior şi soarta Ucrainei. Moldova a supravieţuit, dar a rămas relativ săracă şi foarte vulnerabilă. Şi tocmai când a ales un lider pro-occidental şi un guvern hotărât să elimine corupţia şi să consolideze instituţiile democratice, invazia Ucrainei a plasat Moldova într-o situaţie extrem de periculoasă", a spus MS Margareta.
Ea a subliniat că "trebuie neapărat să combatem aerul de deznădejde care ameninţă să ne paralizeze gândirea cu privire la acordurile de securitate europeană în acest moment".
"Şi putem face acest lucru concentrându-ne asupra a trei abordări interdependente. Da, războiul din Ucraina nu dă semne că se va sfârşi. Şi, da, speranţele noastre de la începutul acestei veri că valul războiului se întorcea în direcţia Ucrainei nu s-au dovedit a fi cele aşteptate. Dar să nu uităm niciodată curajul şi reuşita Ucrainei de a continua să ţină piept agresorului. Ar trebui să rămânem alături de Ucraina atâta timp cât vor dori, deoarece alternativele sunt pur şi simplu prea îngrozitoare pentru a fi contemplate. În al doilea rând, încercările Rusiei de a destabiliza Moldova vor continua să crească, aproape invers proporţional cu luptele din Ucraina. Asigurarea faptului că Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este o parte inseparabilă de asigurarea faptului că Ucraina prevalează în apărarea sa; cele două sunt feţe ale aceleiaşi monede. Şi, în cele din urmă, trebuie să ne amintim că, în paralel cu respingerea agresiunii ruseşti, singura modalitate de a asigura stabilitatea şi prosperitatea este de a continua integrarea Ucrainei şi a Moldovei şi - la momentul potrivit, şi a Georgiei - în Uniunea Europeană şi în orice altă structură europeană de securitate sau de cooperare. Dacă aceste structuri sunt bune pentru noi, ele sunt potrivite şi pentru ei; este atât de simplu", a îndemnat MS Margareta.
Majestatea Sa a reafirmat sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova şi Ucrainei în structurile de securitate ale continentului.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
"În acest an, am trecut de la o simplă discuţie teoretică despre integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova la punerea efectivă a bazelor acestei integrări. Diferenţele care existau anterior între Kiev şi Bucureşti, multe dintre ele inventate de despoţii comunişti din Uniunea Sovietică, au fost eliminate. Şi, deşi este clar că integrarea Ucrainei şi a Republicii Moldova va fi costisitoare şi complicată, majoritatea factorilor de decizie din majoritatea capitalelor europene au acceptat că alternativele vor fi probabil şi mai costisitoare. Aşadar, suntem pe drumul cel bun. (...) Da, decalajul de bogăţie dintre Moldova şi UE rămâne mare. Şi, într-adevăr, există probleme grave de guvernanţă în ţară. Dar, în acelaşi timp, moldovenii sunt probabil unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai Europei. Iar populaţia este de o mărime modestă, astfel încât procesul de integrare şi preţul care trebuie plătit pentru aceasta rămân modeste. Oricând războiul din Ucraina se va încheia, Ucraina va avea nevoie de garanţii de securitate şi de fonduri uriaşe pentru reconstrucţie economică şi niciuna dintre acestea nu va produce rezultatele necesare dacă Moldova nu este inclusă în ecuaţie", a adăugat MS Margareta.
Ea a accentuat că obiectivul pe care şi l-a asumat, cu sprijinul atât al Guvernului României, cât şi al Guvernului Republicii Moldova, este acela de a se asigura "că Republica Moldova nu este consumată de tragedia care afectează acum Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit în atingerea obiectivului său şi că poporului moldovean i se permite să îşi decidă propriul viitor, în loc să fie determinat de alţii".
Custodele Coroanei şi-a exprimat speranţa că "dezbaterea îndelungată privind includerea României şi Bulgariei în Schengen va fi rezolvată", pentru că "nu există nicio justificare obiectivă pentru continuarea acestei discuţii".
"Într-adevăr, controlul frontierelor şi chestiunile legate de imigraţie se numără printre cele mai presante provocări actuale ale Europei. Cu toate acestea, este nevoie de o cooperare adecvată între toate statele membre ale UE, mai degrabă decât de o mare ostentaţie din motive de politică internă. O logică similară se aplică şi în cazul NATO: trebuie să contribuim cu toţii mai mult şi să muncim mai mult pentru continuarea coeziunii şi a transformării operaţionale a alianţei noastre. Trebuie să fim capabili să demonstrăm în mod convingător aliaţilor noştri de peste Atlantic, care rămân cruciali pentru apărarea noastră, că suntem cu adevărat uniţi. Ştiu că avem multe alte priorităţi în faţa noastră astăzi şi toate necesită atenţia noastră. Cu toate acestea, cu riscul de a spune ceva evident, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Haideţi să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Făcând tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să reziste agresiunii şi că Moldova rămâne întreagă şi liberă", a încheiat Majestatea Sa Margareta.
Ambasadorul Libanului la Bucureşti, Rana Mokaddem, Decan al Corpului Diplomatic acreditat în România, a prezentat Familiei Regale "cele mai calde urări de bunăstare şi fericire".
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Menţionând că "am fost loviţi de primul război dezastruos din Europa în 2022 şi apoi de cel de-al doilea război cu dezastre din Orientul Mijlociu anul acesta", care a generat "suferinţe imense pentru mii de vieţi umane, civili nevinovaţi, inclusiv femei şi copii şi dezastre uriaşe de infrastructură", diplomatul libanez a făcut un apel la "revenirea la diplomaţie, la dreptul internaţional, la justiţie".
Rana Mokaddem şi-a exprimat speranţa ca România, care "are multe de oferit (...) ca punte între Est şi Vest" să adere la Spaţiul Schengen, afirmând că îşi doreşte ca acest lucru să se întâmple "foarte curând".
La eveniment au luat parte, alături de ambasadori şi diplomaţi acreditaţi în România, ASR Principele Radu, Principesa Sofia, precum şi reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Apărării Naţionale.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Serile Regale în onoarea Corpului Diplomatic au început în anul 1866, în primul an de domnie al Principelui Suveran Carol I. Din acel an, în preajma fiecărui An Nou, Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea şi Mihai I au păstrat neîntrerupt tradiţia onorării legăturilor diplomatice dintre România şi ţările lumii.
După o întrerupere de cinci decenii, Regele Mihai I a reluat tradiţia Serilor Regale anuale ale Corpului Diplomatic în decembrie 1997, la Bucureşti.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Custodele Coroanei a găzduit personal aceste evenimente, neîntrerupt, începând din anul 2009. Serile au avut loc la Palatul Elisabeta, în Holul de Onoare al Castelului Peleş şi, din anul 2016, în Sala Tronului din Palatul Regal. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cluj: Sute de persoane au manifestat pentru democrație și pentru drumul european al țării
Câteva sute de persoane au participat, vineri, pe ploaie, la un 'marș pentru democrație', prin zona centrală a Clujului. Organizatorii i-au invitat pe clujeni să participe la un marș pașnic prin oraș, prin care să se transmită un mesaj clar: 'democrația depinde de fiecare dintre noi'. 'Nu mai e timp de
PMB: Cursuri gratuite de înot pentru 1.500 de elevi de gimnaziu
Un număr de 1.500 de elevi de gimnaziu vor putea urma cursuri gratuite de înot în cadrul proiectului 'Academia Sportului', desfășurat în perioada 7 - 29 iunie, a informat, vineri, Primăria Capitalei. Proiectul lansat de PROEDUS se adresează elevilor din clasele V - VIII, înscriși în unitățile de învă
REPORTAJ Covasna: Pedibus - pașii care unesc oamenii și schimbă orașul
În timp ce alte orașe se mișcă amețitor, într-un vacarm de mașini și claxoane, municipiul Sfântu Gheorghe încearcă să trăiască într-un alt ritm: mai lent, mai sănătos și mai prietenos cu mediul înconjurător. Aici, zeci de copii merg în fiecare dimineață pe jos la școală, printr-un program susținut de către autoritățile locale
Calcar din Albești la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria
România participă cu o rocă emblematică pentru patrimoniul geologic național, calcarul din Albești, la monumentul simbolic Crucea Europei amplasat pe vârful Alberfeldkogel din Austria. Autoritatea Națională pentru Cercetare a anunțat vineri participarea României la această inițiativă simbolică derulată de Guvernul Landului Au
Prahova: Primăria Ploiești a renunțat la proiecte cu fonduri UE de 77 milioane euro; în implementare - proiecte de 150 milioane euro
Primăria Ploiești a renunțat în anul 2023 la proiecte cu finanțare europeană în valoare totală de 77 de milioane de euro și are acum în implementare proiecte în valoare totală de circa 150 de milioane de euro, a declarat, vineri, primarul Mihai Polițeanu. 'În 2023 au fost 21 de proiecte cu finanțare europeană
Programul a trei tramvaie va fi prelungit luni seara pentru preluarea spectatorilor la meciul Rapid - CFR Cluj
Tramvaiele 11, 41 și 44 vor avea un program de circulație prelungit luni seara pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul de fotbal Rapid București - CFR Cluj, programat de la ora 20:30, pe Stadionul 'Giulești', anunță Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). Astf
Alba: Înghețul târziu a afectat peste 130 de hectare de livezi
Peste 130 de hectare de livezi au fost afectate de înghețul târziu din primăvara acestui an în județul Alba, a informat vineri Instituția Prefectului. 'Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba s-a reunit vineri, 16 mai 2025, în ședință extraordinară, pentru a analiza și aproba Raportul de sinteză privind p
MApN: Un camion al unei coloane militare franceze s-a răsturnat în Vâlcea; doi militari au fost răniți
Un camion care făcea parte dintr-o coloană militară franceză aflată în tranzit pe ruta Cincu - Smârdan s-a răsturnat vineri în zona podului peste calea ferată din localitatea Jiblea Nouă, pe centura ocolitoare a orașului Călimănești, județul Vâlcea, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN). Coloana era escortată d
Prahova: Depășiri ale concentrației maxim admise de hidrogen sulfurat în zona rafinăriilor; amenzi de 300.000 de lei
Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu - Comisariatul Județean Prahova au aplicat amenzi de 300.000 de lei rafinăriilor din arealul municipiului Ploiești, după ce stațiile automate de monitorizare de la limita amplasamentelor industriale au indicat depășiri ale concentrației maxime admise pentru indicatorul hidrogenului sulfurat (H2S).
Galați: Explozie de la o butelie într-un imobil din localitatea Liești; două persoane cu arsuri
Pompierii militari au intervenit, vineri, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un imobil din localitatea Liești, după ce o butelie a explodat, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Galați Potrivit sursei citate vineri, jurul orelor 13:45, ISU Galați a înregistrat un apel 112 cu privire l
Brăila: Două rezervoare îngropate, încărcate cu păcură amestecată cu apă, descoperite în timpul unor lucrări de construire
Două rezervoare încărcate cu păcură amestecată cu apă au fost descoperite într-un cartier din municipiul Brăila, în timpul unor lucrări de modernizare a spațiilor publice, în acest caz Garda de Mediu dispunând măsuri de decontaminare și transport a deșeurilor periculoase provenite din cele două rezervoare subterane.
TPBI: Șapte autobuze vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană'; stația 'Știrbei Vodă', suspendată
Autobuzele liniilor 122, 137, 168, 226, 311, 368 și N121 vor opri, de sâmbătă, în noua stație 'Luterană', iar stația 'Știrbei Vodă' a fost suspendată, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public (TPBI). Astfel, autobuzele vor circula pe noul culoar unic dedicat transportului public cre
DGPMB: Femeie de 56 de ani căzută în fața metroului într-o stație din Sectorul 2
Echipaje de pompieri din cadrul ISUBIF, precum și echipaje de prim-ajutor intervin, vineri, pentru salvarea unei femei în vârstă de 56 de ani, căzută în fața unui tren de metrou într-o stație din Sectorul 2 al Capitalei, când acesta intra în stație. 'În prezent activitățile sunt în dinamică
Producția de gaze a scăzut cu 1,3% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 107,5% (INS)
Producția de gaze naturale utilizabile a României a fost, în primele trei luni din 2025, de 1,918 milioane tone echivalent petrol, cu 24.900 tep sub cea din perioada similară a anului trecut (minus 1,3%), conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, în primul trimestru din acest a
O delegație de consilieri municipali PAS de la Chișinău - în vizită la Brașov
O delegație de consilieri municipali de la Chișinău vizitează, în aceste zile, Brașovul, ei întâlnindu-se vineri, la Primărie, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, și cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea. Delegația este condusă de președinta Fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa.