logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Harghita: Sute de copii şi adulţi au trăit, la Miercurea-Ciuc, bucuria întâlnirii cu lumea satului

Image

Sute de copii şi adulţi au trăit, sâmbătă, la Miercurea-Ciuc, bucuria întâlnirii sau reîntâlnirii cu lumea satului, în cadrul unei acţiuni care a devenit tradiţională şi care este foarte iubită în zonă.

Evenimentul intitulat "Satul în oraş" este organizat de Asociaţia Tinerilor Fermieri din judeţul Harghita şi, timp de două zile, se desfăşoară pe un teren situat aproape de centrul municipiului Miercurea-Ciuc, acolo unde au fost aduse diverse animale, pe care copiii au prilejul să le mângâie sau chiar să le hrănească.

 

 

Participanţii au putut să admire un bivol, dar şi oi, capre, măgari, cai, ponei, găini, gâşte, curci sau iepuri.

Profitând de vremea foarte frumoasă, locul a fost luat cu asalt de numeroşi participanţi, cu precădere copii însoţiţi de părinţi sau bunici.

"E superb, ca în fiecare an. Am o fetiţă de doi ani şi jumătate şi acum poate să observe animalele, să vadă jocurile, degustăm produsele tradiţionale, încercăm totul. Este super educativ, după părerea mea. De exemplu, bivol nu a văzut niciodată în viaţa ei, ponei nu a văzut, sunt multe chestii noi şi pot învăţa şi copiii şi părinţii", a spus un tânăr din Miercurea-Ciuc.

La rândul său, un alt bărbat, venit cu fetiţa, consideră că evenimentul este folositor şi distractiv pentru copii, iar părinţilor care au crescut la ţară le reaminteşte de perioada copilăriei.

 

 

"E foarte folositor şi e foarte bine, mai ales pentru copii. Îmi amintesc cum era în copilărie, când eram şi noi la ţară, cu animale, cred că toţi avem din copilărie astfel de amintiri", a arătat bărbatul.

O femeie a venit cu nepoţica, pe care nu a scăpat-o din ochi, şi ne-a mărturisit că în fiecare an vine la "satul din oraş" atât pentru că totul este foarte bine gândit, astfel încât copiii să nu se plictisească, dar şi pentru că îşi aduce aminte de viaţa de la ţară.

Copiii au putut să participe la diferite jocuri, toate având legătură cu lumea satului: de la mersul pe picioroange, până la descoperirea urmelor unor animale sau jucatul în căpiţa cu fân. De asemenea, un succes foarte mare l-au avut toboganele, pentru că nisipul unde "aterizau", de obicei, cei mici a fost înlocuit cu porumb sau grâu.

 

 

De asemenea, la faţa locului au putut fi admirate mai multe utilaje agricole, spre încântarea multora dintre participanţi, care erau curioşi să vadă cum funcţionează acestea.

Când au obosit, copii, părinţi şi bunici au avut posibilitatea să se retragă la umbra unui... balot de paie sau să mănânce cartofi fierţi ori mămăligă cu brânză.

 

 

Bucatele au fost pregătite de gospodinele din satele din jurul municipiului Miercurea-Ciuc, care au spus că au venit la eveniment să le arate orăşenilor "cum se mănâncă bio".

La faţa locului, un bărbat din localitatea Ciceu a pregătit şi un ceaun cu 150 de porţii de gulaş de fasole, care a respectat reţeta tradiţională a zonei, din care nu au lipsit ciolanul afumat, carnea de porc, chimionul şi boiaua de ardei.

El a dezvăluit, totuşi, că găteşte doar din pasiune şi că cea mai bună mâncare "este cea pregătită de mama".

Porţiile de mâncare au putut fi cumpărate cu "valută sătească", pe care participanţii au achiziţionat-o la un preţ convenabil.

Cei care au venit la "satul" din centrul municipiului Miercurea-Ciuc au putut să viziteze şi un târg de produse meşteşugăreşti, dar au putut cumpăra şi pâine de casă sau alte produse tradiţionale.

Organizatorii au punctat faptul că evenimentul are rolul de "a uni oamenii de la ţară cu cei de la oraş" şi de a arăta realitatea din lumea satului.

"Aici vin oamenii de la ţară, care îşi prezintă produsele, nu într-un mod neapărat sută la sută tradiţional. (...) Noi vrem să prezentăm realitatea de la sat, aşa cum este satul de astăzi. Cu bivoli, dar şi cu tractoare în valoare de sute de mii de euro. Şi, în primul rând, vrem să aducem mai aproape omul de la oraş cu omul de la ţară şi invers. Este un eveniment în primul rând pentru copii, majoritatea musafirilor au vârsta cuprinsă între trei ani şi zece ani. Sunt foarte mulţi copii care, chiar dacă au bunici la ţară, ei merg la ţară o dată pe an sau de două-trei ori pe an, dar sunt şi părinţii care provin de la ţară şi aici îi apucă nostalgia, mănâncă şi cartofi fierţi, se joacă cu copiii într-un sac mare de grâu sau de porumb. Eu nu provin de la ţară, dar lucrez în agricultură şi de asta înţeleg tot fenomenul acesta", a declarat Andras Haschi, reprezentant al Asociaţiei Tinerilor Fermieri din Harghita.

Printre participanţi l-am întâlnit şi pe Nae Roman, lector la Facultatea de Geografie a Universităţii ''Alexandru Ioan Cuza'' din Iaşi, care de cinci ani "face naveta" la Miercurea-Ciuc, unde se află soţia sa, şi care ne-a mărturisit că îi "place la nebunie locul", în care spune că merită să trăieşti.

 

 

Despre evenimentul din centrul municipiului afirmă că aduce oamenii mai aproape de pământ, cu precădere copiii, care sunt atraşi acum mai mult de lumea virtuală.

"Sunt moldovean din import, de cinci ani de zile la Miercurea-Ciuc, este un loc care îmi place, oamenii merg la suflet şi chiar mi-e drag şi locul, îmi sunt dragi şi oamenii şi mi-e drag şi ce văd în jur: gospodari, verdeaţă, linişte, chiar foarte multă linişte pentru mine, pentru că nu ştiu nici ungureşte, toată lumea zâmbeşte, e un loc în care merită să trăieşti. Aici (la Satul în oraş - n.r.), îmi e drag că îi aduceţi pe oameni mai aproape de pământ. Aici, în zona Ciucului, probabil că ei ştiu foarte bine despre ce este vorba, dar copiii care în ziua de astăzi trăiesc în 2D, într-un amărât de ecran, toată ziua pe TikTok, Instagram, Facebook şi alte prostii, e bine să îi conectaţi un pic la natură. Şi mai ales, foarte important, conectaţi-i la natură în aşa fel încât să nu o distrugă. Pentru că ceea ce m-a durut foarte mult la Miercurea-Ciuc sunt cei care fac off-road, care rup fâneţele, rup pădurea, şi câinii vagabonzi pe care i-am văzut în jurul Şumuleului. Deci, asta este, într-adevăr, o mare problemă, în rest, jos pălăria!", a conchis Nae Roman.

Sutele de persoane, copii şi adulţi, care au vizitat sâmbătă "Satul din oraş", au plecat acasă cu bucuria descoperirii unei lumi neştiute sau cu nostalgia regăsirii universului în care au trăit bunicii lor şi în care îşi petreceau vacanţele, în copilărie. AGERPRES/(A, AS, autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto: (c) GINA STEFAN/AGERPRES

Afisari: 50

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon