Un deputat rus crede că Moscova va avea nevoie de încă trei săptămâni pentru a opri contraofensiva ucraineană

Forţele ruse ar putea opri contraofensiva ucraineană în aproximativ trei săptămâni, după care ar putea să treacă la "acţiuni intense" pe câmpul de luptă, a declarat marţi şeful Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului), Andrei Kartapolov, citat de EFE.
"Dacă totul continuă în acest ritm, cred că în aproximativ trei săptămâni vom ajunge să respingem contraofensiva şi să trecem la acţiuni intense", a declarat deputatul rus în emisiunea Soloviov Live.
Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, afirmase luni că forţele ucrainene au recucerit în total 113 kilometri pătraţi în sudul ţării de când au început contraofensiva în urmă cu două săptămâni.
Până în prezent, oficiali ruşi au recunoscut doar pierderea controlului asupra unui sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, însă armata rusă nu a confirmat pierderea satului respectiv, în timp ce Kievul a raportat recucerirea a opt mici localităţi.
În acelaşi timp, ambele părţi raportează lupte grele în sudul Ucrainei şi evidenţiază pierderi grele de personal şi echipament militar în tabăra adversă.
Tactica forţelor ucrainene nu constă în avansa, ci în a provoca "pierderi cât mai mari posibil" trupelor ruse, a declarat marţi reprezentantul autoproclamatei republici populare Lugansk, Andrei Marociko.
"Comandamentul militar ucrainean încearcă să ne epuizeze forţele în anumite sectoare pentru a sparge liniile de apărare de acolo", a declarat Marociko, citat de agenţia de presă rusă oficială TASS.
El a adăugat că pe frontul din Liman, în partea de nord a regiunii Doneţk (est) şi la vest de regiunea Lugansk (est), unităţile ucrainene întreprind diferite stratageme, încercând să atace pe flancuri trupele ruse.
"În grupuri mici, inamicul încearcă să înainteze pe flancuri şi să încercuiască o parte din trupele noastre şi să distragă atenţia unităţilor ruse de la axele principale ale atacurilor lor", a explicat Marociko.
Reprezentantul prorus al regiunii Lugansk a indicat că aceste acţiuni ale forţelor ucrainene se desfăşoară în apropierea localităţilor Nevske, Makiivka, Ternî, ultima fiind situată în regiunea Doneţk.
În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene au fost angajate mai degrabă în acţiuni la nivel tactic - contraatacă şi atacă -, iar contraofensiva pe scara largă a Ucrainei nu a început încă, consideră expertul militar ucrainean Oleksandr Melnik, citat marţi de Unian.
"Covenţional vorbind, putem spune că ofensiva a început în sensul că etapa pregătitoare - parte integrantă a operaţiunii - continuă", a declarat Melnik într-un interviu pentru portalul local Obozrevatel. Potrivit acestuia, partea ucraineană nu a angajat încă forţele sale principale în contraofensivă.
Până în prezent, conform unor date, Ucraina a angajat nu mai mult de un sfert din rezervele pe care le pregăteşte de multe luni pentru contraofensiva sa de amploare.
În acelaşi timp, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina plănuieşte să atace Crimeea, aflată sub control rusesc, cu rachete cu rază lungă de acţiune americane şi britanice şi a avertizat că Rusia va riposta dacă acest lucru se va întâmpla, potrivit Reuters.
Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, dar consideră că aceasta nu face parte din ceea ce ea numeşte "operaţiunea sa militară specială", concentrată în estul şi sudul Ucrainei, unde Kievul luptă pentru a-şi recâştiga teritoriul.
Kievul, care spune că luptă pentru supravieţuirea sa într-un război de cucerire colonial, doreşte să-şi recupereze întregul teritoriu ocupat de Rusia, inclusiv peninsula Crimeea, unde se afla baza navală rusă din Marea Neagră.
Şoigu a declarat marţi, într-o reuniune cu responsabili militari, că Moscova deţine informaţii potrivit cărora Ucraina ar plănui să atace Crimeea cu sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune HIMARS, furnizate de SUA, şi rachete de croazieră Storm Shadow, furnizate de Regatul Unit.
"Utilizarea acestor rachete în afara zonei operaţiunii noastre militare speciale ar însemna că SUA şi Marea Britanie ar fi total antrenate în conflict şi ar duce la lovituri imediate asupra centrelor de decizie din Ucraina", a declarat ministrul rus al apărării.
Generalii şi politicienii ucraineni au declarat în repetate rânduri că nu îşi anunţă planurile militare în avans.
Ucraina susţine că a recucerit opt sate de la începutul contraofensivei sale, iar ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hanna Maliar, a subliniat că "lovitura cea mare" a Kievului abia urmează să vină, în pofida rezistenţei puternice a trupelor Moscovei.
Rusia a declanşat o invazie în Ucraina la 24 februarie 2022 în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială", iar Kievul şi Occidentul o denunţă ca pe un act de agresiune neprovocat şi nejustificat, primul de acest gen împotriva unui stat independent în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Viktor Orban: Aderarea Ucrainei la UE va lăsa Europa centrală fără bani
'Vrem să ținem Ucraina departe de Uniunea Europeană, pentru că, dacă este lăsată să intre, ne va absorbi toți banii', a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în interviul săptămânal acordat postului public de radio, relatează MTI. Liderii occidentali au decis, dintr-un motiv oarecare, să medieze un acord cu Ucraina
Suedia: Nivelul de alertă teroristă, coborât de la 'înalt' la 'ridicat'
Serviciul de securitate din Suedia (SAPO) a anunțat vineri că a decis să coboare nivelul de alertă teroristă de la 'înalt' la 'ridicat', explicând că s-a produs o schimbare graduală în situația generală, transmite Reuters. 'Amenințarea de atacuri din partea extremismului violent s-a redus de ceva timp'
SUA: Trump a luat cina cu principalii deținători ai criptomonedei sale; opoziția democrată a denunțat un trafic de influență
Donald Trump i-a găzduit joi pe cei 220 principali deținători ai criptomonedei sale $TRUMP la o cină cu ușile închise, eveniment la care s-au intersectat puterea și banii și calificat drept scandalos de opoziția democrată, care a denunțat un conflict de interese, relatează AFP. Dineul a avut loc la Trump National Golf Club, unul dintre t
SUA: Departamentul Justiției a pus sub acuzare un cetățean rus pentru infracțiuni cibernetice
Departamentul Justiției american a pus sub acuzare joi un cetățean rus de coordonarea unei grupări infracționale care a dezvoltat un program malware ce a infectat mii de computere în mai mult de un deceniu, informează Reuters. În vârstă de 48 de ani, Rustam Rafailevici Galliamov, din Moscova, a condus un grup de infractori ci
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății îndeamnă Israelul 'să aibă milă' de Gaza
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a îndemnat joi Israelul 'să aibă milă' de Gaza și să pună capăt războiului și 'distrugerii sistematice' a sistemului de sănătate din teritoriul palestinian, informează AFP. Într-un discurs susținut la Geneva cu ocazia Adunării
SUA: Administrația Trump blochează înscrierea studenților străini la Universitatea Harvard
Administrația președintelui american Donald Trump a interzis joi înscrierea studenților străini la prestigioasa Universitate Harvard, o decizie șocantă și o nouă escaladare în ofensiva guvernului american împotriva învățământului superior, transmit Reuters, AFP și DPA. Potrivit website-ului său, Universitatea Harv
Diplomați ai Chinei și SUA au discutat la telefon și au convenit 'să mențină comunicarea'
China și SUA au convenit 'să mențină comunicarea', au anunțat Beijingul și Washingtonul după o convorbire telefonică avută joi între înalți responsabili diplomatici ai celor două țări, angajate într-un război comercial epuizant, transmite vineri AFP. Primele două puteri mondiale își manifestă astfel dorința de d
UE a început să relaxeze sancțiunile impuse Kosovo, anunță șefa diplomației europene Kaja Kallas
Șefa diplomației europene Kaja Kallas a declarat joi că Uniunea Europeană a început să ridice sancțiunile impuse Kosovo, dar procesul va fi condiționat de o reducere susțină a violențelor și ostilităților în nordul acestei regiuni, transmit Reuters, AFP și Tanjug. 'Ca semn al angajamentului nostru, pot să anunț că UE a în
Seulul afirmă că nu a purtat discuții cu SUA cu privire la retragrea trupelor americane din Coreea de Sud
Ministerul Apărării sud-coreean a declarat vineri că nu a purtat discuții cu Washingtonul cu privire la retragerea trupelor americane din Coreea de Sud, după informații apărute în Wall Street Journal conform cărora SUA preconizează o retragere parțială, transmite AFP. Citând responsabili americani din domeniul apărării, cotidianul
VIDEO SUA: Presupusul atacator de la Muzeul Evreiesc din Washington, acuzat de crime
Bărbatul suspectat de uciderea a doi angajați ai ambasadei Israelului în apropierea Muzeului Evreiesc din Washington a fost acuzat de crime, potrivit documentelor instanței, relatează joi AFP. Elias Rodriguez, în vârstă de 30 de ani, a fost acuzat și de 'uciderea unor oficiali străini'.
Ucraina: G7 va 'crește presiunea' dacă Rusia refuză un armistițiu (comunicat)
Miniștrii de finanțe din G7 au declarat joi că vor să 'maximizeze presiunea' asupra Rusiei, în special prin intensificarea sancțiunilor, dacă Moscova nu acceptă un armistițiu în Ucraina, relatează AFP. Reuniți în vestul Canadei pentru o întâlnire de trei zile, miniștrii clubului economiilor avansate au adă
Israel: Netanyahu sfidează justiția și anunță alegerea sa pentru conducerea Shin Bet
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat joi seara că l-a ales pe generalul de divizie David Zini drept viitorul șef al Agenției de securitate internă (Shin Bet), sfidând interdicția impusă cu o zi înainte de procuroarea generală a statului, relatează AFP. 'Premierul Netanyahu a anunțat în această seară deciz
Trump a vorbit joi cu Netanyahu despre Iran și atacul din apropierea Muzeului Evreiesc din Washington
Președintele american Donald Trump a discutat joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre Iran și atacul produs miercuri în apropiere de Muzeul Evreiesc din Washington, în care doi angajați ai ambasadei Israelului în SUA au fost împușcați mortal, a declarat purtătoarea sa de cuvânt, Karoline Leavitt, relatează AFP. Președ
#Ucraina/Rușii și ucrainenii fac schimb de liste pentru cel mai mare schimb de prizonieri de război
Rusia și Ucraina au făcut schimb de liste cu numele și datele a 1.000 de prizonieri de război din fiecare țară în vederea pregătirii celui mai mare schimb de prizonieri de la începutul războiului, au anunțat joi surse oficiale, citate de EFE și Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat joi pentr
Parlamentul olandez cere guvernului să participe la Budapesta la marșul LGBT interzis de Orban
Parlamentul Țărilor de Jos (Olanda) a aprobat joi cu majoritate o moțiune prin care cere guvernului să trimită miniștri să participe în iunie la Budapesta la 'Marșul Mândriei', interzis de premierul conservator Viktor Orban, și de asemenea să încurajeze alte guverne din țările UE să ia parte la acel marș, relatează agenția EFE.