REPORTAJ Inteligenţa artificială, adusă de profesori universitari în ceştile de cafea savurate la Sibiu

Cafeaua realizată din boabe selectate cu ajutorul inteligenţei artificiale este una dintre cele mai apreciate în Sibiu, deşi majoritatea clienţilor care preferă această cafea nici nu bănuiesc că în ceaşca lor s-a "amestecat" un an de studiu la Universitatea "Lucian Blaga" (ULBS), pasiune, inovare şi munca unui fost student, ajutat de doi profesori, care au explicat cum poate ajuta inteligenţa artificială cafeaua să fie şi mai bună, în cadrul programului "Noaptea Cercetătorilor".
Foto: (c) Arhiva personală Iulian Chirilov
Totul a început în urmă cu un an, când studentul Iulian Chirilov, care lucra deja într-o cafenea din Sibiu, le-a propus profesorilor săi, Olga Drăghici şi Otto Ketney, o lucrare de disertaţie despre cafea şi inteligenţa artificială, care să-l ajute să obţină o cafea foarte bună, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din Sibiu.
"Noi separăm boabele bune de cafea, de cele mai puţin bune. Selecţia se face cu ajutorul inteligenţei artificiale. Eu am fost tutorele lui Iulian Chirilov şi ştiind pasiunea lui Iulian şi pasiunea lui Otto, le-am făcut legătura. Eu i-am mai ajutat în procesul de prăjire, pentru că noi mai avem un aparat care permite să facă analiză", a declarat profesoara Olga Drăghici, pentru AGERPRES.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Iulian Chirilov împreună cu îndrumătoarea lui, profesoara Olga Drăghici, l-au adus în echipă şi pe profesorul Otto Ketney, toţi trei pasionaţi de cafea şi preocupaţi să ofere calitate consumatorilor. Otto Ketney predă Etică profesională şi Legislaţie în domeniul protecţiei consumatorilor la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului din Sibiu.
"Noaptea Cercetătorilor" a adus astfel la Sibiu şi o invitaţie la cafea. O altfel de cafea. "Inteligenţa artificială în lumea cafelei: o abordare nouă a analizei boabelor de cafea" este experimentul prezentat de cei doi profesori sibieni. Pe o măsuţă unde se aflau multe boabe de cafea, o cutie cu boabe lipite pe ea, dar care ulterior am descoperit că avea mulţi senzori, un microscop, câteva fire şi un laptop, aşa am intrat în lumea cafelei îmbunătăţite cu ajutorul inteligenţei artificiale.
"O invitaţie ştiinţifică la o cafea. În această prezentare vom explora utilizarea revoluţionară a inteligenţei artificiale (AI) în domeniul analizei boabelor de cafea. Această tehnologie foloseşte imaginile de înaltă rezoluţie şi învăţarea automată pentru a oferi măsurători şi evaluări precise, optimizând atât calitatea, cât şi cantitatea producţiei de cafea. Inovaţia de la baza muncii noastre este un algoritm AI capabil să numere boabe de cafea individuale, precum şi să diferenţieze boabele întregi de cele rupte. Şi credeaţi că e totul despre ... o simplă cafea...", aşa arăta invitaţia ULBS la acest experiment din cadrul acţiunii "Noaptea Cercetătorilor".
Foto: (c) Arhiva personală Iulian Chirilov
Cu ajutorul experimentului de la ULBS, orice cafegiu sau orice pasionat de ştiinţă a descoperit că boabele de cafea, cele care nu sunt sănătoase, pot fi îndepărtate de cele bune, foarte precis, cu ajutorul unui microscop, al unor senzori şi al unui program care transmite prăjitorului de cafea nu doar date despre boabe, dar şi preferinţele celui care urmează să savureze cafeaua.
"Avem un algoritm care practic analizează boabele bune de cele rele. Şi aici este un proces de selecţie prin care se pot alege boabele cele bune cu o acurateţe mult mai bună decât un utilaj tehnologic şi mult mai bun decât un operator uman. Se analizează dimensiunea, forma, aspectul, dimensiunea şanţului (din boaba de cafea n.r.), toate acestea sunt analizate de un algoritm. (...) Se colectează datele cu ajutorul unui soft, care le transmite la un prăjitor de cafea. Tot la prăjitorul acela de cafea mai intră şi nişte informaţii cu privire la comportamentul consumatorilor, cu privire la consumul de cafea, preferinţele lor, gustul la cafea, mai acid, mai puţin acid etc. Sunt foarte multe informaţii care sunt stocate, sunt prelucrate de acest algoritm şi după care să obţine un produs final", a explicat profesorul Otto Ketney.
Foto: (c) Isabela Paulescu/AGERPRES
Potrivit profesorului de la ULBS, clienţii care consumă cafeaua studiată şi îmbunătăţită la facultate se declară foarte mulţumiţi de gustul acesteia.
"Noi am reuşit împreună cu echipa noastră şi cu un student să facem o lucrare de disertaţie şi deja la Sibiu există o cafenea care produce cafea. Procesul tehnologic este de aşa natură optimizat, încât să dea un produs cu caracteristici de calitate mult mai bune. Din feedback-ul de la studentul nostru care şi lucrează acolo, am înţeles că, consumatorii laudă foarte mult acest produs şi îl apreciază foarte mult", a arătat profesorul Otto Ketney.
Fostul student Iulian Chirilov a reuşit nu doar o lucrare de disertaţie lăudată de profesorii lui, dar şi să îşi facă fericiţi clienţii din Sibiu.
"Lucrând in cafenea în timpul liber, aveam contact direct cu mulţi iubitori şi amatori de cafea care spuneau despre preferinţele lor de cafea şi îndeosebi despre care e cea mai bună cafea şi ce profil de prăjire a cafelei. De aici mi s-a apărut interesant, care ar fi cea mai buna cafea şi cel mai optim profil de prăjire al cafelei. Mulţi dintre clienţii noştri nu cunosc faptul că am folosit inteligenţa artificială in selecţia tipului de cafea, dar cafeaua Ethiopia, cea câştigătoare din experimentul meu, este acum în locaţii din Sibiu, este apreciată şi noi suntem mândri că putem oferi un astfel de produs pe piaţă", a precizat Iulian Chirilov.
Foto: (c) Arhiva personală Iulian Chirilov
O cafea creată de doi profesori şi fostul lor student, care au reuşit să "intensifice cea mai bună cafea din probele analizate şi care au reieşit din analizele fizico-chimice în laborator". "Inteligenţa artificială i-a ajutat să selecteze cafeaua din probele supuse testării", potrivit lui Iulian Chirilov.
"Noaptea Cercetătorilor" a adus în faţa boabelor de cafea sute de copii curioşi ce înseamnă o cafea savuroasă. Profesoara Olga Drăghici a găsit "formula" magică să le explice copiilor, simplu, ce poate face inteligenţa artificială în lumea cafelei: "Le-am spus copiilor că jucăria aceasta ar fi ajutat-o pe Cenuşăreasa să separe grâul de neghină".
Povestea cafelei, cu sau fără inteligenţă artificială, continuă duminică, 1 octombrie, când sărbătorim Ziua internaţională a cafelei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Cafelei. AGERPRES-FOTO PE FLUX/(A-autor: Isabela Paulescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon