logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

ROMÂNI CU POVEŞTI/ Robert Tămîrjan - tânărul multiplu campion la paratriatlon, pe care medicii îl vedeau în scaun cu rotile

Image

Mii de ore de antrenament, o luptă continuă cu propriile limite, dar şi cu cele impuse de cei din jur, susţinerea permanentă a familiei - reprezintă reţeta succesului lui Robert Tămîrjan, multiplu campion mondial şi european la paratriatlon, tânărul din Miercurea-Ciuc, pe care, la începuturile vieţii, medicii îl vedeau în scaun cu rotile.

Robert Tămîrjan s-a născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă, afecţiune cu care a fost diagnosticat abia în jurul vârstei de doi ani, atunci când doctorii le-au spus părinţilor că este posibil ca fiul lor să-şi petreacă restul vieţii într-un scaun rulant.

 

 

"M-am născut cu hemipareză spastică pe partea dreaptă, cu care am fost diagnosticat numai la vârsta de 2 ani. Am fost şi operat, mi-au alungit tendonul lui Ahile, am suferit şi alte intervenţii chirugicale. Deci, la vârsta de aproximativ doi ani, părinţilor mei li s-a spus că e posibil să stau toată viaţa în scaun cu rotile. Nu că nu voi putea face sport, ci nu voi putea merge", ne spune Robert.

Tânărul înalt, cu ochi albaştri, cu un zâmbet luminos, povesteşte cu seninătate despre încercările prin care a trecut şi despre drumul deloc uşor care l-a dus, în cele din urmă, la marea performanţă.

 

Previziunile medicilor nu au fost acceptate de părinţii lui Robert, care au spus că vor face tot posibilul ca el să ducă o viaţă normală. Au început şedinţele de fizioterapie, de gimnastică medicală, iar tatăl său l-a îndreptat către sport.

"Tata a zis că trebuie să facă tot posibilul să am o viaţă normală, deşi foarte mulţi alţi părinţi şi prieteni şi chiar şi bunicii mei erau împotriva lor (a părinţilor săi -n. r.). Spuneau: 'bietul copil, cu dizabilităţi, uite că îl chinuie şi nu îl lasă în pace, îl stresează mereu'. Dar, după toţi aceşti ani, au văzut roadele strădaniei şi şi-au schimbat mentalitatea", dezvăluie campionul din Miercurea-Ciuc.

Cea mai mare problemă a sa era că nu avea mai deloc simţul echilibrului, motiv pentru care a învăţat foarte greu să meargă pe bicicletă, care i-a devenit, mai târziu, o bună prietenă.

 

 

La şase ani, Robert s-a apucat de hochei pe gheaţă, aşa cum fac majoritatea băieţilor din zonă, sport pe care l-a practicat până la 14 ani. Între timp, la şcoală, era marginalizat de colegi, era "singur", după cum spune, dar şi-a văzut de drum, având permanent susţinerea părinţilor.

"De simţit nu am simţit o problemă că sunt cu dizabilităţi, pentru că eu, fiind născut aşa, nu ştiam cum e să fii normal, acesta era normalul meu şi aşa am crescut. Deja, după şcoala generală, în liceu, nu am mai avut probleme nici cu colegii, cu nimic şi am început să am o viaţă din ce în ce mai normală", se destăinuie Robert.

După opt ani de practicat hochei pe gheaţă, Robert simţea că nu evoluează şi îi încolţise în minte gândul abandonului.

 

 

Între timp, începuse să meargă cu bicicleta, împreună cu familia, să se recreeze, iar în 2012 au decis să participe şi la competiţii de amatori.

Robert avea atunci 14 ani, iar la primele competiţii la care a participat împreună cu familia singura care urca pe podium era mama sa.

În acel an, a împrumutat o bicicletă de şosea de la o firmă de profil din Miercurea-Ciuc şi s-a înscris la competiţia pentru amatori din cadrul Turului Ciclist al Ţinutului Secuiesc.

Rezultatul nu a fost unul de lăudat, îşi aminteşte multiplul campion, dar managerul de atunci al Tuşnad Cycling Team, din Miercurea-Ciuc, a văzut potenţialul din el şi l-a chemat să se antreneze alături de echipă. Robert a renunţat la hochei, a început antrenamentele susţinute la ciclism, iar în următorul an a participat la primele competiţii mai serioase.

În anul 2015 a luat parte, la Târgu Mureş, la primul său duatlon, o competiţie balcanică, prima în care a intervenit şi alergarea, pe lângă bicicletă.

Şi chiar dacă la proba de alergare a fost întrecut de toţi concurenţii, a recuperat extraordinar la proba de ciclism MTB şi, astfel, a devenit vicecampion balcanic.

Anul următor a concurat şi la Campionatul European de Winter Triathlon, din Estonia, adică alergare, bicicletă şi schi fond, toate pe zăpadă.

În ciuda condiţiilor foarte dificile, a obţinut titlul de vicecampion, iar rezultatele îl motivau din ce în ce mai mult. Între timp, a devenit şi campion european la duatlon, dar se antrena şi la ciclism şi concura în competiţiile specifice, obţinând rezultate destul de bune.

Povesteşte, însă, că avea o nemulţumire, aceea că echipa Tuşnad Cycling Team nu îi permitea să concureze decât la competiţiile de ciclism pe şosea, iar el era într-o continuă căutare, îi plăceau competiţiile de duatlon şi triatlon, la care văzuse că poate face performanţă.

În 2016 a decis să se despartă de echipa Tuşnad Cycling Team şi să meargă pe cont propriu. În acelaşi an a dat admitere la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, la Bucureşti, unde s-a lovit de piedicile pe care sistemul le pune persoanelor cu dizabilităţi.

Medicii care verificau dosarele medicale au fost la un pas să nu îl accepte, pentru că în fişa sa scria că are hemipareză spastică. Şi asta, în ciuda faptului că deja deţinea un titlul european şi două titluri de vicecampion european şi practica sportul de performanţă.

Într-un final, cu aprobarea decanului, este admis la facultate, dar un an şi jumătate mai târziu vrea să se transfere la Facultatea de sport din Cluj-Napoca, unde era legitimat la CS Politehnica şi unde se afla antrenorul său, Iosif Crişan, dar acolo dosarul îi este respins, tot din cauza problemelor medicale.

Decizia a fost luată când el era în Danemarca, la un campionat mondial de cros triatlon, iar vestea a aflat-o când şi-a sunat părinţii să îi anunţe că a devenit din nou campion mondial.

Toate aceste experienţe l-au determinat pe Robert să renunţe la facultate, chiar dacă îşi doreşte în continuare să studieze, dar nu ştie încă dacă o va face în România sau în străinătate.

 

 

Între timp, tânărul din Miercurea-Ciuc, care are acum 24 de ani, şi-a văzut de drumul său, s-a pregătit, s-a ridicat atunci când a avut momente grele şi are în palmares, în prezent, nenumărate titluri de campion naţional, precum şi 9 titluri de campion mondial şi alte 9 de campion european la diferite variaţii ale triatlonului, şi anume triatlon, cross triatlon, cross duatlon, winter triatlon şi winter duatlon.

Anul acesta, a obţinut şi primele sale titluri de campion naţional la ciclism, atât pe şosea, cât şi pe velodrom, Campionatul Naţional desfăşurându-se în Bulgaria, întrucât în România nu există pe pistă de velodrom.

Anul viitor, Robert începe calificările pentru Jocurile Olimpice, marele său vis, pe care ştie că îl va împlini, pentru că, după cum spune, mai are de practicat încă 10-15 ani de sport de performanţă.

Când îl întrebi ce crede că i-a dat România, campionul din Miercurea-Ciuc răspunde că este recunoscător pentru munţii unde se antrenează, dar şi pentru susţinerea primită din partea federaţiilor de ciclism, respectiv triatlon. Iar el i-a dat României multiplele titluri câştigate, urcările pe podium, acolo unde numele ţării este promovat.

 

 

Şi pentru că Robert este o sursă de inspiraţie pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi, el le recomandă acestora să creadă în visurile lor şi să nu renunţe niciodată la ele.

"Eu aşa cred că fiecare dintre noi avem nevoie de visuri pe care să le urmăm. Pentru că, fără visuri, nu avem obiective şi, dacă nu avem obiective, nu avem un rost în viaţă, nu avem motivaţia să înaintăm. Aşadar, niciodată să nu-şi abandoneze visurile, pentru că, dacă îţi urmezi visurile şi munceşti ca să ajungi la ele, se vor împlini", este mesajul multiplului campion. AGERPRES/ (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Arhiva personală Robert Tamîrja

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 20-04-2025 21:35

VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de

Social 20-04-2025 15:37

Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni

Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir

Social 20-04-2025 13:25

Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată

Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &

Social 20-04-2025 12:30

UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine

Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în

Social 20-04-2025 11:18

Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu

Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion

Social 20-04-2025 08:22

Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.

Administratie 19-04-2025 18:00

AGERPRES vă urează Paște fericit!

Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!

Social 19-04-2025 17:35

Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD

Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni

Social 19-04-2025 17:34

UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector

Social 19-04-2025 16:11

Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal

Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț

Social 19-04-2025 11:59

Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din

Social 19-04-2025 11:11

Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri

Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.

Social 19-04-2025 09:08

O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu

O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa

Social 18-04-2025 21:50

UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr

Social 18-04-2025 21:33

UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu