logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Kievul critică închiderea pieţei poloneze pentru cerealele ucrainene: Rusia se uită, mănâncă floricele şi profită

Image

Kievul consideră că decizia Varşoviei de a interzice vânzarea produselor agricole ucrainene în Polonia este "nejustificată" şi "ilegală" şi avertizează că Rusia profită deja de această situaţie pentru a creşte presiunea asupra economiei ucrainene prin blocarea exportului de cereale ucrainene prin coridorul Mării Negre, transmite miercuri EFE.

"Pentru noi aceste măsuri sunt nejustificate şi ilegale", a declarat într-un interviu acordat EFE responsabilul pentru comerţ al guvernului ucrainean, Taras Kacika, care a explicat că Ucraina lucrează cu Comisia Europeană pentru "revenirea la normalitate" şi pentru ca produsele agricole ucrainene să poată fi vândute din nou în întregul bloc comunitar.

Kacika, care este şi ministru adjunct al economiei, a legat blocada rusă a navelor care folosesc coridorul pentru exporturile de cereale ucrainene convenit cu Kievul de controversa comercială cu Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România, care au luat măsuri similare.

"Rusia mănâncă floricele în timp ce urmăreşte ce se întâmplă la graniţa noastră de vest şi se bucură de disputa noastră cu Polonia", a declarat Kacika. ''De îndată ce s-a produs această situaţie, Rusia a paralizat funcţionarea coridorului şi acum spune că nu va prelungi acordul" care permite exportul de cereale prin Marea Neagră, a adăugat viceministrul ucrainean. "Tot ce vor (ruşii) este să crească presiunea", a subliniat el.

O atitudine ipocrită

Pe lângă reproşul că închiderea unilaterală a pieţelor naţionale ale UE pentru produsele ucrainene încalcă acordurile bilaterale şi pe cele cu Bruxellesul pe care Ucraina le-a semnat, Kievul are o opinie diferită şi în ceea ce priveşte analiza situaţiei care a condus la luarea de măsuri împotriva exporturilor sale de către vecinii săi din vest.

Guvernele acestor ţări susţin că volumul mare de produse ucrainene ieftine care au ajuns pe pieţele lor de când Ucraina a fost forţată să livreze pe uscat o mare parte din produsele sale de dinainte de război le afectează grav sectoarele agricole.

Pentru a calma furia fermierilor săi şi a pune capăt distorsiunilor de pe piaţă, Polonia a interzis iniţial intrarea produselor agricole ucrainene pe teritoriul său, dar a revenit ulterior şi a permis tranzitarea, dar nu şi vânzarea acestei mărfuri în interiorul ţării.

Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România au adoptat măsuri similare, aminteşte EFE.

"Ni se pare o poziţie ipocrită, deoarece agricultura înseamnă şi legume, produse lactate, carne de porc, pui, iar Polonia a reuşit să-şi mărească exportul de carne şi produse lactate în alte ţări datorită accesului la porumb ucrainean ieftin", spune Kacika.

Reprezentantul comercial al guvernului de la Kiev recunoaşte însă că, în ianuarie şi februarie, odată cu începerea sezonului de export de cereale, sosirea cerealelor ucrainene a saturat piaţa poloneză şi a afectat producătorii locali.

Kacika dă totuşi asigurări că acest "blocaj" este o consecinţă a ciclurilor calendaristice ale recoltelor. În opinia sa, problema a fost deja rezolvată, iar fermierii din Polonia şi din alte ţări vecine îşi pot vinde din nou produsele.

"Cumpărătorii de cereale anunţă că vor să cumpere, dar fermierii polonezi nu vând pentru că guvernul polonez le-a promis subvenţii şi plăţi suplimentare pentru fiecare tonă pe care o vând, dar realitatea este că executivul nu are bani să-i plătească", explică reprezentantul executivului de la Kiev.

În opinia lui Kacika, soluţia ar putea veni de la banii pe care Comisia Europeană este dispusă să-i aloce acestor fermieri în schimbul redeschiderii pieţelor din Polonia şi din celelalte ţări UE vecine cu Ucraina pentru produsele ucrainene.

O problemă politică

Kacika mai afirmă că mulţi fermieri polonezi au preferat să nu vândă când preţurile s-au dublat din cauza incertitudinii cauzate de război, crezând că aceste preţuri vor continua să crească.

"Preţul a revenit la nivelurile de dinainte de război, (fermierii) se confruntă cu dificultăţi şi acest lucru a provocat frustrare", spune el.

Kacika consideră că problema care a început să se manifeste în Polonia este mai degrabă politică decât comercială şi are legătură cu alegerile generale care urmează să aibă loc în toamna viitoare în Polonia.

Nici Ucraina nu poate răspunde la evenimente folosind criterii pur economice.

"În circumstanţe normale, aş bloca imediat exact aceleaşi produse poloneze pe care Polonia ni le blochează nouă, acest lucru i-ar afecta în mod semnificativ pe fermierii polonezi şi am ajunge din nou la concluzia că este bine să facem comerţ. Dar suntem în război, primim mult sprijin din partea Poloniei şi nu vom riposta", a concluzionat Kacika. AGERPRES/(AS - autor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea) 

 

Citiţi şi:

 

Polonia va menţine embargoul asupra importurilor de cereale ucrainene cel puţin până la finalul anului 

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic Extern 25-05-2025 12:06

'Șuruburile foarte mici', unul dintre numeroasele obstacole în calea producerii de telefoane iPhone în SUA

Încercarea președintelui Donald Trump de a muta producția telefoanelor iPhone în SUA se confruntă cu multe provocări legale și economice, susțin experți intervievați de Reuters, cel mai mic din aceste obstacole fiind operațiunea de introducere a 'șuruburilor foarte mici', care ar trebui să devină o operațiune automatizată.

Economic Extern 25-05-2025 10:41

Directorul Pirelli spune că grupul este într-o situație riscantă fără un acord cu grupul chinez Sinochem

Producătorul italian de anvelope Pirelli este într-o situație riscantă după ce principalul său acționar, grupul chinez Sinochem, a respins o propunere formulată de conducerea companiei pentru a rezolva aspectele de guvernanță ce ar putea afecta expansiunea Pirelli pe piața din SUA, a declarat directorul general într-un interviu publicat sâmbătă &ici

Economic Extern 25-05-2025 09:03

BTA: Speranța de viață la naștere în Bulgaria a crescut cu 2,1 ani (statistică)

Speranța de viață la naștere a populației bulgare, calculată pentru perioada 2022 - 2024, este de 75,6 ani, a anunțat, joi, Institutul Național de Statistică. Aceasta marchează o creștere cu 2,1 ani comparativ cu perioada 2021 - 2023. Ratele diferite ale mortalității în rândul bărbaților și femeilor, precum și între populații

Economic Extern 25-05-2025 05:49

MB: South Western Railway devine primul operator renaționalizat

South Western Railway, companie feroviară care operează în sud-vestul Angliei, a devenit duminică prima companie care a reintrat în proprietatea publică în cadrul campaniei guvernului laburist britanic de renaționalizare a căilor ferate, scrie AFP. Este 'o nouă eră pentru transportul feroviar', a salutat Ministerul br

Economic Extern 24-05-2025 23:50

Taxe vamale: Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în unele sectoare

Franța se teme de o situație 'insuportabilă' în principalele sale filiere de export către Statele Unite, cum ar fi vinul și cosmeticele, care sunt amenințate de Donald Trump cu suprataxe vamale de 50% în lipsa progreselor în negocierile comerciale cu Uniunea Europeană, scrie AFP. 'Pentru unele dintre filierele noa

Economic Extern 24-05-2025 12:17

BTA: Ministrul adjunct al Transporturilor cere construirea accelerată a celui de-al treilea pod peste Dunăre

Ministrul adjunct al Transporturilor și Comunicațiilor, Dimitar Nedyalkov, și președintele Uniunii Internaționale a Transporturilor Rutiere (IRU) și secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România, Radu Dinescu, au convenit că este necesară accelerarea semnificativă a procedurilor pentru construirea unui al treilea pod peste Dună

Economic Extern 24-05-2025 12:12

UE ar putea bloca accesul a peste 20 de bănci la sistemul SWIFT în noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a elimina peste 20 de bănci din sistemul internațional de plăți SWIFT, precum și reducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc și interzicerea conductelor de gaze Nord Stream, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni destinat să pună presiune asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului împotriva Ucraine

Economic Extern 24-05-2025 11:28

UE vrea un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și 'fără amenințări'

Uniunea Europeană lucrează de 'bună credință' pentru a obține un acord comercial cu SUA bazat pe 'respect' și nu pe 'amenințări', a afirmat vineri seara comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, după declarația lui Donald Trump despre creșterea taxelor vamale de 50% la produsele europene, relatează AFP. 'UE

Economic Extern 23-05-2025 20:19

Oficialii europeni îndeamnă la 'calm' după amenințarea lui Trump privind tarife de 50%

Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunț care a dus la prăbușirea burselor pe ambele maluri ale At

Economic Extern 23-05-2025 19:41

Slovenia va introduce în Constituție dreptul de a utiliza numerarul

Parlamentul sloven a început vineri o procedură oficială pentru introducerea în Constituția țării a dreptului de a utiliza numerar, transmite EFE. Decizia a fost susținută de 61 de deputați, majoritatea necesară de două treimi, pe baza unei inițiative depuse în 2023 de peste 56.000 de cetățeni. Deputații au susținut, de asemenea, proiectul pr

Economic Extern 23-05-2025 17:58

UE va sancționa Nord Stream 2 pentru a opri revenirea gazelor rusești

Uniunea Europeană se apropie de o decizie vizând includerea gazoductului Nord Stream 2 într-un nou pachet de sancțiuni impuse Moscovei, pe fondul intensificării zvonurilor vizând reluarea livrărilor de gaze rusești, pe care blocul comunitar vrea să le oprească, transmite Bloomberg. Comisia Europeană urmează să demareze zilele acestea consultă

Economic Extern 23-05-2025 16:16

Șeful Volvo: Clienții trebuie să plătească pentru majorarea tarifelor vamale

Directorul general de la Volvo Cars, Hakan Samuelsson, a declarat vineri că clienții companiei vor trebui să plătească o mare parte din costurile majorate ca urmare a tarifelor, adăugând că ar putea deveni imposibil să fie importate în SUA cele mai mici modele din gama constructorului suedez, transmite Reuters.

Economic Extern 23-05-2025 15:52

Bursele europene și moneda euro au scăzut după ce Trump a amenințat că va impune tarife de 50%

Bursele europene au scăzut vineri după ce președintele american Donald Trump a sugerat că va impune taxe vamale de 50% asupra produselor importate din țările Uniunii Europene începând cu 1 iunie și a dat de înțeles că negocierile c

Economic Extern 23-05-2025 14:55

Trump amenință Apple cu tarife de 25% dacă telefoanele iPhone nu sunt fabricate în SUA

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat vineri grupul informatic Apple că va trebui să plătească tarife de 25% dacă telefoanele iPhone pe care le vinde în SUA nu sunt fabricate în interiorul granițelor, transmite Reuters. Imediat după acest anunț, acțiunile Apple au scăzut cu 2,5% în schimburile care preced deschiderea oficială a bursei,

Economic Extern 23-05-2025 14:30

Europenii planifică mai puține călătorii în SUA, o nouă consecință a tarifelor lui Trump

Europenii au planificat cu 10% mai puține călătorii în SUA în avanpremiera sezonului estival, cea mai nouă dovadă că turiștii internaționali evită America, odată cu intensificarea reacțiilor ostile față de politicile președintelui Donald Trump, transmite Bloomberg. Rezervările de zboruri dinspre Canada spre SUA în perioada mai-iulie înr