logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Tulcea: Şoferii ucraineni de camioane cer ca pe la Isaccea să treacă doar tirurile, ca să poată ajunge şi ei acasă de Paşte

Image

Şoferii de camioane din Ucraina sunt nemulţumiţi din cauză că de la începutul săptămânii aşteaptă la cinci kilometri distanţă de Isaccea să ajungă în vama româno-ucraineană pentru a trece Dunărea cu bacul şi pentru că mulţi dintre ei îşi vor petrece Paştele fără să ajungă acasă, la familii, şi-ar dori ca autorităţile române să ia o decizie ca maşinile mici să fie îndrumate spre vama din Giurgiuleşti, judeţul Galaţi.

Ei spun că perioada mare de aşteptare pentru tiruri este cauzată de numărul crescut al autoturismelor care preferă să treacă vama prin punctul Isaccea, datorită faptului că astfel drumul este mai scurt şi nu mai trebuie să plătească nici bacul care trece Dunărea de la Galaţi sau Brăila şi nici taxele vamale pentru trecerea pe teritoriul Republicii Moldova, care se achită la vama din Giurgiuleşti, judeţul Galaţi.

"Suntem aici fără de mâncare, fără apă. Mergem cu taxiul şi luăm (hrană, n.red.) pe două zile, că tare-i scump, şi iarăşi se găteşte, iar mergem, iar umblăm... E straşnic, ce să facem? De şase zile stăm aici şi nu se porneşte nimica. Poate să moară cineva în maşină şi nu vine nimeni. Ce e asta? De luni dimineaţă stăm aici şi nu se întâmplă nimic. Ceva trebuie făcut", a afirmat Valerii G., din Cernăuţi, unul din şoferii de camioane care stau şi aşteaptă de mai multe zile, la recomandarea poliţiştilor, la cinci kilometri distanţă de Isaccea.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


Alături de ceilalţi conducători de autovehicule, el cere autorităţilor ca maşinile mici să fie îndrumate spre vama din Giurgiuleşti.

"Sunt maşini mici care pot să meargă pe la Galaţi. Ele urcă pe bac şi noi şedem şi nu putem face nimic. Maşinile mici să meargă pe uscat, iar maşinile mari pe aici. Nu se poate rezolva? Avem copii, nepoţi şi toţi ne aşteaptă cu sărbătorile şi stăm aici de o săptămână. Ne-au pus pe uliţa asta şi au uitat de noi", a mai spus el.

În vama din Isaccea, zeci de maşini aşteaptă de la prima oră a zilei să urce pe bacul care traversează Dunărea pentru a ajunge la Orlivka, Ucraina.

 

Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


Bacul care ajunge pe malul românesc are câteva camioane, iar printre ele zeci de maşini. Câteva persoane, printre care şi copii, nu au maşini, iar o parte din pontonul care face legătura dintre bac şi punctul de trecere vamal este acoperit de apă. Oamenii se opresc, iar angajatul societăţii Navrom SA care administrează trecerea Dunării cu bacul ridică din umeri şi spune că nu are cu ce să-i ajute. Începe să plouă, iar adulţii trec prin apă. Cei doi copii sunt luaţi în braţe şi trecuţi peste apa de pe ponton de şoferul unui autoturism cu numere de Ucraina şi angajatul societăţii Navrom SA.

La punctul de trecere a frontierei, o femeie este întrebată de vameş ce are în sacoşă. "Cozonaci, ouă", îi traduce un voluntar răspunsul primit în limba ucraineană.

Unii dintre şoferii ucraineni care aşteaptă la Isaccea şi mai mult ca sigur vor petrece Paştele departe de familii mai primesc o alinare din partea voluntarilor, care le mai aduc porţii de mâncare caldă.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


Sunt şi ucraineni care au găsit un adăpost sigur în Tulcea după ce Rusia a atacat ţara lor natală şi îşi vor petrece Paştele în bisericile şi mănăstirile din judeţ, iar unii dintre ei sunt voluntari de un an, de la începerea războiului, şi vor fi şi acum în serviciul celor aflaţi pe drumuri.

Vladimir Butnic are 30 de ani şi este din Tatarbunar, iar anul trecut a decis să vină în România, alături de familia lui. De atunci, lucrează ca voluntar la bucătăria cu mâncare caldă oferită persoanelor care trec vama româno-ucraineană din Isaccea.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


"La noi, au şuierat elicopterele. În satul vecin, la vreo 30 de kilometri, au căzut bombe. Sunt în România de un an şi nu am plecat în altă parte, pentru că este ca în Ucraina. Îmi place libertatea de aici", a declarat tânărul ucrainean, pentru AGERPRES.

În ultima perioadă, a gătit zilnic circa 300 de porţii de mâncare caldă, în special pentru şoferii de camioane.

"De Revelion, de Crăciun, am fost aici. Cel mai frecvent gătesc ciorbă de pui şi de porc, cartofi prăjiţi, carne de porc şi de pui prăjită. Asta o să fac şi de Paşte", a afirmat Butnic.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


Spune că cel mai greu i-a fost în timpul verii trecute.

"Erau foarte multe persoane şi nu dovedeam să facem câtă mâncare era nevoie", a menţionat el.

Tânărul ucrainean stă la Tulcea împreună cu soţia şi fiica, în vârstă de cinci ani.

"Eu nu vreau să omor. E credinţa mea. Sunt creştin. Pot să merg să ajut, dar nu să împuşc", spune Butnic, în timp ce se îndepărtează şchiopătând.

În hubul umanitar al FDP de la marginea oraşului Isaccea, două surori din Ucraina, Liliana Ivanova şi Georgeta Bielaly, spun că-şi vor petrece sărbătorile pascale în oraşul Tulcea.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


"Mulţi ucraineni au plecat acasă. Noi, pentru că suntem aici cu toată familia, vom sărbători aici. Cu mare drag aşteptăm această sărbătoare. Suntem creştini penticostali, iar Paştele este o sărbătoare foarte mare. Avem cozonaci, ouă vopsite, copiii vor cânta cântece frumoase de sărbători şi ne vom uita la tradiţiile frumoase de aici, din România", a afirmat Liliana Ivanova.

Sora ei, Georgeta Bielaly, spune că şi-au făcut un plan pentru prima zi de Paşte.

"Mergem la biserică, mâncăm şi după aceea facem cu toţii un tur prin mănăstirile din judeţ. Noi le vizităm foarte mult şi, când avem greutate pe suflet, suntem disperaţi, luăm toată familia şi mergem la Celic-Dere, Cocoş şi Saon", a menţionat Georgeta Bielaly.

Ea aminteşte că, în Ucraina, orice zi este o luptă pentru supravieţuire.

"Totul s-a scumpit, s-a devalorizat şi grivna, iar cu cine vorbesc mi-e tare jale de ei, pentru că fiecare zi e (o luptă, n.red.) de supravieţuire. Aici (în România, n.red.), nu au frică de bombe, dar le e teamă de casă (din Ucraina, n.red.). Foarte mulţi din noi au venit aici să găsească de lucru, dar confruntându-se cu neştiinţa limbii cad în panică şi se întorc acasă. (...) În Ucraina, e o problemă mare cu produsele alimentare. Acum, vin mai puţine ajutoare şi e mare nevoie de conserve, paste", a adăugat Georgeta Bielaly.

Liliana Ivanova a remarcat cât de toleranţi sunt tulcenii.

"Noi am văzut aici un fenomen care ne-a uimit foarte mult, toleranţa faţă de alte etnii. Şi e normal. Nu e principal ce naţionalitate ai, principal e că eşti om. Fenomenul ăsta e de învăţat şi de multiplicat în toată lumea", a spus Liliana.


Sora ei, Georgeta, a menţionat că o familie de lipoveni îi ajută pe ucraineni, cu sprijinul credincioşilor de rit vechi

"Avem o familie de lipoveni care ne susţin foarte mult. Se străduie şi-i ajută pe ucraineni. Le face traininguri voluntar. Acum, dacă o sun pe Irina, iese şi mă ajută cu orice, cu inima foarte deschisă", a afirmat Georgeta.

La Tulcea, filiala teritorială a Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România (CRLR) continuă activităţile în sprijinul persoanelor din Ucraina afectate de războiul declanşat de Rusia.

"În ultimul an, am avut centrul deschis pentru ucraineni, am acordat ajutoare, am fost la graniţă şi am oferit servicii de traducere. În colaborare cu ADRA (Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere şi Ajutor), am demarat un proiect care oferă sprijin pentru ucraineni. Săptămânal, ne întâlnim şi avem acţiuni", a precizat preşedinta filialei teritoriale a CRLR, Claudia Ciotic.

 


Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES


După unul dintre cele mai aspre şi lungi posturi din an, lipovenii se pregătesc să participe sâmbătă seara la slujba de Înviere, iar duminică dimineaţa, înainte de a mânca de dulce, se vor întoarce în lăcaşele de cult pentru a sfinţi ouăle vopsite decojite şi cozonacii.

"O particularitate, dacă vreţi, pe care am întâlnit-o la lipovenii din Dobrogea este faptul că ei preferă să sfinţească ouăle decojite. Se sfinţesc maximum două ouă decojite, care se consumă imediat când credinciosul ajunge cu ele acasă. Se taie în bucăţele mici, atât cât poate fiecare să înghită dintr-o singură bucătură, pentru a evita firimiturile", a declarat şeful de serviciu din cadrul Muzeul de Artă Populară şi Etnografie din Tulcea, Iuliana Titov.

Lipovenii explică obiceiul acesta spunând că nimic sfinţit de preot nu trebuie scăpat pe jos, aruncat la gunoi sau dat la animale.

Potrivit Gărzii de Coastă, de la începutul războiului din Ucraina, prin punctul de trecere a frontierei din oraşul Isaccea au intrat în Uniunea Europeană circa 360.000 de persoane, dintre care aproape 336.000 ucraineni, şi au ieşit din România aproximativ 332.500 de persoane, din care 310.000 ucraineni. AGERPRES / (A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Marius Frăţilă, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 29

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon