Ciolacu: Am ajuns la un compromis cu Ucraina privind minorităţile; drepturile acestora trebuie să fie în oglindă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică seara că s-a ajuns la un compromis cu autorităţile ucrainene privind drepturile românilor din această ţară şi că va anunţa detalii despre acest lucru în timpul vizitei pe care o va efectua la Kiev.
"Am ajuns la un compromis şi în ceea ce priveşte minorităţile. (...) Cu certitudine de la Kiev o să fac un anunţ şi eu şi primul-ministru al Ucrainei, fiindcă drepturile minorităţilor trebuie să fie în oglindă. Ce facilităţi şi ce drepturi au ucrainenii pe teritoriul României, aceleaşi drepturi le vrem şi noi în Ucraina. Şi plus că sunt foarte mulţi români, de etnie română, care participă la războiul din Ucraina", a spus Marcel Ciolacu, la Prima News.
El a confirmat că s-a găsit înţelegere la partea ucraineană şi că în acest moment sunt drafturi pregătite pentru acest lucru "de modificări legislative".
"În oglindă aceleaşi drepturi care sunt în România trebuie să fie şi pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce priveşte minorităţile. Mai mult, limba moldovenească să nu mai existe, fiindcă ea n-a existat niciodată. Este o invenţie a Federaţiei Ruse, mai ales pentru Basarabia, pentru cetăţenii români de pe teritoriul Basarabiei, ca să nu se mai numească români, să se numească moldoveni", a arătat Ciolacu.
Referitor la drepturile religioase ale românilor din Ucraina, premierul a menţionat că există un dialog şi pe acest subiect.
"Am avut şi această abordare a preluat consilierul de stat domnul Olinici (Ciprian Olinici - secretar de stat pentru Culte). Are un dialog din acest moment şi cu partea ucraineană. Acolo s-a rupt biserica de Patriarhia din Rusia. E un lucru mult mai complex, dar încercăm să le aşezăm", a transmis Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că România este unul dintre susţinătorii aderării la Uniunea Europeană a Ucrainei şi a Republicii Moldova şi că există, şi în acest context, negocieri şi "solicitări îndreptăţite ale statelor vecine".
Întrebat în ce constă angajamentul României în parteneriatul strategic anunţat în timpul vizitei preşedintelui Zelenski în ţara noastră, premierul a arătat că este atributul constituţional al şefului statului de a iniţia şi de a semna parteneriate strategice, conform Constituţiei, şi că acesta trebuie să ofere informaţii.
"Am avut anumite discuţii cu preşedintele Zelenski în ceea ce priveşte acest parteneriat strategic. El a fost propus în timpul vizitei şi creionat în timpul vizitei şi presupun că o să vorbesc mai multe şi cu domnia sa şi când voi merge la Kiev şi cu primul-ministru Denys Shmyhal. Deci, nu sunt eu în măsură de a detalia. (...) El este declanşat, în momentul acesta sunt negocierile dintre Preşedinţia României şi a Ucrainei şi sunt ferm convins că în perioada următoare se va şti", a adăugat Ciolacu.
Răspunzând unei întrebări, premierul a mai spus că "este o exclusă o navigaţie pe canalul Bîstroe în scopuri comerciale, în acest moment" şi a precizat că va avea discuţii şi la Kiev cu preşedintele Zelenski despre tranzitul cerealelor ucrainene.
"Sper ca la Kiev, şi am şi spus preşedintelui Zelenski când a venit, că e mult prea axat acest tranzit al cerealelor pe zona rutieră şi avem soluţii mult mai bune pe zona feroviară şi pe Dunăre şi cred că vom veni cu foarte multe lămuriri şi cu o altă abordare", a precizat Ciolacu.
Referitor la informaţiile că preşedintele Zelenski şi-a anulat discursul pe care ar fi trebuit să îl ţină în Parlamentul României, Marcel Ciolacu a menţionat că acesta i-a spus că nu a avut planificat un astfel de discurs.
"Eu l-am întrebat pe preşedintele Zelenski şi mi-a zis că nu a avut de la început planificat un discurs în Parlamentul României. Eu fiind între persoanele care mi-aş fi dorit să aibă un discurs în Parlamentul României, şi a zis că nu a avut (planificat - n.r.) (...) Eu îmi făcusem programul astfel încât să merg la Parlament, dar pe urmă, de dimineaţă, am fost anunţat că preşedintele Zelenski nu doreşte să aibă un discurs în Parlament. (...) Poate a fost intenţia noastră, a românilor şi nu se închisese un acord cu partea ucraineană. Nu cred că un preşedinte al oricărui stat poate fi împiedicat de către o persoană să nu aibă un discurs în Parlamentul României", a conchis Ciolacu. AGERPRES/(A - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Preda)
Citiţi şi:
* Ciolacu: Păcănelele în zona rurală nu au ce căuta; vor fi organizate în afara oraşelor
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ BEC: Procesul de vot s-a desfășurat în condiții de deplină legalitate și transparență
Procesul de vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat, până la acest moment, în condiții de deplină legalitate, transparență și conformitate cu normele în vigoare, nefiind semnalate incidente de natură să afecteze exprimarea liberă, corectă și neîngrădită a voinței electorale a cetățenilor, precizează dum
Prezidențiale2025/ AEP: Aproape 1.600.000 de români au votat în diaspora până duminică la ora 20:00
Aproape 1.600.000 de alegători au votat în diaspora până duminică la ora 20:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/AEP: Până la ora 20:00 au votat 11,2 milioane de alegători (62,74%)
Până la ora 20:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 11.286.075 de alegători, reprezentând 62,74% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ MAE: În acest moment nu există nicio secție în străinătate care să nu aibă buletine de vot
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a informat că, în acest moment, nu există nicio secție în străinătate care să nu aibă buletine de vot. MAE amintește că au fost aprobate solicitările mai multor secții care, 'din prudență, au solicitat să le fie redistribuite de la alte secții buletine de vot conform prevederilor legale'.
Prezidențiale2025/USR face apel către Poliția Română să urgenteze transferul buletinelor de vot pentru Ilfov
Uniunea Salvați România face apel către Poliția Română să urgenteze transferul buletinelor de vot pentru județul Ilfov. '25 de secții de votare din Ilfov au rămas fără buletine de vot. Biroul Electoral Județean a decis, potrivit legii, suplimentarea buletinelor de vot. Transferul trebuie făcut de Poliția Română. Sunt câteva
LIVE UPDATE Prezidenţiale2025/ Prezenţa la vot
Până la ora 19:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 10.700.080 de alegători, reprezentând 59,48% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Dintre cei 10.700.080 de alegători care au votat
Prezidențiale2025/ AEP: Peste 1.533.000 de români au votat în diaspora până duminică la ora 19:00
Peste 1.533.000 de alegători au votat în diaspora până duminică la ora 19:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Prezența la urne în străinătate este semnificativ mai mare decât la primul tur al alegerilor prezidențiale
Prezidențiale2025/AEP: Până la ora 19:00 au votat 10,7 milioane de alegători (59,48%)
Până la ora 19:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 10.700.080 de alegători, reprezentând 59,48% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/George Tuță: Am votat pentru a-mi păstra șansele de a face administrație predictibilă și eficientă
Primarul Sectorului 1, George Tuță, a declarat că a votat duminică pentru 'a-și păstra șansele' de a face administrație predictibilă, eficientă și civilizată. 'Eu am votat rațional. Am votat pentru a-mi păstra șansele de a face tipul de administrație pe care mi-l doresc. Unul predictibil, eficient, civilizat, racordat la valorile europene', a s
Prezidențiale2025/ Țărnea (MAE): Vedem semnele interferenței ruse - campanie virală de fake news pe platforme de social-media
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Țărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale 'interferenței ruse' în procesul electoral de alegere a președintelui României. <blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">During Romania’s ongoing presidential
Prezidențiale2025/ AEP: A fost depășit pragul de 1,5 milioane votanți în diaspora
Peste 1,5 milioane de cetățeni români au votat în diaspora până duminică, la ora 18:30, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/ AEP: Peste 1.460.000 de români au votat în diaspora până duminică la ora 18:00
Peste 1.460.000 de alegători au votat în diaspora până duminică la ora 18:00, la cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/AEP: Până la ora 18:00 au votat aproape 10 milioane de alegători (55,57%)
Până la ora 18:00 au votat, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 9.996.371 de alegători, reprezentând 55,57% din numărul celor înscriși în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Prezidențiale2025/Nicușor Dan, prezent în Regie, salută faptul că tinerii au ieșit în număr mare la vot
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost prezent duminică după-amiază la o secție de votare din Regie, pentru a-i saluta pe tinerii care au ieșit în număr mare la urne. 'E un moment important pentru România și e normal să avem emoții. (...) Sunt foarte bucuros (că tinerii au ieș
Prezidențiale2025/AEP: Observatorii internaționali și reprezentanții instituțiilor mass-media străine pot asista la operațiunile birourilor secțiilor de votare
Observatorii internaționali și reprezentanții instituțiilor mass-media străine pot asista la operațiunile birourilor electorale ale secțiilor de votare în baza acreditării emise de Autoritatea Electorală Permanentă. Precizările au fost făcute duminică de AEP. Listele organizațiilor, instituțiilor și organismelor străine și instituțiilor me