logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: Plimbările în natură, gastronomia şi arhitectura locală, punctele forte ale Deltei şi iarna

Image

Plimbările cu caiacul, gastronomia locală şi arhitectura specifică satului lipovenesc sunt atuurile satelor dobrogene de pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe care pot atrage vizitatori chiar şi în sezonul rece, iar asociaţia Descoperă Jurilovca a obţinut o finanţare europeană pentru dezvoltarea turistică a zonei.

Spre deosebire de ce s-a întâmplat în comunităţile izolate de ape din Delta Dunării, la Jurilovca, comună aflată pe malul lacului Goloviţa, efectele războiului din Ucraina s-au simţit mai puţin, potrivit unuia dintre operatorii turistici din zonă, Ştefan Constantin.

"Anul trecut, am avut două anulări la cazare, după începerea războiului din Ucraina. Noi suntem destul de departe de zona de conflict, la 120-150 de kilometri distanţă de braţul Chilia al Dunării (graniţa româno-ucraineană, n.red.). În ceea ce priveşte cazarea, am avut anul acesta 75% turişti străini, majoritatea cu rezervări făcute încă de iarna trecută. Nimeni nu a anulat sejurul la noi", a declarat pentru AGERPRES Ştefan Constantin.

El le oferă turiştilor plimbări cu caiacul în Deltă şi spune că inclusiv iarna zona este atractivă pentru iubitorii plimbărilor în natură.

"Pe noi, doar gheaţa ne opreşte la mal. Există însă cumva o prejudecată că dacă e frig, nu poţi ieşi pe apă. Încet, lucrurile se schimbă. Clienţii fideli care au încercat şi perioade mai reci, cu vânt şi temperaturi mai scăzute, şi-au dat seama că nu e o mare diferenţă pe apă între vară, toamnă, iarnă. Dimpotrivă, iarna îţi oferă nişte peisaje incredibile", a afirmat Ştefan Constantin.

Plimbările cu caiacul se îmbină perfect cu birdwatching-ul şi pescuitul.

"Pescuitul din caiac la răpitor, în special la ştiucă, este o activitate foarte interesantă, pentru că îţi oferă ce trebuie să ai, adică o dinamică a pescuitului, să mişti barca de colo, colo. Caiacul se mişcă singur. Nu ai nevoie de un vâslaş, de un motor la barcă, doar pescuieşti şi le ai pe toate. Iniţial, mulţi au fost reticenţi, dar şi-au dat seama că se poate. Evident, nu ai confortul dintr-o barcă, nu poţi să-ţi etalezi toate sculele, momelile, dar în momentul în care se agaţă o ştiucă în cârlig, i-ai câştigat pe viaţă", a mai spus Ştefan Constantin.

Pentru locuitorii comunei tulcene Jurilovca, sezonul rece nu mai înseamnă însă o revenire la viaţa de altădată, fiindcă cei mai mulţi bărbaţi muncesc în străinătate, din cauza scăderii resursei piscicole.

"Iarna, aproape 60% din femei au soţii plecaţi în Scoţia, Irlanda, pentru că pescuitul nu mai e ce a fost şi s-au retras acolo. Femeile ori fac repetiţii pentru a cânta la vară, ori se mai adună şi mai vorbim pe reţelele sociale ce mâncare mai facem. Acum, se mai mişcă ceva, pentru că mai avem câteva pensiuni care lucrează chiar şi iarna. Dacă lacul nu e îngheţat, avem noroc că se mai fac plimbări cu caiacul, cu bicicletele. Până la îngheţ, pescarii merg la năvod. Dacă apa e îngheţată, şi noi, femeile, mergem la copcă să pescuim. Chiar ne place la biban. Cred că în doi, trei ani, Jurilovca va avea turişti şi iarna", a spus Daniela Malaş, din satul Jurilovca.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Pescuitul la năvod este o activitate tradiţională specifică zonei Razim-Sinoe, dar anul acesta a fost suspendat oficial de ordinul de prohibiţie a pescuitului aprobat de Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii, din cauză că Dunărea a scăzut la Tulcea sub cota de 50 de centimetri.

"Există studii ştiinţifice care au arătat că nu este o legătură strânsă între nivelul Dunării şi cel al apei din complexul lagunar", a precizat preşedintele asociaţiei de pescari Goloviţa, Cătălin Balaban, care alături de alte organizaţii face demersuri pentru ca activitatea tradiţională să fie legală.

Gastronomia, ca instrument de conservare a patrimoniului local, este un alt atu al satelor lipoveneşti.

"N-am schimbat nimic din reţetele tradiţionale. Marea majoritate a persoanelor care lucrează în bucătăriile pensiunilor păstrează reţetele învăţate acasă. Nu avem reţete modificate. Borşul de peşte este cel mai cerut produs, zacusca din peşte şi saramura de peşte se cer în mod deosebit. Ca desert, avem plăcinta de brânză şi pirojkiile. Reţeta pirojkiilor e simplă, apă, făină şi umplutură cu orez, rahat şi stafide. Se mai fac şi cu varză, dar deocamdată lumea nu prea ştie de ele", a afirmat Daniela Malaş.

Tulcea este unul dintre judeţele cu cele mai multe puncte gastronomice locale din România, însă legalizarea şi fiscalizarea acestora este un punct sensibil care ar urma să fie rezolvat printr-o lege aflată în momentul de faţă în dezbaterea parlamentarilor, potrivit lui Teodor Frolu, membru fondator al asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23 şi iniţiator al legislaţiei privind punctele gastronomice locale (PGL).

"La Camera Deputaţilor este o iniţiativă de lege care şi-a propus să regleze toate componentele unui PGL. Ca să poţi funcţiona, pe lângă partea pe care am rezolvat-o în 2018 cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, pe componenta de siguranţă alimentară şi avizare a PGL-urilor dintr-o bucătărie privată, cea mai complicată e componenta fiscală. Legislaţia nu-ţi permite să funcţionezi ca PGL decât sub o formă juridică, persoană fizică autorizată, societate cu răspundere limitată sau asociaţie familială, care din start înseamnă un contabil, o casă de marcat, lucruri care complică foarte mult. Problema s-ar rezolva pentru persoanele fizice, dacă vreţi, similar cu sistemul de închiriere a camerelor, cu o taxă minimală la primărie, pauşală pe an şi atât. Ar simplifica foarte mult sistemul", a precizat reprezentantul asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Asociaţia Descoperă Jurilovca încearcă să readucă în prim-plan tradiţiile satului lipovenesc şi, prin intermediul grupului de acţiune locală Razim, a accesat o finanţare europeană de circa 48.000 de euro pentru realizarea unui brand al zonei turistice şi un site care să reunească toate atuurile zonei.

"În sezonul rece, încercăm să facem şi turism, dar pe timpul iernii, avem mai mult timp pentru un manual de brand şi strategii. Activităţile din cadrul asociaţiei sunt mai dinamice în sezonul rece, când activitatea turistică e mai redusă", a menţionat preşedintele asociaţiei Descoperă Jurilovca, Paul Condrat.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES



Proiectul asociaţiei se va concretiza în prima parte a anului viitor într-un site care va promova oferta turistică a zonei şi inclusiv agenţii economici care nu sunt membri ai asociaţiei au aşteptări de această iniţiativă.

"Jurilovca primeşte tot mai mulţi turişti şi are din ce în ce mai multe oferte de toate felurile, cazare, mese, experienţe, dar ne îndepărtăm încet de satul ăla tradiţional rusesc. Cererea celor care vin la noi se duce spre un turism de masă, 'dă-mi să mănânc!', 'distrează-mă!' şi cam asta e. Cei care vin la noi au început să nu mai fie atenţi la detaliile satului, de la natură, la cultură, la gastronomie. Cam acolo putem lucra. Nu suntem departe, nu suntem Mamaia, Costineşti sau mai ştiu eu ce alt loc. Suntem încă un sat de lipoveni de pe malul lagunei Razim-Sinoe şi încă putem întoarce oferta noastră spre asta, mai aproape de tot ce au oamenii aici, în bătătura lor, reţeta lor culinară, felul lor de a merge cu barca la Portiţa. Să mergi cu barca la Gura Portiţei într-un solar (aluzie la bărcile rapide care fac transport Jurilovca-Gura Portiţei, n.red.)? Nu. Du-te cu vela, cum se duceau pescarii cu parusul! E altceva. Cu alte cuvinte, hai să eliminăm cât putem kitschul şi să fim cât mai autentici, pentru că putem. Dacă nu o facem noi acum, generaţia viitoare nu va putea să facă asta sigur, iar Jurilovca se va transforma într-o altă localitate unde se face turism de masă, neinteresant, mediocru. Noi nu vrem asta", a afirmat Ştefan Constantin.

În comuna Jurilovca sunt autorizate aproape 30 de pensiuni, iar alte cinci sunt pe cale să obţină avize de funcţionare.

În judeţul Tulcea există circa 40 de PGL-uri. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon