UCRAINA-UN AN DE RĂZBOI/REPORTAJ Peste 19.000 de ucraineni, sprijiniţi de Youhub Association: Ultimul an a însemnat un efort uriaş

Youhub Association, una dintre organizaţiile din vama româno-ucraineană Isaccea, a sprijinit în ultimul an peste 19.000 de persoane afectate de războiul declanşat de Rusia. Reprezentanţii acesteia fac apel la populaţie pentru a fi în continuare alături de ei şi arată că pentru a-şi desfăşura activitatea caritabilă au fost nevoiţi să facă lucrări edilitare în valoare de 35.000 de euro.
Înfiinţată în urmă cu şapte ani, Youhub Association şi-a propus să ofere servicii de asistenţă socială persoanelor aflate în nevoie, iar pentru conducerea ei ultimul an a însemnat un "efort uriaş" din mai multe puncte de vedere.
"Ultimul an a însemnat un efort uriaş de echipă pentru a-i ajuta pe copiii şi persoanele care vin din Ucraina, pe copiii pe care îi avem deja în programe de trei ani în centrele de protecţie din Bucureşti şi Timiş, dar, în acelaşi timp, un efort uriaş de a creşte capacitatea echipei, de a profesionaliza toate demersurile umanitare şi pentru a le sustenabiliza, atât din punct de vedere financiar, cât şi din punct de vedere al capacităţii", a declarat pentru AGERPRES preşedintele Youhub Association, Andreeas Novacovici.
Foto: (c) Luisiana Bîgea / AGERPRES
Practic, în ultimul an, 19.864 de persoane din Ucraina au beneficiat de serviciile oferite la vama româno-ucraineană, în centrele deţinute, 380 de copii, români şi ucraineni, au primit servicii de asistenţă socială şi sprijin psiho-emoţional. Mai mult, asociaţia a distribuit aproximativ 10 tone de produse şi 19 tone de apă, iar nevoia de ajutor nu a scăzut în ultima perioadă.
"E nevoie în continuare de geci, fulare, mănuşi, pături, jucării pentru copii. Noi le dăm de îndată ce le primim. Sigur, avem aceste proiecte umanitare, susţinute de câteva agenţii internaţionale, doar că nici ele nu pot asigura integral toate costurile sau toate produsele de care avem nevoie. Şi asta pentru că şi nevoile se schimbă pe măsură ce numărul de refugiaţi creşte. Şi am observat în ultimele cinci săptămâni, de când în presă s-a anunţat că Ucraina, pe lângă acele 26 de tancuri din Germania, va mai primi şi avioane F-16 din partea Suediei, a apărut o îngrijorare majoră, motiv pentru care a crescut şi numărul de persoane care tranzitează vama", a afirmat Novacovici.
Astfel, dacă acum două luni, asociaţia acorda asistenţă unui număr de 100 - 150 de persoane pe săptămână, în ultima perioadă s-a ajuns şi la 3.000 de persoane pe lună.
"Oricât de bine ai planifica şi bugetul, şi activităţile, situaţiile de acest fel te prind nepregătit. Şi orice ajutor e bine-venit. Încă este frig şi e nevoie de geci, mănuşi pentru copii în special şi pături. Am ruga, dacă e posibil, să fie igienizate, pentru că e foarte neplăcut să primeşti produse care sunt murdare, rupte sau mânjite de tot felul de substanţe. Dacă ajutăm, trebuie să ajutăm cu toată responsabilitatea. Ăsta e mesajul nostru. Poate nu-i ceva popular de spus, dar aruncăm foarte multe lucruri pe care le primim tocmai pentru că nu sunt într-o condiţie care să permită distribuirea către oamenii care chiar n-au nimic", a precizat preşedintele Youhub Association.
Andreeas Novacovici a făcut un apel la umanitate, în condiţiile în care în ultima perioadă a observat că apar tot mai multe discuţii legate de oportunitatea sprijinirii ucrainenilor, dar şi comparaţii între situaţia lor şi cea a românilor aflaţi în situaţii vulnerabile.
"Aici este vorba de oameni care au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele, din cauza conflictului armat. Mulţi vin efectiv doar cu o sacoşă de rafie, n-au nimic, iar noi avem obligaţia, cel puţin morală, să-i sprijinim, pentru că de asta suntem membri ai Uniunii Europene, de asta suntem ţară semnatară a tuturor tratatelor şi convenţiilor ONU cu privire la ajutor umanitar internaţional. Trebuie înţeles că vremelnic, cât timp există această nevoie, trebuie să facem toate eforturile pentru a-i sprijini. Pentru beneficiarii români ai serviciilor sociale, obligaţia revine atât furnizorilor privaţi de servicii sociale, unei organizaţii, fundaţii, cât şi statului, prin instituţiile sale", a amintit Novacovici.
În opinia sa, Blue Dot-ul de la Isaccea al asociaţiei se deosebeşte de celelalte din ţară, având în vedere că o asociaţie non-profit a fost obligată să facă lucrări edilitare pentru a nu plăti chirie unei societăţi private care administrează terenul din zona vămii.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
"În ultimele trei luni, a trebuit să asfaltăm, să facem lucrări edilitare, practic să tragem curent, să ne racordăm la canalizare şi la apă pentru a oferi servicii. Întrucât furnizorul privat al autorităţii portuare a cerut o chirie de 300 de euro lunar, chirie pe care nu ne-am permis-o, alături de UNICEF şi de celelalte agenţii internaţionale, am făcut acest efort financiar de a asfalta, de a reclădi practic tot Centrul umanitar Blue Dot. (...) Toată relocarea a costat 35.000 de euro, pentru că asfaltul e foarte scump. A trebuit să turnăm şase straturi, întrucât terenul nu e cel mai bun, a plouat şi foarte mult în acea perioadă. A fost costul suportat de partenerii noştri în cele două proiecte şi nu regretăm nicio secundă că am luat această decizie, întrucât terenul pe care avem acum Blue Dot-ul aparţine oraşului Isaccea şi dezvoltăm toate activităţile în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Tulcea. Noi suntem responsabili de toate serviciile umanitare din Blue Dot, iar ISU asigură în permanenţă, pe lângă pază, protecţie, siguranţă, şi serviciile de transport care sunt finanţate prin Agenţia ONU pentru Migraţie", a mai spus Andreeas Novacovici.
Asociaţia YouHub este activă la Isaccea din luna mai a anului trecut şi numără acum 26 de persoane, unii dintre ei fiind angajaţi. Gheorghe Marin Epifanov, născut în Galaţi, fost marinar, vorbitor de opt limbi străine, a ajuns în vama din Isaccea la finele primei decade a lunii martie a anului trecut şi lucrează în asociaţie.
"Acum un an eram între două servicii. Renunţasem la locul de muncă din Sibiu şi mă întorsesem în Galaţi. Nu locuiesc departe de căminele studenţeşti şi, să vă spun drept, nu prea mă uitam la televizor în perioada aceea. Nu fusesem atâta timp acasă şi eram cu prietenii. În drumurile mele, am văzut aglomeraţie, erau foarte multe maşini de Ucraina, iar o nepoată mi-a zis că pe Facebook se caută translatori", şi-a amintit Gheorghe Marin Epifanov.
Foto: (c) LUISIANA BIGEA / AGERPRES FOTO
Prima "staţie" spre Isaccea a fost Asociaţia pentru Instruire în Situaţii de Urgenţă (UVSAR) din Galaţi, acolo unde o femeie din Ucraina l-a rugat să o însoţească până în oraşul tulcean.
"Am venit aici întâmplător. O ucraineancă trebuia să-şi ia un pachet de la bac şi m-a întrebat dacă nu merg cu ea. Şi am fost de acord, fiindcă ştiam de Isaccea. Părinţii mei sunt născuţi în Deltă, aşa că am fost în Isaccea. Şi când am ajuns aici, am luat o vestă portocalie de la ISU, iar cei de acolo m-au întrebat câte limbi străine ştiu şi dacă nu vreau să vin să lucrez aici. Şi am venit, dintr-un foc", povesteşte el.
Prima perioadă a fost dintre cele mai dificile.
"Veneau 800 de oameni, 900 de oameni pe un bac şi nu ştiai pe care să-i ajuţi. Veneau oameni care au sărutat pământul când au văzut că au ajuns în România şi nu sunt bombardamente, iar viaţa e liniştită. Am văzut că e mai mare nevoie de mine aici şi am decis să rămân. A venit la un moment dat o doamnă cu bunica ei din Herson. Bunica era pe bancheta din spate. În timpul unui bombardament, s-a speriat, a căzut şi şi-a rupt coloana. Nu putea să stea decât întinsă, iar femeia aia a mers două zile pe bancheta din spate a maşinii. Soţul ei e marinar, a venit şi el după vreo două luni, au stat la Tulcea o perioadă, după aceea au plecat în Polonia. Să o urci pe bunică în maşină, s-o hrăneşti, s-o speli... Femeia aceea este o eroină pentru mine. Şi mai aveau şi doi căţei... Mai rar am văzut aşa ceva", şi-a amintit Epifanov.
În timpul verii, a locuit într-o rulotă, în apropiere de vamă, iar de anul trecut până acum nu a plecat din Isaccea mai mult de patru zile la rând.
"Îmi aduc aminte că îi visam pe oamenii aceia. Nu prea aveam timp să discutăm între noi când era potopul ăla de oameni, dar seara ne puneam la masă, când nu mai erau aşa de mulţi oameni sau aveam noi timp şi ne povesteam prin ce am trecut fiecare în ziua aceea. (...) Dacă ar fi fost oraşul mai mare, ar fi fost bine şi pentru persoanele din Ucraina. Multe dintre ele nu vor să plece departe de casă. Sunt care merg la Bucureşti, Oradea, Cluj sau în Germania, Polonia, dar mulţi dintre ei ar vrea să stea cât mai aproape de casa lor, pentru că, dacă se întâmplă ceva, pot să se ducă repede dincolo să vadă despre ce este vorba", a explicat Epifanov.
El a ţinut legătura cu mulţi din ucrainenii pe care i-a ajutat.
"Mă mai sună din când în când şi mă întreabă dacă mai ţin minte ce am făcut pentru ei. Pe unii da, îi ţin minte, pe alţii zic că da şi încerc să le ofer informaţiile de care au nevoie. Întreabă dacă mai sunt multe maşini în vamă sau dacă merge bacul, lucruri legate de paşaport, de certificate de naştere, dacă pot să treacă", arată el.
E mulţumit atunci când vede că oamenii ştiu ce să facă mai departe, nu se plânge din cauza salariului şi i-ar plăcea să meargă în Ucraina, după ce se termină războiul.
"Am atâtea cunoştinţe, prieteni care îmi zic ca la finalul războiului să merg să-i vizitez. Deci, am să merg cu siguranţă, dar nu acum. (...) Contractul meu este până la finele lunii martie şi apoi vreau să merg la mare. Am să plec pentru că este prea mult. Eu sunt aici în fiecare zi, şi sâmbătă, şi duminica", afirmă Gheorghe Marian Epifanov.
La finele săptămânii trecute, atunci când l-am întâlnit, Gigi, cum îi spun prietenii, a înregistrat doar şapte persoane. Două voiau să meargă la Braşov, iar o mamă cu patru copii, la Bucureşti.
"Ce am făcut pentru ei? I-am înregistrat, în primul rând, am anunţat pompierii, fiindcă ei se ocupă de transport, le-am sugerat să vină să mănânce, să bea un ceai, o cafea. Au mâncat. Acum, trebuie să aştepte până mai vine un bac, să se mai strângă nişte oameni şi atunci va fi chemat autobuzul. Apoi, cu Dumnezeu înainte, o să plece la Bucureşti. Le-am explicat ce pot să facă la Bucureşti, unde pot să locuiască", a precizat acesta.
După pauza pe care vrea să şi-o ia la sfârşitul lunii martie, Gheorghe Epifanov intenţionează să se întoarcă la Isaccea.
"Nu ştiu dacă aş putea să stau acasă sau să fac altceva, gândindu-mă că aş fi de ajutor aici", mărturiseşte bărbatul din Galaţi.
Printre sutele de voluntari care au fost alături de persoanele afectate de războiul declanşat de Rusia s-au aflat şi angajaţi ai instituţiilor statului. Unul dintre ei, Paul Ciorbac, este poliţist de frontieră al Gărzii de Coastă în Chilia Veche şi a fost translator pentru autorităţi la vama din Isaccea în timpul liber.
Sursa foto: Paul Ciorbac / Arhiva personală
"Prima zi de voluntar a fost destul de grea pentru mine. Era într-o zi de sâmbătă şi am fost să-l externez pe tata din spital, de la Bucureşti. Am ajuns acasă în jurul orei 16,00, iar la îndemnul soţiei am mers şi am cumpărat îmbrăcăminte, pături, încălţăminte să le donăm celor care au nevoie. La Isaccea, ni s-a zis că, dacă tot cunoaştem limba şi vrem să ajutăm, să ne implicăm în continuare. Pur şi simplu, a fost o implicare din partea întregii familii. Am fost acolo mai multe zile, dar nu le-am numărat", a povestit Paul Ciorbac.
Îi este greu să aleagă doar o imagine care l-a impresionat, dar spune că cei mai mici călători i-au atras atenţia în mod special.
"Era o doamnă cu trei copii şi multe bagaje. Băieţelul cel mai mare avea undeva în jur de 4-5 ani. El avea o geantă atârnată de gât, o alta în spate. M-a impresionat faptul că era foarte mic, dar parcă în momentul acela şi-a asumat să ducă tot greul", şi-a amintit poliţistul de frontieră.
La fel ca alţi voluntari, a găzduit persoane din Ucraina, iar cu unele mai ţine legătura.
"Soţul este marinar, iar atunci când termină un voiaj merg la Isaccea de unde o iau pe soţia lui şi o aduc în Tulcea. O fac voluntar. Au zis că în România şi-au găsit o familie cum n-au avut în Ucraina, fiindcă la ei nu există aşa ceva. Adică, ajutorul pe care l-am acordat noi, ca şi popor român, nu există la ei", a menţionat Paul Ciorbac. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Georgiana Tănăsescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon