VIDEO INTERVIU/Roberta Metsola/Schengen: Vreau să privesc 2023 ca pe anul în care cetăţenii români obţin în final ceea ce merită

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat marţi, la Bucureşti, în cadrul unui interviu pentru AGERPRES, referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, că vrea să privească 2023 ca pe anul în care cetăţenii români obţin în final ceea ce merită, după 11 ani în care au primit promisiuni, subliniind că "lipsa deciziei politice sau insistenţa uneia sau două ţări pentru ca acest lucru să nu se întâmple poate doar să trimită cel mai rău mesaj".
Ea a dat asigurări că reforma spaţiului Schengen care va începe în primăvara anului viitor nu va afecta aderarea României la zona de liberă circulaţie, pentru că acest proces vizează securizarea frontierelor externe, iar "România de facto a făcut deja totul, în special cu privire la ceea ce se întâmplă cu Ucraina, (...) cu Republica Moldova".
În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, Metsola a reiterat că Rusia încearcă să folosească frigul ca pe o armă a terorii şi a îndemnat, pe de o parte, la continuarea sprijinului financiar şi militar pentru Ucraina, iar pe de alta a avertizat că, din cauza atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii critice, există deja milioane de ucraineni strămutaţi intern în Ucraina "care tot mai mult încep să intre în Uniunea Europeană".
De asemenea, preşedinta PE a remarcat că Ucraina implementează reformele pentru aderarea la UE "mai repede decât multe alte ţări" şi a reamintit că Parlamentul European a fost prima instituţie care a solicitat ca Ucrainei să i se acorde statut de ţară candidată la aderarea la UE. În acelaşi timp, Metsola a spus că Republica Moldova este "o ţară care se uită la Europa ca la casa ei" şi a apreciat că aceasta are conducerea potrivită pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă, dar trebuie sprijinită "nu doar politic, ci şi financiar".
Nu în ultimul rând, Roberta Metsola a vorbit în cadrul interviului pentru AGERPRES despre scandalul de corupţie care zguduie Parlamentul European, Qatargate. Ea a afirmat că există sisteme în vigoare în legislativul comunitar care ar trebui să fie mai stricte şi practici care nu ar trebui să continue, dar a ţinut să sublinieze în acelaşi timp că îi revine "responsabilitatea de a reconstrui încrederea într-o instituţie care reprezintă democraţia, statul de drept şi justiţia".
AGERPRES: Doamnă preşedinte, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost blocată recent de Austria şi Ţările de Jos în Consiliul JAI. Unii dintre miniştri europeni au spus atunci că solidaritatea europeană a murit în acea zi. Sunteţi de acord cu această opinie?
Roberta Metsola: Sunt absolut de acord cu sentimentul de absolută frustrare şi dezamăgire, nu doar pentru cetăţenii români, dar şi pentru oricine care spune de ani întregi, printre care Parlamentul European, că România şi Bulgaria sunt eligibile, tehnic, juridic, pentru a se alătura spaţiului Schengen. Lipsa deciziei politice sau insistenţa a una sau două ţări pentru ca acest lucru să nu se întâmple poate doar să trimită cel mai rău mesaj. În loc de 'solidaritatea a murit' aş spune mai degrabă 'solidaritatea a fost amânată', pentru că vreau să privesc 2023 ca pe anul în care cetăţenii români obţin în final, după 11 ani în care au primit promisiuni, ceea ce merită, nu pentru că acest lucru trebuie să li se dea drept cadou, ci pentru că îl merită. Sunt egali, au făcut tot ceea ce trebuia să facă, aţi făcut tot ce trebuia, acum nu ar trebui să existe nimic care să blocheze decizia.
AGERPRES: Comisia Europeană pregăteşte o reformă a spaţiului Schengen pentru primăvara viitoare. Există îngrijorări că declanşarea acestui proces va bloca pe termen lung extinderea zonei de liberă circulaţie cu România şi Bulgaria dacă aceasta nu se va petrece în prima parte a anului viitor. Credeţi că acest pericol este real?
Roberta Metsola: Nu m-aş uita la acel pericol astăzi. Ce aş spune este că, în calitate de co-legislator în această privinţă, Parlamentul European va fi în mod absolut de partea aderării României şi Bulgariei la Schengen. De ce spun asta? Pentru că atunci când vorbim despre Codul frontierelor Schengen vorbim despre securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene. România de facto deja securizează asta (frontiera externă a UE - n.red.), România de facto a făcut deja totul, în special cu privire la ceea ce se întâmplă cu Ucraina, cu privire la ceea ce se întâmplă cu Republica Moldova. Aş spune că, atunci când avem în vedere orice revizuire a Codului frontierelor Schengen, aşa cum îl numim, aceasta trebuie să fie în termeni de securizare a frontierelor externe şi nu are legătură cu nimic referitor la România şi Bulgaria în această privinţă.
AGERPRES: Există un aşa-numit cel mai grav scenariu privind Ucraina, conform căruia campania continuă de bombardamente a Rusiei ar putea duce la o distrugere completă a reţelei de alimentare cu energie în această iarnă. Sunt UE şi NATO pregătite, în opinia dumneavoastră, să ajute Ucraina să prevină un astfel de scenariu şi dacă acest coşmar se va petrece totuşi, este Europa gata să primească un nou val masiv de refugiaţi ucraineni?
Roberta Metsola: Cred că, dacă ne putem uita la un singur lucru pozitiv din ceea ce s-a întâmplat după 24 februarie, este că la momentul respectiv Europa depindea în proporţie de aproximativ 90% de Rusia pentru gaz. Astăzi suntem la mai puţin de 8%. Europa, şi acest lucru a necesitat de asemenea colegislaţie împreună cu Parlamentul European, a reuşit să se asigure că depozitele noastre de gaz sunt pline. O plafonare a preţului, care a fost multă vreme amânată de multe ţări, a fost convenită ieri (luni - n.r.). Aşa că noi am reuşit ceea ce nu credeam că va fi vreodată posibil, să creăm o decuplare energetică de facto, noi interconectări energetice, noi contracte cu ţări terţe. Acestea sunt chestiuni foarte, foarte importante, care ne vor duce dincolo de război, dincolo de problema imediată pe care o avem în Ucraina.
Ce se întâmplă în Ucraina? Rusia bombardează astăzi nediscriminatoriu infrastructura critică. Încearcă să folosească frigul ca pe o armă a terorii şi reacţia imediată este (...) că trebuie să continuăm să ajutăm Ucraina furnizând sprijin militar, sprijin financiar. Parlamentul European, împreună cu sute de oraşe europene, trimite sute şi sute de generatoare în Ucraina, chiar şi piese de schimb, lucruri individuale de care este nevoie, primim o listă şi o facem. Însă trebuie de asemenea să ne aşteptăm că există deja milioane de ucraineni strămutaţi intern în Ucraina din cauza atacurilor asupra oraşelor şi infrastructurii critice, care tot mai mult încep să intre în Uniunea Europeană. Dar, de asemenea, un lucru bun pe care l-a făcut Uniunea Europeană a fost să asigure sisteme de sprijin financiar pentru statele membre, precum România, pentru a-i primi pe aceşti refugiaţi. Şi aici trebuie să elogiez solidaritatea acestei ţări. Nimeni nu a aşteptat să i se spună ce să facă, România pur şi simplu a făcut-o. (Oamenii) au mers la frontieră, i-au întâmpinat imediat pe mii şi mii de refugiaţi ucraineni cu braţele deschise. Acea solidaritate a fost, aşa cum spunem mai devreme în interviu, una cu adevărat vizibilă. Despre asta ar trebui să fie Europa şi vreau ca 2023 să continue să fie despre acest lucru.
AGERPRES: Parlamentul din Ucraina a anunţat săptămâna trecută că a adoptat întreaga legislaţie recomandată de UE, inclusiv o lege a presei considerată controversată. Din punctul de vedere al UE, în ce măsură Ucraina s-a achitat de această sarcină şi, de asemenea, ce semnale aveţi în această privinţă de la Republica Moldova, care are şi ea statut de ţară candidată?
Roberta Metsola: În primul rând am fost prezentă, virtual, la acea sesiune a parlamentului, când a avut loc votul. Acestea sunt momente de cotitură, să ţinem cont de acest lucru. O ţară sub asediu, care a fost invadată ilegal, trece, pas cu pas, mai repede decât multe alte ţări trebuie să spun, prin etapele necesare pentru a ajunge la viitorul pas în candidatura la aderarea la UE. Cine ar fi spus la începutul lui 2022 că Ucraina va fi o ţară candidată la aderarea la UE? Cred că este pur şi simplu uimitor. Parlamentul European a fost prima instituţie care a cerut acest lucru. Au fost mulţi cinici, trebuie să spun, au fost mulţi care nu au fost de acord, dar în iunie a fost un acord unanim al tuturor şefilor de stat şi de guvern că acesta este lucrul care trebuie făcut.
Ce înseamnă asta pentru noi? Că insistăm: stat de drept, valori, justiţie, libertatea media, protecţia jurnaliştilor, protecţia minorităţilor, toate lucruri care definesc Uniunea Europeană şi pe care ne aşteptăm să le îndeplinească fiecare ţară pe drumul aderării la UE.
La fel şi cu Moldova. Când am fost în Moldova în urmă cu câteva săptămâni a fost uimitor să văd o ţară care se uită la Europa ca la casa ei. Moldova, care se uită la România pentru a continua să primească asistenţa de care are nevoie. În Moldova iarna va fi foarte dificilă. Dar are conducerea potrivită pentru a răspunde acelor provocări. Trebuie să sprijinim acea conducere, trebuie să asistăm acea conducere, nu doar politic, ci şi financiar. Trebuie să ne uităm la această ţară ca la o membră a familiei noastre şi una care face tot să se alăture familiei noastre. Ar trebui să ţinem uşile larg deschise pentru acest lucru.
AGERPRES: Ultima mea întrebare este referitoare la Qatargate. Aţi comentat asupra acuzaţiilor, a intenţiilor dvs pentru viitor, a revizuirii pe care intenţionaţi să o faceţi a tuturor reglementărilor. V-aş ruga acum să comentaţi asupra primelor reacţii. Un diplomat din misiunea Qatarului la Uniunea Europeană a reacţionat duminică, afirmând că "prejudecăţi preconcepute" au determinat Parlamentul European să voteze joi suspendarea completă a lucrului la legislaţia care implică Qatarul şi să interzică accesul reprezentanţilor Qatarului în sediul său. Care este răspunsul dvs la acest comentariu?
Roberta Metsola: Nu vom fi cumpăraţi, nu vom permite ingerinţe maligne în procesele noastre foarte legitime. Ţinând cont de prezumţia de nevinovăţie, fără a dori ca în niciun fel să prejudiciem investigaţia în curs, cu care Parlamentul European cooperează pe deplin împreună cu autorităţile judiciare şi de aplicare a legii din Belgia şi alte ţări, trebuie să recunoaştem că au existat breşe, că au existat lacune care au fost exploatate şi abuzate.
Avem sisteme în vigoare, dar ele trebuie să fie mai stricte. Avem practici care nu ar trebui să continue. Permiteţi-mi, de asemenea, să fiu foarte clară cu privire la acest lucru. Este vorba despre corupţie penală. A fost vorba de saci de bani care au fost daţi şi de saci de bani care au fost luaţi. Aceasta este ceea ce se investighează în acest moment. De aceea, săptămâna trecută, anumite decizii au trebuit să fie luate imediat, de aceea raportul privind liberalizarea vizelor a trebuit să fie trimis înapoi în Comisie, de aceea a fost nevoie de vot în plen pentru revocarea din funcţie a vicepreşedintei, de aceea au fost birouri în Parlamentul European care au fost sigilate împreună cu autorităţile, de aceea eu am fost prezentă la percheziţia la domiciliul unui anumit membru al Parlamentului European.
Acestea sunt obligaţii care ţin de mine. Dar acum eu am responsabilitatea de a reconstrui încrederea care a fost zdruncinată într-o instituţie care reprezintă democraţia, statul de drept şi justiţia şi care lucrează în mod foarte, foarte consecvent la o legislaţie care contează pentru cetăţenii europeni.
După ceea ce se întâmplă aici urmează să mă întâlnesc cu sute de studenţi români, vreau să-i conving că Parlamentul European reprezintă toate acestea, pentru că în 2024 va ţine de ei să-şi aleagă membrii Parlamentului European din România. Vreau să le spun că s-a făcut atât de multă muncă bună de către reprezentanţii lor, că ar trebui să continue să creadă în proiectul nostru comun.AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu
Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în
Deputatul Dumitrița Gliga: Va fi stabilit plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale Sighișoara
Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat, vineri, că în urma întâlnirii avute la Sighișoara, la Comitetul de Organizare UNESCO, s-a decis crearea unei echipe de monitorizare și stabilirea unui plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale.
Prezidențiale2025/Grindeanu: Faceți un exercițiu și imaginați-l pe Nicușor Dan față în față cu Donald Trump
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe social-democrați și liberali, la o reuniune electorală la Reșița, să lase la o parte orgoliile, să lucreze pentru stabilitate și, totodată, să facă 'un exercițiu de imaginație' referitor candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan. 'Nu este
Prezidențiale2025/ Antonescu: Președinții nu sunt aleși să facă intrigă între partide, să facă sau să citească dosare
Candidatul Alianței 'România Înainte!', Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că președinții României nu sunt aleși să facă intrigă între partide sau să facă dosare, ci pentru a apăra țara și pe români, el menționând că își dorește să câștige alegerile prezidențiale, să promoveze o muncă în echipă
Prezidențiale2025/ Antonescu: Conducerile PSD și PNL sunt alături de mine; nu avem cum să pierdem
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că atât conducerea Partidului Social Democrat (PSD), cât și cea a Partidului Național Liberal (PNL) sunt alături de el și că va câștiga alegerile, menționând însă că 'victoria nu vine în plic' fără o cam
Prezidențiale2025/ AEP - recomandări pentru candidați în campanie: Să dezvolte dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive
Răspândirea și impactul acțiunilor de dezinformare sau al știrilor false pot fi combătute doar când competitorii electorali dezvoltă dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive, motiv pentru care se recomandă desfășurarea campaniilor electorale cu respectarea mai multor principii. Aceste precizări apar &
Prezidențiale2025/ Antonescu, despre deciziile lui Trump: Nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să fim solidari la nivelul UE
Politica externă a României este, în acest moment, într-un oarecare impas în urma stării de provizorat, a afirmat, vineri, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, care consideră că în ceea ce privește deciziile venite din SUA trebuie să existe o solidaritate la nivelul Uniunii Europene, fără 'să intrăm &ic
Boloș: Purtăm discuții cu Comisia Europeană despre proiectul de dezvoltare a exploatării cuprului
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că se încearcă obținerea de fonduri europene pentru extinderea exploatării cuprului de la Roșia Poieni. 'Intenționăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operațio
Darău (USR Brașov): Ultima intrare la guvernare - o greșeală; trebuie să revenim la trendul de creștere din 2019
Președintele USR Brașov, senatorul Irineu Darău, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ultima intrare la guvernare a USR a fost o greșeală, una dintre cele care au contribuit la stagnarea partidului, și a menționat că USR are nevoie de o nouă strategie, care să-l repună pe un trend ascendent. Conform liderului USR Brașov, par
Emil Hurezeanu - întâlnire cu Marco Rubio: Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul nostru strategic
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit, vineri, în marja participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles, cu secretarul de stat american Marco Rubio. 'Un schimb de opinii bun între ministrul Hurezeanu și secretarul de stat Rubio. Gata să lucrăm împre
Prezidențiale2025/ Ciolacu: Terminați cu părerile! Ne-am înjurat în campanie și uitați cum arată Parlamentul!
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, vineri, la o manifestare electorală, un apel către social-democrați și liberali să lase deoparte orgoliile și 'părerile' legate de doctrină, pentru că România se confruntă cu provocări în plan economic, social, cu provocări globale și de securitate. 'Am reușit - atât eu,
Bolojan: România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 76 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, în care afirmă că România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO. 'Astăzi, marcăm 76 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istori
Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei: Investiția în oameni este pentru pace, sustenabilitate și dezvoltare
Investiția în oameni, printr-o educație accesibilă, incluzivă și de calitate, reprezintă o investiție pe termen lung în pace, sustenabilitate și dezvoltare, a evidențiat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada. 'În fața multiplelor crize, trebuie să continuăm să susținem
Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA
România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic
Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu