REPORTAJ Tulcea: Moşoaiele din Luncaviţa anunţă bunăstarea în gospodăriile localnicilor

Moşoaiele sau şamanii tradiţionali din comuna Luncaviţa au ieşit, sâmbătă seara, pe drumul european 87 într-o scurtă paradă organizată la finele unui spectacol de colinde, defilarea tinerilor cu măşti, coarne şi tălăngi având rolul de a alunga spiritele rele şi a atrage bunăstarea în gospodăriile localnicilor pentru tot anul care vine.
Spre deosebire de anii trecuţi când Moşoaiele deschideau spectacolul de colinde, anul acesta tălăngile moşoaielor s-au auzit doar din când în când în timpul recitalurilor susţinute de copii şi de artiştii populari, decizia de amânare a paradei la finele spectacolului fiind explicată de autoritatea locală prin dorinţa de a nu bloca traficul autovehiculelor.
"Moşoiul are rolul de a intra înainte, de a vesti colindătorii şi de a pune în gardă gospodarul că îi vin colindătorii. Şi măciuca, şi masca aruncă spiritele rele, ca să vină un an îmbelşugat", a declarat pentru AGERPRES coordonatorul ansamblului Moşoaiele din Luncaviţa, Gheorghe Trandafir.
Aceasta nu a fost însă singura modificare a obiceiului tradiţional apărută de-a lungul timpului, potrivit cercetătorului Alexandru Chiselev de la Muzeul de etnografie şi artă populară.
"În trecut, exista un singur mascat. El era anul care moare şi cel care învie. De la moşoiul care este comparat cu un şaman ce practic avea darul de a ajuta lumea să treacă peste această perioadă nesigură de la trecerea dintre ani, acum ceata de mascaţi are în jur de 12 personaje care simbolizează lunile anului, într-o nouă resemnificare. În condiţiile marketizării tradiţiilor, ceata de mascaţi s-a supradimensionat şi a rivalizat chiar cu ceata de colindători prin zgomote. Dar lucrurile acestea se întâmplă în toate zonele etnografice ale ţării pentru a impresiona, pentru a da bine pe scenă. Mascatul, în general, nu avea voie să vorbească, pentru că el purifica spaţiul, cumva fiind marcat de tăcerea rituală. Ceata, în schimb, avea peste 100 de colinde, unele inedite ca 'Hora între îngeri' sau 'Judecata feciorului în mijlocul mării'. Poate că acestea vor fi înviate", a afirmat Alexandru Chiselev.
Reprezentantul Muzeului de etnografie şi artă populară a mai spus că în cazul Moşoaielor una din principalele schimbări apărute de-a lungul timpului a fost masca purtată, aceasta fiind făcută altădată doar din materiale naturale.
"De la materialele naturale folosite în trecut, tărtăcuţa, coarnele de berbec, cătruna, acum observăm foarte multe elemente artificiale, ca florile de plastic, beteala. Dar este şi firesc până la urmă, pentru că aceste obiceiuri se pliază pe realităţile socio-economice ale societăţii. Practic, dacă ar fi rămas la stadiul din trecut, ar fi devenit exponate de muzeu şi ar fi arătat că tradiţia nu mai este vie", a arătat Chiselev.
În opinia lui, colindele de altădată se păstrează în caietele persoanelor în vârstă care au participat la tradiţii, dar şi în caietele preoţilor, linia melodică fiind însă cea care dispare cel mai repede.
Ansamblul Moşoaiele numără acum 36 de membri, iar sâmbătă seara, în Ajunul Crăciunului, toţi participanţii au sunat din tălăngile de la brâu în timpul spectacolului de colinde susţinut pe scena din centrul satului Luncaviţa, pentru ca, în jurul orei 19,00, moşoaiele şi colindătorii să urce pe scenă.
"Masca mea are coarne de căprioară, piele de bursuc, flori artificiale şi am făcut-o în trei zile. De la cinci ani sunt moşoi, iar acum am 29. Tatăl meu m-a învăţat tradiţia, iar el a învăţat de la bunicul. Cloapetele (tălăngile - n.r.) sunt de la ei, cred că au 100 de ani, dacă nu mai mult. Haina este nouă. Ce-am avut din familie s-a rupt şi m-am înnoit", a spus unul dintre moşoii mascaţi din Luncaviţa, Valentin Hanganu.
Şi primarul comunei, Aurel Iorga, a fost în tinereţe moşoi.
"Eu am umblat cu colindele, am purtat masca asta, am făcut-o din cătrună, am căutat coarnele prin pădure. Ceea ce simţim noi ca localnici nu se poate exprima în cuvinte. Şi fiul meu cel mare a mers cu colindele, l-am ajutat să-şi facă masca, iar apoi a plecat în străinătate. Cel mic face parte din ansambluri şi cântă la acordeon", a afirmat primarul Aurel Iorga.
Potrivit fostului edil al comunei, în momentul de faţă primar al municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, în anul 2003 în sat erau doar trei măşti de moşoi, iar anul următor numărul lor a ajuns la 15.
"Acum, sunt meşteri populari care confecţionează la comandă măşti de moşoi", a precizat Ştefan Ilie.
La spectacolul din centrul satului au asistat câteva sute de persoane, unele venite şi din localităţile învecinate.
"Am venit pentru frumuseţea tradiţiilor. Îi felicităm pentru ce fac. E un lucru bun pentru tradiţie. Spectacolul acesta ne aduce aminte de copilărie", a afirmat unul dintre spectatori, Ion Alexe, din oraşul Isaccea.
Pentru reprezentanţii Primăriei comunei Luncaviţa, tradiţia este un atu şi în faţa turiştilor.
"În fiecare an, la spectacol vin în număr foarte mare nu doar tulceni din Luncaviţa, cât şi din împrejurimi. Şi vin din străinătate atât pentru a petrece sărbătorile în familie şi pentru a participa la acest eveniment. Au fost turişti care s-au cazat la pensiunile din zonă pentru a vedea acest eveniment", a afirmat agentul de turism din cadrul Centrului de informare turistică din sat, Cristina Nicoleta Haralambie.
După spectacolul din Ajun, toţi moşoii au plecat la colindat pe la casele gospodarilor, potrivit tradiţiei, moşoaiele căutând în special fetele care aşteaptă să se mărite.
"Normal că merg şi la prietena mea să o colind. Dar o să-i spun ce am de spus atunci, nu acum, în văzul tuturor", a afirmat Valentin Hanganu, unul dintre tinerii care mai păstrează tradiţia.
Altădată, cei care nu-i primeau pe colindători găseau în ziua următoare poarta ruptă.
"Înainte scoteau poarta din balamale şi o găseai în altă parte, dacă poarta era încuiată, săreau gardul şi-ţi furau cârnaţii de pe culme, dar majoritatea primeau colindătorii", şi-a amintit coordonatorul ansamblului Moşoaiele din Luncaviţa, Gheorghe Trandafir.
Potrivit tradiţiei, moşoaiele se vor auzi în Luncaviţa până de Bobotează.
Comuna Luncaviţa din judeţul Tulcea se află în Calendarul sărbătorilor satului românesc cu două evenimente - Sărbătoarea teilor, marcată în fiecare an la finele lunii iunie şi Moşoaiele. AGERPRES/(A, AS - autor: Luisiana Bîgea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Foto: (c) Luisiana Bîgea/AGERPRES
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
Maramureș: Ucrainean aflat pe munte a solicitat ajutorul autorităților române; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Un cetățean ucrainean în vârstă de 40 de ani care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului urmează a fi recuperat, duminică, de echipa de salvamontiști și polițiști de frontieră, a informat directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. Ucraineanul se află în vecinătatea V&acir
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație în Argeș - elicopterul a efectuat sâmbătă 21 de aruncări cu apă; încă o aeronavă IGAv la intervenție
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu
Neamț: Mesaj RO-Alert după apariția unui urs lângă o cabană din Bicaz Chei
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț a emis, vineri după-amiază, un mesaj RO-Alert privind prezența unui urs lângă o cabană din localitatea Bicaz Chei. 'În jurul orei 15:55, a fost semnalată prezența unui urs în localitatea Bicaz Chei, în apropierea unei cabane. ISU Neamț a transmis mesaj RO-Alert cetățenilor din zon