REPORTAJ/Prahova: O pădure ''de buzunar'', plantată la Ploieşti de români şi ucraineni

Români şi ucraineni de toate vârstele şi-au unit forţele, duminică, pentru a pune bazele unei păduri urbane la Ploieşti, activitatea de voluntariat fiind însoţită de gânduri de pace pentru Ucraina, dar şi de recunoştinţă şi mulţumire îndreptate către poporul român, care i-a primit pe refugiaţii de război cu braţele deschise.
Pădurea "de buzunar", aşa cum mai este numită, este realizată în Parcul Municipal Ploieşti Vest, în zona marginală dinspre Gara de Vest, de Asociaţia Pădurea Copiilor. Acestei iniţiative i s-au alăturat zeci de ucraineni care au fugit din calea conflictului armat, beneficiari ai Fundaţiei Terre des hommes România, care au simţit nevoia de a lăsa o moştenire pe termen lung.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
Terenul alocat a fost împărţit în şapte sectoare. În ultimul sector am întâlnit-o pe Marina care, alături de fiica sa, se străduia să facă o groapă suficient de adâncă în pământul extrem de uscat şi tare pentru a planta un copac.
De loc din Odesa, Marina a venit în România în data de 17 martie, împreună cu fiica ei, Anastasia. Ea a povestit, pentru AGERPRES, că reconectarea cu natura prin plantare este ceea ce ea şi conaţionalii ei au nevoie în acest momente de grea încercare.
Marina a decis să se implice în activitatea de voluntariat în semn de recunoştinţă şi mulţumire pentru România.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
Ea recunoaşte că, înainte de război, nu avea timp pentru acţiuni de voluntariat, însă noul context i-a schimbat extrem de mult viaţa, iar acum simte nevoia de a da ceva în schimb.
"Mă simt ca un soare, sunt plină de energie pozitivă care radiază, datorită faptului că mă aflu aici", a mărturisit femeia.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
"Suntem în Ploieşti, în Parcul Municipal Vest, în zona marginală dinspre Gara de Vest, unde facem o pădure urbană. Este prima pădure urbană din Ploieşti realizată cu voluntari. Este a treia pentru noi şi este cea mai mare. Vorbim despre 6.500 mp pe care se vor planta până în primăvară 20.000 de puieţi din peste 20 de specii. Obiectivul este de a planta trei puieţi pe metrul pătrat şi 6-7 specii diferite pe 3 mp. Este un concept dezvoltat în anii '80 de un inginer silvic japonez, Miyawaki, care a observat că în zonele urbane, unde e penurie de spaţiu verde, se pot realiza aceste păduri 'de buzunar', unde cu plantarea aceasta densă şi cu specii diferite se realizează o pădure foarte rezilientă şi repede crescătoare. Adică, rezistentă la orice intemperii, la secetă, exces de umididate sau atacuri de dăunători - ciuperci, insecte - şi, în loc de 7 - 10 ani, timpul de dezvoltare este de 3 - 4 ani. Aceste specii diferite au ritmuri de creştere diferite şi se forţează unele pe celelalte să crească mai repede şi atunci dezvoltarea întregului ecosistem se face mult mai rapid. Avem nevoie de genul acesta de intervenţie pe zona de spaţiu verde pentru că pădurea este cea mai bună cale de a regla microclimatul. (...) Obiectivul zilei este să plantăm 2.000 de puieţi din cei 20.000 şi ne-am întins pe şapte sectoare", a explicat preşedintele Asociaţiei Pădurea Copiilor, Teodora Pălărie.
Aproximativ 300 de voluntari, români şi ucraineni, au participat la activitatea de plantare de duminică, 80 dintre ei fiind copii.
Pentru aceştia, organizatorii au pregătit o zonă specială, cu zmee, panou pentru poze şi diverse cadouri.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
"Ideea privind participarea ucrainenilor a venit de la ei. Mai exact, de la Terre des Hommes, un ONG care este foarte activ, foarte implicat în subiectul crizei ucrainene şi al refugiaţilor din România, care au spus că îşi doresc să întoarcă ceva în comunitatea care i-a primit cu braţele deschise şi că ar vrea să lase o moştenire pe termen lung, să se vadă că au fost şi ei parte din comunitate pentru o anumită perioadă de timp. Am vrut foarte mult ca acţiunea aceasta să se întâmple şi cu ei, mai ales că săptămâna aceasta, pe 9 noiembrie, a fost Ziua Naţională a Limbii Ucrainene, deci a fost o coincidenţă fericită. Educaţia este pentru toată lumea şi implicarea este ceva ce cu toţii putem face", a transmis Teodora Pălărie.
Întregul grup a sădit copaci având o dorinţă comună, aceea de a fi pace în Ucraina.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
Motivată de fiul ei pasionat de natură şi de mediu, Svetlana a venit la Ploieşti pentru a lăsa aici o părticică din ea. Ucraineanca povesteşte că mai întâi s-a refugiat în Bulgaria, unde a întâmpinat mai multe greutăţi, iar apoi a venit în România.
"Sunt foarte recunoscătoare pentru bunătatea şi primirea pe care le-am primit din partea românilor şi vreau să ţin minte toată viaţa că aici este un copăcel sădit de familia mea", a declarat Svetlana.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
Într-un alt sector, Sonia, o fetiţă româncă în vârstă de 8 ani, aflată deja la a doua activitate de voluntariat, a sădit împreună cu mama ei trei pomi şi a încercat să planteze un altul singură.
Aurel Virgil Mirea, un tânăr de 21 de ani, spune că găseşte o mulţime de beneficii în plantarea în regim de voluntariat. În plus, crede în puterea exemplului, drept dovadă fiind faptul că prietenii lui au început să se alăture acestor iniţiative.
Foto: (c) Anamaria Constantin/AGERPRES
"Plantatul îţi aduce linişte sufletească, te apropii cât mai mult de natură, lucru care îţi dă o anume satisfacţie. Făcând aceasta, legi prietenii, creezi conexiuni, amintiri. (...) Am câţiva prieteni mai apropiaţi cărora le-am povestit ce fac eu în această asociaţie şi au devenit interesaţi şi au venit şi ei să ne ajute", a povestit tânărul, pentru AGERPRES.
"Pădurea Copiilor este despre moştenirea pe care o lăsăm generaţiilor viitoare pentru că cei mici de astăzi sunt cei care se vor bucura de pădurile din viitor. Dar şi pădurea aceasta din spatele meu este tot o pădure de copilaşi, de puieţi, care are nevoie de grijă asemeni oricărui copil", a conchis Teodora Pălărie. AGERPRES/(A, AS - autor: Anamaria Constantin, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Incendiu de vegetație în Argeș - 240 tone de apă aruncate în trei zile cu elicopterele Black Hawk
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat duminică seara că operațiunile de stingere a incendiului de vegetație de la Cetățeni, județul Argeș, efectuate cu cele două elicoptere Black Hawk din dotarea IGAv s-au încheiat, fiind efectuate 50 de aruncări. 'În total, în cele trei zile, au fost efectuate 96 de
Prahova: Alertă de urs pe o stradă din stațiunea Bușteni
Un urs a fost văzut, duminică după-amiază, pe o stradă din stațiunea montană Bușteni, localnicii și turiștii din zonă fiind avertizați prin sistemul RO-ALERT. Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, animalul sălbatic a apărut pe strada Amurgului, iar la fața locului se deplasează un echipaj SMURD. &Icir
Sibiu: Coliziune între trei mașini, soldată cu rănirea a două femei, din care una însărcinată
Două femei, dintre care una însărcinată, au fost transportate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, după ce au fost rănite într-o coliziune în lanț a trei autoturisme, duminică, pe strada Bahluiului din municipiul reședință de județ, au anunțat reprezentanții Inspectoratelor de Poliție și pentru Situații de Urgență. &
UPDATE Maramureş: Ucraineanul cu probleme la picior - coborât din munte; a fost localizat la 1.700 metri altitudine
Cetățeanul ucrainean care a trecut granița în România prin Munții Maramureșului la peste 1.700 metri altitudine a fost recuperat și coborât din munte, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. 'Bărbatul ucrainean de 40 ani a fost găsit exact în locul în
Gorj: Un băiețel de 10 ani a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară în noaptea de Înviere, la o biserică din Târgu Jiu
Un băiețel de 10 ani din Târgu Jiu a cântat ''Hristos a Înviat'' la vioară, în noaptea de Înviere, la biserica din zona Paralela 45 din municipiu, fiind ''dorința lui cea mai mare''. Purtătorul de cuvânt al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițion
Tulcea: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte preparate specifice sărbătorilor pascale, care așteaptă să fie sfințite de preoți la finele ceremonialului religios din prima zi de Paști.
AGERPRES vă urează Paște fericit!
Echipa Agenției Naționale de Presă AGERPRES vă urează Paște binecuvântat alături de cei dragi! Vă mulțumim pentru colaborare și pentru încrederea pe care ne-o acordați în fiecare zi. Paște fericit!
Bistrița-Năsăud: Trei persoane rănite într-un accident rutier, la Florești; a intervenit elicopterul SMURD
Trei persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite, sâmbătă după-amiază, într-un accident rutier produs în localitatea Florești din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, o femeie de 28 de ani, care conducea mașina în care se aflau și celelalte două persoane, a fost cel mai grav răni
UPDATE Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat sâmbătă că suprafața afectată de incendiul de la Cetățeni, județul Argeș, este de aproximativ 30 de hectare. Până în prezent, elicopterul Black Hawk a efectuat 21 de aruncări cu apă. 'Resursele de intervenție vor fi suplimentate cu încă o aeronavă a Inspector
Pompierul căzut în lacul Siriu a fost găsit decedat; trupul neînsuflețit a fost adus la mal
Pompierul căutat în lacul de acumulare de la Siriu a fost găsit decedat și a fost adus la mal de echipele de intervenție, a anunțat ISU Buzău. 'Persoana căutată a fost identificată decedată și adusă la mal de echipele de intervenție. La fața locului este așteptat Serviciul criminalistic, care va efectua cercetările specifice în astfel de situaț
Neamț: Mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, la Farcașa
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Neamț a emis, sâmbătă, un mesaj RO-ALERT după apariția unei ursoaice cu doi pui, în apropierea gospodăriilor, în comuna Farcașa. 'În jurul orei 11:15 a fost semnalată prezența unei ursoaice cu doi pui în comuna Farcașa, zona Vadu Rău. ISU Neamț a transmis mesaj RO-ALERT cetățenilor din
Poliția, Jandarmeria și Pompierii - la datorie de Paște; zilnic acționează 9.600 de polițiști, 6.000 de jandarmi și 5.000 de pompieri
Un număr de 9.600 de polițiști vor fi prezenți, zilnic, în proximitatea lăcașurilor de cult în perioada Sărbătorilor Pascale, pentru asigurarea siguranței publice, a informat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, comisar șef de poliție Bogdan Ghebaur, într-o declarație de presă susținută pe Dealul Patriarhiei.
O echipă de la Salvamont Brașov participă la acțiunea de căutare a pompierului căzut în lacul Siriu
O echipă de căutare-salvare din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont - Salvaspeo Brașov s-a deplasat sâmbătă la barajul Siriu, în județul Buzău, cu un scanner acvatic dotat cu inteligență artificială, pentru a sprijini operațiunea de căutare a pompierului căzut în lacul de acumulare. Potrivit Dispeceratului Național Salvamont, echipa
UPDATE Cinci scafandri îl caută pe pompierul căzut în lacul de acumulare Siriu
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a declanșat vineri, în jurul orei 17:00, o misiune de căutare-salvare pe lacul de acumulare Siriu, după ce o hidrobicicletă cu trei persoane, între care și un pompier, s-a răsturnat în larg. Cinci scafandri și echipamentele necesare au ajuns în zona de intervenție, fiind tr
UPDATE/Incendiu de vegetație într-o zonă greu accesibilă din Argeș; elicopterul IGAv a efectuat 11 aruncări cu apă
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a informat vineri seara că elicopterul IGAv, care a intervenit la incendiul de vegetație în zona greu accesibilă din localitatea Cetățeni, județul Argeș, a efectuat 11 aruncări cu apă. Acesta va continua misiunea de stingere în cursul zilei de sâmbătă, în funcție de evolu