logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ Tulcea: Circa 280.000 de persoane afectate de războiul din Ucraina au intrat în România prin Isaccea

Image

Aproape 280.000 de persoane afectate de războiul declanşat de Rusia în Ucraina au intrat în acest an în Uniunea Europeană prin punctul de trecere a frontierei din oraşul tulcean Isaccea, în ultima perioadă valorile de trafic fiind mai ridicate, iar şoferii de camioane aşteptând cel puţin trei zile pentru a ajunge în vamă.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea AGERPRES de către Garda de Coastă, din cele aproape 280.000 de persoane care au intrat în România prin Isaccea până vineri, circa 260.000 sunt ucraineni, numărul total al mijloacelor de transport înregistrate pe acelaşi sens de poliţiştii de frontieră fiind de circa 70.000.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Andrei Ene, a declarat, pentru AGERPRES, că joi, 29 decembrie, circa 1.100 de persoane cu aproximativ 280 de autovehicule au intrat în România prin vama Isaccea, iar alte aproximativ 700 de persoane cu circa 195 de autovehicule au ieşit din România spre Ucraina.

"La punctul de trecere a frontierei Isaccea, valorile sunt mai ridicate, dar nu depăşesc capacitatea Poliţiei de Frontieră de a gestiona controlul la intrarea sau ieşirea din ţară. Lucrăm de capacitate normală fiind pregătiţi pentru orice valori de trafic care se pot ivi", a precizat reprezentantul Gărzii de Coastă.

Având în vedere numărul mare de camioane care aşteaptă în diferite zone din Isaccea să ajungă pe drumul de legătură dintre vamă şi drumul european 87, Andrei Ene a menţionat că poliţiştii de frontieră fac tot posibilul pentru a fluidiza tranzitul în vamă în condiţiile infrastructurii.

"Degeaba aducem 300 de poliţişti de frontieră dacă punctul de trecere a frontierei x are o singură arteră de control sau două artere de control", a explicat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Unii şoferi de camioane care aşteptau joi după-amiază să ajungă în zona de control se plângeau din cauza timpilor lungi de aşteptare din afara vămii.

 


"De Crăciun, eram la vama Negru Vodă, iar Anul nou îl fac aici", a afirmat Ghenadie Voitenko, din Odessa.

A ajuns în Isaccea chiar pe data de 25 decembrie şi spune râzând că cele mai mari probleme pe care le are sunt provocate de "soba care s-a stricat".

"Oamenii care vin aici şi nu au toate documentele care sunt necesare, când trec în partea aceea, opresc înaintarea. Asta e problema în partea ucraineană. Aici nu sunt probleme la vamă sau cu Poliţia de frontieră. Mai intră unii în faţă", a afirmat Voitenko.

 


Un alt şofer de camion, Roman Ceban, din Viniţa, Ucraina, spune că reprezentanţii instituţiilor publice din vămile aflate pe cele două maluri ale Dunării ar trebui să colaboreze.

"În Ucraina nu e lumină. Azi (joi, n.red.) au zburat 70 de rachete, nu lucrează serverul necesar vameşilor şi nu e înţelegere între vama din Ucraina şi cea din România. Merge un bac plin cu circa 20 de TIR-uri, când ajung acolo nu au toate documentele, iar acolo se opresc şi de pe malul românesc nu mai poate pleca nimeni", a explicat Roman Ceban, ajuns în zona oraşului Isaccea pe data de 26 decembrie.

Pentru a evita discuţiile aprinse cauzate de conducătorii de TIR-uri care nu respectă ordinea sosirii în vamă, el spune că autorităţile din România ar trebui să realizeze un sistem electronic.

"În locurile în care suntem parcaţi, la vii, în cariera de piatră, trebuie să fie un control electronic. Toţi conducătorii să fie înregistraţi şi, pe drumul acesta drept, să intre doar când le vine rândul", a mai spus Ceban.

În aceeaşi zi cu Ceban, în Isaccea, a ajuns şi Serghei Colesnik care spune că ar trebui suplimentate mijloacele de transport pe apă.

"Ar trebui să fie două bacuri sau să se facă un pod. Între vămi să fie nişte înţelegeri, schimburi de informaţii şi să se dea bătaie mai repede acolo (în vama ucraineană, n.red.)", a afirmat Colesnik.

Translatorul Ivan Cosma spune că Inspectoratul de Poliţie Judeţean a făcut ordine în accesul în vamă.

"Organizarea din partea Poliţiei este la un nivel tare înalt. Lucrează şi zi şi noapte. Poate cineva mai scapă (şi sare rândul, n.red.), dar ei între ei... Nu demult, turcii l-au tăiat pe un georgian. S-au bătut că a vrut unul să intre fără rând. Poliţia i-a cercetat şi i-a pus la punct pe toţi", a spus Ivan Cosma.

După ce închid reportofonul, probabil considerând că problema este una personală, şoferii de TIR atrag atenţia asupra toaletelor.

"Nu sunt în regulă. Noi suntem dispuşi să plătim chiar şi pentru un duş. Suntem de zile întregi de drum. Să scrieţi şi asta", spune Ghenadie Voitenko.

Spaţiile din apropierea trecerii de frontieră s-au reorganizat, dar punctul de acordare ajutor este uşor de recunoscut după bulina albastră.

"Pe 25 decembrie, de Crăciun, am avut 38 de persoane pe care le-am ajutat. Cele mai multe, 31, au avut nevoie de transport la Bucureşti sau la Galaţi. De Revelion, voi fi la serviciu. Dacă la ora 22.00 nu mai este nimeni, nu avem de ce să rămânem aici, că noaptea circulă în mod special doar cei care au autoturisme, iar ei de obicei nu au nevoie de serviciile noastre", a afirmat asistent managerul asociaţiei You Hub, Marian Dan.

În vamă, bacul vine şi pleacă o dată la trei ore. Pleacă din România, pe jos, mame cu copii mici, dar şi camioane. Ajung în România autocare şi maşini mici.

"Sunt din Herson şi de două luni sunt în România, la Constanţa, pe programul guvernamental. Am fost până la Odessa, la prieteni, pentru că în Herson nu am curaj să ajung. De Anul nou o să fiu la Constanţa, lângă soţul meu. O să sărbătoresc şi Anul nou pe stil vechi. Încă nu ştiu ce vor face de Revelion", a afirmat Liza M.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, în tabăra mobilă din vama Isaccea sunt 35 de locuri de cazare temporară pentru persoanele care vin din zonele de conflict armat din Ucraina.

"Aceste locuri sunt dispuse în mai multe containere specializate şi corturi şi sunt dotate atât cu paturi, pături cât şi cu dispozitive de încălzire. În cazul în care situaţia o impune, iar numărul persoanelor care fug din calea războiului creşte, capacitatea de cazare se poate mări la un total de 200 de locuri prin instalarea corturilor taberei mobile în doar câteva ore", a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Daniel Năstase.

Reprezentantul instituţiei publice a menţionat că în curând în zonă se va monta şi un container cu spaţii pentru duş.

"În perioada cea mai scurtă, vor fi montate două containere, unul cu toalete, iar altul cu spaţii pentru duş. Montarea acestora este condiţionată de lucrările de aducţiune a utilităţilor publice. Menţionăm că aceste facilităţi din tabăra mobila vor deservi strict persoanele care fug din calea războiului. ISU Delta are atribuţii în a gestiona exclusiv aceste persoane care intră pe teritoriul României", a precizat Năstase.

Potrivit Gărzii de Coastă, de la începutul războiului din Ucraina până vineri, 30 decembrie, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea, în România, au ieşit din România circa 245.000 de persoane cu aproximativ 68.000 de autovehicule.

Punctul de trecere a Dunării cu bacul între oraşul Isaccea, judeţul Tulcea, şi localitatea Orlovka, regiunea Odesa, Ucraina, a fost deschis traficului de marfă, în luna august a anului 2020, în urma punerii în practică a unui proiect european în valoare de 5,15 milioane de euro care avea drept obiectiv dezvoltarea comunităţilor defavorizate româno-ucrainene din cadrul Euroregiunii Dunărea de Jos, structură de cooperare transfrontalieră care cuprinde autorităţi din România (judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea), Ucraina (regiunea Odesa) şi Republica Moldova (raioanele Cahul şi Cantemir).

Punctul de trecere a Dunării cu bacul amenajat la graniţa româno-ucraineană ajută firmele de transport prin scurtarea timpilor de aşteptare la frontieră, a costurilor, dar şi a distanţelor, în condiţiile în care, până la deschiderea vămii din Isaccea, pentru a ajunge în România, transportatorii ucraineni erau obligaţi să ajungă la Giurgiuleşti, judeţul Galaţi, şi să tranziteze pe o scurtă distanţă teritoriul Republicii Moldova, implicit să plătească taxe de drum.

În contextul declanşării războiului din Ucraina, Isaccea a devenit unul dintre cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei, iar autorităţile judeţului Tulcea au solicitat sprijin celor naţionale pentru dezvoltarea acestuia, în contextul în care infrastructura s-a dovedit subdimensionată. AGERPRES/(AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES

Afisari: 28

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu

Social 18-04-2025 16:44

Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon