REPORTAJ/Harghita: Târgul de Toamnă al produselor tradiţionale şi Festivalul Mierii din Miercurea-Ciuc, evenimente ce încurajează alimentaţia sănătoasă

Un număr de 126 de producători şi meşteşugari participă, vineri şi sâmbătă, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la Târgul de Toamnă al produselor locale tradiţionale şi la Festivalul Mierii, evenimente care sunt foarte iubite în oraş şi care încurajează alimentaţia sănătoasă.
Pe platoul din Piaţa Libertăţii se află standurile cu produse alimentare, cum ar fi preparate din carne, lactate, turtă dulce, pâine de casă şi prăjituri, zacuscă, dulceţuri şi siropuri, dar şi legume şi fructe de sezon.
De asemenea, pe tarabele frumos decorate se află şi zeci de produse meşteşugăreşti, de la cele realizate de cojocari şi tăbăcari, până la împletituri de răchită, ţesături, bijuterii sau obiecte din lemn.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Csiki Erno este din Zetea şi de 35 de ani este cojocar, blănar şi tăbăcar, iar la târg a venit cu diverse produse specifice, de la portmonee din piele, până la papuci de casă, veste de blană, perne sau covoare.
"Eu aşa m-am născut, cu meşteşugul acesta. Şi bunicii mei asta au făcut şi părinţii, fratele meu face asta, dar şi fiul meu şi băiatul lui. Este un meşteşug de familie şi aşa cred că nu se va pierde", a declarat Csiki Erno.
Nu departe se află şi standul lui Dodo Sandor, din satul Beteşti, care realizează împletituri din răchită, cum ar fi coşuri de diferite dimensiuni, mobilier de grădină sau alte obiecte de uz casnic. Are 63 de ani şi de peste 40 ani practică acest meşteşug, pe care i l-a transmis şi fiului său, acesta realizând, în plus, şi produse de lemn de uz casnic.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
"Nu contează de când fac meseria asta, ci că în fiecare zi am ceva de învăţat", a ţinut să puncteze Csiki Erno.
El mărturiseşte că toată familia cunoaşte acest meşteşug, dar nu ştie dacă cei tineri vor duce tradiţia mai departe, întrucât se îndreaptă spre meserii mai bănoase.
"Noi, la vârsta noastră, trăim din asta, ne este suficient, dar tinerii vor bani mai mulţi", a adăugat bărbatul.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Una dintre figurile populare la târgurile organizate în Miercurea-Ciuc este Kányádi Vilma, din localitatea Porumbenii Mari. Are 73 de ani, realizează ţesături manuale şi vorbeşte cu mare bucurie despre tradiţia moştenită de la bunici şi pe care a transmis-o mai departe.
"Mă bucur că mi-a rămas tradiţia de la bunica mea şi o pot transmite mai departe. (...) Le-am învăţat pe fetele mele şi încurajez pe toată lumea să se apuce de un meşteşug şi cine doreşte, eu îl învăţ, în atelierul meu. (...) Nu e greu, cui îi place munca, acela din inimă şi cu bucurie face. Eu aşa mă bucur când lucrez! Mă întreabă colegii mei de ce mai lucrez şi le spun că sunt bucuroasă dacă fac zece centimetri sau un metru şi sunt bucuroasă şi când ştiu că cei care le folosesc se bucură şi se gândesc la mine", a spus Kányádi Vilma.
Paralel cu Târgul de Toamnă al produselor tradiţionale se desfăşoară şi Festivalul Mierii, în cadrul căruia pot fi cumpărate numeroase produse apicole, aduse de cei 20 de apicultori din judeţ.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Jakab Ernő, din Lupeni, produce miere certificată bio şi are la vânzare diverse sortimente, precum miere de tei, salcâm, rapiţă, miere de soc sau de mană. De asemenea, oferta sa mai cuprinde şi polen, creme sau lumânări de ceară.
Spune că anul 2023 a fost unul destul de bun pentru apicultori, dar se plânge că vânzările sunt reduse şi că unii consumatori preferă să cumpere miere din supermarketuri, chiar dacă, susţine el, aceea "nu este miere curată".
Printre expozanţi se află şi Kovacs Csaba, apicultor din Băile Tuşnad, care este foarte mândru de produsele sale, el recomandând tuturor să încerce mierea de mană, dar şi mierea de tei, ambele cu proprietăţi deosebite.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
"Mierea de mană este produsă în zona unde sunt păduri de conifere, numai acolo se face, în luna august şi nu în fiecare an, ci numai când sunt ani secetoşi. E foarte bună pentru plămâni, pentru sistemul nervos şi pentru stomac, dar are şi proprietăţi antioxidante. Deci, dacă există inflamaţie în corpul nostru, atunci este foarte bună. Sunt mândru şi de mierea mea de tei, care este un fel de calmant pentru cine nu poate dormi noaptea, dar e bună şi pentru căile respiratorii", a afirmat Kovacs Csaba.
Pe taraba sa, printre borcanele de miere, se află şi o medalie, câştigată anul trecut la un concurs de profil, semn că produsele sale sunt de calitate.
"De aceea sunt cel mai mândru, pentru că nu trebuie să fii apicultor foarte mare şi cu etichete frumoase, ci e important ce conţine produsul", a punctat Kovacs Csaba.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Standul lui Laszlo Piroska, din Odorheiu Secuiesc, este unul foarte bogat, cumpărătorii putând alege diverse sortimente de miere, dar şi lumânări de ceară sau alte produse apicole.
"Recomand mierea cu muguri de brad, am pus miere de salcâm pe muguri de brad şi este foarte bună împotriva tusei sau mierea cu propolis, care e foarte bună pentru durerile de gât, pentru inflamaţii. Avem foarte multe feluri de lumânări din ceară de albine şi avem şi fagure, dar şi căpăceală, care este foarte bună pentru imunitate. Avem şase feluri de miere: polifloră, tei, rapiţă, de pădure, de floarea soarelui, de salcâm", a precizat Laszlo Piroska.
Aceasta se plânge că preţul mierii stagnează de trei ani, în vreme ce cheltuielile au crescut, dar speră că situaţia se va îmbunătăţi.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
"Preţul e foarte slab, de trei ani nu am mai crescut preţul, iar cheltuielile sunt în creştere. Acum e foarte greu pentru apicultori, dar sperăm că va fi şi mai bine", a spus Laszlo Piroska.
Mierea apicultorilor prezenţi la Miercurea-Ciuc va concura în cadrul concursului de miere "Nektária", produsele participante fiind expuse în holul Consiliului Judeţean Harghita.
Evenimentul de la Miercurea-Ciuc este organizat de Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Harghita, în colaborare cu Primăria Miercurea-Ciuc, Asociaţia Fermierilor Secui şi Cavalerii Mierii şi are rolul de a promova produsele tradiţionale şi de a încuraja consumul de alimente sănătoase.
Foto: (c) GINA STEFAN / AGERPRES FOTO
Prezent la deschiderea oficială a târgului, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, pentru AGERPRES, că popularitatea acestor târguri a crescut foarte mult, semn că oamenii apreciază produsele tradiţionale.
"Eu cred că alimentaţia sănătoasă trebuie să fie pe primul loc şi trebuie să fie la îndemâna oamenilor posibilitatea de a cumpăra produse ecologice şi sănătoase. Şi cred că, prin organizarea acestor târguri - atât târgurile lunare, cât şi cele trei târguri mari trimestriale -, ajutăm foarte mult ca producătorii să realizeze o legătură cu cumpărătorii şi cumpărătorii să discute, să se simtă bine şi să cumpere produsele de care au nevoie, pentru familia lor, pentru cadouri sau pentru orice eveniment. (...) Pot să spun că, de când organizăm aceste târguri, suntem în creştere exponenţială. (...) Este o direcţie bună şi deja acum avem mulţi producători care şi-au angajat întreaga familie, au accesat fonduri guvernamentale şi europene. Deci, e o provocare, dar, totodată, este şi o oportunitate", a conchis Borboly Csaba.
Viceprimarul din Miercurea-Ciuc, Bors Bela, subliniază că municipalitatea este foarte mândră de acest târg, care are loc în inima oraşului, şi arată că numărul mare al producătorilor dovedeşte că este nevoie de astfel de evenimente.
El a punctat faptul că aceste târguri au generat şi "un turism gastronomic", oamenii din împrejurimi şi din alte zone venind la Miercurea-Ciuc pentru a cumpăra produse alimentare tradiţionale.
Târgul de Toamnă al produselor tradiţionale şi Festivalul Mierii vor continua şi sâmbătă, când sunt programate mai multe evenimente conexe, cum ar fi spectacole şi activităţi meşteşugăreşti. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon