REPORTAJ Tulcea: Pregătiri de Anul nou bătrân

Ortodocşii de rit vechi se pregătesc să întâmpine în noaptea de vineri spre sâmbătă Anul nou bătrân, unele obiceiuri legate de această sărbătoare păstrându-se în sate din Delta Dunării.
Melanka, unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri de Anul nou bătrân specific ucrainenilor, asigură bunăstarea şi veselia pentru noul an şi avea rolul de a uni comunitatea, potrivit cercetătorului din cadrul Muzeului de etnografie şi artă populară din Tulcea, Alexandru Chiselev.
"Este un întreg carnaval. Avem o sumedenie de mascaţi, avem un travestit, bărbatul îmbrăcat în melanka, rochie de mireasă, cazacul sau flăcăul, avem romul, iar la un moment dat intrase şi doctorul în această ceată. Se interpretau scidrivki, cântece speciale pentru anul nou, iar în interiorul locuinţei melanka, păzită de cozak, aranja pernele, făcea curăţenie, spăla farfuriile murdare, iar în cele din urma ceata de colindători primea un colac care era pus pe un băţ foarte lung. La finele serii, pe acel băţ erau 50-60 de colaci, pentru că nicio gospodărie nu trebuia lăsată necolindată", a declarat, pentru AGERPRES, Alexandru Chiselev.
Preşedinta filialei tulcene a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), Lucica Gherman, spune că obiceiul se mai păstrează în unele sate izolate de ape.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
"Cineva se îmbracă cu un şorţ şi îşi pune un batic pe cap şi merge din casă în casă pentru a deretica. De fapt, răscolea toată casa de la cap la coadă şi era un amuzament per sat. La Caraorman, la Letea, se mai păstrează obiceiul. Noi intenţionăm să-l readucem în toate organizaţiile", a afirmat Gherman.
Pe mesele din noaptea de vineri spre sâmbătă vor fi puse cele mai alese bucate, inclusiv peşte, dar pe mesele de altădată erau 12 preparate.
"La ucraineni, de Anul nou se recrea cumva cina din ajunul Crăciunului. Se făcea o cuchea mai consistentă, iar la sfârşitul cinei sau al nopţii, stăpânul casei arunca o lingură în tavan, spunând că atât de sus trebuie să crească grânele sau porumbul până unde ajunge lingura aceea de cuchea. După care aveau o vorbă care practic finaliza sărbătorile, potrivit căreia Ozvarul să meargă la piaţă, iar cucheaua la pocutea, spaţiul sacru din casa fiecărui credincios", a mai spus reprezentantul Muzeului de etnografie şi artă populară, Alexandru Chiselev.
În dimineaţa de Anul nou bătrân, se mergea cu Posivaiu sau cu semănatul.
"Copiii semănau cu porumb sau cu grâu în curte, la vite, prin grădină. Exista credinţa că primul venit cu semănatul influenţa viitorul gospodăriei. Erau primiţi primii doar băieţii, ca să fie un an îmbelşugat. Primele boabe erau adunate şi folosite în caz de nevoie, se tămâiau animalele în caz de boală, dar şi oborul sau casa în momente de cumpănă", a mai spus Chiselev.
De Anul nou bătrân, persoanele din Ucraina care au preferat să rămână în judeţul Tulcea îşi doresc doar pace şi sănătate.
"Am venit în martie în România. Am fugit de războiul de acasă. Iar aici am văzut multă bunătate, în România. Vreo cinci sau şase luni am stat în sediul UUR. (...) Am mai fost acasă de vreo câteva ori, iar lumea e tot mai puţină, mai tristă. Nu pot să plece pentru că au servicii, alţii au bătrâni, fiecare cu pricina lui. Ne-a fost şi nouă teamă că nu ştiam unde mergem, dar acum e totul bine. De Anul nou, nu vreau decât pace şi sănătate. Mai mult, nu vreau nimic", a afirmat Svetlana Culcea, din Ismail, Ucraina.
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Spre deosebire de ucraineni, membrii Comunităţii Ruşilor-Lipoveni din România (CRLR) nu vor petrece în noaptea de Anul nou. Tradiţia nescrisă le impune să nu sărbătorească înainte de a merge la biserică, şi cum în prima zi a Anului nou bătrân este Sfântul Vasile, puţini vor petrece în această noapte.
În plus, având în vedere că duminică este zi de sărbătoare, iar credincioşii vor fi din nou în biserici de dimineaţă, petrecerea de Anul nou bătrân pentru membrii CRLR va avea loc la un hotel din municipiul Tulcea, în noaptea de duminică spre luni.
Pentru cei mai mici membri ai CRLR, dar şi pentru elevi, filiala teritorială a comunităţii a organizat joi seara o festivitate în timpul căreia elevii care învaţă în limba rusă au primit cadouri de Crăciun oferite de agenţi economici şi de conducerea comunităţii. Alte daruri vor fi acordate de Sfântul Vasile.
Tulcea se numără printre judeţele cu cele mai numeroase minorităţi, cea mai importantă dintre ele fiind cea a ruşilor-lipoveni. De altfel, peste 40% din populaţia acestei minorităţi din România trăieşte în judeţul Tulcea, potrivit datelor publicate de comunitate.
Ruşii lipoveni din judeţul Tulcea sunt urmaşii celor care în secolele XVII-XVIII şi-au părăsit patria în urma Schismei din Biserica Oficială Rusă, ca o consecinţă a reformei de cult iniţiată de ţarul Alexei Mihailovici Romanov şi de patriarhul Nikon al Rusiei. Din fonduri proprii, ei şi-au construit biserici în unele comunităţi, ca de exemplu Sarichioi, Jurilovca.
Spre deosebire de ei, ucrainenii din judeţul Tulcea nu au biserici proprii, iar de sărbătorile pe stil vechi unii preoţi ai Bisericii Ortodoxe Române, după terminarea slujbelor religioase, îi lasă pe credincioşi să colinde în lăcaşurile de cult. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon