logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Mureş: Traseu de biciclete pentru accesul facil la dealul cu ruşcuţe de primăvară, la Sânpetru de Câmpie

Image

Comuna Sânpetru de Câmpie lucrează la elaborarea unui proiect pentru amenajarea unui traseu de biciclete spre dealul cu ruşcuţe de primăvară sau ghegheţi, cum sunt cunoscuţi de localnici, după ce aceste flori galbene care înfloresc în preajma Sărbătorilor Pascale au devenit tot mai atractive pentru turişti.

Profesorul Mihai Teodor Naşca, cel care a scos din anonimat "bujorii galbeni de stepă" de la Sânpetru de Câmpie, susţine că administraţia publică locală doreşte să atragă cât mai mulţi turişti în zonă, dar şi să protejeze floarea, iar din acest motiv un traseu de biciclete ar fi ideal.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


"Se doreşte şi amenajarea unui traseu pentru biciclete, care să ofere acces facil şi plăcut pe câmpul plin cu ruşcuţe de primăvară. Ruşcuţa de primăvară sau ghegheţii, aşa cum le spunem la noi, sunt nişte plante care nouă, localnicilor, ni s-au părut că ar fi peste tot şi ale tuturor. Noi dorim să îi cunoască lumea, să vină şi să vadă, să se bucure şi după ce se bucură să ia contact şi cu alte lucruri care se întâmplă aici, în comunitatea noastră din Sânpetru de Câmpie. Sperăm din tot sufletul ca să găsim posibilitatea ca o voce autorizată să confirme cele ce noi tot spunem că, deşi floarea creşte pe o suprafaţă destul de mare, planta nu este chiar peste tot. Dorim să oficializăm acest teren, acest loc în care cresc ele şi, cu timpul, de ce nu, să devină un loc de vizitat, aşa cum sunt şi alte rezervaţii sau alte plante care cresc spontan, dar sunt destul de rare în România. S-a dus deja vestea şi, de anul trecut, de când am povestit prima dată despre ruşcuţe - şi trebuie să spun că voi, ziariştii, sunteţi 'vinovaţi' - au venit oamenii, apoi au văzut la televizor", a declarat Mihai Teodor Naşca.

După apariţia primelor reportaje despre floarea galbenă de la Sânpetru de Câmpie, în urmă cu un an, locul a fost vizitat de numeroşi turişti veniţi de peste tot din ţară.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


"Noi am rămas foarte surprinşi de faptul că lumea a văzut fenomenul acesta şi a zis 'hai să vedem acei bujori galbeni', cum le mai zicem noi. Dar nu am crezut niciodată că poate să aibă un asemenea impact o ştire despre ei. Planta în sine doar biologii ştiu exact cât de valoroasă este. Doar ei pot să spună cât de căutată sau cât este pe cale de dispariţie. Noi nu putem să dăm un răspuns, iar noi, ca şi comunitate, ne-am dori să putem să realizăm un proiect în care aceste plante să poată să fie considerate protejate şi, ulterior, să poată fi vizitate. Pentru că, într-adevăr, doar o lună poţi să admiri bujorii galbeni, ruşcuţele de primăvară sau ghegheţii de la Sânpetru de Câmpie. Au început să înflorească şi cu siguranţă până după Paşti putem să îi admirăm la adevărata lor valoare", a spus Mihai Teodor Naşca.

Biologul Monica Beldean de la Asociaţia Pentru Natură şi Oameni susţine că ruşcuţa este o specie întâlnită pe pajiştile din zona de câmpie a Transilvaniei.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


"Este o specie stepică, iar speciile stepice sunt elemente distinctive pentru toate pajiştile din Câmpia Transilvaniei. Poate fi o emblemă a pajiştilor din acest ţinut, nu neapărat din Sânpetru de Câmpie, dar faptul că administraţia locală şi localnicii au identificat această specie ca fiind un obiectiv important şi au identificat-o ca pe o oportunitate de a face locul mai cunoscut este foarte bine. Este un element emblematic pentru Câmpia Transilvaniei, este o şansă şi pentru această plantă. Sigur că este o şansă şi pentru această plantă, pentru că oamenii vor învăţa să o protejeze. Este o plantă foarte sensibilă la secetă. Seminţele de ruşcuţă, ca să germineze, au nevoie de anumite condiţii de umiditate imediat după ce au fost diseminate, iar dacă planta nu beneficiază de aceste condiţii de umiditate, atunci nu reuşeşte să germineze. Nu reuşeşte să producă urmaşi pe cale genetică", a arătat biologul Monica Beldean.

Biologul crede că această specie poate să dispară din cauza secetei, dar şi din cauza supra-păşunatului, întrucât caprele o consumă.

 


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


"Pajiştea trebuie să aibă anumite calităţi ca speciile componente să reziste în comunitatea vegetală creată în pajiştea respectivă. Or, pentru ruşcuţă, iarba de o anumită înălţime asigură acea umiditate necesară pentru germinarea seminţelor. Ruşcuţa este o specie perenă. Este sensibilă mai degrabă la tasare decât la păşunatul propriu-zis, la consumul materiei, materialului vegetal sau biomasei, pentru că fiind o specie toxică, animalele, oile în general o evită. Caprele consumă ruşcuţă, dar oile şi vacile nu, nu mănâncă ruşcuţă", a arătat Monica Beldean.

Reprezentanta Asociaţiei Pentru Natură şi Oameni a mai arătat că Sânpetru de Câmpie este o zonă tipică pentru Câmpia Transilvaniei şi că ar plasa-o "între medalioanele din Câmpia Transilvaniei".


Foto: (c) Dorina Matiş / AGERPRES


"Este superbă. Eu am observat şi diversitatea, mozaicul culturilor agricole. Am întrebat copiii dacă fiecare gospodar îşi cultivă pământurile sau oamenii se asociază pentru cultivarea pământurilor şi sigur că imediat am ieşit pe teren şi am vrut să văd dacă există un mozaic de culturi sau nu. Şi spre surpriza şi spre bucuria mea, încă în Sânpetru de Câmpie mai există mozaic de culturi, se vede prin conformaţia culturilor agricole, se vede hărnicia oamenilor şi se vede implicarea oamenilor în agricultură. Am văzut şi nişte căprioare, care sunt tipice pentru spaţiile deschise cu tufărişuri. E foarte, foarte important să menţinem tufărişurile în pajişti, pentru că acolo se hrănesc şi acolo se adăpostesc. E normal ca în zonele de podiş şi de câmpie să fie căprioare şi sunt cumva un indicator al sănătăţii peisajului", a subliniat Monica Beldean. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 30

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon