24 Ianuarie/ REPORTAJ Conacul Rosetti-Solescu, locul în care a copilărit Elena Cuza - un simbol care se prăbuşeşte

Printre umbre de copaci seculari, la Soleşti, într-o comună din preajma Vasluiului, o zidire tristă, dar plină de istorie se stinge încet şi stă să cadă. Este Conacul Rosetti-Solescu, în care odinioară a locuit Elena Cuza, prima Doamnă a Principatelor Unite. Tot la Soleşti, aşa cum i-a fost dorinţa, Elena Cuza a fost înmormântată.
În antiteză cu măreţia personalităţii sale e neputinţa celor ce i-au urmat de a păstra casa copilăriei Elenei Cuza aşa cum s-ar cuveni. Conacul, pe vremuri o casă impunătoare cu parter şi etaj, îmbinând elemente tradiţionale cu cele ale stilului neoclasic, se află acum în paragină şi doar o minune l-ar mai putea salva. Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Vaslui, imobilul, ridicat de Gheorghe Iordachi Rosăt, tatăl Elenei Cuza, a fost expropriat în anul 1949 şi trecut în administrarea G.A.S. Fălciu, respectiv a Sfatului Popular al comunei Soleşti.
Cutremurul din 1977 a avariat puternic imobilul, acestui fapt urmându-i o serie de lucrări făcute fără a se ţine cont de proiect şi de condiţiile impuse de aviz, întreprinse de către Cooperativa Judeţeană "Constructorul" în anii 1979-1980, fiind sistate de Comitetul de Cultură şi Educaţie Socialistă şi Muzeul Judeţean Vaslui, în calitate de beneficiari.
Foto: (c) Loredana Ciobanu / AGERPRES
"În anul 1983, monumentul a trecut în administrarea operativă a Trustului I.A.S. Vaslui, care a întreprins o serie de intervenţii brutale, mutilând, în special, finisajele exterioare. În anul 2001, monumentul a fost înscris în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei Soleşti. În anul 2002, moştenitorii ultimului proprietar, Theodor Rosetti (fratele Elenei Cuza - n.r.), Claudia Paulus-Amashaufer, Anne Christine Rosetti şi Stephane Rosetti-Solesco, au solicitat restituirea în natură sau în echivalent bănesc la preţul real de circulaţie a imobilului. În prezent, conacul Rosetti-Solescu se găseşte într-o stare avansată de degradare. Pereţii portanţi prezintă fisuri şi dislocări, urmare a cutremurelor din 1977 şi 1990. Acoperişul din zona de sud-est este distrus de intemperii, iar terasa de pe faţada de vest este prăbuşită. Învelitoarea îmbătrânită şi deteriorată facilitează pătrunderea apelor rezultate din precipitaţii, accelerând procesul de degradare. Planşeele sunt fisurate şi parţial dislocate. Pardoselile, tâmplăria şi sobele de teracotă sunt disparate, iar instalaţia electrică distrusă", se arată într-un raport al DJC Vaslui.
De ani buni, conducerea primăriei din Soleşti aşteaptă ca moştenitoarele conacului, nepoatele Elenei Cuza, sau vreun reprezentant al acestora să se prezinte pentru întocmirea procesului verbal de predare a clădirii, dar nimeni nu a făcut niciun demers, fapt care nu le permite autorităţilor locale să acţioneze în vreun fel pentru salvarea imobilului. Un avocat din Bucureşti susţine că este reprezentantul moştenitoarelor, dar nu a prezentat vreodată autorităţilor o împuternicire în acest sens.
"Noi am dori să luăm conacul, dar nu are cine să ni-l dea. Am făcut solicitări la Ministerul Culturii şi am primi fonduri dacă am avea cum să-l cumpărăm. (...) Este o parte din istoria României. Este o onoare pentru noi că o asemenea personalitate are legătură cu comuna noastră, dar ce facem pentru ea? Deşi ne-am dori mai mult, singurul lucru pe care putem să-l facem este să o cinstim şi să o păstrăm în suflet cu preţuire", a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Soleşti, Mona Bujor.
Foto: (c) Loredana Ciobanu / AGERPRES
Periodic, autorităţilor locale li se pune în vedere de către reprezentanţii DJC Vaslui că au datoria să se îngrijească măcar de zona monumentului, pe care trebuie să o menţină în stare bună, dacă asupra clădirii nu pot interveni în niciun fel.
"Din nefericire, situaţia acestui monument este aceeaşi de ani întregi, starea de degradare avansează şi este în curs procedura de preluare de către proprietar. Se aşteaptă definitivarea procedurii de preluare. Nu ştim care sunt intenţiile proprietarilor, din păcate. Inevitabil, în fiecare an, pe 24 Ianuarie se ajunge la aceste discuţii. Poate dacă prin anii 90, când putea statul român să-l şi cumpere se întâmpla lucrul acesta, poate situaţia era altfel", spune directorul DJC Vaslui, Corina Ursache.
În fiecare an, pe 24 ianuarie, la complexul mortuar de la Soleşti, are loc o slujbă de pomenire a primului domnitor al Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, şi a soţiei sale, Elena Doamna, femeie "blândă şi iubitoare de ţară", aşa cum o descriu localnicii. Elevii de la Şcoala Soleşti pregătesc un program artistic şi oamenii se prind în Hora unirii, simţind că sunt datori s-o cinstească pe Doamna Elena Cuza.
Foto: (c) Loredana Ciobanu / AGERPRES
Manifestări menite să păstreze vie în mintea oamenilor personalitatea Elenei Cuza sunt organizate şi la Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" din Vaslui.
"Marele istoric A.D. Xenopol, referindu-se la Prima doamnă a României moderne, spunea că a fost 'sfântă prin înfrângerea durerilor omeneşti, sfântă prin dragostea ei către săraci şi nevoiaşi, sfântă prin viaţa de pustnic pe care a dus-o'. Generoasă, demnă, modestă, cu o bogată operă caritabilă şi filantropică, doamna Elena Cuza nu poate fi evocată decât într-un mod luminos, căci destinul său, calităţile şi faptele sale, dragostea pentru ţară şi conaţionalii săi i-au asigurat un loc în panteonul naţional. A fost o prezenţă discretă, care a dat dovadă de un devotament şi o putere de jertfă cum rar îţi este dat să vezi. Cred că ar trebui să fie o onoare şi un motiv de bucurie pentru noi, vasluienii, faptul că Elena Cuza a copilărit la conacul de la Soleşti şi că a rămas pentru totdeauna legată sufleteşte de aceste meleaguri de unde a pornit în viaţă şi unde a ales să îşi doarmă somnul de veci. Fiecare dintre noi ar trebui să încerce să o amintească mai des, să îi promoveze imaginea mai mult, pentru că merită. În semn de preţuire şi respect pentru tot ceea ce a reprezentat şi reprezintă doamna Elena Cuza, Muzeul Judeţean 'Ştefan cel Mare' din Vaslui îi onorează amintirea prin intermediul unui spaţiu special care îi este dedicat în expoziţia de bază, unde sunt etalate bunuri culturale contemporane acesteia, inclusiv un pahar cu monograma sa. De asemenea, vizitatorii pot admira o dioramă dedicată salonului din conacul de la Soleşti, cu două manechine care poartă replicile rochiei de gală a Elenei Cuza şi uniformei de paradă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza", a menţionat directorul Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, Ramona Mocanu. AGERPRES/(AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon