ROMÂNI CU POVEŞTI/Biologul Ghizela Vonica: România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante

Biologul Ghizela Vonica, directorul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, şi-a schimbat viaţa şi s-a apucat de sport, devenind vicecampioană mondială şi campioană europeană la alergare montană, după ce a învins cancerul. De atunci, viaţa ei este o aventură incredibilă, în care îşi depăşeşte limitele şi demonstrează că ambiţia şi munca pot îndeplini orice vis.
Un om modest, o cercetătoare veselă, lăudată de colegii de la muzeu pentru ceea ce face, Ghizela se antrenează pentru campionatul mondial master de alergare montană din 2024 din Spania şi finala campionatului XTERRA SUA.
"Cred că cea mai valoroasă competiţie este titlul de vicecampioană mondială master, la categoria 45 - 50 de ani. După acest rezultat, lumea sportivă te cunoaşte, te apreciază sau te invidiază, dar eşti în centrul atenţiei. De obicei, vreau mai mult şi trebuie să recunosc că îmi place competiţia chiar şi cu mine însămi, dar ascult întotdeauna corpul şi sunt atentă la alimentaţie şi pregătirea fizică. În viitor, pregătesc o cursă lungă de 116 km, care va fi în Croaţia, în aprilie 2024, şi până atunci în fiecare lună am ca obiectiv concursuri cu curse lungi între 60 - 80 km. În septembrie 2024 am două obiective importante: campionatul mondial master de alergare montană din Spania şi finala campionatului american XTERRA SUA, pentru care am avut calificare acum câteva zile în Portugalia, unde am obţinut locul întâi cu echipa mixt şi locul întâi la feminin", spune Ghizela Vonica.
Sursa foto: Ghizela Vonica/Facebook.com
Atât de mult îi place să alerge pe dealuri şi pe munţi, încât şi pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, va purta tricolorul într-o cursă de 25 de kilometri, care are loc la Cluj-Napoca.
"În minivacanţa de 1 Decembrie, eu alerg la Cluj-Napoca pe unul dintre traseele propuse de alergători, cu tricolorul pe mine, condiţie obligatorie impusă în regulament. Anul acesta alerg 25 km, dar am alergat şi cursa de 15 km în alţi ani, pentru că, trebuie să-ţi spun, de 1 Decembrie alerg de 5 ani, de la primele ediţii. Este o cursă pe dealurile Clujului, cu livezi, grădini şi cu noroi, dar frumoasă", a declarat pentru AGERPRES Ghizela Vonica.
După ce a alergat şi a putut observa şi natura din alte ţări, atât ca sportiv, dar şi ca biolog, Ghizela Vonica este convinsă că "România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante sau animale".
"România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante sau animale, doar trebuie să ieşi în natură şi să deschizi ochii. Natură nu înseamnă doar vara când e soare, fiecare moment, fiecare anotimp sau vreme îţi oferă sentimentul de satisfacţie, de bucurie... doar să încerci. Scuza multora este timpul. Nu există aşa ceva, timp este pentru orice, voinţă nu există şi de multe ori limitarea este psihologică, în capul fiecăruia. De multe ori două picioare te pot purta în locuri în care nu ai visat că vei ajunge, întâlneşti specii rare de plante sau protejate pe care le-ai putut admira probabil doar în cărţi, poţi mirosi natura şi poţi să o atingi, îţi foloseşti de fapt toate simţurile. Abia atunci când eşti acolo, în natură, poţi observa că Dumnezeu a făcut totul perfect. Aceasta este fericirea pentru mine, nimic nu se compară cu ea", a mărturisit Ghizela Vonica.
Sursa foto: Ghizela Vonica/Facebook.com
În urmă nu cu mulţi ani, Ghizela lupta pentru viaţa ei. În 2016, a mers la medic şi a descoperit că are cancer, în stadiul 3. După mai multe operaţii, chimioterapie şi internări în spitale, a reuşit să învingă boala şi s-a apucat de alergat. Şi nu numai. A învăţat ce înseamnă să te hrăneşti sănătos, după ce i-a fost extirpată o bucată din stomac şi din intestin. În prezent, îi ajută, voluntar, pe alţi bolnavi să aibă o alimentaţie corectă. Perioada în care a fost bolnavă a însemnat cea mai mare încercare a vieţii. Acum Ghizela aleargă în cursele cele mai dificile din ţară şi nu numai.
"Ca sportiv pot spune că sunt mai multe intensităţi de emoţie. Mă bucură faptul că termin cursele de multe ori cu un record de timp pentru mine sau pe podium, dar am emoţii şi pentru colegii mei, la fel de mari ca şi pentru mine. În concursuri se simt stresul şi competitivitatea şi de multe ori îl simţi ca pe un război al nervilor, câştigă cel cu un psihic mai bun. Dar emoţii mari am atunci când ajung sus, pe culmile cele mai înalte ale munţilor şi poţi admira în linişte priveliştea. Dar trebuie să-ţi mărturisesc că o competiţie fără concurenţă nu mă motivează şi emoţia este minimă", recunoaşte ea.
Dacă mergi în parc şi în împrejurimile Sibiului, o întâlneşti pe Ghizela Vonica alergând. O vicecampioană mondială şi campioană europeană, iubitoare de natură. Nu ai zice că este cercetătoarea de la Muzeul de Istorie Naturală din centrul Sibiului, unde cei mai mulţi vizitatori sunt copiii. La serviciu este un biolog vesel, care îşi face treaba profesionist. A organizat evenimente muzeale în premieră pentru Sibiu şi nu numai.
Sursa foto: Ghizela Vonica/Facebook.com
"În calitate de sportivă am obţinut mai multe rezultate la concursurile de alergare master (alergători peste 35 de ani, un fel de pensionari ai atletismului). Anul acesta am obţinut 2 victorii importante, locul 2 mondial la concursul din Madeira şi locul 3 european la concursul din Elveţia. În anul 2021 am obţinut titlul de campioană europeană în Italia, dar şi multe alte titluri pe echipe sau individual. Toate aceste titluri au fost obţinute la cursele master de maraton montan. Ca şi specialist în cadrul Muzeului de Istorie Naturală sunt multe de spus, de obicei nu le amestec, nu povestesc la serviciu prea multe despre ce fac în timpul liber şi invers. Mulţi colegi de antrenament nu ştiu ce ocupaţie am sau ce studiez de obicei. La serviciu, activitatea este de multe ori transparentă, concretizată în lucrări de cercetare sau expoziţii şi activităţi educaţionale care necesită timp să le realizezi", arată aceasta.
Membră a echipei de master a României şi a Clubului Sportiv Comunitar din Sibiu, Ghizela Vonica aleargă fără susţinerea unui sponsor, atât de importantă în realizarea performanţelor. Ofertată de străini, ea rămâne loială Sibiului şi României, pe care le reprezintă cu cinste.
"Regretul meu este că nu există un sponsor care să susţină aceste concursuri sau activităţi. Am primit oferte de sponsorizări din exterior, dar sunt limitată pentru că eu sunt loială clubului meu CSC Sibiu, nu îmi doresc alt club şi fac parte din echipa master a României. Deci sunt un produs 100% sibian şi românesc", a concluzionat Ghizela Vonica. AGERPRES/(AS - autor: Isabela Paulescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon