logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: După 600 de zile de la invadarea Ucrainei, refugiaţii se luptă cu traumele războiului

Image

La 600 de zile de la debutul războiului din Ucraina, refugiaţii ucraineni ajunşi în judeţul Mureş, în majoritate femei şi copii, se luptă cu multe nevoi, în lipsa unor venituri stabile, dar cele mai dificil de înfruntat sunt traumele trecutului.

"Acum 600 de zile era data de 24 februarie 2023. Pentru refugiaţi, 600 de zile trăite departe de casă, într-o stare de incertitudine şi disconfort. În timpul acestor 600 de zile, refugiaţii au căutat adăpost, au fost deseori evacuaţi, s-au preocupat de asigurarea resurselor de bază, au depus eforturi pentru integrarea într-o societate nouă şi se luptă încă cu traumele trecutului", ne-a relatat preşedintele Asociaţiei Suryam, Marius Dumitrescu, cel care, alături de Crucea Roşie Mureş, a fondat în iunie 2022 Proiectul 'Mures Hub protejează sănătatea refugiaţilor ucraineni'.

 



Prin acest proiect, ne spune Marius Dumitrescu, Asociaţia Suryam şi Crucea Roşie Mureş au urmărit întărirea coeziunii comunităţii locale cu refugiaţii ucraineni, dar mai ales asigurarea asistenţei medicale pentru aceştia, în urma unei finanţări primite de la Fundaţia United Way România.

De proiectul "Mures Hub" au beneficiat circa 2.400 de refugiaţi, prin acordarea de asistenţă medicală, medicamente şi analize medicale, iar la finalul perioadei de finanţare, proiectul a fost invitat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) să devină partener, astfel încât activităţile derulate până în acel moment să poată fi continuate.

În ciuda dificultăţilor materiale şi a resurselor financiare tot mai reduse, majoritatea refugiaţilor ucraineni au rămas în România, însă au fost şi familii care au decis să se întoarcă în ţara lor, cum este cazul familiei formate din Galina (străbunica în vârstă de 78 de ani), Olena (bunica în vârstă de 55 de ani), Galina (o mamă în vârstă de 32 de ani) şi Kira (o fetiţă în vârstă de 8 ani).

"Suntem din Zaporizhzhya (Zaporojie - n.r.). Din cauza războiului, copilul meu şi cu mine am părăsit Ucraina şi am ajuns în Târgu Mureş. Ulterior, mama şi bunica mea au sosit. Am lucrat în bucătărie mai bine de un an. (...) Pe durata şederii noastre în Târgu Mureş, ne-am simţit foarte susţinuţi de Mures Hub şi am putut primi ajutorul de care aveam nevoie. Chiar înainte de a ajunge în România, bunica mea avea probleme constante cu tensiunea arterială. Aici, la Târgu Mureş, medicii au putut selecta medicamentele potrivite, iar Mures Hub le-a furnizat gratuit. De aceea, bunica mea a uitat chiar ce înseamnă hipertensiune", le-a scris Galina, mama fetiţei, binefăcătorilor lor de la Mures Hub.

Marius Dumitrescu a arătat că ajutorul oferit nu s-a oprit aici, fiindcă Olena, "mama familiei", a primit medicamente gratuite pentru problemele sale de sănătate, inclusiv ochelari speciali pentru vedere.

"Kira, micuţa artistă, a avut mereu acces la medicamentele de care avea nevoie pentru a-şi menţine sistemul imunitar în formă. Chiar şi Galina, mama, a avut propriile provocări de sănătate, dar Mures Hub a fost acolo pentru a-i asigura tratamentul necesar şi suportul pentru recuperare. Cu generozitatea comunităţii, au putut depăşi obstacolele şi au continuat să se bucure de viaţa lor. Cu toate acestea, din păcate, recent, familia a fost nevoită să se întoarcă în Zaporojie, un oraş aflat pe linia frontului, deoarece viaţa în România a devenit dificilă fără mijloace financiare suficiente. Povestea lor este o mărturie despre puterea familiei şi despre sprijinul oferit de comunitate în vremuri dificile", a arătat Marius Dumitrescu.

El ne spune că, de la plecarea lor din România, membrii familiei respective stau deseori în buncăre pentru a se proteja de bombardamente şi că Galina şi-ar fi dorit să se reîntoarcă, astfel încât să îşi ştie copilul în siguranţă, însă nu îşi mai poate convinge mama şi bunica, aşa că a decis să rămână alături de ele.

Alte familii, cum e şi cea a unui dezvoltator software, Ievgeniia, în vârstă de 44 de ani, din Harkov, au rămas în România şi s-au integrat, urmărind, în acelaşi timp, să îşi sprijine conaţionalii.

 



"Suntem din oraşul Harkov, care se află la 20 de kilometri de graniţa cu Rusia. Din prima zi a războiului, regiunea a fost supusă bombardamentelor cu mortiere şi artilerie grea. Locuinţa noastră a fost avariată şi am scăpat ca prin minune, părăsind oraşul. Mama mea, Valeriia (77 de ani), este veterană în muncă şi donator onorific. A lucrat mulţi ani în producţia de bunuri periculoase, unde s-a îmbolnăvit de astm şi, mai târziu, de cancer. Are nevoie constantă de tratament şi îngrijire, deoarece ea însăşi nu merge bine şi nu poate face mare lucru. Soţul meu, Igor (43 de ani), este o persoană cu handicap, diagnosticat cu spondilită anchilozantă. Are dureri constante şi are nevoie de medicamente. A suferit două operaţii de înlocuire a şoldului. Ultima intervenţie a fost efectuată de excelentul chirurg dr. Ruso, într-o clinică privată din Târgu Mureş. Din păcate, spitalul de stat ne-a refuzat. Între timp, un număr mare de oameni din toată România ne-au ajutat să strângem bani. Acum, soţul meu predă gratuit cursuri de informatică pentru copii şi adulţi ucraineni în Mures Hub. Acest lucru îl face să se simtă util şi îi face viaţa mai bună", a dezvăluit Ievgeniia într-un tutorial trimis iniţiatorilor proiectului.

Familia a spus că iubeşte foarte mult Ucraina, dar că în condiţiile actuale nu se poate întoarce din cauza lipsei medicamentelor, a întreruperilor alimentării cu căldură şi electricitate şi din cauza pericolului general reprezentat de război.

"Este foarte greu să supravieţuieşti în astfel de condiţii, fără medicamente, căldură şi electricitate. În România am întâlnit mulţi oameni care ne-au ajutat cu nevoile noastre de bază. Mures Hub ne-a ajutat să obţinem medicamente, încă din prima zi. Fără ajutorul acestei organizaţii traiul nostru aici nu ar fi fost posibil. Există mari dificultăţi în obţinerea medicamentelor pe reţete compensate, într-o farmacie obişnuită. Compania de asigurări nu funcţionează aşa cum ar trebui. Depunerea documentaţiei pentru ajutorul de handicap, fără sprijinul unui interpret, este o sarcină extrem de dificilă. În prima jumătate a anului nu am putut obţine ajutorul unui medic de familie, pentru că nimeni nu ne-a putut înscrie. Medicii ne-au acceptat gratuit din proprie iniţiativă. Fiecare sarcină simplă s-a transformat într-o mare problemă. Acum avem o organizaţie care ne ajută să rezolvăm astfel de probleme şi suntem extrem de recunoscători pentru asta", a mai spus Ievgeniia.

Potrivit lui Marius Dumitrescu, în România sunt mii de refugiaţi care nu-şi pot satisface singuri nevoile de bază, iar aceşti oameni au mare nevoie de ajutor, aşa cum e şi cazul Tetianei, care a sosit la Târgu Mureş în luna martie 2022, alături de cei doi copii ai ei, de 6 şi 7 ani, după ce casa le-a fost aproape distrusă de bombardamentele invadatorilor.

 



În Ucraina au rămas fiul ei de 22 de ani şi soţul, care luptă în cadrul Armatei ucrainene, şi speră ca, la un moment dat, să îşi reîntregească familia, acasă. Până atunci însă, Tetiana a decis să îşi înscrie copiii într-o şcoală românească, astfel încât să îi ajute să se integreze.

 



Unul dintre copii, Ivan, a fost diagnosticat în Ucraina cu Sindromul Charcot Marie Tooth, diagnosticul fiind confirmat şi de către medicii români şi, datorită acestui proiect, copilul a beneficiat de asistenţă de specialitate.

"Mulţumesc mult lui Marius Dumitrescu şi întregii echipe Mures Hub pentru că aţi făcut tot posibilul pentru a ajuta refugiaţii! Fiul meu este cu dizabilităţi şi, datorită echipei Mures Hub, nu a dus niciodată lipsă de medicamente sau de tratamentul necesar bolii sale! Datorită Mures Hub, am primit orteze speciale de purtat în timpul somnului, dar şi pentru mers, ne-a plătit şedinţe de kinetoterapie cu câteva luni înainte. Vanya ar fi avut complicaţii uriaşe fără voi. Vă mulţumesc pentru ajutor!", le-a scris Tetiana Khizhko iniţiatorilor proiectului.

În ciuda dificultăţilor cu care se confruntă, mai ales că unii şi-au pus toată viaţa într-o valiză şi au plecat, refugiaţii ucraineni s-au arătat impresionaţi de bunătatea pe care au regăsit-o în rândul românilor, de bogăţiile şi frumuseţea României, dar mai ales de sentimentul de securitate pe care această ţară li-l oferă.

Lena din Harkov, în vârstă de 35 de ani, mamă a doi copii, ajunsă în zona oraşului Reghin, ne-a spus că acest război i-a demonstrat că bunurile materiale pot fi lesne pierdute, că în câteva clipe poţi rămâne fără nimic, deşi ai agonisit toată viaţa, şi că România i-a oferit, ei şi copiilor, bucuria de a rămâne în viaţă.

"A fi în viaţă şi a te simţi în siguranţă sunt cele mai importante lucruri de care poate mulţi nu sunt conştienţi", ne-a declarat Lena. AGERPRES/(A, AS - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Sursa foto: Proiectul Mureş Hub

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon