Barajul de la Nova Kahovka: Autorităţile de la Kiev trag un semnal de alarmă în privinţa unui adevărat 'ecocid" în zonă

Autorităţile ucrainene evaluează pagubele produse de catastrofa de la Nova Kahovka, unde în urmă cu trei zile o explozie pe care acestea o atribuie forţelor ruse a dus la ruperea unui baraj în sudul Ucrainei într-un teritoriu controlat de Moscova, provocând deversări de substanţe toxice în fluviul Nipru şi ameninţând să provoace focare de antrax şi alte epidemii, relatează EFE.
"Din cauza distrugerii barajului", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, "depozite de combustibil, de substanţe chimice şi de îngrăşăminte au fost inundate".
O parte din produsele depozitate în aceste infrastructuri a sfârşit prin a se revărsa în Nipru, peste care era amplasat barajul, sau dusă de ape pe întinderi vaste şi păduri inundate pe ambele maluri ale acestui fluviu care se varsă în Marea Neagră.
"Poluarea şi otrava din zonele inundate vor ajunge rapid în apele subterane, vor otrăvi râurile, iar de acolo vor ajunge în Marea Neagră", a spus preşedintele ucrainean.
Zelenski a avertizat, de asemenea, cu privire la inundarea, la sud de baraj, a "cel puţin două" terenuri unde au fost îngropate animale infectate cu antrax, o boală infecţioasă şi letală care afectează păsările şi mamiferele, în special bovinele.
Scoaterea la suprafaţă a resturilor de animale îngropate cu antrax după inundarea zonei ar putea duce la apariţia unor focare de antrax, avertizează de altfel şi experţii.
Antraxul poate fi contractat şi de oameni, care însă nu îl transmit între ei.
Potrivit preşedintelui ucrainean, cele două cimitire de animale cu antrax se află în partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, cea mai afectată de catastrofă. Ucraina a avertizat asupra lipsei de reacţie din partea Moscovei pentru atenuarea dezastrului pe malul fluviului pe care îl controlează. Media de stat ruse prezintă evenimentele din Herson ca pe nişte "simple inundaţii", potrivit publicaţiei independente ruse Meduza.io.
Într-o evaluare a pagubelor, Zelenski a indicat că 50.000 de hectare de pădure au fost inundate în acest "ecocid", dintre care "cel puţin jumătate va pieri".
"Zeci de mii de păsări şi cel puţin 20.000 de animale sălbatice riscă să piară", a adăugat preşedintele ucrainean, care a acuzat Rusia că a transformat centrala hidroelectrica de la Nova Kahovka într-un "mare mormânt pentru milioane de vieţuitoare".
Potrivit celui mai recent bilanţ, cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor cauzate de distrugerea barajului hidrocentralei de la Kahovka, notează publicaţia independentă rusă Meduza.io.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului ucrainean de Interne, în regiunea Herson, patru persoane au murit, 13 persoane au fost date dispărute, iar 11 persoane au fost rănite din cauza bombardamentelor în timpul evacuării. În regiunea vecină Mikolaiv, potrivit autorităţilor ucrainene, se înregistrează un mort.
Vladimir Saldo, liderul numit de Moscova în partea anexată a regiunii Herson, a declarat că opt persoane au murit din cauza inundaţiilor pe malul stâng ocupat al Niprului.
Circumstanţele ruperii barajului de la Nova Kahovka săptămâna aceasta "nu sunt încă pe deplin clarificate", motiv pentru care considerarea catastrofei drept o crimă de război este "prematură", a declarat vineri un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru drepturile omului, citat de EFE.
"Este încă prea devreme pentru a ne pronunţa dacă a fost sau nu comisă o crimă de război", a declarat purtătorul de cuvânt al biroului, Jeremy Laurence, care, cu toate acestea, a reiterat apelul acestui organism ONU pentru o anchetă "independentă şi imparţială" a dezastrului de pe cursul inferior al fluviului Nipru.
Laurence a solicitat, de asemenea, autorităţilor ruse să permită accesul agenţiilor ONU şi organizaţiilor umanitare în teritoriile ocupate de Rusia în zona inundată, pentru a afla care sunt efectele ruperii barajului pe malul stâng al fluviului.
Un atac deliberat asupra infrastructurii civile poate fi considerat o crimă de război, în conformitate cu dreptul internaţional, iar misiunile ONU de constatare a faptelor în Ucraina au acuzat anterior invadatorii ruşi de astfel de încălcări ale drepturilor omului pe parcursul a peste 15 luni de război.
Laurence a subliniat că dezastrul de la Kahovka a încălcat drepturile locuitorilor din zonă la locuinţe, sănătate şi securitate.
'Mulţi au fost evacuaţi din casele lor, lăsând totul în urmă, fără să ştie dacă şi-au pierdut locuinţele pentru totdeauna, în timp ce spitalele sunt inundate, privându-i pe mulţi de îngrijirile medicale de care au nevoie în acest moment critic', a subliniat purtătorul de cuvânt citat.
Laurence a avertizat că riscul apariţiei în zonă a unor epidemii de boli transmise prin apă, cum ar fi holera şi diareea, "este foarte ridicat", în timp ce mii de oameni au pierdut accesul la ceea ce a fost cândva principala sursă de apă potabilă în regiune.
El a reiterat temerile că minele antipersonal şi alte arme ar fi putut fi spălate de apele eliberate după ruperea barajului.
" Întreaga zonă inundată ar putea fi considerată acum o zona contaminată de mine", a spus Laurence.
"Este vorba de o detonare 100% dinăuntrul hidrocentralei de la Nova Kahovka şi nu de avarieri ale barajului în urma unor tiruri", a declarat pentru mai multe media ruse independente, cu sediul în străinătate, între care şi The Moscow Times, expertul militar rus Pavel Luzin. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Două aeronave militare rusești, suspectate de încălcarea spațiului aerian finlandez
Două avioane militare rusești sunt suspectate că au încălcat vineri spațiul aerian finlandez, a anunțat Ministerul finlandez al Apărării, relatează AFP. Incidentul a avut loc vineri după-amiaza, în largul coastelor orașului Porvoo, sudul Finlandei, la aproximativ 50 km de Helsinki. 'Tratăm cu seriozitate presupus
Rusia amenință #Ucraina cu represalii după atacurile cu drone, dar afirmă că va negocia
Rusia a acuzat vineri Ucraina de lansarea unui val masiv de atacuri cu drone împotriva unor ținte pe care le-a calificat drept 'non-militare' din Moscova și din alte regiuni ale Federației Ruse în ultimele trei zile, promițând represalii, dar susține totodată că este în continuare hotărâtă să poarte discuții de pace, relatează Reuters.
SUA: Un judecător suspendă decizia lui Trump de a bloca înscrierea studenților străini la Harvard
Un judecător american a blocat vineri temporar decizia președintelui Donald Trump care interzice înscrierea studenților străini la prestigioasa universitate Harvard, transmite AFP. Secretarul american
Negocierile americano-iraniene pe dosarul nuclear de la Roma s-au încheiat 'cu câteva progrese, dar fără concluzii'
A cincea rundă de negocieri între Iran și Statele Unite privind programul nuclear iranian s-a încheiat vineri, la Roma, 'cu câteva progrese, dar fără concluzii', conform medierii omaneze, în contextul în care negocierile par că se împotmolesc în problema îmbogățirii uraniului, transmite AFP. Iranul și SUA
Veto în calea aderării la UE: Macedonia de Nord, pregătită să discute cu Bulgaria
Macedonia de Nord, care a trebuit deja să-și schimbe numele pentru a adera la NATO, s-a declarat vineri pregătită să discute cu Bulgaria pentru a încerca să ridice veto-ul față de aderarea sa la UE al Sofiei, care cere ca Skopje să recunoască minoritatea bulgară, relatează AFP. Bulgaria blochează din 2020 aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană
Secretarul Trezoreriei SUA speră că amenințarea lui Trump cu taxele vamale va 'aprinde un foc sub UE'
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat vineri că, în negocierile comerciale dintre Washington și Bruxelles, unele state din UE nu știu ce negociază Comisia Europeană în numele lor, și a estimat că amenințarea președintelui american Donald Trump că SUA ar putea impune taxe vamale de 50% asupra produselor europene 'va aprinde un foc sub Uniunea E
#Ucraina acuză armata rusă că a executat 270 de prizonieri de război de la începutul invaziei în 2022
Parchetul general al Ucrainei a acuzat vineri armata rusă că a executat aproximativ 270 de prizonieri de război ucraineni de la începutul invaziei în februarie 2022, susținând că acesta a fost rezultatul 'ordinelor' primite de la responsabili ruși, relatează AFP. Anunțul survine în contextul în care Rusia și Ucraina au &ic
Ucraina și Rusia anunță întoarcerea primilor 390 de prizonieri de fiecare parte din schimbul de câte 1.000
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri ca Ucraina a recuperat 390 de persoane din captivitatea rusă, în prima etapă a unui schimb după formula 1.000 pentru 1.000 convenită cu Rusia în urmă cu o săptămână la Istanbul, potrivit Reuters și EFE. Zelenski a spus că se așteaptă ca acest schimb să continue sâmbătă și duminică.
Rusia a atacat portul Odesa în plină zi cu rachete balistice: cel puțin un mort și patru răniți
Cel puțin o persoană a fost ucisă vineri în orașul ucrainean Odesa într-un atac rusesc cu două rachete balistice împotriva infrastructurii portuare, care a făcut de asemenea opt răniți, dintre care patru grav, potrivit șefului administrației militare a regiunii omonime, Oleg Kiper, citat de EFE. Kiper a indicat că atacul a avut loc la scurt t
Turcia: Președintele Erdogan a decretat 'Deceniul familiei' în fața scăderii natalității
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat vineri un 'Deceniu al familiei' pentru a contracara declinul natalității în Turcia, criticând din nou 'perversiunea LGBT', transmite AFP. 'Declarăm perioada 2026-2035 ca fiind Deceniul familiei și al populației', a afirmat șeful statului turc la deschiderea Forumului internaț
Avioane de vânătoare poloneze într-o misiune NATO în Marea Baltică au interceptat un bombardier rus
Ministrul polonez al Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a anunțat că, în noaptea de joi spre vineri, două avioane de vânătoare ale forțelor aeriene poloneze au intervenit în fața unui avion Su-24 rus care 'efectua manevre periculoase', informează EFE. Ministrul polonez a explicat, într-o conferință de presă la
Obiectivul ultim al 'operațiunii militare speciale', crearea unei 'uniuni statale' între Rusia, #Ucraina și Belarus (deputat rus)
Obiectivul ultim al 'operațiunii militare speciale' - așa cum numește Moscova invazia sa în Ucraina - este 'crearea uniunii statale' între Rusia, Ucraina și Belarus, a declarat vineri deputatul rus Viktor Sobolev, membru în Comisia de apărare din Duma de Stat (camera inferioară), relatează publicația independentă rusă The Moscow Times.
#Ucraina nu poate recupera prin mijloace militare teritoriile pierdute, avertizează Zalujnîi, ex-comandant-șef al armatei ucrainene
Fostul comandant-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a avertizat într-un discurs că Ucraina nu trebuie să spere că și-ar putea recăpăta printr-un miracol teritoriile ocupate de Rusia, relatează Reuters. 'Sper că nu există cineva în această încăpere care încă speră la vreun fel de miracol sau semn norocos care
Iran și Statele Unite încep la Roma a cincea rundă de negocieri pe tema programului nuclear al Teheranului
Iran și Statele Unite au început vineri, la Roma, a cincea rundă de negocieri cu privire la programul nuclear al Teheranului, într-o întâlnire în care ambele părți ajung foarte distanțate din cauza diferențelor asupra îmbogățirii uraniului iranian, pe care Washingtonul dorește să o oprească, relatează EFE. Negocierile au &ic
SUA: Trump amenință UE cu taxe vamale de 50%
Președintele american Donald Trump a sugerat vineri impunerea de către SUA a unor taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile comerciale între Washington și Bruxelles sunt în impas, relatează Reuters. 'Uniunea Europeană, care a fost formată c