REPORTAJ Casa poetului Alexandru Macedonski şi Lacul Geormane, resurse turistice pentru comunele Goieşti şi Bratovoeşti

Casa poetului Alexandru Macedonski din comuna Goieşti, judeţul Dolj, şi Lacul Geormane, din comuna Bratovoeşti, sunt obiectivele pentru care cele două localităţi au fost recent atestate ca zone cu resurse turistice. Deşi se află în paragină de aproape 30 de ani, acestea reprezintă resurse turistice, pentru care cele două comune ar putea avea şanse mai mari de dezvoltare, întrucât viitoarele proiecte de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor beneficia de o promovare cu prioritate.
"În momentul de faţă suntem în discuţii cu Consiliul Judeţean Dolj pentru reabilitarea Casei Alexandru Macedonski, care aparţine Consiliului Local Goieşti. Noi, în urmă cu circa 3 ani, am realizat un gard de împrejmuire a casei, pentru a nu mai intra persoane în incintă, care să facă stricăciuni, aşa cum s-a întâmplat după 1990. Acum acolo sunt doar pereţii, fără tocărie, fără uşi. Acoperişul este în condiţii bune, iar gardul nu permite să intre altcineva în incintă. Din discuţiile purtate, conducerea Consiliului Judeţean Dolj doreşte să se ocupe de reabilitarea Casa Macedonski, aşa cum s-a ocupat şi de alte monumente din alte localităţi, printre care se află şi culele din comunele Brabova şi Cernăteşti. La nivelul comunei am realizat un proiect tehnic pentru reabilitarea acestei case, pe care l-am şi pus la dispoziţia Consiliului Judeţean Dolj", a declarat pentru AGERPRES primarul comunei Goieşti, Gheorghe Corbeanu.
Casa în care a copilărit poetul Alexandru Macedonski este situată în satul Popeasa, unde se întind văile misterioase ale râului Amaradia, cum le numea George Călinescu, şi "apele-şi deşiră graiul nentrecut", şi este una dintre clădirile în paragină de pe lista monumentelor istorice ale României, aflate în aşteptarea grandorii din "Rondelul trecutului": "Iată Pometeştii, iată Adâncata / Scurtul pod de bârne este retrecut / Reînviază mama, îmi zâmbeşte tata... / Vreme cât a curs-a, parcă n-a trecut / Jar şi vâlvorare, soarele urcat-a / Arde grâu-n flăcări, pân' la brâu crescut / Iată Pometeştii, iată Adâncata / Scurtul pod de bârne este retrecut / Iarba pe tot şesu' de cosit e gata / Apele-şi deşiră graiul neîntrecut / Pentru viaţa de-astăzi mi-a sosit răsplata / Copilandru vesel din nou m-am făcut / Iată Pometeştii, iată Adâncata''.
"Până la Revoluţie, casa a fost în condiţii cât de cât bune, atât la exterior, cât şi la interior. Oamenii povestesc că de ziua poetului era vizitată de elevi, inclusiv din Craiova, mobilierul era în totalitate aşa cum a fost lăsat, chiar şi covoarele erau pe jos. După Revoluţie, a început cumva distrugerea, între ghilimele. Nu a mai fost gard şi s-a furat totul din casă", a mai spus primarul comunei Goieşti.
Potrivit proiectului realizat în urmă cu mai mulţi ani, reabilitarea clădirii a fost evaluată la peste 300.000 de euro.
Comuna Goieşti are în componenţă 13 sate - Adâncata, Fântâni, Goieşti, Gruiţa, Mălăeşti, Mogoşeşti, Muereni, Pioreşti, Pometeşti, Popeasa, Ţandăra, Vladimir şi Zlătari, 1.500 de gospodării şi, potrivit ultimului recensământ, o populaţie de 3.138 de locuitori, la fel ca în urmă cu 10 ani, din care 250 sunt copii, numărul acestora fiind în continuă scădere. Circa 400-500 de persoane, cu vârste între 20 şi 40 de ani, sunt plecate la muncă sezonieră în alte ţări, de unde se întorc cu bani şi încearcă să îşi îmbunătăţească condiţiile de locuit. "E benefic pentru noi, ca şi comună, şi pentru ei, ca familii, gospodării, pentru că acolo câştigă un ban muncit cu greu (acesta este adevărul), dar se întorc acasă şi-şi fac o căsuţă", afirmă primarul Gheorghe Corbeanu.
Pe lista de proiecte de investiţii a primăriei se află asfaltarea drumurilor comunale, construirea unei săli de sport de 180 de locuri în curtea şcolii, prin Compania Naţională de Investiţii, şi, într-un viitor mai îndepărtat, introducerea reţelei de gaze.
Şi comuna Bratovoeşti, unde se află Lacul Adunaţii de la Geormane, de 102 hectare, în jurul căruia înainte de 1990 se construise staţiunea Victoria, a fost inclusă pe lista localităţilor cu resurse turistice. Aria naturală protejată Lacul Adunaţii de la Geormane este o arie protejată de interes naţional, situată în zona de câmpie a bazinului hidrografic Jiu şi face parte din categoria zonelor umede. Este caracterizată prin prezenţa ecosistemelor lacustre (lacul Victoria, balta Marica) şi zone mlăştinoase. Aici s-ar putea reamenaja, potrivit Strategiei turistice a judeţului Dolj, staţiunea Victoria, ca zonă de agrement, aventură şi sport, care era considerată "Snagovul Craiovei" şi care era plină de turişti în fiecare weekend.
***
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, atestarea ca zone cu resurse turistice a 21 de localităţi, aceste unităţi administrativ-teritoriale având, astfel, şanse mai mari de dezvoltare prin atragerea de fonduri europene pentru proiecte de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului, a informat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Astfel, au fost atestate ca zone cu resurse turistice următoarele localităţi: Ticuşu (judeţul Braşov); Vama Buzăului şi Scorţoasa (judeţul Buzău); Dobreşti (judeţul Bihor); Fârliug (judeţul Caraş-Severin); Recea Cristur, Dăbâca, Geaca, Vad, Ţaga, Bonţida, Panticeu şi Bobâlna (judeţul Cluj); Goieşti şi Bratovoeşti (judeţul Dolj); Lupeni şi Pui (judeţul Hunedoara); Bălţaţi (judeţul Iaşi); Gurghiu (judeţul Mureş); Benesat (judeţul Sălaj); Niţchidorf (judeţul Timiş). AGERPRES/(A, AS - autor: Maria Mitrică, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: (c) Maria Mitrică/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Sector 3: Primăria deschide, pe 12 mai, platforma online pentru înscrieri la școli și grădinițe de vară
Primăria Sectorului 3 deschide, pe 12 mai, pe www.primarie3.ro, platforma online pentru înscrieri la școlile și grădinițele participante la programele educaționale de vară, ce se vor derula, în perioada iulie-august, a căror finanțare este asigurată de autoritatea locală pentru aproximativ 7.000 de copii.
Timiș: Municipalitatea a alocat 25 milioane de lei către compania de termoficare Colterm, pentru pierderi tehnologice
Aleșii Consiliului Local Timișoara (CLT) au votat, în ședința de marți, alocarea a 25 de milioane de lei de la bugetul local companiei locale de termoficare Colterm, pentru acoperirea pierderilor tehnologice induse în anul 2023, apărute în transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, în rețeaua sistemului centralizat de încălzire.
TPBI: Stații noi pe traseele liniilor 97, 105, 182 și N117, de marți
Troleibuzele liniei 97 și autobuzele liniei de noapte N117 vor opri și în stația nou-înființată 'Polizu', situată pe Calea Griviței, pe sensul spre Bulevardul Dacia, începând de marți, informează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI). De asemenea, de la aceeași dată, autobuzele
Mureș: Locuitorii comunei Corunca au spus ''Nu'' la referendumul privind construirea de blocuri în zonele rezidențiale
Din cei 1.646 (47,50%) de alegători din Corunca, care s-au prezentat la vot, duminică, la referendumul local pentru a răspunde la întrebarea ''Sunteți de acord să se construiască blocuri în zone rezidențiale din comuna Corunca?'', 1.423 (87,30 %) au răspuns ''Nu'', iar 207 (12,70 %) au răspuns ''Da'', potriv
Sălaj/Florin Florian: De azi începe un nou drum pentru Zalău
Noul primar ales al Zalăului, Florin Florian, declară, după anunțarea rezultatelor scrutinului, că va fi atât primarul celor care l-au susținut, cât și al celor care nu l-au votat. 'Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales primar al orașului nostru. Victoria de ieri nu este despre un om, ci despre o comunitate care
Prezidențiale2025/Tulcea: Peste 300 de acte de identitate, înmânate alegătorilor
Serviciul Județean de Evidență a Persoanelor (SJEP) din Tulcea a eliberat sâmbătă și duminică, până la ora 16:00, peste 300 de acte de identitate persoanelor care au dorit să-și exercite dreptul constituțional la alegerile prezidențiale. Șeful SJEP Tulcea, Nicoleta Furtună, a declarat pentru AGERPRES că sâmbătă personalul angajat din
CFR SA: Circulația feroviară a fost reluată, în condiții de siguranță, în stația CF Constanța
Circulația feroviară în stația CF Constanța a fost reluată, începând cu ora 16:00, în condiții de siguranță, după finalizarea intervențiilor operative și a investigațiilor desfășurate de organele abilitate, a anunțat într-un comunicat Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. Ambele trenuri implicate în
Sibiu: Atracție în plus la Zoo - peste 200 de peruși vor fi aduși la expoziția anuală
Vizitatorii celei mai vechi grădini zoologice din țară, cea de la Sibiu, au ocazia să admire sâmbătă și duminică peste 200 de exemplare de peruși care vor fi aduși din toată țara, la expoziția anuală organizată de Asociația Romanian Budgerigar, a anunțat Primăria Sibiu, pe pagina de socializare. 'De sâmbătă, 3 mai, de la ora 9.
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut ușor în martie 2025
Arieratele bugetului general consolidat au scăzut cu 0,85%, în martie 2025, comparativ cu luna precedentă, la 552,5 milioane de lei, de la 557,2 milioane de lei în februarie, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF) și consultate de AGERPRES. Arieratele de peste 90 de zile s-au majorat cu 7,3%, de la 150,9
Tulcea: Sala polivalentă din municipiu va fi inaugurată la finele anului
Sala polivalentă din municipiul Tulcea va fi dată în folosință la finele acestui an, a anunțat miercuri, în timpul Galei sportului, președintele Consiliului Județean (CJ), Horia Teodorescu, investiția fiind considerată una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani pentru activitatea sportivă. Contractul de finanțare
Giurgiu: Un centru de zi pentru persoane vârstnice va fi deschis la Băneasa
O unitate de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru persoane vârstnice vor fi înființate în acest an, cu sprijinul Consiliului Județean, în structura DGASPC Giurgiu, prin Programul Operațional Regional - Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate și Servicii Sociale. 'Consilierii județeni au aprobat &ic
Vaslui/Prefectul cere măsuri în instituțiile școlare după ce directoarea unui liceu a descoperit că nu are asigurare de sănătate
Prefectul județului Vaslui, Eduard Popica, a cerut, miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural ca în toate instituțiile școlare să fie efectuate verificări și să fie luate măsuri după ce i s-a semnalat cazul directoarei unui liceu care a descoperit că nu figurează ca asigurat în sistemul public de sănătate. Prefectul
Cluj: CJ a predat comunelor din județ 25 de noi microbuze școlare electrice
Consiliul Județean (CJ) Cluj a predat, miercuri, comunelor 25 de microbuze școlare electrice noi, pe care le-a achiziționat din fonduri nerambursabile. 'Consiliul Județean Cluj a predat miercuri, 30 aprilie 2025, către reprezentanții comunelor beneficiare, cele 25 de noi microbuze electrice destinate transportului elevilor. Acestea au fost
Cerere tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, în Capitală; apetit pentru ansambluri cu certificări verzi(raport)
Cererea tot mai mare pentru apartamente cu suprafețe generoase, creșterea încrederii în proiectele aflate în dezvoltare, apetitul crescut pentru ansambluri cu certificări verzi sau interesul sporit de achiziție pentru proiectele finalizate în scop investițional sunt tendințele trimestrului întâi al pieței rezidențiale din București, potriv
ANPIS: 155.698 de beneficiari ai indemnizației pentru creșterea copilului, în martie 2025
Numărul persoanelor care au beneficiat de indemnizație pentru creșterea copilului a fost, în luna martie 2025, de 155.698 de persoane, în creștere cu 361 de beneficiari față de luna precedentă, când 155.337 de persoane au primit acest tip de beneficiu, conform datelor publicate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). I