logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Alba: ''Sărbătoarea Mierii'' transformă Blajul, timp de două zile, în ''cel mai dulce oraş'' al ţării

Image

Unul dintre cele mai aşteptate evenimente organizate în "Mica Romă", "Sărbătoarea Mierii", considerat cel mai mare târg apicol din România, a revenit în acest sfârşit de săptămână la Blaj, după mai mulţi ani de întrerupere cauzată de pandemia de coronavirus.

Cu peste 10.000 de vizitatori şi peste 150 de expozanţi din 20 de ţări la precedenta ediţie, cea din 2019, "Sărbătoarea Mierii", care a ajuns la ediţia a XIII-a, s-a bucurat şi în acest an, încă din prima zi, de un număr mare de participanţi, fiind vorba despre persoane dornice să-şi achiziţioneze miere şi produse apicole sau chiar utilaje şi echipamente apicole.

În premieră, târgul a găzduit şi preselecţia pentru Olimpiada Internaţională a Tinerilor Apicultori, care se va desfăşura în iunie în Slovenia şi unde vor participa copii din peste 20 de ţări.

 



"Am dorit foarte mult ca anul acesta să promovăm mierea, consumul de miere în rândul tineretului, dar şi practicarea apiculturii în rândul tinerilor. Pe lângă atelierele de pictură dedicate copiilor, am găzduit aici preselecţia pentru Olimpiada Internaţională a Tinerilor Apicultori, care nu a mai avut loc de 3 ani. Ne dorim ca şi la ediţiile viitoare ale târgului să facem această selecţie aici", a spus Alina Ochiş-Mateş, reprezentanta companiei organizatoare.

La rândul său, Ion Mirea, de la Asociaţia Fermelor Apicole de Reproducţie Prahova, a menţionat că au fost înscrişi la preselecţie 11 copii, ţara noastră urmând să fie reprezentată de trei dintre aceştia.

Preselecţia a constat într-o examinare teoretică, una practică, cu probe practice de descăpăcit, de asamblat rame, de asamblat stupi, de recunoaştere a utilajelor apicole şi alte probe specifice activităţii apicole.

Tot în cadrul târgului a fost organizat şi un inedit concurs de pictură a stupilor, cu implicarea copiilor din 27 de clase de a III-a şi a IV-a. Premiul oferit pentru "Cel mai frumos stup" este un voucher în valoare de 1.000 de euro pentru achiziţionarea de materiale didactice. Organizatorii au pregătit şi un premiu special pentru originalitate şi creativitate desemnat în urma votului derulat online.

În ceea ce priveşte oferta de produse, aceasta este una bogată, fiind prezenţi la târgul desfăşurat, sâmbătă şi duminică, în centrul istoric al municipiului Blaj, Piaţa 1848, expozanţi din întreaga ţară, precum şi din Polonia şi Ucraina.

Din judeţul Suceava a venit la târgul de la Blaj Dumitru Buzilă, apicultor din Forăşti, care susţine că are "cea mai bună miere din Bucovina".

 



"Am miere polifloră de mai, care este cea mai completă şi mai bună, miere de salcâm, de foarte bună calitate, care are şi alte flori pe lângă. Mierea din staţionar are alte calităţi faţă de mierea din pastoral. Vorbesc de aromă, de parfum", a explicat, pentru AGERPRES, apicultorul bucovinean.

În ceea ce priveşte preţurile, apicultorul a spus că au scăzut şi că încă vor mai scădea, pentru că cerinţa este din ce în ce mai mică. Dumitru Buzilă crede că un român consumă mai puţin de 0,8 kilograme de miere pe an, cantitatea menţionată în statistici.

El a mai precizat că, deşi anul trecut producţia nu a fost una extraordinară, ea a fost constantă.

"Primăvara a fost un cules mediu, apoi a fost culesul de vară, care a fost cu tei, cu floarea soarelui, şi un pic cel de toamnă. Faţă de un an bun, producţia a fost diminuată cam cu 20%. Sperăm ca anul acesta să depăşim producţia de anul trecut. Depindem de vreme, de factorii externi. Sperăm să fie un an mai bun", a conchis Dumitru Buzilă, prezent la Blaj şi la alte ediţii ale "Sărbătorii Mierii".

Deşi originar din judeţul Alba, din satul Vingard, Dănuţ Pintea, care este însoţit de fiul său, Adrian, a venit pentru prima dată la târgul apicol din Blaj, cu o gamă variată de miere.

 



Dănuţ Pintea a declarat, pentru AGERPRES, că se ocupă de apicultură de 15 ani şi totul a început din întâmplare, după ce a ajutat pe cineva să-şi transporte stupii cu albine. Curios, a vrut să afle cât mai multe despre acest domeniu şi a ajuns la concluzia, după ce a citit despre calităţile ei, că mierea naturală poate fi considerată un medicament.

"Am început cu trei roiuri date de cineva. Am ajuns la 120-130. Încet, pas cu pas, tot mai mult. Mai întâi, cu miere polifloră. Apoi, am început să mergem prin ţară (albinărit pastoral - n. red). Nu poţi să faci, dacă stai acasă. Dacă mergi, faci treabă. (...). E muncă multă, sunt nopţi nedormite, drumuri, încarcă, descarcă. Mai avem uneori probleme şi cu urşii", a spus bărbatul.

Dănuţ Pintea a precizat că, pentru a putea obţine miere de salcâm, merge cu stupii în judeţele Vâlcea şi Timiş, pentru cea de tei ajunge în Caraş-Severin, iar pentru a avea miere de rapiţă duce albinele în judeţul Arad. Pentru mierea de zmeură, merge în zona unor pepiniere de zmeură din judeţul Cluj.

 



"Ajungem acasă în octombrie", a menţionat bărbatul, care a adăugat, cu convingere, că apicultura e o "muncă frumoasă şi sănătoasă".

Alături de fiul său, Adrian, care s-a "contaminat" şi el cu pasiunea tatălui său pentru albinărit, Dănuţ Pintea produce o gamă variată de miere, nelimitându-se la variantele clasice, dar şi propolis, ceară şi faguri.

De exemplu, el are miere cu nucă, miere cu turmeric, despre care spune că este indicată în bolile de plămâni, miere cu scorţişoară, recomandată pentru durerile de cap şi în anemii. De asemenea, acesta realizează şi o cremă de miere, formată din miere de tei, polifloră, de rapiţă şi de floarea soarelui. Pe fiecare etichetă sunt trecute valorile nutritive şi bolile în tratarea cărora este recomandat produsul respectiv.

 



Cumpărătorii sunt atraşi şi de mierea duo, practic două tipuri de miere în acelaşi borcan, aşezate pe verticală. "Se pune una din ele în borcan mai devreme cu două-trei săptămâni, se cristalizează, se ţine la orizontală. După aia, o ridicăm şi completăm cu restul de miere. Clienţii pot să consume astfel două tipuri de miere din acelaşi borcan", a explicat apicultorul din Vingard.

Pe lângă mierea vândută la târguri, familia Pintea comercializează produsele prin intermediul site-ului creat de băiat, unde sunt menţionate ofertele şi promoţiile micului brand din satul din Alba.

"Acum, băiatul a prins şi el (pasiunea pentru apicultură - n. red.) şi nu vrea altceva. Amândoi lucrăm împreună", a spus Dănuţ Pintea, completat de fiul său, care a studiat un an de facultate în Administrarea Afacerilor şi care spune că se implică în conceperea unui aspect cât mai plăcut al produselor.

Pentru prima dată la "Sărbătoarea Mierii" de la Blaj este şi Elena Pogan, din Mărtinie, comuna Şugag, care are o afacere demarată în 2020, deci după ultima ediţie a târgului desfăşurată înainte de pandemie. Deşi recent înfiinţată, afacerea de familie are deja mai multe produse certificate montan - siropuri şi dulceţuri de fructe de pădure, zmeură, afine, merişor, muguri de brad, de conuri de brad, cumpărătorul având astfel garanţia că materia provine din zona montană, ceea ce înseamnă, implicit, mai puţină poluare.

 



În vârstă de 26 de ani, Elena, care a absolvit o facultate, se ocupă de această "cămară destul de variată", iniţiată la dorinţa mamei ei, împreună cu familia.

"Am început cu fructe de pădure, zmeură de pădure, afine, merişor, cu procesarea acestora. Pe urmă am trecut şi la cătină, caise, căpşuni, mure, ardei iute, zacuscă, murături. Materia primă, cum ar fi fructele de pădure, provine din Munţii Cindrel. Restul, de la producătorii noştri locali. Din piaţă din Sebeş, de exemplu, luăm ardeiul iute. Vara ne promovăm produsele la Lacul Oaşa, pe Transalpina. Acolo ne găsesc turiştii. Sau în Mărtinie, acasă", a explicat aceasta, pentru AGERPRES.

Persoanele prezente la târg au putut să-şi achiziţioneze de la standul tinerei şi siropuri de măceşe, de gutui, de mentă, de coacăze negre, de mure, de porumbele sau chiar de aronia, ghimbir şi kiwi, precum şi produse fără zahăr cum ar fi magiun de prune, dulceaţă de afine, compot de fructe de pădure sau sirop de afine.

 



De asemenea, tânăra vinde şi îndulcitor de păpădie, ciuperci murate, hribi în saramură, zacuscă cu vinete, cu ciuperci sau cu fasole.

Fiind o afacere demarată în pandemie şi neavând astfel posibilitatea de a participa la început la târguri, ea a optat pentru promovarea produselor în spaţiul virtual, de unde şi acum cei interesaţi pot să-şi ia siropuri, dulceţuri, zacuscă şi murături.

Cei prezenţi la "Sărbătoarea Mierii" pot să deguste sau să-şi cumpere bere cu miere, o bere artizanală, nefiltrată şi nepasteurizată, produsă de compania apicolă blăjeană implicată în organizarea târgului.

 


"Facem trei tipuri de bere: blondă, roşie şi neagră. Am început în urmă cu patru ani acest business cu bere cu miere. Am încercat să găsim o reţetă ca să nu fie foarte dulceagă berea. E destinată în special consumatorilor bărbaţi. Nu se simte foarte puternic gustul de bere. Toate cele trei tipuri de bere conţin produse naturale: apă, malţ, hamei şi drojdie. Ca să ajungă bun de consum, ea trebuie să stea 40 de zile la maturare. Procesul şi ingredientele sunt strict naturale, nu se introduce absolut nimic artificial, chimic în procesul de fabricaţie. Termenul de valabilitate e de maximum 3 luni, nefiind pasteurizată", ne-a spus Florin Ochiş-Mateş.

Cei prezenţi sâmbătă seara la "Sărbătoarea Mierii" au avut posibilitatea să urmărească şi un concert susţinut de "Bere Gratis", dar şi un spectacol folcloric, cu participarea Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.

 



Duminică, pe scena din Piaţa 1848 va fi un moment interactiv de zumba pentru copii, iar la Palatul Cultural, "O poveste din lumea păpuşilor", spectacol al Teatrului de Păpuşi "Prichindel" Alba Iulia.

"Sărbătoarea Mierii" este un proiect derulat de compania apicolă "Apidava", Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Blaj şi Centrul de Cultură "Augustin Bena", cu sprijinul Teatrului de Păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia. AGERPRES/ (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Anamaria Constantin, editor online: Andreea Lãzãroiu)

 

Foto: (c) Marinela Brumar/AGERPRES

Afisari: 38

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon